Friday, 12 August 2011

Satu Pun Tak Dapat

Assalammualaikum


Terima kasih sekali lagi pada korang semua sebab sudi baca entri aku sampai habis..oleh kerana korang semua rajin membaca, aku bagi award kat korang..terima lah dengan senang hati..walaupun buruk tapi ikhlas dari hati..hehe

-terimalah..;) -ihsan aku

Tahun ni satu kad raya pun tak dapat..macam tahun lepas jugak..aku rasa last aku dapat kad raya tahun 2005 kot..itu pun masa belajar..kawan-kawan kelas bagi tangan jer pun..sekarang kad raya sangat kurang popular kan..


Masa zaman aku kecik-kecik dulu bila start bulan ramadhan tiap-tiap hari tunggu posmen..tunggu kad raya dari sepupu, mak sedara, kawan *padahal kawan satu kelas aje..haha..gile excited..


Tapi semua tu tinggal kenangan jer..sekarang bagi kad raya pun dekat fb, hp, email...takde sentimental value tahu..


Dulu-dulu kat kelas siap mintak alamat dekat kawan-kawan lagi..buku alamat tu round satu kelas..siap warning kat kawan mesti balas..haha..cikgu pun aku bagi..cikgu yang aku suka jela..haha..


Bila dapat kad raya tu excited gile nak bukak..nak tahu dari siapa..siap lawan lagi dengan adik sape paling banyak dapat kad raya..lepas tu bila dekat-dekat nak raya tu, gantung kat raya dekat dinding rumah..wah memang nampak meriah..


Kalau dulu-dulu abah lah jadi mangsa kitaorang adik beradik pesan kad raya..semangat call tempat keje abah semata-mata nak ingatkan abah beli kad raya dengan stem..bila kenang-kenang balik terharu sangat..abah layan jer kerenah kami yang macam-macam nie..bila dah siap tulis kad raya tu, abah lagi sekali jadi mangsa keadaan kitorang mintak abah pos pulak kad-kad raya tu ..best sangat bila kenang zaman bebudak dulu kan..


Lepas tuh bila dah besar sikit, keluar lah kad raya yang ade lagu-lagu tu..wah dapat kad tu lompat-lompat seronok..yela buah hati tersayang bagi (hubby aku sekarang ye..haha)*zaman gedik bercinta..haha


Masa aku sekolah rendah - zaman kad raya gambar pelita, ketupat, masjid
Masa aku sekolah menengah - zaman kad raya gambar kartun siap ade dialog lawak dan sinis lagi
Masa aku belajar - zaman kad raya berlagu..takde suara cuma tet..selamat..tet..hari..tet..raya.. ;p


Ayat biasa dalam kad raya : Jemputlah datang rumah aku raya nanti
                                       Jangan lupa bagi duit raya
                                       Aku mintak maaf segala silap dan salah..0-0 tau
                                       Pecah kaca pecah gelas, sudah baca harap balas
                                       Puasa ke hari ni..
                                       Tahun ni buat kuih raya atau beli..
                                       Baju raya warna ape tahun ni..?berapa helai..


hahaha


sangat seronoklah zaman dulu kala..memang tak dapatlah kat budak zaman sekarang..


kad raya sekolah rendah- ihsan google


kad raya sekolah menengah..haha..-ihsan google




sekian...

37 comments:

fadh leyanie said...

sama la ayat kad raya..
yg pasti ayat ni mesti ada dalam kad :
pecah kaca ,pecah gelas,
sudah baca , harap balas..:)

Zawifatul Aziah said...

rindu zaman dulu2, dapat kad raya banyak,gantung kt dinding rumah wat hiasan..sekrang dah xde camtu dh.hukhuk

suriani azwan said...

betol la kan...skrg xde pn perasaan nak beli kad raya bebanyak n post kat kat kawan2...sbb teknologi skrg jugak kot maju sgt...

SweetLikeWhat said...

fadh leyanie : haha..seronok dulu-dulu kan..

zawifatul aziah : tula..nampak meriah sangat rumah bila gantung kad raya kan..

suriani azwan : terlampau canggih yang lame di lupa kan..

aliah amirah said...

wah,rindu kot nak dapat kad raya :(

SweetLikeWhat said...

aliah amirah : same la..huhu

MisS HoNeY said...

mekasih untuk award tu..hehe
ye la..dlu ari2 tggu abg posmen.tggu kad raya.dah tu dok lawan dgn adik,sapa dpt kad raya byk..rndu nya smua tu..

p/s : ha ah.nisa dpt keja lain.hehe.renesas

= d = said...

best kan kalau dapat kad raya..
ni baru je dilla minta kad raya kat kawan2..
hehe..
:)

SweetLikeWhat said...

MissHoney : tulah..rindu sangat kan..tahniah for the new job..keje rerajin.. :)

=d= : masih mengamalkan tradisi lama..bagus2..lame dah tak tgk kad raya..ade jual lagi ekk :)

alif haris said...

hehehehe ..
ayat lebih kurag je kan dlm kad raya tu :D har har har ..

eh award tu sy pn boleh amek ke ?? hehehe

SweetLikeWhat said...

alifharis : eh ambil lah..dialu-alukan.. :)

AnneRaini said...

haha..gelak bile igt balik psl tulis kad raya...betulla zaman kad ry dulu syok habis..kawan kelas dok sebelah meja pun nak hntr kad ry guna pos..pastu tanya soalan2 yang boleh tny direct or mmg dah tau sbb hari2 cerita..huhuhu best.

SweetLikeWhat said...

AnneRaini : memang bestlah dulu-dulu kan.. :)

Atiqah Wadiah said...

btol kak..tetiba rindu nk 2ggu posmen dpn umah..nk lumba ngn adik-bradik len sapa yg dpt kad raya plg byk..nk gantung2 kad raya kat dinding umah..rinnduuu :(

SweetLikeWhat said...

Atiqah Wadiah : susah nak dapat balik kan kenangan tuh..huhu

senyumSOYA said...

hhehe..betoi2..berebut2 ngn abg, adik2 tunggu posmen.. sampai posmen takut nak hntar kad sapai ke tangga.. dia tinggal ka pagar ja.hahahah

rugi bdak akang.. dapat kad raya pun satu kena kongsi ngn semua kat fb..heheh (satu kad tag semua org) heheh..lupe..Fb lame dah xda..^^"

mizzkechique said...

haha..ayat semua sm je kite kn..

SweetLikeWhat said...

senyumSoya : haha..klakarla..posmen sampai takut yekk..betul tu..budak sekarang dapat kad raya kad fb tu pun kongsi ramai-ramai..hehe..

mizzkechique : hehe..biasa.. :)

fa-in said...

tahun ini adalah tahun ke-4 tak akan dpt kad raya.
teknologi dah cangih kata nya, sedih kan.. ;(

アヌム ちゃん said...

pecah kaca pecah tong
sudah baca harap gantung.

hehe

blackjack said...

hahaha. eden merasa kat raye time skola rendah je.. hehe . comelnyooo award ! :))

nurAMALLINA said...

comel je doodle akak! haha

tieykah said...

last dapat kad raya form 4.

da bertahun yang lepas.

HAHA

tia @ Ini Kisah Tia said...

jelessss ! Tia jarang dapat tapi serius kalau dapat memang eksaited gile .. hehe :D

adan said...

serius.. saya tak pernah dapat kad raya.. teringin gak nak rasa bagaimana feel dapat kad raya tu..

Ezad Skytech said...

mmg jarang la dapat kad raya..hee..
bila la dapat kad raya ni..(^^,)

Shawn Razaleigh said...

betul weh, lama sgt dah tak dpt kad raya. bagi lah kat aku satu.hik3

anismelon said...

anis dah dapat td..heeee..dari rakan blogger...jgn jeles tau kak..weee..:p

alif haris said...

hehehe ..okay terima kasih :)

SweetLikeWhat said...

fa-in : rindu pulak nak dapat kad raya kan..

frometoyou : hehe..seronok kan dulu-dulu..

blackjack : mekasih..hehe

nurAMALINNA : tq dear..biasa2 jer.. :)

tieykah : same ler kite..dah bertahun tak dapat..

tia : sangat-sangat excited.. :)

adan : yeke..sian adan..

ezad skytech : tak dapat dah kot pasni..zaman makin maju..huhu

shawn razaleigh : hehe..kite pun tak dapat.. :)

anismelon : wah best tu.. :)

alifharis : sesame.. :)

Golden Rose said...

rindu nak dpt kad raya....dulu2 dapat kad raya suka gantung kat dinding umah...lani dgn kad raya satu dua simpan je dlm laci...ayat paling femes suka guna dulu 'pecah kaca pecah gelas sudah baca harap balas' dgn harapan dpt byk kad raya la...hehehe

SweetLikeWhat said...

Golden Rose : betul-betul..hehe

L said...

tinggin nya kad raya..=)

sy syg awak?
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/kasih-sayang.html

SweetLikeWhat said...

L : mintak kawan bagi..hehe.. :)

= d = said...

hehe..
ari tu check kat popular bookstore..
masih ada jual lagi..
:p

M Fizan said...

huhu..saya pernah rasa zaman kad raya.. walaupun ayat klise.. tapi seronok bila kawan2 bagi.. hehe.. terkenang zaman dolu2 :)

SweetLikeWhat said...

=d= : oh yeke..boleh lah tengok kad raya tahun 2011..hehe

M Fizan : seronok sangat masa tu kan.. :)