Sunday, 3 July 2011

Sugar Glider

Assalammualaikum...


Sugar Glider..?ape bendanye tu...?nama baru untuk sugar daddy...?haha..pada yang tak tahu, meh nak bagitahu...sugar glider nie sejenis haiwan yang boleh dipelihara...banyak terdapat di New Guinea, Australia..aku pun baru tahu pasal haiwan nie lepas tengok majalah 3 semalam..sape ade tengok..?angkat tangan macam saya..hehe...rupa-rupanye dah jadi trend anak-anak muda sekarang pelihara sugar glider nie..siap bawak pergi shopping complex dengan membiarkan sahaja haiwan ini merayap-rayap di atas kepala dan badan tuannye..haha..jakun lak aku..mintak maaf kawan-kawan..aku terpaksa kongsi kejakunan aku ni dengan korang semua supaya kita sama-sama jakun..kuikuikui..


Ape yang majalah 3 bagitahu aku semalam *macam aku sorang jer tengok tv..sugar glider nie ade kantung di perutnye macam kangaroo dan haiwan nie suka sangat makan buah-buah yang manis..untuk pengetahuan korang pelihara sugar gilder ni tak susah sangat macam jaga arnab..ye sebut pasal arnab, tahun lepas aku ada bela 2 ekor arnab..yang hitam namanye sudin, yang putih lak peah..jaga arnab memang perlu penjagaan yang rapi..sangkar arnab perlu sentiasa bersih sebab arnab nie mudah kena kurap...jadi aku dan hubby terpaksa memberikan mereka pada orang sebab ketiadaan masa untuk kami memberi komitmen yang tinggi terhadap mereka..huhu..sangat sedih memberi haiwan kesayangan pada orang..sebab dari mata sudin dan peah aku dapat rasakan yang mereka tidak rela berpindah tuan..*budget tahu perasaan haiwan...haha..sejak itu aku taknak lagi membela haiwan kerana akan menyebabkan kami mengalami kemurungan yang amat dalam...hahah..gile skema ayat aku malam ni..mintak maaf kawan-kawan..ini adalah akibat tengok majalah 3 semalam...hahahhaha..


Tapi bila melihat sugar glider semalam, teringin pulak aku bela haiwan tu..sangat comel kawan-kawan..nak pegang pun senang sebab mereka sangat comel dan kecil..haiwan ni sangat manja dan mudah mesra dengan manusia..aktif pada waktu malam dan tido pada waktu siang...harga seekor sugar glider nie boleh mencapai ratusan ringgit dan haiwan ni tak mengigit..cuma masalahnya sugar glider nie selalu mengalami obesiti..haha.. dengar klakar an..sebab tu namanya sugar kot..haiwan nie suka makan benda manis dengan asyik makan jer agaknye..hehe..jadi penyelesaiannya korang cuma beli roda mainan yang di letakkan dalam sangkar dia supaya dia boleh exercise setiap pagi..haha..adoi klakar an..lagi satu sugar glider ni tak boleh di mandi sebarangan *takut kena selesema yang teruk kot.. dan nak potong kuku dia pun ada cara..


Untuk pengetahuan korang sugar glider ni dah ade Kelab Sugar Glider Malaysia.dari situ korang boleh berkongsi cerita dan masalah pasal sugar glider korang.jadi tak perlu risaulah untuk korang nak pelihara haiwan comel ni..


-gambar ihsan google...ni lah dia si comel sugar glider
-gambar ihsan google.. eee comelnye.........
nie lah peah..tinggal kenangan..huhu
nie sudin ketika bergambar di rumah ibu mertuaku...hitam itu menawan...


sekian....




p/s : Mintak maaf sebab entri kali ni dah macam discovery channel..haha..





14 comments:

senyumSOYA said...

huhuuh..nama bit2 tu klasik.. meow kat rumah nama kassem n fateen~ heheh

tia @ Ini Kisah Tia said...

hahaa ! Tia ada tengok kak majalah 3 . comel gilosss . tapi demand nye . makan strawberry ? bio betik . hahaa

SweetLikeWhat said...

senyumSOYA : hehe..saje jer bagi nama camtu supaya lebih mesra..

tia : aah la tia..nak buah yang mahal jer..haha.. :D

Edy Ramanov said...

suka rabbit tuh. sangat tiut miut

SweetLikeWhat said...

Edy Ramanov : tq2.. :D

~~Ticer Wann~~ said...

cute betul ehh... hihi

SweetLikeWhat said...

Ticer Wann : Aah cute sangat :D

mfz said...

ade tngk jgak ari uh kat majalah 3. kiut kn? :D

SweetLikeWhat said...

mfz : aah sangat cute..teringin nak bela :D

MisS HoNeY said...

sgar glder comeiii...tp mahal :(

alif haris said...

cutenye menatam nih :)
heheh ..
nk bli tp mcm tak penah jumpe pn kt mesia ni hahha;D

SI GADIS AYU ADRIANA said...

sugar glider cute..die sk lompat2..tp sy takot..heheh..kelakar kan..ngee..next time nk die gayut kat bahu sy :)

SweetLikeWhat said...

miss honey : aah mahal..huhu :(

alif haris : tula..kite pun first time tengok :D

si gadis ayu adriana : sangat comel an :D

Anonymous said...

[p]Choose a lightweight shade to wear on prime, resembling pale pink, light [url=http://www.genuineuggaustraliasale.co.uk]genuine ugg sale[/url] yellow, or even a sky blue . man ugg boots store last Uggs owner could very well pay attention to approval with regard to " booties " . Moreover the genuine ones have a wider heel and rounder and longer toe area than the fake Uggs . Ugg Australia Women Lynnea Clog As mentioned above, Ugg has greatly expanded their offerings over the years . The most popular sheepskin bootsUGG boots are the most [url=http://www.uggwomens.co.uk]women ugg boots[/url] popular genuine sheepskin boots . Also, it is important for the internet marketer to look into his purpose of joining the business and think of a strategy to [url=http://www.cheapuggsalesuk.co.uk]buy cheap ugg sale boots[/url] meet this purpose . This can be an awesome reminder for that which you've currently invested your money on . The Sretsis sisters in question are Pimdao, Kly and Matina Sukhathuta, a Parson School (NY) educated designer, an ex-magazine fashionista and a jewellery maker trio of siblings who created and nurtured their own uniquely Thai brand of clothing.[/p][p]They also come in various [url=http://www.cheapuuggs.co.uk]uk cheap uggs sale online[/url] hues just as their boots come in different style from classic to contemporary and hip designs . The latest style in Ugg Boots come in the Australian [url=http://www.uggbootsoutletclearance.co.uk]ugg boots outlet[/url] market, the Women's Bailey Flower Kimono Button Ugg Boot . com/]UGG boots[/url] and Sheepskin boots that are now available [url=http://www.kidsuggbootsinuk.co.uk]genuine ugg boots uk[/url] will usually specify or produce their own cleaning products and it may be best to contact them or ask your retailer for details of these products . Cheap mens UGGs outlet, provides comprehensive service and free shipping for purchasing Ugg items online . Affecting staffs fashionable building links have breathtaking background along with case accord make declaration strategies in consequence of the fact that the desirable possible Seo campaign . Children adore them, young people can complement their casual wear any time with a pair of comfy [url=http://www.cheapuggsalesuk.co.uk]ugg sale boots[/url] Ugg boots, no matter the colour and even elderly people should try them and feel the total relaxation they can provide to their feet . This is due to their own warmness and their feel.[/p]



[url=http://www.klenovka.ru/forum/posting.php?mode=quote&f=2&p=163022]UGG boots shop provide the real Commodity online with high-quality 3p[/url]
[url=http://hpcgi1.nifty.com/takeji-yamada/hboard_std.cgi?start=272]UGG boots shop provide the genuine Commodity Export online with good quality 2l[/url]
[url=http://forum.zirkeldesphoenix.de/posting.php?mode=quote&f=11&p=55002]UGG boots store online provide the genuine Commodity Export online with high-quality 0k[/url]
[url=http://www.swat-portal.net/php/%23burningbook/index.php]UGG boots store online provide the real Commodity Export online with high-quality 3k[/url]
[url=http://s1.grepoforen.de/166/posting.php?mode=quote&f=2&p=154373]UGG boots shop provide the genuine Commodity Export online with good quality 3i[/url]