Tuesday, 21 June 2011

Spaghetti Ape Ni...

Assalammualaikum



Okey hari ni entri straight to the point..takde ceramah-ceramah yang biasa korang baca..haha..aku nak share spaghetti murahan aku..teman ni idak ler pandai beno nak masak..*tetibe cakap perok pulak ape ke ha nye..haha..tapi ade resepi campak-campak tu teringin nak share ngan korang semua yang lebih pandai masak dari aku..kuikuikui...resepi aku nie chef wan pun taktau tahu....kikikiki..nanti aku pun teringin nak bagi chef wan resepi aku ni...bior die tau aku pun reti nak hancus kan masakkan..hehehe..*okey gurau jer..adoi melalut lagi..okey jom tengok cara-cara...nanti boleh praktis kat rumah..memang kalau nak mudah beli jer spaghetti prego sauce tu...cuma panaskan aje kan..tapi takde kelainan lah..ini aku nak share resepi bagi kuah dia rasa auuuuuu sedapnya...haha :D


bahan-bahan



  1. daging kisar...beli yang ramli burgernye brand coz daging die okey dan tak berbau...kalau takde gak daging burger pun boleh..aku penah try..sedap gakk...tapi perlu hancur-hancur kan ye :D
  2. bawang besar..biar banyak takpe..bawang besar ni manis..lagi banyak lagi sedap contoh kalau guna (1 botol besar prego 3 biji bawang besar) potong dadu kecil-kecil
  3. bawang putih..(1 tongkol bawang putih) *eh betul ke aku guna tongkol ni...kalau salah sori.potong dadu jugak.
  4. tomato puri..guna tomato puri brand Heinz tau..coz sedap.. :D (1 tin untuk 1 botol besar prego)
  5. serbuk oregano..botolnye macam botol lada sulah k.
  6. Cendawan butang..potong kecil-kecil..
Cara-cara

  • Tumis bawang besar dan bawang putih..
  • Dah naik bau masukkan daging kisar tadi dan tutup.supaya daging cepat masak..sekali sekali kacau.
  • Bila daging dah masak masukkan prego sauce.
  • Kacau rata dan masukkan tomato puri..kacau lagi 
  • Last sekali masuk cendawan butang
  • Bila dah siap masak semua baru letak serbuk oregano..gaul-gaulkan...
okey siap :D

okey tips rebus spaghetti

  • masa rebus spaghetti tu korang campur sket minyak..jangan banyak tau..kalau sudu kecil tu separuh lagi..pakai mentega pun boleh..tujuaan supaya tak melekat-lekat.
  • dah siap rebus tu gaul lak spaghetti tadi dengan 1 atau 2 titik minyak...tujuannye kalau spaghetti tadi kena angin atau biar terlalu lama terdedah pada udara takde lah dia keras...

-gambar ihsan google

-gambar ihsan google

  • sila cuba okeh :D

4 comments:

:: Into The New World :: said...

hehe..sgt suka spaghetti..
:)

SweetLikeWhat said...

Into The New World : hehe..yeke..try buat sendiri.. :D

cHemPakA daNiSh said...

sorry,nk tmpg tnye,sy ader terbaca dlm ternet yg prego x leh mkn~~zzzzzz,btol k??

SweetLikeWhat said...

chempaka danish : owh yeke..taktau pulak..kena try brand lain le pasni..tq dear for info :D nanti try tengok kat jakim :D