Wednesday, 5 October 2011

8 'P' Kekal Kasih Sayang

Assalammualaikum


Tengah aku kemas-kemas barang kat stor tadi aku terjumpa buku nota masa aku belajar dulu..macam-macam aku tulis dalam buku ni..haha..masa tu aku minat sangat dengan ustazah siti nor bahyah sampaikan semua ceramah dia aku suka buat note tulis dalam buku..


Jadi aku nak lah share dengan korang ape yang aku tulis dalam buku nota aku nih...mane tau bermanfaat dan berguna..hehe


Tajuknya Sayang Abang..siap ada pantun lagi...


Mula-mula kahwin darling sana darling sini,
Dah lama kahwin baling sana baling sini,
Sebelum kahwin engkaulah cinderella,
Dah kahwin engkaulah godzila.


Sangat mendalam makna pantunnya ye..hehe..harap-harap janganlah macam tuh ye..biarlah lepas kahwin lebih lagi kasih sayang tuh.. :) Jom tengok apa yang 8 'P' tu..


1. Puji isteri / Puji suami - manusia kan suka di puji
2. Pujuk isteri / Pujuk suami - jangan biar pasangan merajuk lama-lama.nanti bernanah.
3. Penghargaan - saling menghargai antara satu sama lain.contoh : rajin-rajinlah bagi hadiah
4. Peluk - boleh mengalirkan ion positif pada yang tengah negatif.. :)
5. Perhatian - ambil berat dan kesusahan suami/isteri
6. Percutian - tenangkan fikiran setelah sekian lama duk asyik tengok benda yang sama jer..
7. Permohonan - rajin buat solat hajat supaya perkahwinan diberkati
8. Pantun - Usik mengusik dan bergurau senda menambah kan lagi kegembiraan dalam rumah tangga


Okey boleh salin sekarang :)

ihsan google
Sekian...



19 comments:

Ini Kisah Tia said...

uih , kemain pantunnya . memang kena . tapi harap2 idok lah ye jadi cenggitu ..

SweetLikeWhat said...

tia : betul tuh tia..biarlah selepas kahwin tu bertambah lagi kasih sayang :)

AnneRaini said...

akak suka 8 p tu tp kan laki akak kalo bab pujuk tu mmg fail....dari marah sikit boleh jadi mengamuk trs sbb di buat dek jek kite merajuk...huhuhuu

Ezad Skytech said...

kreatif betul pantun tu..hee~

boleh la dipraktikkan nanti bila da kawen..hee :D

mizzkechique said...

pantun tu xpandai lak.. haha

SweetLikeWhat said...

anneraini : hehe..kadang2 laki ni tak pandai pujuk kak..macam kita berjiwa lembut..hehe

ezad skytech : boleh-boleh :)

mizzkechique : pantun dua kerat pun boleh..hehe

aimie amalina said...

toink2!
suke ahhhh
heheheh bole simpan wat azimat sebelom kawen ni
kekekee
maceh akak!=]

SweetLikeWhat said...

aimie amalina : nanti dah kahwin boleh praktikkan :)

amy syahirah said...

awww, sweet like what?? sweet like candy .hehehe .

LiLy @ MumMyQiStInA said...

menarik pantun tu..tp harap2 x lah menjadi mcm tu.. ;)

SweetLikeWhat said...

amy shahirah : hehe..tq..

lily : betul-betul..biarlah bertambah kasih sayang tu ye tak.. :)

Run Away said...

hekhek...nice ar..

SweetLikeWhat said...

run away : tq dear :)

M Fizan said...

tips yang bagus.. hehe .. harap2 kasih sayang berkekalan.. ameen..

SweetLikeWhat said...

m fizan : amin :)

Hana Soffelia said...

Love all the tips. ^_^

SweetLikeWhat said...

hana : tq dear :)

Golden Rose said...

good info..thanks

SweetLikeWhat said...

golden rose : tq dear :)