Friday, 19 August 2011

Keras Macam Batu Daa...

Assalammualaikum...


Dah 2 hari tak update blog akibat terlalu banyak kerja dan waktu rehat nie digunakan sepenuhnya untuk buat entri dan terbang menjenguk rakan blogger..secara tak sengaja aku teringat kisah buat kuih raya 10 tahun yang lepas..tersenyum simpul bila aku terkenang..haha..


Bermulanya bila kami adik beradik tolong mak buat kuih raya..mak aku dari dulu memang tak beli kuih raya..memang semua buat sendiri..kerepek jer la mak aku beli..


Masa sekolah rendah mak bagi tolong kacau-kacau dengan terap biskut dalam acuan..bila dah besar sikit mak bagi lah kitorang bancuh adunan untuk biskut tu..


Kehancuran biskut mak bermula bila kitorang dengan memandai lagi bijaksana kononnya nak bagi kelainan pada biskut mak tu..adik aku memberi ideanya yang bernas untuk mencampurkan susu kotak dutch lady ke dalam adunan biskut mak..


Beliau menyakinkan aku bahawa itu resepi yang di ambil dari rancangan biskut raya di tv..jadi dengan kenyataan itu menyebabkan aku percaya dan membayangkan tentu biskut tersebut sangatlah sedap rasanya..


Tiba waktu berbuka, mak pun cuba lah biskut yang kitorang buat tadi..tetiba terdengar suara mak menjerit dari dapur.. 


mak : makaihh pasal ape biskut korang ni keras macam batu?
aku : wani campur susu mak.
mak : susu ape?
aku : susu kotak
mak : astagfirullahalazim..adunan biskut mana boleh ade campuran dengan air..memang lah keras macam batu..
adik : takpe mak lepas raya boleh cicah air sirap..


hahaha..(sangat keras itu biskut..baling dinding belum tentu hancur)


sekian..




ihsan google




p/s : jangan memandai jika ilmu di dada panjang sejengkal..haha


note : petang ni balik kampung berbuka dengan mak..wah tak sabar.. :)


23 comments:

fa-in said...

sy membayangkan biskut tu mcm biskut yaya dlm katun boboiboy hehe gurau..
dlu 1st time buat biskut tu jadi mcm lempeng huahua.

selamat balik kampung :)

SweetLikeWhat said...

fa-in : haha..boleh gak tu..tq dear :)

AnneRaini said...

biasalah masa mula2 nak buat kuih ry mmg tak bape menjadi...

lame2 baru ok...

SweetLikeWhat said...

anneraini : setuju tu kak :)

Zawifatul Aziah said...

haha.kreatifnya adik akak tu..pastu blh cicah air sirap.sdap tu :)

Zawifatul Aziah said...

haha.kreatifnya adik akak tu..pastu blh cicah air sirap.sdap tu :)

Munna said...

hehe...tu zmn masa buat kuih la...skrg xsmpt nak buat dh =)

SweetLikeWhat said...

zawifatul aziah : tula pasal..ade jer idea nye..hehe

munna : betul tu.. :)

mizzkechique said...

haha..bijak..bijak..

SweetLikeWhat said...

mizzkechique : terlebih bijak..haha

tieykah said...

hahaha

same la
dulu pernah cmpur dengan air

jadi keras

Atiqah Wadiah said...

haha~lawak lar akk.tp bez ker biskur cecah air sirap??hehe

jawapan...http://atiqahwadiah.blogspot.com/2011/08/nak-main-dengan-saya-tak.html

iedaurora said...

ieda first time dulu jadi biskut hangus!

SweetLikeWhat said...

tieykah : yeke..hehe..memandai jer kite yekk :)

atiqah wadiah : sodap jugak..hehe :)

iedaurora : baru belajar kan :)

tia @ Ini Kisah Tia said...

hahaaa .. lwak gile kak .. takpe , leh cicah sirap yew :D

MisS HoNeY said...

haha..xpa.blaja dri kesilapan

adan said...

idea adik sgt bernas... boleh cicah air sirap.. ahaha

senyumSOYA said...

hehhe..penah buat.. keras..jadi skang beli ja.. senang..sedap + x kena kutuk kat abg2..^^"

alif haris said...

wakakaka !
memang keras habis cmtu ..
habis gigi patah mkn :D

anismelon said...

hahaha..kelakar..td staf baru ceirte ank dye wat kue yg baling kat dinding..dinding yg pecah..adesss

SweetLikeWhat said...

tia : itu ler pasal..hehe :)

miss honey : tepat sekali..hehe

adan : tulah..ade jer idea nye

senyumSOYA : kalau dah biasa buat okey punye..hehe

alifharis : nasib tak patah jer.. :)

anismelon : yeke..tu mesti sebab memandai macam kami..hehe

M Fizan said...

haha...idea adik akak pada masa tersebut sangatlah wajar dibawa ke tengah laut..hehe

SweetLikeWhat said...

MFizan : hahaha.. :)