Tuesday, 16 August 2011

Semperit Vs Almond

Assalammualaikum


Hari ni dah puasa ke 16..dah tentu ade antara korang dah buat kuih raya atau order kat kawan opis takpun beli jer di pasaraya/bazar...kuih raya memang jadi perkara wajib bila raya betui dak..tak sah kalau takde..macam-macam colour ade..hijau,kuning,coklat,merah..tepuk dada tanya selera jer..


Selera masing-masing..macam aku sangat kurang nak makan biskut yang colournye kuning aje..yela biskut zaman sekarang ni duk sama ja rasanya..*la awatnya duk pi cakap utara pulak dah nie..haih..tukaq-tukaq..


Betui dak aku cakap..biskut yang colour kuning-kuning tu duk sama ja rasanya..yang membezakan cuma hiasan dan tepung jer..aku tak habaq semua lah..ade lah sesetengah..


Tapi banding dengan biskut dulu-dulu yang colour kuning sedap betui lah..contoh semperit..huh beli letak kat lidah tu lembut ja dia hancur..memang terbaik la wa cakap lu..lagi satu kuih bangkit..fuh memang sodap..sarang semut, biskut sampan, makmur, biskut arab, mazola, tart nenas..tu semua biskut colour kuning..tapi ade kelainan rasenye di situ yekk..


Biskut zaman moden ni yang ade coklat baru lah sedap dan lalu nak makan..hehe..contoh biskut yang agak standard di situ ialah almond london, marble , cornflakes..biskut yang bahan-bahannye mahal sikit baru sedap..*demand betui lah..hehe..


semperit dahlia moden..dah ade colour pink - gambar ihsan google
ape pulak citarasa korang..biskut lame atau baru..
sekian.. :)


note : buat sendiri memang puas hati..

23 comments:

Ezad Skytech said...

bila raya nanti la macam2 jenis biskut raya yang muncul..macam2 kaler ada..hee~

p/s : tapi almond london tetap favourite..hee~

SweetLikeWhat said...

Ezad Skytech : betul tu..hehe :)

mrs redzuan said...

kuih dulu2 memang berbeza rasa tiap jenis kan...walaupun rupa biasa jek.
vote for tat nenas...=)

SweetLikeWhat said...

mrs redzuan : yeahh hidup tart nenas..haha :)

fa-in said...

sy susah cket nak telan kuih raya,tak biasa.
slalu rembat kerepek2 je.
kalu betul2 dijamin sedap baru rasa+bahan2 yg mahal.
hehe demand btul kan.:)

eimanhikmah said...

saya pulak tak suka sgt kuih dulu2...kecuali bauhu..td br siap satu cookies! HEHE

MisS HoNeY said...

suka batang buruk!!

alif haris said...

semperit dahlia tu boleh mkn ke ??
mcm plastik je tgk hahaha :D

tia @ Ini Kisah Tia said...

selagi kuih tu sedap dicekik , rembat sajeeee . hehe :D

L said...

dua2 sedap. huhu

jom berdoa?
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/doakan-untuk-keburukan-saudara-seislam.html

tieykah said...

HAHAHA.

mintak sket biskut rya nya kak

adan said...

sya g beraya rumah orang akan cari almond london.. cidap..

biskut baru sedap..

SweetLikeWhat said...

fa-in : demand benda sedap ape salah.. :)

eimanhikmah : bak mai sikit..hehe

miss honey : suke jugak..yeah :)

alif haris : nampak sedap sangat :)

tia : bagus tak cerewet..hehe

L : :)

tieykah : raya mai rumah :)

adan : almond memang popular :)

Syazwani Amira said...

dua2 favourite :)..

Golden Rose said...

comei la...suke color dia yang lembut tu..nak cube gakla t

SweetLikeWhat said...

syazwani amira : :)

Golden Rose : cuba jangan tak cuba :)

AnneRaini said...

suke biskut sedap..tak kisah lame ke baru..hehe

anismelon said...

santik nampak kue nye kak..heeee..amik tempahan ke..

M Fizan said...

takde mood lar nak layan kuih raya.. nak pizza ke, McD ke, KFC ke.. baru ummphh..huhuhuh

aliah amirah said...

suke kueh raya :).
yang lame sedap,yang versi baru lg sedap :D

iedaurora said...

semperit biskut paling ferevet, sedap gile masuk mulut...

SweetLikeWhat said...

anneraini : bagus-bagus :)

anismelon : taklah dik..gambar google jer tu :)

M Fizan : demand yek..hhehehe

aliah amirah : gud..hehe :)

iedaurora : kann..sedap sangat :)

Pauline Cheong said...

Kak, sangat sweet, lembut and lovely mcm bidadari. blh tanya kak guna size berapa and bentuk apa piping? and adakah kak guna tepung jagung atau tepung custard utk bentuknya?

thank you