Thursday, 4 August 2011

Ada Lagi Tak Cukup..?

Assalamualaikum..


Kejap je dah hari khamis kan..puasa pun dah 4 hari..korang semua dah ade baju raya ke..?mesti dah hantar tempah kan..biasanya tukang jahit taknak ambil dah masa bulan puasa..kalau hantar jugak alamatnya lepas raya lah merasa pakai baju raya..hehe


Kebiasaannya perempuan lah lebih meriah baju raya nye dari lelaki..dari atas sampai ke bawah semua perlu meriah..dari tudung,shawl.tudung/shawl bukan satu..dah tentu beli ikut warna baju ada berape helai kan..lepas cari tudung/shawl mesti nak beli brooch pulak..yang dah berumur mungkin brooch yang muda mudi reben besar pulak..lepas tu baju kurung..baju kurung confirm bukan satu..paling sikit pun 5 kot..itu belum lagi kira nak jahit manik pulak dekat baju tu..semua sedia maklum manik sedikit mahal ye..dah ade baju kurung nak kasut pulak..hehe..belum lagi perhiasan lip lap kat tangan dengan leher..jadi para suami perlulah sediakan duit lebih bila tiba nak hari raya..hehe..psst biasalah orang perempuan kena bergaya lebih sikit..hehe :)


Lelaki pulak simple, baju melayu sepasang sebab pakai hari pertama jer.. butang baju melayu, songkok dan sampin..silap hari bulan pakai yang tahun lepas punya jer sebab masih elok dan boleh digunakan lagi..biasanya kelihatan lelaki lebih berjimat dan kurang menonjol berbanding perempuan bila hari raya..


Jadi bukan di bazar ramadhan saja perlu berjimat, persiapan raya pun tak perlu sampai membazir..mana yang boleh pakai tu eloklah jangan beli lagi yang baru..bersedehanalah dan membeli mengikut keperluan..


sekian..


ape pilihan warna korang tahun nie..? -gambar ihsan google


note : kalau pandai jahit baju sendiri lebih jimat kan.. :)

22 comments:

AnneRaini said...

thn ni baju ry sy mmg byk sbb thn lepas punye kain tak jht lg...hehe

SweetLikeWhat said...

AnneRaini : hehe..same ler kite.. :)

Zawifatul Aziah said...

rasenye xbli baju ry kot,sbb kawen aritu guna byk duit dh.dh pokai.huhu

SweetLikeWhat said...

Zawifatul Aziah : kahwin memang banyak habis duit..dah pernah melaluinya.. :)

SayaAnim said...

ye betol2 laki mmg jimat.

ehee.
mcm abah sy tak pernah tukar baju raya. baru beberapa tahun ni je tukar.

tapi klu perempuan.ade je tak kene.eheee

SweetLikeWhat said...

SayaAnim : lumrah kan..tapi jangan sampai membazir kan.. :)

M Fizan said...

huhu...konklusinya lelaki terbaik~~~

SweetLikeWhat said...

M Fizan : ade sesetengah perkara..hehehe.. :)

Golden Rose said...

belum shopping ape lagi...rasenye semua ready made je kot

senyumSOYA said...

hehhe..abg saya duk ulang pakai baju raya 4 tahun lepas.. hehehe..katanya masih elok..hehhe

alif haris said...

betul ..
tahun ni sy gune yg tahun lepas punye je ..:)

Mun said...

i baju kurung sehelai je tiap-tiap tahun..sobss. haha.shawl and lain2 semua takde. yg tu semua tak tunggu raya :P

adan said...

yess.. lelaki mmg berjimat.. ikut hati mmg nak pakai tahun lepas punya.. tp disebabkan nak ikut tema punya pasal.. terpaksa ikut je la.. eheheh..

SweetLikeWhat said...

Golden Rose : Oh pandai jahit baju ekk..:)

senyumSOYA : baguslah macam tu..tak membazir kan..

alif haris : gud!tak perlu membazir kalau masih elok lagi.. :)

Mun : alhamdulillah..hari raya pertama jer pun yang meriah.. :)

adan : hehe..ape tema tahun ni?

~aku dan die~ said...

hehe.akak pndai menjahit x??

SweetLikeWhat said...

aku dan die :jahit yang simple-simple boleh lah..hehe..kalau jahit baju kurung tu memang failed lah..hehe

tia @ Ini Kisah Tia said...

alahaaai . takdelah kak . rasa macam tak beraya Tia tahun ni .. tapi ayah dengan adik lelaki Tia memang jimat . depa tak kisah kalau pakai baju sama tuk tahun ni :D

alif haris said...

hehe betul2 :)
sbb elok lg ^^

Shawn Razaleigh said...

belanja gua baju selaiii please.hahha


meh singgah

Shawn Razaleigh said...

belanja gua baju selaiii please.hahha


meh singgah

Shawn Razaleigh said...

belanja gua baju selaiii please.hahha


meh singgah

SweetLikeWhat said...

tia : lelaki memang tak kisah baju raya kan..abah ngan adik akak pun same.. :)

alif haris : betul-betul

shawn razaleigh : hehe :)