Monday, 8 August 2011

Semalam Punya Cerita..

Assalammualaikum


Baru hari ini sempat nak update blog..semalam baru balik dari kl tengok abg ipar dan kakak ipar di hospital..dorang excident..alhamdulillah tak teruk..doakan mereka cepat sembuh..kadang-kadang bukan salah kite pun, jadi mangsa..jadi hati-hati lah di jalan raya..bak kata alif haris jangan mamai di bulan puasa.. :)Pejam celik hari ni sudah puasa ke 8..alhamdulillah kita semua masih di beri kesempatan berpuasa..ape menu berbuka hari ni..?


Semalam balik dari KL dah lewat..jadi masak yang simple aje..sempat la jugak buat ice blended..bulan-bulan puasa ni syok gak layan gambar-gambar makanan..haha..jom layan ice blended aku buat semalam..idak ler macam kat kedai tu..tapi rasenye bolehlah tahan..haha.. :)

nampak sedap tak..hehe

jom try buat.. :)
okey ni bahan-bahan nye :)

Nak resepi..?


Bahan-bahan (Untuk 1 hidangan)
  • susu cair setengah cawan
  • hershey's syrup secukup rasa lah..ikut suka nak letak banyak mane..kalau suke coklat letak banyak sikit..baru rasa coklat..:)
  • ais batu satu cawan
  • whipped cream
  • coklat rice/serbuk milo untuk hiasan
  • susu pekat satu sudu kalau nak manis
Cara-cara
  • blend ais batu, susu cair dan hershey's syrup .blend sampai ais batu tu jadi halus
  • tuang dalam gelas dan letak whipped cream di atas
  • last tabur coklat rice..
okey siap !!!


Senang kan..?kalau takde hersheys syrup tu ganti kan milo 2 in 1 dan nescafe 2 in 1 pun boleh..lagi sedap.. :)yang milo 2 in 1 nie aku ade tengok resepi satu blog nie..maaf aku lupe blog yang mane..jadi kredit pada tuan blog tu ye... :)


selamat mencuba..

8 comments:

SayaAnim said...

wah menariknya..
best2

huhu.
len kali nk try la.

dah lah tgh haus ni..
huhu..
igtkan makan kat kedai td gmba 2.
power laa..ehee

SweetLikeWhat said...

SayaAnim : betul ke..mekasih..hehe..:)

fa-in said...

wahh sedap deh.
dlu sy buat, blend kat pengisar cili sbb tak ada mesin lain..hoho
jd ais dia mcm kasar2 cket tak mcm org jual tu..

moga mereka cepat sembuh ya :)

SweetLikeWhat said...

fa-in : akak pun guna blend cili jugak..hehe..jangan blend banyak-banyak sangat..blend sikit2..

amin..mekasih dear.. :)

~aku dan die~ said...

kak,hehehe.kte tukar resepi nmpknye.akak amek resepi kerabu mangga saya,saya amek resepi ice blended akak :D

tia @ Ini Kisah Tia said...

alahai .. tak payah tunggu kedai kak . kalau yang ni ada depan mata Tia , Tia rembat aje .. hehe

alif haris said...

hehehe pertama-tamanya terima kasih tag sy :)

adik2 sy salu buat float taw
tapi dlm game buat float je la hahaha

SweetLikeWhat said...

aku dan die : betul-betul..share lebih banyak lagi yek.. :)

tia : hehe..nampak sedap ke..

alif haris : haha..gud..suh adik try resepi nie.. :)