Wednesday, 14 September 2011

Tak Semua Kot

Assalammualaikum

Baca situasi di bawah..


Boy : marry me..?
Girl : Do you have a house..?
Boy : No..
Girl : Do you have a BMW car..?
Boy : No..
Girl : How much is you salary..?
Boy : No salary.. but..
Girl : No but.. You have nothing.. How can i marry you..?? Leave please !!!
Boy : (Talk to himself) I have 1 villa, 3 property lands, 3 Ferrari, 2 Porsche.. Why i still need to buy BMW?! How can i get the salary when actually i'm the BOSS..


Semua perempuan macam ni ker..?tak semua penting kan harta jer..pada pendapat aku lelaki tersebut ada kerjaya, boleh bagi anak isteri makan, pakai kira okeylah..


Tak semestinya perlu ada rumah macam istana, kereta berbelas biji dan gaji berpuluh ribu..itu semua belum menjanjikan kebahagiaan hidup berumahtangga..


Duit banyak pun buat ape kalau takde kasih sayang,takde keharmonian, suami kaki perempuan, tak bertanggungjawab dan makan hati jer dengan suami..


Jadi terimalah kekurangan dan kelebihan pasangan kita seadanya..jangan merungut itu ini..setiap orang ade kekurangan..berapa banyak pun harta seseorang lelaki tu tetap ade kekurangan..manusia biasa kan..


Renung-renungkan dan selamat beramal..ape pun boleh.. :)


sekian




wordless wednesday..kuang-kuang.. - gambar di pinjam dari google




note : berbuka nanti nak buat puding roti..nyum2 sedapnye.. <----- nafsu puasa ganti..haha

21 comments:

said...

baru je terbaca kat facebook hari tu..betul tu, tak semua macam tuu............gunakan akal dan fikiran, bukan nafsu dan hati... ;)

SweetLikeWhat said...

ain : memang amik kat fb pun..hehe..ye betul tu ain.. :)

Atiqah Wadiah said...

sy pon x kesah ngn harta sumer tuh..jnji b'ilmu dan hati suci..harta nih pinjaman tuhan jer akk kan?

btw,nk jugak puding roti.. :)

SweetLikeWhat said...

ye setuju tuh..hehe..mai lah dtg umah..:)

Ezad Skytech said...

tu la..harta banyak2 pon tak bawa ke mana...hee~

SweetLikeWhat said...

ezad skytech : betul-betul :)

anismelon said...

xsume pompan cam nie..huuuu..asal mampu..xsusah okek la..

Zul Fattah said...

betul r wei.. aku suka makan.. haha

SweetLikeWhat said...

anismelon : setuju tuh.. :)

zul fattah : aku pun suka makan..haha

ZaNa aDieyZa said...

xsemua wanita pentingkan harta.. mmg kekayaan x menjamin kebahagiaan.. hidup bersederhana lebih baik.. yg penting hidup mestilah penuh dgn kasih sayang..

SweetLikeWhat said...

zana adieyza : ye sangat setuju tuh :)

Hana Soffelia said...

Yup.. Harta kekayaan bukan penentu kebahagian. Tapi kekurangan duit juga menjadi punca perpisahan. Oleh itu, hidup biarlah berpada2. Sederhana itu sangat membahagiakan. ^_^

Ini Kisah Tia said...

wahhh , demanddddd .. Tia tak kesah pun kak . macam yang akak nyatakan tu . yang penting ada kerja , gaji cukup , haaa sudah . kalau tak , nak kasi makan apa?

fa-in said...

keduniaan tak boleh jugak, kena balance dgn agama nya sekali kan.
bertuah kalu dpt 'boy' mcm dlm dialog tu,kaya..hehe

DoodleLicious said...

haha

5 stars la citer ni

wang & harta bukan lah segala2 nya

Golden Rose said...

betul tu...apa yg penting lelaki mampu utk menanggung anak beranak sehingga ke akhir hayat...tak biarkan mereka kebuluran & kebogelan sudah

eeeda said...

cerita-cerita yang mcm nie... sebenarnya mengingatkan kita jugak...
harta benda...
kekayaan...
kebahagiaan...
semua tu pinjaman...
bersyukur lah, dengan apa yang kita miliki hari nie...

Memiliki sesuatu...
tidak semestinya kita dapat menikmatinya.

SweetLikeWhat said...

Hana Soffelia : setuju tuh :)

tia : kannn..

fa-in : untung-untung..hehe

doodlelicious : haha..takdelah sampai 5 star..tq sudi singgah sini :)

golden rose : betul-betul :)

aimie amalina said...

betol!
biarlah sederhana
asal die sentiasa bersama kita kan?

SweetLikeWhat said...

aimie amalina : yeah betul tuh.. :)

M Fizan said...

well..cannot agree more.... tapi pompuan yang materialistik memang tak pandang dah apa yang buruk.. asalkan fulus ada, apa pun boleh...