Wednesday, 3 August 2011

Tabik Spring Lah Kat Korang..

Assalammualaikum...


Pejam celik sudah 3 hari kita berpuasa..alhamdulillah..pada isteri-isteri yang bekerja anda semua sungguh kuat dan hebat..kenapa aku cakap macam tu..?


Yela tengok betapa kuat isteri yang bekerja dan ada anak menjalani ibadah puasa..balik kerja perlu masak untuk berbuka..balik kerja pukul5..masa berbuka pulak 730..tengok betapa korang boleh handle dalam 2 jam nak buat juadah berbuka..*mesti kena masak jugak kan..tiap-tiap hari pergi bazar ramadhan memang jemu..malam pulak nak buat solat terawih..mestilah nak buat kan..ramadhan datang setahun sekali jer..tahun depan tak tahu lagi..balik terawih nak tidurkan dan uruskan anak..nak basuh kain..kemas rumah lagi..lipat kain..esoknya pula perlu bangun pukul 430 pagi dan buat juadah untuk sahur pula..habis sahur bersiap-siap pula pergi kerja..

Takpe walaupun pun penat besar ganjarannya buat korang..masak untuk suami dan anak-anak besar pahalanya..lebih-lebih lagi masak untuk orang yang berpuasa.jangan merungut tau..hehe..


Pada para suami pulak rajin-rajin ler tolong isteri..tak rugi pun meringankan beban isteri..bila buat kerja sama-sama kan mengeratkan lagi hubungan korang..sambil tolong-tolong isteri tu boleh gurau-gurau dengan isteri tu..masa tu lah korang nak bermesra pun lepas seharian kat tempat kerja.. :)


oh teringat kat mak.. :) -gambar ihsan google


note : tengah dengar lagu balik kampung..*ish2 baru 3 hari puasa..
note : zaman sebelum kahwin mak kejut bangun sahur dan terus makan..sekarang semua kena buat sendiri..*ish manja betul ye..ape pun boleh..hehe..



22 comments:

アヌム ちゃん said...

Salam ramadhan dan selamat berpuasa :) Baru sempat nak wish dekat sini^^

SweetLikeWhat said...

frometoyou : selamat berpuasa juga..ape menu hari ni..hehe.. ;)

tia @ Ini Kisah Tia said...

heheee . betul tu kak , kalau memang ada isteri yang macam tu .. ish , hebak lah ! ingat senang ke .. sibuk kerja , sibuk pulak dengan rumah .. takpelah , ganjaran Allah bagi berlipat ganda tu :D

Rs Ida said...

yes! setuju sesangat... walaupun sy belum kawen, tapi balik2 je keje, sy kena masak utk famili...memang penat, tapi berbaloi coz dapat makan masakan sendiri..beli lauk berbuka, belum tentu sedap,kadang2 ada y dah basi..huhu

azam said...

selamat berpuasa

"salam singgah kenalan....jika sudi follow² ye...
see u around and happy blogging….follow awak"

Siti Arfah said...

Moga ramadhan kali ini terus dihargai .. :)

SweetLikeWhat said...

tia : betul tu..memang hebak lah..hehe

Rs Ida : betul tu..bazar ramadhan tak boleh pergi selalu..kadang-kadang lauk semalam dorang jual balik..huhu

azam : selamat berpuasa..okey nanti kite terjah ekk..

SweetLikeWhat said...

siti arfah : insyaAllah.. :)

Munna said...

ce try satu hari tu suh suami yg amik tmpt isteri...confirm tgg langgang..hahaha

slmt bpuasa ye =)

adan said...

besarnya pengorbanan seorang wanita bergelar ibu/isteri pada keluarga..

M Fizan said...

haha..part yang paling best bila bermesra dengan isteri..kikiki :D

SweetLikeWhat said...

adan : betul tu.. :)

SweetLikeWhat said...

Munna : haha..tau takpe..

M Fizan : hehe.. :)

aliah amirah said...

besar pengorbanan seorang ibu :)

SweetLikeWhat said...

aliah amirah : sangatlah besar.. :)

EYFAalias said...

hehehe. hebat hebat! pahala berlipat ganda tu :)

nurAMALLINA said...

selamat berpuasa dan berbuka kak :)

jangan tak pergi terawih tau!

iedaurora said...

selamat berpuasa yer! tak dapat bayangkan bile dah berkeluarga nanti sekarang pun asik penat je huuu...

alif haris said...

hehe tu la gunanya laki .. boleh tolong buat kerja2 tu ..
kalau semua nk dibuat sorang ,kesian kot .. hhuhu

SweetLikeWhat said...

EYFAalias : Bersyukur jadi perempuan..banyak pahala yang kita dapat.. :)

nurAMALLINA : selamat berpuasa dik :)

iedaurora : hehe..insyaAllah boleh..

alif haris : betul-betul :)

anismelon said...

salam ramadhan sis..hehe..btl toh..besar pahala sediakan makan toh..suami pon same same la tolong..heee

SweetLikeWhat said...

anismelon : salam ramadhan juga.. :)