Wednesday, 27 July 2011

Azam Di Bulan Puasa..?

Assalammualaikum...

Selamat pagi semua rakan blogger..baru sempat nak update setelah sekian lama ini blog di penuhi sawang-sawang yang tidak diingini akibat demam, batuk, selsema 3 serangkai..walaupun demam aku gagahkan juga buat entri supaya blog ini tidak lapuk dek hujan tidak lekang dek panas..apaa daa..ini mungkin disebabkan suhu badan yang tidak menentukan menyebabkan ayat juga tidak berapa nak cantik..cantik ke..?

Beberapa hari lagi nak puasa..orang kata cupui-cupui je lagi..eh faham ke..?ape azam bulan puasa korang tahun ini..azam yang biasa di buat sebelum puasa..

  • nak solat terawih penuh tahun ni
  • nak puasa penuh tahun ni
  • nak tingkatkan amalan di bulan ramadhan
  • taknak pergi bazar ramadhan tiap-tiap hari
Ye yang aku highlight colour biru tu lah azam bulan puasa aku tahun nie..haha..kenapa..?tahun-tahun yang dulu menjadi pengajaran yang tidak ternilai..kuikui..tahun-tahun dulu tak sah tak pergi bazar ramadhan..tiap-tiap hari mesti pergi dan menyebabkan mata sentiasa lapar, lapar dan lapar..apabila mata sudah lapar sebenarnya ianya melebihi lapar si perut yang berkeroncong dan mengakibatkan pembaziran berlaku tak kire dari segi ape ianya terjadi..eh faham ke nie..

Masa beli bukan main lagi boleh berjanji dengan perut, eh sikit jer nie..mesti boleh habis punye..

Bila azan dah berkumandang, benda lain tak nampak dah..abis satu jag air..ye ini serius..dan di situ telah mengenyang kan perut yang tadi nya dah berjanji nak abiskan kuih muih, lauk pauk..dan mata yang sangat lapar tadi mula lah rase mengantuk dan menyebabkan masa solat terawih asyik menguap 365 kali..kuikuikui..

Jadi bagi mengelakkan pembaziran yang melampau aku ingin berazam dengan bersungguh-sungguh untuk tidak pergi bazar ramadhan tiap-tiap hari..kurangkan kepada sekali seminggu atau paling banyak 2 kali seminggu..


Oleh yang demikian perlulah aku memasak setiap hari untuk mengelakkan pembaziran yang tidak bernilai itu berlaku.. *terpaksalah mintak tolong hubby bantu kat dapur supaya misi ini berjaya..kuikuikui..

macam mana dengan korang pulak..?
ada azam macam aku..?
selamat menyambut bulan ramadhan pada semua rakan blogger
semoga amalan kita di bulan ramadhan ini di terima Allah swt..

sekian...


Wordless Wednesday #7 | Oh Tidakkk !!!


gambar ihsan google





29 comments:

said...

salam ramadhan...

azam samelah, xmau membazir kat bazaar ramadahan..hehe


XD

SweetLikeWhat said...

Ain : salam ramadhan jugak.. :)

mrs redzuan said...

nak khatam al-quran bulan posa ni. lom pernah tercapai.hukhuk. sebab dah hujung ramadhan mengelat asik teringat raya. haduhai.

SweetLikeWhat said...

mrs redzuan : gudluck ye.. :D

hamzah ian said...

pose byk makanan.. huhu

SweetLikeWhat said...

hamzah ian : tau takpe..hehe

アヌム ちゃん said...

selamat bpuasa :)

aa bestnyaa kalau dpt terjah bazar ramadhan..huhu~

= d = said...

nasib baik rumah jauh ngan bazar ramadhan..
so, mkn kat rumah je la..
x membazir kan..
:)

SweetLikeWhat said...

frometoyou : selamat berpuasa jugak..faham-faham.. :) sabar ekk..

=d= : betul tu..dah boleh jimat.. :D

Cik Bell said...

alahai bazaar..mesti nak belik jugak..mesti byk.pah2 membazir..sama je..tahun nie pun mcm nak simple2 jek.

btw.salam Ramadhan :)

nurAMALLINA said...

Selamat berpuasa ye kak :) jangan ponteng2. hehe

SweetLikeWhat said...

cik bell : same-same lah kita berjimat ini tahun.. :)

nuramallina : selamat berpuasa jugak dik.. :D

MissViVio said...

hehe...sya kt cni jrang sgt g bazar. huhu..

SweetLikeWhat said...

Miss vivio : owh baguslah..boelh berjimat dan tak membazir.. :)

alinac lover said...

yong berazam nak rajin memasak.hehhee

SweetLikeWhat said...

alinac lover : wah itu sudah bagus tu.. :D

r.a.firdausi said...

dulu kecik2 je sume nak kat bazar.. skang da tua ni.. bajet kuar sendiri.. sume nampak pahit.. jimat2 nak kawen.. hahaha..

Aida Omar said...

selamat berpuasa..hope apa yang diniat kan tu tercapai hendaknya :)

adan said...

tak perlu beli banyak sangat,, serius akan rasa kenyang bila minum air bila berbuka puasa.. nikmat ramadhan/

diari said...

nasib pasar rmdhn tmpt aku ni jauh2 we....

SweetLikeWhat said...

r.a.firdausi : oh nak kawin..bagus2.. :)

aida omar : selamat berpuasa jugak..mekasih ek..amin2x..

adan : same ler kite..minum air jer dah kenyang an..

diari : hye yus..selamat kembali berblog.. :)

AnneRaini said...

azam nak kurus selepas puasa...hehe

SweetLikeWhat said...

AnneRaini : gud luck akak :D

M Fizan said...

huhu..besh3.. yang part bazar tu memang betul.. rasa macam nak beli semua makanan.. tapi sekejap jer dah kenyang.. sob sob

tia @ Ini Kisah Tia said...

heheee . insyaAllah :)

SweetLikeWhat said...

M Fizan : betullah fizan..bila berbuka tu makan sikit jer dah kenyang kan..tulah nikmat ramadhan agaknya..

tia : amin2x.. :)

Golden Rose said...

tak sabarla nak berpuasa & merasai nikmatnya

alif haris said...

selamat menyambut ramadhan :)
sy tak bape suka p bazar .. sbb nnt buat perut ni lg lapar tgk makanan haha

SweetLikeWhat said...

alif haris : selamat menyambut ramadhan jugak..pg bazar tak sah kalau tak beli..hehe