Wednesday, 10 August 2011

Tips Bagi Ibu Mertua Ku Sayang

Assalammualaikum


Salam ramadhan..bertemu lagi kita dalam rancangan semanis kurma..*huh perasan kejap jer..siapa dah kahwin sini..?yang tak kahwin lagi boleh baca untuk persediaan hari tua..???okey serius..


Okey aku dengan berbesar hati nak la kongsi tips sikit pada yang belum kawin..kalau okey ambil kalau tak okey jangan ambil..haha..pape jela an..
  • sentiasa senyum..maniskan muka..kalau bercakap tu jangan pandang belakang..sila pandang depan..sebab orang tua sangat sensitif..nanti dia beranggapan kita tak suke cakap ngan die..
  • cari topik untuk sembang..jangan diam aje kalau tolong mak mertua kat dapur tu..sembang lah topik semasa ke..jangan sembang keburukkan anak dia..sangat tak sesuai okey..
  • jangan beritahu ape saja yang suami kita bagi..contoh : suami bagi gelang emas 20gram,rantai leher semeter, dan bla bla bla...sedikit sebanyak mak mertua kita akan sedikit cemburu ye..itu amat tidak elok..
  • jangan tunjuk depan mak mertua yang kita pegang barang suami..yela kan lelaki fesyen sekarang lelaki suka mintak isteri simpan kan purse dorang dalam handbag..ada sesetengah lelaki tak suke letak purse dalam poket..mak mertua kita mungkin beranggapan kita control duit suami kita..bahaya..bahaya..
  • jangan bangun lambat..ni paling penting..lepas solat subuh terus la tolong mak mertua kat dapur buat breakfast..orang tua memang tak suka kalau bab malas-malas ni..
  • kalau masak dekat rumah mak mertua tu ikut lah style mak mertua kita..tak payah nak bangkang sangatlah..dia orang tua..kadang-kadang cerewet sikit..alah kita tua pun camtu nanti..jadi layan kan aje..
  • sedaya upaya lah ambil hati mak mertua kita..mak mertua kita tu wajib kita anggap mak sendiri..bila dah kahwin kita perlu taat pada suami kan..mak suami kita pun kita perlulah taat.. :) tak di nafikan sesetengah mak mertua tak boleh buat kita macam anak sendiri, tapi kita berusaha lah anggap mak mertua kita macam mak kita sendiri..
  • jangan ambil hati ape saja teguran mak mertua kita tu..terima sebagai nasihat..dia kan orang lama..kiranya kalau kecik hati hari ni, esok-esok lupa kan lah..buat ape pun nak simpan-simpan..nanti meletop kan payah..
Lagi satu janganlah kita cemburu pulak bila mak mertua kita dan suami kita sangat mesra dan bergurau senda..mak dan anak lelaki memang selalu nya sangat rapat berbanding anak perempuan..ingat satu jer, anak dan mak tak dapat dipisahkan..

Sekian untuk rancangan semanis kurma kita hari ini..haha..ape pun boleh..terimalah serangkap pantun dari aku..

"Berlenggang kangkung pergi kenduri,
Sayangi mak mertua macam mak sendiri"

-gambar ihsan google


sekian..


32 comments:

diana said...

mak mertua saya baik orangnya..:)

senyumSOYA said...

heheh..blom kawen.. sipu2 malu..^^~

MisS HoNeY said...

nisa pown blum kawen..takut la nnt dpt mak mertua yg garang2..

mrs redzuan said...

bab cerita hadiah dari suami memang sangat2 saya elakkan.walaupun mak mertua sangat sporting tapi pepandai la kita jaga hati dia kan

iedaurora said...

tips yang sangat ieda perlukan hu..hu...

alif haris said...

hehehe .. sy belom ade mak mertua ..
akna datag :) hehe

SweetLikeWhat said...

diana : alhamdulillah.. :)

senyumSOYA : Ambil lah tips ni kalau berguna.. :)

Miss Honey : InsyaAllah tak..jaga jer hati dorang..insyaAllah takde pape..

SweetLikeWhat said...

mrs redzuan : walaupun sporting cube lah elakkan..takut timbul cemburu..hehe.. :)

iedaurora : yeke..tq..mane yang baik ambil lah..hehe

alifharis : mak mertua dengan menantu lelaki biasanye tkde masalah..hehe :)

mizzkechique said...

oryte2..boleh amik ni..hehe

Atiqah Wadiah said...

waaa...tanx akk 4 d info..6t bley guna pd masa hdpn..hehe ^^

SweetLikeWhat said...

mizzkechique : tq.. :)

SweetLikeWhat said...

Atiqah Wadiah : sama-sama dear.. :)

Zawifatul Aziah said...

alaa azie dah kawen.xsempat nak amik tips ni.huhu

SweetLikeWhat said...

Zawifatul Aziah : boleh jugak guna sekarang..hehe.. :)

= d = said...

hopefully dapat mak mertua yg ok-ok..
hehe..
:)

SweetLikeWhat said...

=d= : amin.. :)

tia @ Ini Kisah Tia said...

takut lak .. takut jeles yelah nanti anak sembang sakan dengan mak , kita tercongok aje . huhu .. bab pandang belakang kalau bercakap tu .. Tia memang macam tu kak . malu .. lepas ni tak nak buatlah .. takut terasa hati lak orang tua ..

SweetLikeWhat said...

tia : mula-mula akak dulu memang jeles sikit sebab hubby akak rapat sangat dengan mak..kalau sembang tu siap bergurau senda macam orang bercinta..haha..tapi itu lumrah..anak lelaki dengan mak memang rapat sikit.. :) lame-lame faham dah lah..

MissViVio said...

wah....ibu mrtuaku...haha..sya x kwin lg..btw, nice tips! :) like it! <3

adan said...

ni melalui pengalam kan..kan.. lain kali suruh sang suami lak buat entri untuk laki melayan mertua..

M Fizan said...

huhu..thanks..sangat sesuai untuk pembinaan famili mithali..hehe :D

izfanora said...

wah, betul2 berguna tips nie.. :)

nurAMALLINA said...

alaa nak amiklah tips ni. haha

fadh leyanie said...

ok,,dah catat ni awal2..
tips berguna utk masa depan :P

L said...

anda seorang yg pemarah?
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/jangan-marah.html

L said...

anda seorang yg pemarah?
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/jangan-marah.html

L said...

anda seorang yg pemarah?
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/jangan-marah.html

anismelon said...

wah..boleh jadi rujukan nie nanti..heee

SweetLikeWhat said...

MissVivio : tq dear.. :)

Adan : biasanya lelaki dengan mak mertua takde masalah..hehe.. :)

MFizan : tq..tq.. :)

SweetLikeWhat said...

izfanora : hehe..tq dear :)

nurAMALINNA : ambil dengan senang hati yekk.. :)

fadh leyanie : tq dear.. :)

SweetLikeWhat said...

L : nanti kite terjah ekk.. :)

anismelon : harap membantu.. :)

Scha Natasya said...

mintak share ya sisk ^^