Friday, 22 July 2011

Tolonglah...

Assalammualaikum...


Selamat pagi..pagi-pagi lagi dah mintak tolong..aku nak mintak tolong sangat pada semua pengguna masjid/surau tolonglah jaga kebersihan..tandas masjid/surau bukanlah tandas awam yang korang bayar dan boleh buat sesuka hati..mintaklah kerjasama kita jaga sama-sama..bukan kita seorang jer nak guna..cuba lah hidup penuh berhemah sikit..*eh ade kena mengena ke..


Kenapa aku boleh buat entri camni..?


Sebab semalam aku jumpa sesuatu yang betul-betul dah melampau..nak tahu ape aku jumpe dalam tandas semalam..?aku jumpe tuala wanita yang dah digunakan di tampal pada dinding toilet..eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...gile geli..korang pun mest geli kan...mintak maaf menyebabkan korang loya tekak..tapi demi untuk menjaga tatasusila ketika menggunakan tandas aku terpaksa dedahkan benda ni..*eh dah macam 369 jer ni..


Mintak masing-masing pikir lah..walaupun dalam toilet tapi jaga la kebersihan..kau ingat tandas tu ade tukang cuci dan kau badget makcik tu tolong buang kan untuk kau..?terang-terang makcik cleaner tu dah sediakan tong sampah..takkan kau tak nampak atau saja buat-buat tak nampak..?


Benda simple jer..buang sampah dalam tong sampah..susah sangat ker..tak kire ler yang buat tu budak ke, makcik ke, remaja ke janji korang dah akil baligh confirm korang boleh pikir baik buruk satu perkara..malu la sikit..masjid tempat beribadah der..kau dah guna tu pandai-pandai lah jaga kan..dah la guna air semua free tapi boleh pulak ambik kesempatan ye..


Bukan tu jer, macam-macam benda lain lagi orang buat kotor kat tandas masjid ni..pernah aku jumpe buang air besar tapi benda alah tu ade lagi atas mangkuk tandas..aiyakkk..nak muntah aku..kalau flush tu rosak kau jirus lah..yang paling aku tak berkenan buang tisu merata-rata..ada tong sampah tapi buang juga atas lantai..memang takde kesedaran sivik betul lah..


Jadi marilah beramai-ramai menjaga kebersihan masjid kita..bukan untuk orang lain..untuk kita dan generasi akan datang jugak kan..lagipun itu kan kewajipan umat islam perlu jaga kebersihan..islam amat pentingkan kebersihan..sekian untuk renungan minda hari ni..



p/s : maaf jika ada terkasar bahasa..itu sekadar melepaskan kegeraman..*eh ade ke ayat tu..ape pun tak boleh..

28 comments:

Ima Salsuzaima said...

ishhh..pengotor betul..ade ke boleh lekat je kat dinding..betul2 xde kesedaran sivik..

SweetLikeWhat said...

Ima Salsuzaima : itulah pasal..geram giler..huhu..

= d = said...

teruk nye..
sgt la pengotor..

SweetLikeWhat said...

=d= : tau takpe..ish2..

M Fizan said...

haha..terbaik...bagi kesedaran sikit kat mereka2 yang tak bertanggungjawab nie~

SweetLikeWhat said...

M Fizan : sangat tak patut kan buat macam tu..

mrs redzuan said...

kalo masuk public toilet mesti tahan nafas dan tahan kegelian tapi terpaksa la masuk gak kalo da tak tahan huwa.

nurAMALLINA said...

pengotornya. benci la kotor-kotor ni.

SweetLikeWhat said...

mrs redzuan : tula..tandas yang bayar pun kotor..ni toilet masjid lagi la dorang suke hati je..

nurAMALLINA : tau takpe..huhu

Mrs.Yie said...

setakat ni belum pernah lagi saya jumpa tandas kat surau atasu masjid yg kotor..ada ke?

SweetLikeWhat said...

Mrs. Yee : memang ade..saye jumpe..huhu..

Miss Y and Her World said...

tak senonoh betul. kadang-kadang memang tak faham spesis macam ni. takde rasa malu ke. habis tu tong sampah tu apa fungsi dia. saiko betul.

Lelaki Memang Tak Akan Faham Perempuan
Antara Keinginan Dan Yang Dah Tertulis

SweetLikeWhat said...

Miss Y and Her World : agaknya tong sampah tu dia anggap hiasan jer kan..huhu..

fybest said...

erk,teruk betul org yg buang benda tu merata-rata...

Faraa Eiman's said...

eee , geli la ! dorang nieyh tak tao malu ag ke
rasenye bdak2 skulah ag ok , haha

Still alive said...

huhu...
xde kemaluan la tue!!

adan said...

perghh... agak2 la wanita yg buang tuala wanita tu.. euwwwwww...

tia @ Ini Kisah Tia said...

one word !! PENGOTOR !!!

alif haris said...

uishh .. pengotoq ~
sape la tu yg buat .. sungguh tidak bertanggungjwb btl.. huhu

farah adila said...

teruknya....
takde displin langsung...
huh

Syazwani Amira said...

manusia x btanggungjawab mmg cmne, suke hti dorunk je.ishh


btw kte ada tagged awk..if ada ms buat la ye. thanks :)
http://a-waney.blogspot.com/2011/07/youve-been-tagged-all-over-again.html

アヌム ちゃん said...

eii geli2..tensen betul kan bila benda2 mcm ni jadi..cuba la bertanggungjawab sikit..isk2

abazilah said...

hye , blogwalking jap .
tolong vote saya dekat http://iownthis87.blogspot.com/2011/07/vote-for-abazilah.html
tq :)

SweetLikeWhat said...

fybest : memang teruk sangat..

faraa eiman : geli sangat !!huhu

still alive : hahaha.. :)

SweetLikeWhat said...

adan : ee tula pasal..

tia : tepat sekali

alif haris : tak fikir pengguna lain macam tulah..

SweetLikeWhat said...

farah adila : tepat sekali..

syazwani amira : setuju..okey nanti akak terjah ekk.. :)

frometoyou : memang tension sangat2..kat jepun ade camni tak..hehe

abazilah : insyaAllah nanti akak terjah ekk.. :)

Mama Likha said...

pengotor lah ! hih... bila ada manusia yg pengotor dan tidak bertimbang rasa ni..., mcm ni lah jdnya kan !

SweetLikeWhat said...

Mama Malikha : itulah pasal..geram gile..huhu..