Tuesday, 22 March 2011

Felda Residence Hot Springs ~ Sungkai, Perak

Assalammualaikum...


ha aku nak cite sket aktiviti aku hjg mgu baru2 nie..tak plan pun nk g nie..adik aku yg kecik skali tu ngah tgu result spm..so tgk dye pun borink je duk umh..aku pun ajak la adik aku ngn mak aku nie pg jejak kaki ke hot springs kat sungkai tu...ayah aku memula nk ikut..tp dye skt prt lak..last2 tak jd g..so kami berempat aje yg pg..pagi2 ag dah bangun coz excited nk g tgk tmpat yg kwn aku kata best tu..mak aku pun bwk la bekal tuk mkn kat sne..bwk la telur dlm 10 biji nk rebus kat kolam air panas tu nnt..dlm kul930 ktorg naek highway simpang pulai..kuar tol sungkai dalam kul1020..tak smpai sejam la dari ipoh...sampai2 jer trs beli tiket..


- dewasa RM10
- budak 12 thn ke bawah RM8
- warga emas 59 thn ke atas RM7


dah beli tiket tu, kami bawak la msuk keta park kat dalam...rupe2 nye tak boleh bwk makanan dari luar..tak pasan ade tulis kat tmpt jual tiket td..bwk telur pun tak boleh..dorg ckp kat dlm pun ade jual..huhu..ktorg pun ape lagi,dengan pantas menyorok kan sume mknn td dalam beg baju..huhu..


sblm masuk -


guard : ade bawak makanan tak..?
aku    : takde
guard : betul ke takde..kat sni takleh bwk makanan masuk.kat dalam ade jual..
aku    : betul tkde..bekas nk rebus telur ade ler..takleh bwk msuk gakk ke..
guard : okey2 boleh msuk...


hahaha..fuh lega...bkn nye aku nie nk langgar peraturan..mslhnye kesian mak aku bgn pagi2 masak mee goreng..kang tak bwk msk basi macam tu jer..sayangla kan..ala gpun sebenarnye dorg nk suh kite beli mknn yg dorang jual..tu jer..yela mgkin dorg takut kalo sume bwk bekal tak laku ler mknn dorg jual tu..tp ktorg nie bwk bekal pun ttp beli gak mknn dlm tu..ee tkt sgt tak laku..hahaha


masuk jer kat dalam ktorg trus g kat area kolam air panas dlu..nk mkn dlu..coz tak bekpes pun kat umh td..kat situ byk la dorg letak pondok2 tuk kite duk n mkn..rupenye ramai gakk yg seludup mknn mcm kami..hahaha..


ktorg pun start la g rebus telur..mmg panas sgt2 airnye...tak smpai seminit dah jadi telur separuh masak..kalo nk telur yg tul2 masak dalam 5 hga 6 minit ajer..punca air yg leh rebus telur nie kecik jer tmpatnye..so mcm rebut2 sket la..tp okey jer coz telur tu skejap jer dah masak..jom tgk gambo2 kat bawah nie..


jalan masuk ke hot springs


melalui perkampungan orang melayu (bersih jer)





InsyaAllah tak sesat..ade byk signboard




haih..dpt tangkap separuh aje..driver laju beno..tak sbr sgt dah nk mandi kot... =p



ha nie sekitar kolam air panas..kat sni sume kolam panas + de gak suam2...

nmpk tu telur yg sedang drebus.....

mmg best yer..kalo mak atau ayh korg skt kaki leh rendam kaki kat sni ye...mak aku kata okey =)

lagi....



kat sni jer kolam yg air nye sejuk...kalo bwk bdk2 mmg seronok..

Kesimpulannye aku syor kan korang pg lah dan rasa nye sendiri..mmg sesuai bwk mak ayah n anak2...relax jer kat sni...nak tido pun boleh..dorg ade sediakan villa dlm tmpt nie...harge pun berpatutan aku tgk..okey tu jer lah kot sedikit info psl tmpt nie...mmg bestla pada aku...nnt aku pun nk g kali kedua..nk bwk mak ayah mertua lak...lagi sekali pg nk bwk telur sepapan..baru puas..hahaha..sekian...

No comments: