Wednesday, 29 June 2011

Malasnya....

Assalammualaikum...


Selamat petang pada semua blogger yang masih sudi bersengkang mata baca entri aku..sudi-sudikanlah baca lagi yekk..sila jangan serik..aku nak tulis pasal sikap malas aku yang dah sampai tahap 360 darjah yang dah abis pusing pastu sambung balik 360 darjah..*ape aku tulis nie..aku sebenarnye malas nak taip word verification...bila aku singgah ke blog-blog dan baca entri aku nak la dengan senang hati dan dengan pantas nak komen di entri mereka tapi yang membuatkan aku jadi malas bila perlu taip word verification..huhu..aku rasa la kan bukan aku jer yang malas kot..korang pun sama an..an..?aku tahu..*konon..pada aku la kan tak perlu kot word verification ni..ade fungsi pape ke pada blog kita..mungkin aku taktau ape fungsinye..pada yang tahu sila lah beri tahu aku..


Tapi selama hari ni yang aku tahu tujuan word verification ni bertujuan untuk pastikan yang kita bukan robot..hehe..kelakar an..aku bukan lah nak komplen ke ape an..tapi pada pendapat aku la kan, orang akan lebih suka komen kat blog kita bila takde word verification nie.yela tak perlu nak taip ikut tulisan tu..dah aku rasa macam budak tadika dah ikut tulisan tu bagi sama..besar kecik..kecik besar...aku dah la banyak lagi blog nak singgah ni..*konon..jadi aku perlukan kekuatan jari untuk habis kan perjalanan aku yang tak berkesudahan itu..kuikui..manyak lenguh maa..jangan marah yer..aku cuma bagi pendapat aku jer..pada yang tak setuju sila buat taktau aje okey.. :D ape pun tak boleh... :D


Aku tahu aku ni tak sampai setahun jagung berblog tapi dah pandai-pandai nak komplen..tapi aku di sini *eh macam ac di sini pulak.. cuma nak luahkan daripada pemantauan aku sendiri..*dah rupa nazir datang sekolah buat pemantauan la pulak an...sape-sape pun boleh bagi pendapat kat aku sebab aku boleh di tegur untuk aku terus maju..hehe..aku seorang yang berfikiran terbuka macam blog ni Blog Aku, Suka Akulah... jangan marah tia..saje selit-selit sini..supaya pembaca lebih faham maksud aku...hehe
aku hanya manusia biasa..hahaha..pape jela..jadi kesimpulannye di sini cuba korang timbang balik pendapat aku ni..mungkin berguna gak dalam rancangan malaysia ke 11..haha..ape ni???atau mungkin jugak berguna dalam pembangunan negara..haaa ape lagi ni..ish-ish sudahlah tu..


Okey sape-sape yang taknak word verification keluar dekat dia punya komen sila pergi


settings > comments > show word verification for comments > no


oh no.. :p


pening aku tengok huruf banyak-banyak ni..haha..



p/s : pada yang tak setuju aku mintak maaf..ni cuma pendapat aku.. :D



Wordless Wednesday #2 | Pengarah Yang Sama + Cerita Berbeza = Sangat Best

Assalammualaikum


-gambar ihsan google

Tuesday, 28 June 2011

Cuba Keluar Lambat Pastu Bawak Laju Sikit

Assalammualaikum


Salam 1 Malaysia...bersemangat dan berjiwa patriotik pulak aku petang ni. bila sebut patriotik lama dah an tak nyanyi lagu negaraku.wah dulu masa kat sekolah semangat gila pagi-pagi nyanyi lagu ni.dulu bangun pagi tunggu bas sekolah.sekarang kena drive sendiri pergi kerja.seronok ye zaman sekolah. tunggu bas tak payah nak bersesak kat jalan raya. macam sekarang pagi-pagi kena merempit.


Tapi yang tak tahan bila kita sibuk pergi kerja ada pulak yang lagi sibuk..haha...time 5 minit lagi pukul8 lah lori-lori ni sibuk nak keluar jugak.adoi memang tak boleh tahan.nape lah tak keluar pukul9 ke pukul10 ke..cer bagi peluang orang macam aku nak merempit pagi-pagi.kadang-kadang tu time tak lambat takde pulak dorang nak duk atas jalan.time-time kita nak cepat tu lah dorang keluar beramai-ramai.adoi memang panas membara lah.kenapa dorang nak jugak keluar pukul8. taktau ke aku antara orang yang akan bangun lambat.. :p


boleh pengsan camni :D
Lori-lori ni okey lagi sebab mungkin dorang perlu keluar awal nak anta barang ke ape....ada pulak spesis yang bawak kereta macam ambik angin petang kat tepi pantai.relax jer bukak tingkap kereta dan bawak dalam 40km/j time pukul8.mungkin nak pergi pasar.kalau ye pun nak pergi pasar cuba ler bawak laju sikit.bawak pelan camtu tak ke ikan kat pasar tu nanti abis.dahla tak bagi peluang nak potong keta dia..siap duk tengah-tengah lagi..haih marah sungguh nih..




yang bawak slow belah kanan agaknye budget bawak keta kat negara omputih..haha


kalau camtu sila lah join club ni..huhu


Ha lagi satu ada yang masih konpius dia nak pergi mana.pagi-pagi lagi dah konpius..adoi...kejap dia bagi signal.kejap tutup.kejap-kejap pergi tengah.kejap tepi sangat.adoi memang letih ler duk belakang kereta camni.aku kadang-kadang nak jer rase tanya orang tu nak pergi mana sebenarnya.boleh aku tunjuk kan jalan mana dia nak pergi..*haha..konon ada masa la sangat... korang pernah rase ke camni.haih nak berangan pun janganla dalam kereta.kesianla kat kami-kami ni yang dah lambat nak pergi kerja..huhu..sila bagi kerjasama..sekian.. 


jangan keliru sangat camni.. :p
hentikan semua ni...






note : padahal salah sendiri yang bangun lambat :p ape pun tak boleh..haha





Monday, 27 June 2011

" SAYA .."

Assalammualaikum


Tengok banner abg ben kat bawah ni korang semua mesti sedia maklum yang beliau sedang buat segmen lagi..mari join ramai-ramai..sangat best :D nak join klik jer banner kat bawah k..








p/s : cepat sebelum segmen di tutup :D





Friday, 24 June 2011

Bila Fikiran Jauh Melayang

Assalammualaikum...


Jam 4.15 baru sempat nak update entri untuk hari Jumaat yang indah ni..tadi aku pergi lunch tengahari dengan hubby aku di sebuah gerai..gerai yang comel di celah-celah bangunan gagah perkasa...kecil tapi sangat sedap masakkannye..betul lah pepatah mengatakan don't jugde a book by its cover..kadang-kadang makan kedai besar, cantik tapi makanannye biasa aje..makan pun tak sampai menjilat jari sebab nak cepat basuh tangan..pada aku kedai kecil tapi bersih dan sedap lagi berbaloi dari kedai besar yang tak tentu kira rase nye.. betul tak adik-adik..?hehe..yela kita ni sebagai manusia tentu nak cari yang terbaik berbaloi dengan ape yang kita bayar an..


So tadi sambil makan tertengok lak satu kisah lucu..bila ade seorang ayah dan anak sudah selesai makan dan mereka nak pulang..yang membuat kan kami satu kedai tertumpu pada mereka ialah kerana si anak tadi menjerit memanggil ayahnya..."ayah..ayah sini..." tapi ayah nye buat taktau aje..si ayah terus saja pergi ke sebuah motor yamaha colour hijau..si anak terus memanggil dan si ayah sudah duduk di atas motor...dan bila dah duduk atas motor baru lah si ayah perasan motor tersebut bukanlah kepunyaannya...si anak pun ape lagi ketawa dengan gembiranya..ktorang yang tengah kusyuk makan tadi tersenyum simpul tengok gelagat anak beranak tu..yang aku hairan boleh pulak ayah nye buat taktau jer anak dia jerit-jerit panggil dia..ayahnye berangan kot..hehe...


Korang pernah alami tak benda-benda macam tu..?memang kadang-kadang secara sepontan..kadang-kadang mungkin fikiran kita ni melayang sampai ke langit biru..itulah yang menyebabkan perkara-perkara yang tak di ingini berlaku..aku teringat zaman aku belum kahwin dulu..zaman-zaman lepak ngan kawan-kawan..aku pernah terketuk kereta orang lain..adoi mase tu tuhan jer yang tahu..patut la orang dalam kereta itu macam tidak ku kenali..hahah..dan orang di dalam kereta tu pun buat muka kedut seribu bahasa..haha..rupa-rupanye kereta kawan aku tu depan kereta yang aku tersalah tadi..memang sebijik macam kereta kawan aku..aku boleh nampak dah kawan-kawan aku dalam kereta tengah berguling-guling gelakkan aku..adoi...mase tu memang lawak gile lah...nasib baiklah aku tak naik lagi kereta tu..kalau tak, taktaulah..hahaha...itulah pengalaman yang memalukan pernah aku lalui..hehe..sekian..sila jangan gelak terlalu kuat okey..:D hehe..ape pun tak boleh...




note : sampai sekarang tak boleh lupe lagi kejadian tu... :D haha...





Thursday, 23 June 2011

Petronas Cub Prix 2011 Di Teluk Intan

Assalammualaikum


Pernah tengok Petronas Cub Prix? mesti penah an...ha sape yang duduk sekitar teluk intan boleh mai datang tengok dengan mata sendiri..hehehe...petronas cub prix ni akan gegar tempat aku ni pada 25 Jun 2011 dan 26 Jun 2011...aku pun tak penah tengok lagi, tapi di sebabkan petronas buat kat tempat aku ni, so aku jadi excited nak tahu sebab litarnya betul-betul depan tempat kerja aku..hahaha..boleh la aku tengok dari dalam sekolah aku jer...kuang-kuang.. :D kawan aku cakap yang pernah pergi sebelum nie kata memang sangat seronok sampai taknak balik..haha..mase tu nanti korang leh tengok motor-motor besar dan ade gerai-gerai leh dapat gift macam-macam..nak tahu betul ke tak mari datang tengok sendiri yekk..so pagi tadi aku g breakfast aku dapat ler tengok realiti yang tak pernah aku tengok..haha..dorang tengah basuh jalan..huhu...banyak la bil air pekan teluk intan bulan ni..kuiukui...nak tangkap pic sebarang dua tapi kang ade orang pelik lak tengok aku sibuk ambil gambar..kikikiki...

nie antara peserta yang akan berlumba nanti.. :D -gambar ihsan google

-gambar ihsan google


note : kalau takde pape ujung minggu ni leh ajak hubby pergi :D



Wednesday, 22 June 2011

Senarai "AKU PROMOSI KAU PROMOSI AKU"


Assalammualaikum



Cube tengok senarai ni :D untuk tahu ni senarai ape boleh klik SINI

AKU PROMOSI KAU PROMOSI AKU

Assalammualaikum..


Wahai sekalian alam maya, mari beramai-ramai join segmen ni...nak join klik jer gambo kat bawah..okey daaa..





p/s : rugi tak join..ape pun boleh..haha



Wordless Wednesday #1 | Cool Bike..Apa Pun Boleh :D

Assalammulaikum








Tuesday, 21 June 2011

Bagi Laju Lagi PC Korang..


Assalammualaikum

Nak tanya korang pernah buat defragment pada komputer/laptop korang..?pada yang taktau meh nak kongsi sikit ape benda nye defragment ni..*apa pun tak boleh..haha..tetibe jer...muka legend hati cute..ish2 lawak an..haha..

Okey bila windows korang menyimpan satu-satu file dalam komputer korang, kadang-kadang file tu diletak bersepah-sepah. Contoh satu bahagian file word korang diletakkan di bahagian tengah hard disk, pastu satu bahagian yang lain pulak kat bahagian hujung. Keadaan camni di sebut Fragmentation ye adik-adik.. :D di sebabkan tabiat buruk itu, bila korang nak buka file word, windows akan ambil masa yang lama sikit sebab kedudukan file yang jauh tadi.

Okey kat sini lah fungsi defragment untuk menyusun balik file yang bersepah tadi supaya hard disk korang akan lebih ringan. Masa korang nak buat defragment ni, tak boleh ada program lain yang berjalan, guna internet pun tak boleh ye..sebabnya boleh menganggu proses defragment. okey defragment ni tak boleh buat selalu sebab masa korang menyusun file, file tersebut boleh mengikis hard disk.

okey caranya pergi

Start Menu > All Programs > Accessories > System Tools > Disk Defragmenter



Pilih local disk mana yang korang nak defrag k. pastu klik defragment sebelah analyze tu ye

Akan jadi macam ni. tunggu sampai habis okey.

p/s : sila cuba jangan takut :D apa pun tak boleh..haha *jangan lupe tengok maharaja lawak akhir minggu nie :D



Spaghetti Ape Ni...

Assalammualaikum



Okey hari ni entri straight to the point..takde ceramah-ceramah yang biasa korang baca..haha..aku nak share spaghetti murahan aku..teman ni idak ler pandai beno nak masak..*tetibe cakap perok pulak ape ke ha nye..haha..tapi ade resepi campak-campak tu teringin nak share ngan korang semua yang lebih pandai masak dari aku..kuikuikui...resepi aku nie chef wan pun taktau tahu....kikikiki..nanti aku pun teringin nak bagi chef wan resepi aku ni...bior die tau aku pun reti nak hancus kan masakkan..hehehe..*okey gurau jer..adoi melalut lagi..okey jom tengok cara-cara...nanti boleh praktis kat rumah..memang kalau nak mudah beli jer spaghetti prego sauce tu...cuma panaskan aje kan..tapi takde kelainan lah..ini aku nak share resepi bagi kuah dia rasa auuuuuu sedapnya...haha :D


bahan-bahan



  1. daging kisar...beli yang ramli burgernye brand coz daging die okey dan tak berbau...kalau takde gak daging burger pun boleh..aku penah try..sedap gakk...tapi perlu hancur-hancur kan ye :D
  2. bawang besar..biar banyak takpe..bawang besar ni manis..lagi banyak lagi sedap contoh kalau guna (1 botol besar prego 3 biji bawang besar) potong dadu kecil-kecil
  3. bawang putih..(1 tongkol bawang putih) *eh betul ke aku guna tongkol ni...kalau salah sori.potong dadu jugak.
  4. tomato puri..guna tomato puri brand Heinz tau..coz sedap.. :D (1 tin untuk 1 botol besar prego)
  5. serbuk oregano..botolnye macam botol lada sulah k.
  6. Cendawan butang..potong kecil-kecil..
Cara-cara

  • Tumis bawang besar dan bawang putih..
  • Dah naik bau masukkan daging kisar tadi dan tutup.supaya daging cepat masak..sekali sekali kacau.
  • Bila daging dah masak masukkan prego sauce.
  • Kacau rata dan masukkan tomato puri..kacau lagi 
  • Last sekali masuk cendawan butang
  • Bila dah siap masak semua baru letak serbuk oregano..gaul-gaulkan...
okey siap :D

okey tips rebus spaghetti

  • masa rebus spaghetti tu korang campur sket minyak..jangan banyak tau..kalau sudu kecil tu separuh lagi..pakai mentega pun boleh..tujuaan supaya tak melekat-lekat.
  • dah siap rebus tu gaul lak spaghetti tadi dengan 1 atau 2 titik minyak...tujuannye kalau spaghetti tadi kena angin atau biar terlalu lama terdedah pada udara takde lah dia keras...

-gambar ihsan google

-gambar ihsan google

  • sila cuba okeh :D

Monday, 20 June 2011

Asam Jawa Betullah...

Assalamualaikum..


Alhamdulillah jumpa lagi kita di pagi isnin yang perlu pergi kerja ni..huhu..kalau lah dapat sambung tido lagi..seronok betul an jadi macam mak-mak kita dulu.duduk rumah jadi suri rumah sepenuh masa.tapi itu untuk 20 tahun yang lepas.sekarang semua isteri-isteri kebanyakkannya bekerja.erm kalau bekerja senang nak beli apa yang kita nak..boleh beli ngan duit sendiri.tak perlu nak harap duit suami jer an..okey aku dah jauh ni.tak abis-abis nak bagi ceramah jer an...  


Sebenarnye aku nak kongsi pasal asam jawa..pada yang tak kenal asam jawa boleh tengok gambar tu.. :D asam jawa biasanye digunakan dalam masakkan..untuk yang tak tahu sebenarnya asam jawa ni boleh turunkan panas kalau kita demam.korang pun tau demam sekarang ni bahaya sangat.macam-macam boleh sebabkan demam..okey jom baca cara-caranye...

  • korang ambil asam jawa sebesar cekodok pisang lebih kurang..
  • pastu ramas-ramas dalam air..air jangan banyak sangat..guna besen kecil jer..
  • kemudian bila asam jawa tu dah sebati dengan air tadi atau pun isinya dah tanggal dari biji, korang boleh lah basahkan kepala orang yang demam tadi tu..jangan terus siram atas kepala...*kang lagi bertambah demam..hehe..sapu dengan tangan jer..biar sampai kena kulit kepala..sampai basah rambut pun takpe..
  • insyaAllah panasnya akan turun...
  • selamat mencuba !!!

ni le asam jawa yekk -gambar ihsan google

ni lak pokok asam -gambar ihsan google





note : asam jawa ni boleh jugak untuk merawat batuk..bancuh air suam dengan asam jawa.tapi jangan campur gula :D 

Friday, 17 June 2011

Macam-macam...

Assalammualaikum...



Alhamdulillah di pagi jumaat yang mulia ni kita dapat menikmati lagi semua kurnian tuhan...masih sihat, masih boleh makan sampai kenyang, masih boleh bergelak ketawa..boleh lagi berblog sambil makan kitkat dengan senang hati..boleh lagi siap-siap pergi kerja....pendek kata semua bolehlah...alhamdulillah masih ada kesempatan untuk buat semua itu...bersyukur kerana kat luar sana mungkin banyak lagi yang tidak bernasib baik macam kita...*menginsafi diri sendiri.. :D


Pagi tadi on the way pergi kerja dengar radio sinar fm, ada lah seorang hamba Allah mengadu isterinya selalu cepat marah, cepat melenting, tak boleh gurau lebih-lebih..erm kesian dengar..memang tak di nafikan manusia ni tak sempurna..kita sepatutnya memang kena terima baik buruk pasangan kita, tapi ada sesetengah perkara kita perlu perbaiki benda-benda tidak baik dalam diri kita..tak boleh la sangat ikut perangai kita yang macam-macam tu..suami kita pun manusia biasa..kadang-kadang tak boleh tahan jugak..*seth tan pun tak boleh tahan kot..haha


Okey aku pernah dengar cd ceramah seorang ustaz ni..ustaz ni bagi lah perumpamaan dalam satu cerita kisah sepasang suami isteri...so si isteri memang sangat lah suka berleter dan membebel..ada aje tak kena...macam-macam benda yang dibebel kan..sampai la satu tahap si suami sudah tidak tahan lagi, pada suatu pagi si suami ni tadi tolak la isterinya ke dalam perigi buta...so hari pertama takde isteri okey lagi, hari kedua si suami dah mula rasa sunyi, si suami tadi pikir walaupun isteri aku kuat membebel tapi kerja rumah sentiasa siap, makanan setiap hari terhidang atas meja, tapi bila isteri aku takde hari-hari aku makan maggie, hari ketiga beliau tak tahan lagi dan pergi lah semula ke perigi buta nak ambil balik isteri dia..si suami pun lemparkan lah tali dan berteriak memanggil isterinya supaya naik sambil mintak maaf kerana tolak isterinya..tapi tali yang di tariknya semakin lama rasa semakin berat..si suami tadi amatla terperanjat kerana bukan isteri nya yang naik tapi penunggu perigi berambut panjang yang naik. penunggu perigi berkata pada si suami tu.."terima kasihlah tolong bawak aku keluar dari perigi ni..3 hari lepas ada seorang perempuan jatuh dalam perigi ini..dari hari pertama dia jatuh sampailah ke hari ini tak berhenti-henti dia membebel..aku tidak tahan lagi nak dengar" hahaha..kesimpulannya jin/penunggu pun tak tahan dengar perempuan asyik membebel apatah lagi suami kita manusia biasa..tu baru 3 hari, macam mana pulak dengan suami kita yang bertahun hidup ngan kita...


So pengajarannya kalau kita ade sesuatu sikap yang tak baik eloklah berusaha perbaiki dan kurangkan lah..takut suami tidak tahan lagi nak dengar..hehe...jadi marilah beramai-ramai menjadi isteri yang dapat menyeri dan menyejukkan hati suami..dah macam kempen mari menjimatkan penggunaan elektrik plak..haha :D




- gambar ihsan google




note : peringatan untuk diri sendiri jugak dan sentiasa berusaha memperbaiki diri mana yang kurang..renung-renungkan dan selamat beramal :D

Thursday, 16 June 2011

Jika....

Assalammualaikum


J I K A........
Jika kamu memancing ikan.....
Setelah ikan itu terikat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu.....
Janganlah sesekali kamu lepaskan ia semula ke dalam air begitu saja....
Kerana ia akan sakit oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan menderita selagi ia masih hidup.

Begitulah juga setelah kamu memberi banyak pengharapan kepada seseorang... .
Setelah ia mulai menyayangimu hendaklah kamu menjaga hatinya.....
Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja......
Kerana ia akan terluka oleh kenangan bersamamu dan mungkin tidak dapat melupakan segalanya selagi dia mengingat......

Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh......cukuplah sekadar keperluanmu. .....
Apabila sekali ia retak......tentu sukar untuk kamu menambalnya semula......
Akhirnya ia dibuang..... .
Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi.....

Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, terimalah seadanya.... ..
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa.... ..
Anggaplah ia manusia biasa.
Apabila sekali ia melakukan kesilapan bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya. ....akhirnya kamu kecewa dan meninggalkannya.
Sedangkan jika kamu memaafkannya boleh jadi hubungan kamu akan terus hingga ke akhirnya.... .

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi.....yang pasti baik untuk dirimu.
Mengenyangkan. Berkhasiat.
Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain....
Terlalu ingin mengejar kelazatan.
Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya.
kamu akan menyesal.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan....yang membawa kebaikan kepada dirimu.
Menyayangimu. Mengasihimu.
Mengapa kamu berlengah, cuba bandingkannya dengan yang lain. Terlalu mengejar kesempurnaan.
Kelak, kamu akan kehilangannya ......dan menyesal sudah tiada gunanya. 

note : untuk perhatian minda...

Tuesday, 14 June 2011

Cara Block Laman Web...

Assalammualaikum


Pada petang yang mendung dan tak panas hari ini aku nak kongsi sikit cara nak block sesuatu laman web yang korang taknak..Untuk ibu bapa yang ada komputer dan internet di rumah amat sesuai guna cara ini bagi mengelakkan anak-anak anda terbukak laman web yang tidak sepatutnya anak-anak kita tengok..yelah kita tak mahu kan anak-anak kita belajar macam-macam dari internet..sebab bila dorang mula belajar macam-macam di internet, takut jadi macam-macam perkara yang kita takut nak dengar tapi kena dengar jugak..budak-budak ni masih tak boleh pikir baik buruk, so kita sebagai orang dewasa ini lah berusaha untuk jauhkan anak kita dari anasir-anasir yang tidak baik ini..haha..berpidato lak aku ni an...


Internet dan dunia ict ni tak salah untuk diterokai dan dipelajari..malah amatlah di galakkan budak-budak sekarang menggunakan internet supaya celik it, celik hati, dan celik minda..haha..nangis ler datuk fadzilah kamsah camni baca tulisan aku ni..*budget dia ade masa nak baca..kuikui..
tapi budak-budak sekarang perlu diawasi kerana mereka lebih pintar dari kita yang dulu-dulu tidak ada komputer pun di rumah..bila dah tua-tua camni baru nak ada lappy/komputer sendiri..dulu pergi cc (cyber cafe) jer buat assignment an..budak-budak sekarang umur 10 tahun dah de facebook haha..ini sangat memberangsangkan.. :) 


So secara tak lansung baik gak untuk kita sebab kadang-kadang 
laman-laman web yang tak elok ni tetibe jer muncul depan kita..tengah kita buat blogwalking tetibe jer kacau daun pemandangan indah mata kita..padahal kita tak mintak pun dia keluar tapi dia yang sibuk-sibuk nak keluar..dan kita pun tertengok dengan senyuman sebab salahkan benda tu yang keluar sendiri..kikiki...contoh jer yekk..okey kalau korang nak tau benda-benda camtu lah boleh mendatangkan malware, spyware dan macam-macam ware lah kena kat komputer kita..itu menjadi lebih parah bila kita perlu format komputer kita..so aku yang ada kesedaran sivik ni nak share lah sikit ilmu yang aku tahu..*konon..adoi panjangnye la cakap an..so kita sambung..kang lagi macam-macam aku ceramah kat sini.. :p

cara-caranye.. *macam nak buat kek lak an...


tengok gambar k..


1. buka my computer dan pergi Local Disk (C:) ...

2. Okey bila dah pergi ke local disk C: dan klik lak folder WINDOWS tu

3. okey cari pulak folder system32...

4. cari folder yang bernama drivers..macam yang aku highlight tu

5. okey dah klik folder drivers tu, cari lak folder etc...

6. dalam folder etc tu pulak korang cari file yang bernama host...sepatutnye file tu dalam format note pad..kalau jadi macam kat atas tu korang open with note pad k...(kalau tak faham boleh tanya k)


7. okey macam ni lah isi kandungan dalam host tadi bila buka dalam note pad..

8. then copy perkataan yang aku highlight tu yek..

9. paste kan balik benda yang korang copy tadi betul-betul bawah yang benda yang korang copy tadi tu 

8. tukar perkataan localhost tadi tu kepada laman web yang korang nak block tu..contoh aku block www.yahoo.com dan www.youtube.com...korang boleh letak bape banyak pun laman web yang korang nak block...cuma korang mesti kekalkan 127.0.0.1       localhost yang first tadi tu..

9. dan save
10. dan bila korang cuba bukak laman yang dah block tadi ianya akan jadi macam kat atas tu..


note : selamat mencuba !!! :) *nie untuk window XP yekk..window 7 lain entri okey...

5 Perkara...


Assalamualaikum 

خمسة
 أشياء كلنا نريدها و نحاول الحصول عليها
lima perkara semua kita mahukannya dan kita usaha utk mendapatkannya
 


1-
وجه جميل
1:wajah yang cantik

                      
 

2- 
فلوس بالملاين
2:duit yang banyak

                        
 

3- 
صحة قوية
3:kesihatan yang baik

              
 

4- 
اولاد شاطرين وفالحين مثلنا
4:anak2 yg cerdik dan berjaya macam kita

             


5- 
نوم عميق من دون مهدئات و أدوية
5:tidur yang nyenyak tanpa ganguan



سهلة
 جدا و بوصفة سحرية و سهلة تستغرق 15 دقيقةيومياً ! كيف؟؟؟؟؟
senang jer untuk mendapatkannya hanya 15minit setiap hari.

         


قال
 رسول الله صلى الله عليه وآله وسلم :
kata nabi saw


من
 ترك صلاة الصبح فليس في وجهه نور و من ترك صلاةالظهر فليس في رزقه
siapa yang tinggalkan solat subuh tiadalah padanya nur di wajahnya 

dan siapa
yang tinggalkan solat zohor tiadalah padanya rezki yang berkat


بركة
 و من ترك صلاة العصر فليس في جسمه قوة و منترك صلاة المغرب فليس في
dan barang siapa yang tinggalkan solat asar tiadalah padanya kekuatan
badan
dan siapa yang tinggalkan solat maghrib 
tiadalah padanya anak-anak ygbermanfaat


أولاده
 ثمرة و من ترك صلاة العشاء فليس في نومهراحة
dan barangsiapa yang tinggalkan solat isyak tiadalah padanya tidur yang
nyenyak


بلغ
 عن الرسول (صلى الله عليه وآله وسلم ) ولو آية
sampaikanlah daripada nabi saw itu walaupun satu ayat





note : selamat beramal :)

Saturday, 11 June 2011

Bercanda Di Pasiran Pantai

Assalammualaikum


Wah baca tajuk entri tu mesti rasa nak nyanyi lagu nie an.." Bercanda di pasiran pantai..Kita bersama memadu asmara....Cinta setia..." haha..Itu anita sarawak yang nyanyi okey..jangan salah faham kerana kalau aku yang nyanyi pasti anita sarawak menangis sebab aku dah rosakkan lagu dia dengan cemerlang sekali..haha..okey gurau..so nak story pasal celebrate besday hubby aku tadi...huhu..dalam kul630 kitaorang dah sampai umah tadi..rehat2 jap cari laptop sementara idea ada nak di tulis supaya tak basi..

Okey dalam kul10 kitorang keluar pergi cari cake..aku nak la beli sebijik cake an tapi hubby lak cakap takyah beli cake besar2..dia cakap nanti duk tepi laut cair cake tu..huh...aku pun merasa hampa tapi okey gak...dapat menjimatkan poket aku..hahaha..bagus an bila sambut besday lelaki nie..memang betul la dorang tak banyak kerenah..tak sambut pun takpe agaknye, asalkan ingat..tapi kalau kita orang perempuan nie amat la sensitif hal2 berkaitan macam nie an..ape leh wat dah lumrah kita camtu, laki kena la ikut rentak kite an..kiki..

okey dah melalut ag..sambung balik tadi, so kami beli ler cake SR tu dalam 3 slice aje..takut cair punya pasal..erm..dalam kul2 kitaorang pun sampai lah tempat yang bernama Teluk Batik...Sape penah pergi angkat tangan macam saya..hehehe...sape belum pergi dijemput hadir dengan segera okey..Teluk Batik ni lah laut yang paling dekat ngan kitorang..memang ramai orang..mungkin sebab hari2 terakhir nak habis cuti sekolah an..kitaorang pun pusing2 cari port yang menarik supaya tiada halangan untuk memandang ke laut lepas..so jumpe di bawah pohon kelapa yang daunnya sedang melambai ke arah kami..tanpa buang masa kitaorang  bentang tikar, duduk2, sembang2, makan2, *cake tadi memang betui cair..huh..nasib baeklah dengar cakap hubby tadi..kalau bawak satu bijik cake mesti nangis nengok cake yang sangat buruk lagi huduh itu..so pengajaran yang boleh diambil kira di sini ialah kalau nak celebrate besday tepi laut pergi lah malam2..mungkin tak cair kot cake tu..lagi pun boleh pasang candle..ha lagi romantik..kehkehkeh..* gedik2 tangkap gambar, tengok permandangan indah ciptaan tuhan dan kitorang pun balik...lebih kurang kul630 tadi sampai umah..dalam sejam lebih gak la.. :D okey jom layan gambar lak...

ni ler besday boy kita untuk segmen hari ini..kuikui.. ;D





























note : jam 23:00 baru abis upload gambar..huhu....