Thursday, 21 July 2011

Melayan Tu Curang Ke..?

Assalammualaikum...


Selamat pagi pada semua pembaca blog aku yang seberapa ni..ye hari ni pagi-pagi lagi aku dah update entri...
bersemangat sungguh..korang pasti biasa dengar pasal curang..perkara biasa berlaku di zaman sekarang..zaman dulu ade jugak tapi tak sehebat zaman sekarang..


Sebagai contoh ayah kite..boleh di kire orang dulu-dulu..alhamdulillah setia hingga sekarang..masih berkasih sayang dan hidup aman damai...tapi zaman sekarang baru kahwin 4 bulan sudah berpaling arah..ye aku cakap nie berdasarkan ape yang aku lihat..ape yang terjadi pada teman baik aku..bukan nak mengaibkan tapi untuk jadi iktibar pada korang semua hadapi hari-hari depan yang penuh pancaroba..*maaf kerana ayat aku sedikit seperti karangan spm..


Kenapa boleh terjadinya curang nie..?


Suka melayan..
Melayan tu curang ke..?bagi aku ye..perlu ke kau dah berkahwin sibuk nak melayan orang lain lagi..baik perempuan, baik lelaki..kalau tak bertepuk sebelah tangan tak berbunyi..masih berhubung dengan kekasih lame..sms,berinbox di fb, berchating-chating di ym..
masih ade kepentingan ke..?*macam kawan aku cakap, kekasih lame tu ibarat macam sampah jer..kau dah kawin buat ape lagi nak ingat-ingat kekasih lame..
-boleh pula cakap nak datang meminang...
-nak tolong hantar kan orang tu balik kampung..
adakah itu satu gurauan kawan-kawan..?
yang aku tak boleh blah, kau baru kahwin 4 bulan, lepas tu isteri tengah mengandung, bukankah itu masih dalam mood honeymoon..macam mana ek boleh nak layan orang lain..?awatnya tak jaga isteri kau yang tengah pregnant zuriat kau tu..?


Jenis tak reti hargai orang...
kalau kita hargai pasangan kita, takkan sanggup kita nak lukakan hati dia kan..macam aku cakap tadi isteri kau tengah pregnant, kenapa tak hargai dia..orang lain susah sangat nak dapat anak kenapa bila kau bakal ada anak taknak hargai anugerah tuhan tu..boleh pulak sakitkan hati isteri yang tengah pregnant tu..tak kesian ke..adoyai..haih marah aku nie..bila kena pada kawan baik sendiri dah tentu korang pun akan bengang an..


Jenis tak bersyukur...
ha yang ni jenis tak makan saman punya..yelah dah dapat isteri cantik/suami hensem, masih lagi tak bersyukur..ape yang dorang nak sebenarnya aku pun tak faham..isteri/suami dah layan baik punya pun boleh lagi nak layan-layan orang lain..kalau kau suke sangat dengan orang yang kau layan tu, apa pasal kau tak kawin jer ngan mamat/minah tu dulu..awatnya menyusahkan dan menyakitkan hati orang lain jer..haih


Jarak jauh...
Bila jauh memang senang sangat nak curang kan..yela takde sape tau kau buat ape kat sana..yela mula-mula taktau jugak..tapi kalau tuhan nak tunjuk tu jauh berjuta batu pun boleh tahu..bukan mudah nak sembunyikan sebuah pertualang..*ni dah macam ayat novel jer..
isteri/suami kau susah payah datang jenguk kau tiap minggu, tapi kau boleh tak hargai dia..boleh pulak kau ambil kesempatan ekk..
tapi tak semua..yang duduk satu rumah pun boleh curang, tapi bila duduk jauh lagi mudah kau buat hal an..tapi bila duduk serumah tu jangan lah pulak jadi king dengan queen control..kang lagi parah pulak..


Saling berahsia...
dalam rumahtangga sebenarnya takde istilah rahsia..ape jua masalah mesti perlu kongsi dengan pasangan..ini tak..semua nak rahsia..akaun fb, email, ym, tweeter semua nak rahsia..ape salah kongsi semua..jadi bila semua pasangan kita tau, nak buat hal tu berkuranglah sikit dalam 80%..jujur,percaya, kerjasama, bertolak ansur, saling memahami, perlu ade..kalau tak pincanglah lagu rosaklah irama..*eh dialog filem ape pulak ni


Play Girl/ Play Boy...
Okey kalau tak boleh buang sikap kau yang suka main-main tu, baik janganlah kau kawin lagi..kau play-play lah puas-puas..*eh bukan maksud aku galakkan pulak kau sakitkan hati orang ye..kawin bukan benda yang boleh di buat main..kawin hari ni esok cerai..cerai adalah perkara yang di murka Allah swt..bukan sikit-sikit belanja nak kawin, semua orang terlibat..pikirlah family, anak, saudara-mara...kalau kau rasa susah nak buat, jangan kawin..tu je..jangan susahkan dan sakitkan hati orang..


okey cukuplah 6..ade banyak lagi tapi korang boleh tambah dalam hati ye..hehe..pada aku yang sebenar-benar punca ialah melayan..kalau takde sikap suka melayan ho heh ho heh tu, takde timbul nye masalah macam ni..pada minah/mamat yang melayan suami/isteri orang ni, cukup-cukuplah..sampai hati kau an sakitkan hati kaum sejenis kau..kau bergembiralah atas kesedihan orang lain..pasti suatu hari kau akan rasa juga benda yang sama..
it's KARMA beb..What goes around, will comes around...


-gambar insan google




p/s : pada teman aku, harap kau banyak-banyak bersabar..mungkin ape yang berlaku ada hikmah yang tak ternilai yang kita taktau...


p/s : maaf jika penggunaan bahasa kasar..


note : pada rakan blogger, aku boleh jadi penulis buku motivasi keluarga bahagia tak..?kuang kuang kuang...ape pun tak boleh :D

19 comments:

= d = said...

betul tu..
kalau kite layan,
orang lagi suka..
dah kahwin buat hal da kahwin la kan..
x paya la layan dengan orang2 yang ade feeling kat kita..
nanti jadi laen plak..
Nauzubillah min zalik..

SweetLikeWhat said...

=d= : tulah pasal..mintak jauh lah benda-benda macam tu dari kita..

Munna said...

dgn ex dulu selalu lah kena.....
curang memanjang...dah la nak curang tp bodoh tak pandai cover...

skg alhamdulillah setia insyaAllah =)

SweetLikeWhat said...

Munna : kebanyakkannye camtulah...curang last-last kantoi jugak.. :)

Golden Rose said...

zaman dulu wanita lebih dipelihara tapi zaman sekarang wanita yg lebih banyak memelihara maka kecurangan mmg sesuatu yg tidak bleh dielakkan

SweetLikeWhat said...

Golden Rose : yep kecurangan makin berleluasa..

Ima Salsuzaima said...

setujuuuuuuuu sangat 200%..:)

SweetLikeWhat said...

Ima Salsuzaima : tq :)

M Fizan said...

no words can say how much i love this entry..my pick for today...emmm... melayan tu memang tak dapat dimaafkan.. perampas tu pulak moga dilaknat Allah.. huhu..

Virgo's Violet said...

btul3..yg xkwin pon sma je...da ada g/f or b/f wat la cra ada..xyah nk wat cra single. mla2 mang la x asa apa2..psatu, mlekat la lama2..hehe..

SweetLikeWhat said...

M Fizan : tq...yes betul tu..orang yang selalu sakitkan hati orang memang tak patut di maafkan..

SweetLikeWhat said...

Virgo's Violet : erm betul tu.. :)

Mun said...

melayan sgt..akan dtg kn harapan buat org lain.

SweetLikeWhat said...

Mun : yup betul tu :)

adan said...

serius ar. bagus entri ni.. tade guna nak layan ex-bf/gf.. tolong faham perasaan pasangan kita.. dah sah2 mereka akan cemburu... secara tak langsung ia jugak akan menjadi penyebab suami isteri bergaduh..

Still alive said...

sume trltk ats dri kte sndri.....
hehe

fybest said...

setuju gak ah...kalau tak dilayan takde nya benda bukan2 nak jadi

tia @ Ini Kisah Tia said...

betul kak . ye , memang alasannya nak berkawan tu tak salah tapi tak payah lah sampai nak berkol2 meseg bagai . layan biasa sudah .. menyampah . benciiii !!

SweetLikeWhat said...

adan : ye betul-betul..

still alive : setuju.. :)

fybest : kalau tak bertepuk sebelah tangan takkan berbunyi... :)

tia : memang..benci sangat-sangat kan..