Friday, 26 August 2011

Salam Lebaran

Assalammualaikum


Okey hari ni last aku kerja..esok dah start cuti..jadi mungkin lama tak update blog..mintak maaf ye sebab tak dapat balas jejak-jejak korang kat sini..tapi jangan serik untuk singgah ye..aku nak amik kesempatan ni nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri kepada semua rakan blogger.maaf jika ade terkasar bahasa atau terasa hati.nak duit raya mai datang rumah.hehe


Terima lah kad raya yang tak seberapa tulus ikhlas dari aku..



Kepada yang balik kampung tu, hati-hati di jalan raya.ingatlah orang tersayang.kalau mengantuk janganlah desak diri bawak kereta jugak.


Makan kuih raya tu ingatlah aku.haha*haih tak pasal-pasal pulak yekk. makan tu jangan berlebihan.berpada-pada lah.kita baru lepas puasa, takut perut terkejut nak proses makanan tak henti-henti.hehe..


Jangan main mercun melampau-lampau takut putus jari..cukuplah tu pesanan dari aku..banyak hal pulak yekk.. :p


Salam Lebaran dari aku sekeluarga..


Sekian.


p/s : selamat menggayakan baju baru :)



Thursday, 25 August 2011

Zaman Berlalu

Assalammualaikum


Hari ni dah 25 hari kita berpuasa..zaman sekarang ni cepat betul masa berlari..itu yang jadi laju sangat tuh.. :p
Bila raya ni budak-budak yang paling meriah sekali betui dak..


Dulu masa aku kecik-kecik mercun dan bunga api takde pun diharam kan lagi..elok jer kami main, takde pulak putus-putus jari..siap arwah opah bagi bekalan bunga api lagi untuk main..setiap seorang dapat seikat bunga api dan sekotak mercun papan..memang tak sabar balik kampung nak main bunga api dengan sepupu..


Tapi budak-budak sekarang tak hargai kemeriahan yang ade dengan mengupgrade pulak mercun sampai putus jari, putus tangan..memang tak berbaloi..budak-budak dulu pun main meriam buluh lagi..idak pulak dengar putus anggota badan..


Bila zaman makin maju, budak-budak pun makin maju..bagus lah makin maju, tapi maju budak sekarang merosakkan diri sendiri..ish-ish memang rugilah..


Bunga api murah : yang di balut kertas pastu belang-belang putih merah
Bunga api cantik sikit : bunga api besi yang jenama kucing hitam tu
Bunga api mahal sikit : bunga api nya keluar api warna warni dan panjang...


bunga api belang merah gambar ihsan google
bunga api cap kucing - gambar ihsan google
bunga api mahal sikit - gambar ihsan google


Kami adik beradik siap kumpul duit belanja mak bagi tu tuk beli bunga api..sape rajin simpan duit, banyaklah dia dapat beli bunga api yang mahal tu..lepas tu masing-masing simpan untuk raya dan takkan main masa time puasa..sebab takut nanti bila raya tengok orang main jer..


macam nilah meriah zaman aku dulu..haha ;p
Bila kami main bunga api tu, mesti ade arwah opah, pakcik aku atau ayah aku tengok kitorang main supaya terjamin keselamatan..hehe


sekian


note : zaman bebudak memang best sangat :)

Tuesday, 23 August 2011

Macam Tu Lah Rupenye...

Assalammualaikum


Selamat petang..tinggal 6 hari jer dah nak raya..sayu hati ramadhan semakin berlalu meninggalkan kita..
Ni nak sembang sikit ngan korang aku pergi SOGO hari tu..hahaha memang mencabar dan menguji fizikal dan mental betul..jadi dengan itu aku berjaya melepasi misi bershopping di saat akhir..haha..


Sebagai pengajaran pergilah shopping di awal waktu..haha..tapi kalau tak pergi time sekarang sale nya takde meriah sangat macam tu ye tak..tapi pengalaman memang banyak bagi pengajaran..betul lah orang cakap pengalaman mengajar erti sebuah kehidupan..kalau kita tak cuba, kita taktau..betui dak aku cakap ni?


Sebab ini lah first time aku pergi SOGO time bulan puasa dan masa tengah sale gila-gila nie..biasa aku duk dengar member cakap betapa sibuknya kalau pergi sogo time nak raya..jadi dengan mata kepala sendiri biar aku tulis besor-besor, SANGAT-SANGAT RAMAI ORANG LAGI SESAK BARAT..SEMUANYA TAK KIRE DAH, JALAN PUN MAIN LANGGAR JER..BUKAN LANGGAR BAHU JER..SEMUA ANGGOTA BADAN BERLAGA..HAHAHAHAHA.. makaihh caps lock on plak..


Orang sangat ramai macam semut..bukan macam semut hitam yang laju tu, ini semut halus yang suka duk masuk dalam gula tuh..sangat-sangat ramai..kuikuikui..


Alamak sorii kerana kejakunan aku ye..jom lah layan gambar yang sempat aku snap..

ets train..sangat selesa dan laju..ade pramugari lagi..haha..cubalah..;)
selit jap gambar kami
stesen keretapi ipoh
tengok sesak tak..haha ;p
sangat ramai okey
panjang oo beratur...
muka-muka sesak .. :p

sekian...


note : tak habis lagi penatnye sampai hari ni..ape pun tak boleh..



Sunday, 21 August 2011

Wah Macam Tu Kau Ekk

Assalammualaikum


Selamat pagi..pagi lagi dah bukak blog..lepas sahur tadi takleh tido dah..ape program korang hari ahad yang indah ni..?shopping raya ke..semalam aku pergi jusco ipoh taklah ramai sangat orang..boleh lah jalan lagi..taklah berlaga bahu lagi..hehe..


Jadi program aku hari ni nak ke SOGO...sebut sogo banyak aku baca rakan-rakan blogger yang dah pergi, orang penuh macam semut..boleh jenguk kat belog cik tina..jadi dengan semangat nya aku nak lah join sekali..haha..baru lah mencabar shopping macam tu..cadangnye nak naik ets train jer..tiket pun dah beli semalam..sebut pasal tiket, huh geram jugak semalam..


kakak yang jaga kaunter tu tengah sibuk mengadap komputer..tak pandang kami lansung..kami sangka nak bagi lah dia settle kerja dia jap..tunggu punya tunggu dia tak jugak settle kerja dia..jadi hubby pun tanyalah kakak kaunter tu


hubby : esok ke KL sentral ada pukul berapa yek
kakak kaunter : hah? 11 (tanpa memandang lansung pada kami + tiada sebaris senyuman)
hubby : kami nak beli tiket ets train..
kakak kaunter : kuanter sana..sana.. (tanpa memandang lansung pada kami + tiada sebaris senyuman)
hubby : terima kasih ye
kakak kaunter : ......................................... (buat taktau)


ayark..tahu lah puasa..aku faham kau letih..lagipun masa tu pagi lagi dalam kul10..kalau tak larat senyum pun pandanglah kat kami bila cakap..kami ni bukan nak mintak tiket free..adoilah..kau keje dalam econ lagi..ape penat sangat tuh..haih..


berbeza pulak kat kaunter ets train


kakak kaunter : senyum sampai ke telinga..ye nak ke mana..?
hubby : ke KL sentral
kakak kaunter : ada pukul 8.30,10,2..kalau awal lagi rm35..kalau pukul 10 rm25..bla..bla..bla


kakak kaunter ets tu pun puasa...banyak pulak dia cakap..siap senyum dan pandang kami lagi bila cakap..
terlebih-lebih pulak dia cakap..tak tanya pun dia bagi tahu..haih macam tu lah mesra pelanggan..


smile like this - gambar ihsan google
sekian...


note : pertama kali naik ets train..haha..
p/s : ini bukan entri emosi..ape pun boleh..

Friday, 19 August 2011

Keras Macam Batu Daa...

Assalammualaikum...


Dah 2 hari tak update blog akibat terlalu banyak kerja dan waktu rehat nie digunakan sepenuhnya untuk buat entri dan terbang menjenguk rakan blogger..secara tak sengaja aku teringat kisah buat kuih raya 10 tahun yang lepas..tersenyum simpul bila aku terkenang..haha..


Bermulanya bila kami adik beradik tolong mak buat kuih raya..mak aku dari dulu memang tak beli kuih raya..memang semua buat sendiri..kerepek jer la mak aku beli..


Masa sekolah rendah mak bagi tolong kacau-kacau dengan terap biskut dalam acuan..bila dah besar sikit mak bagi lah kitorang bancuh adunan untuk biskut tu..


Kehancuran biskut mak bermula bila kitorang dengan memandai lagi bijaksana kononnya nak bagi kelainan pada biskut mak tu..adik aku memberi ideanya yang bernas untuk mencampurkan susu kotak dutch lady ke dalam adunan biskut mak..


Beliau menyakinkan aku bahawa itu resepi yang di ambil dari rancangan biskut raya di tv..jadi dengan kenyataan itu menyebabkan aku percaya dan membayangkan tentu biskut tersebut sangatlah sedap rasanya..


Tiba waktu berbuka, mak pun cuba lah biskut yang kitorang buat tadi..tetiba terdengar suara mak menjerit dari dapur.. 


mak : makaihh pasal ape biskut korang ni keras macam batu?
aku : wani campur susu mak.
mak : susu ape?
aku : susu kotak
mak : astagfirullahalazim..adunan biskut mana boleh ade campuran dengan air..memang lah keras macam batu..
adik : takpe mak lepas raya boleh cicah air sirap..


hahaha..(sangat keras itu biskut..baling dinding belum tentu hancur)


sekian..




ihsan google




p/s : jangan memandai jika ilmu di dada panjang sejengkal..haha


note : petang ni balik kampung berbuka dengan mak..wah tak sabar.. :)


Tuesday, 16 August 2011

Semperit Vs Almond

Assalammualaikum


Hari ni dah puasa ke 16..dah tentu ade antara korang dah buat kuih raya atau order kat kawan opis takpun beli jer di pasaraya/bazar...kuih raya memang jadi perkara wajib bila raya betui dak..tak sah kalau takde..macam-macam colour ade..hijau,kuning,coklat,merah..tepuk dada tanya selera jer..


Selera masing-masing..macam aku sangat kurang nak makan biskut yang colournye kuning aje..yela biskut zaman sekarang ni duk sama ja rasanya..*la awatnya duk pi cakap utara pulak dah nie..haih..tukaq-tukaq..


Betui dak aku cakap..biskut yang colour kuning-kuning tu duk sama ja rasanya..yang membezakan cuma hiasan dan tepung jer..aku tak habaq semua lah..ade lah sesetengah..


Tapi banding dengan biskut dulu-dulu yang colour kuning sedap betui lah..contoh semperit..huh beli letak kat lidah tu lembut ja dia hancur..memang terbaik la wa cakap lu..lagi satu kuih bangkit..fuh memang sodap..sarang semut, biskut sampan, makmur, biskut arab, mazola, tart nenas..tu semua biskut colour kuning..tapi ade kelainan rasenye di situ yekk..


Biskut zaman moden ni yang ade coklat baru lah sedap dan lalu nak makan..hehe..contoh biskut yang agak standard di situ ialah almond london, marble , cornflakes..biskut yang bahan-bahannye mahal sikit baru sedap..*demand betui lah..hehe..


semperit dahlia moden..dah ade colour pink - gambar ihsan google
ape pulak citarasa korang..biskut lame atau baru..
sekian.. :)


note : buat sendiri memang puas hati..

Monday, 15 August 2011

Nak Kena Masak Ke..?

Assalammualaikum...


Selamat petang semua rakan blogger..setelah 3 hari tidak mengupdate kan blog..sangatlah sibuk konon-kononnya..


Untuk juadah berbuka petang ni korang masak ape..?sebut pasal masak, wajib ke perempuan pandai masak..?pada pendapat aku taklah wajib tapi sebenarnya satu keperluan..kenapa?


Bila sudah kahwin, kalau setakat tahu jerang air dan goreng telur jer ape cerita...nak makan kat luar tiap-tiap hari..?sebulan dua mungkin..kalau bertahun..?confirm last-last suami suruh belajar masak jugak..Sebab apa perlu masak untuk suami?

  • mengeratkan kasih sayang
  • kita dapat menjaga makan minum suami*takdelah suami cari makan kat luar..bahaya..bahaya..
  • dapat elakkan terkena penyakit darah tinggi..makan kat luar banyak guna ajinomoto tahu..
  • membuatkan suami bertambah sayang sebab pandai masak sedap-sedap
  • air tangan kita sebenarnya mengandungi zat dan sebab itulah air tangan isteri itu dapat mengeratkan kasih sayang antara suami dan anak..
Walaupun makanan yang kita masak tu tak bertaraf hotel 5 bintang pun, tapi dengan usaha,ikhlas dan kasih sayang kita masak untuk suami insyaAllah masakan tu jadi amat bermakna sangat pada suami.. :)

Jadi pada yang tak tahu masak tu, jomlah belajar masak supaya bila dah kahwin nanti tak susah dah nak masakkan untuk suami.. :)

Nanti mak mertua suruh masak takde lah malu semuanya tak tahu..haha..

JOM MASAK - ihsan google


Sekian.. :)

p/s : antara 3 perkara yang perlu di jaga pada suami - jaga lah perutnya.. :)


Friday, 12 August 2011

Satu Pun Tak Dapat

Assalammualaikum


Terima kasih sekali lagi pada korang semua sebab sudi baca entri aku sampai habis..oleh kerana korang semua rajin membaca, aku bagi award kat korang..terima lah dengan senang hati..walaupun buruk tapi ikhlas dari hati..hehe

-terimalah..;) -ihsan aku

Tahun ni satu kad raya pun tak dapat..macam tahun lepas jugak..aku rasa last aku dapat kad raya tahun 2005 kot..itu pun masa belajar..kawan-kawan kelas bagi tangan jer pun..sekarang kad raya sangat kurang popular kan..


Masa zaman aku kecik-kecik dulu bila start bulan ramadhan tiap-tiap hari tunggu posmen..tunggu kad raya dari sepupu, mak sedara, kawan *padahal kawan satu kelas aje..haha..gile excited..


Tapi semua tu tinggal kenangan jer..sekarang bagi kad raya pun dekat fb, hp, email...takde sentimental value tahu..


Dulu-dulu kat kelas siap mintak alamat dekat kawan-kawan lagi..buku alamat tu round satu kelas..siap warning kat kawan mesti balas..haha..cikgu pun aku bagi..cikgu yang aku suka jela..haha..


Bila dapat kad raya tu excited gile nak bukak..nak tahu dari siapa..siap lawan lagi dengan adik sape paling banyak dapat kad raya..lepas tu bila dekat-dekat nak raya tu, gantung kat raya dekat dinding rumah..wah memang nampak meriah..


Kalau dulu-dulu abah lah jadi mangsa kitaorang adik beradik pesan kad raya..semangat call tempat keje abah semata-mata nak ingatkan abah beli kad raya dengan stem..bila kenang-kenang balik terharu sangat..abah layan jer kerenah kami yang macam-macam nie..bila dah siap tulis kad raya tu, abah lagi sekali jadi mangsa keadaan kitorang mintak abah pos pulak kad-kad raya tu ..best sangat bila kenang zaman bebudak dulu kan..


Lepas tuh bila dah besar sikit, keluar lah kad raya yang ade lagu-lagu tu..wah dapat kad tu lompat-lompat seronok..yela buah hati tersayang bagi (hubby aku sekarang ye..haha)*zaman gedik bercinta..haha


Masa aku sekolah rendah - zaman kad raya gambar pelita, ketupat, masjid
Masa aku sekolah menengah - zaman kad raya gambar kartun siap ade dialog lawak dan sinis lagi
Masa aku belajar - zaman kad raya berlagu..takde suara cuma tet..selamat..tet..hari..tet..raya.. ;p


Ayat biasa dalam kad raya : Jemputlah datang rumah aku raya nanti
                                       Jangan lupa bagi duit raya
                                       Aku mintak maaf segala silap dan salah..0-0 tau
                                       Pecah kaca pecah gelas, sudah baca harap balas
                                       Puasa ke hari ni..
                                       Tahun ni buat kuih raya atau beli..
                                       Baju raya warna ape tahun ni..?berapa helai..


hahaha


sangat seronoklah zaman dulu kala..memang tak dapatlah kat budak zaman sekarang..


kad raya sekolah rendah- ihsan google


kad raya sekolah menengah..haha..-ihsan google




sekian...

Wednesday, 10 August 2011

Tips Bagi Ibu Mertua Ku Sayang

Assalammualaikum


Salam ramadhan..bertemu lagi kita dalam rancangan semanis kurma..*huh perasan kejap jer..siapa dah kahwin sini..?yang tak kahwin lagi boleh baca untuk persediaan hari tua..???okey serius..


Okey aku dengan berbesar hati nak la kongsi tips sikit pada yang belum kawin..kalau okey ambil kalau tak okey jangan ambil..haha..pape jela an..
  • sentiasa senyum..maniskan muka..kalau bercakap tu jangan pandang belakang..sila pandang depan..sebab orang tua sangat sensitif..nanti dia beranggapan kita tak suke cakap ngan die..
  • cari topik untuk sembang..jangan diam aje kalau tolong mak mertua kat dapur tu..sembang lah topik semasa ke..jangan sembang keburukkan anak dia..sangat tak sesuai okey..
  • jangan beritahu ape saja yang suami kita bagi..contoh : suami bagi gelang emas 20gram,rantai leher semeter, dan bla bla bla...sedikit sebanyak mak mertua kita akan sedikit cemburu ye..itu amat tidak elok..
  • jangan tunjuk depan mak mertua yang kita pegang barang suami..yela kan lelaki fesyen sekarang lelaki suka mintak isteri simpan kan purse dorang dalam handbag..ada sesetengah lelaki tak suke letak purse dalam poket..mak mertua kita mungkin beranggapan kita control duit suami kita..bahaya..bahaya..
  • jangan bangun lambat..ni paling penting..lepas solat subuh terus la tolong mak mertua kat dapur buat breakfast..orang tua memang tak suka kalau bab malas-malas ni..
  • kalau masak dekat rumah mak mertua tu ikut lah style mak mertua kita..tak payah nak bangkang sangatlah..dia orang tua..kadang-kadang cerewet sikit..alah kita tua pun camtu nanti..jadi layan kan aje..
  • sedaya upaya lah ambil hati mak mertua kita..mak mertua kita tu wajib kita anggap mak sendiri..bila dah kahwin kita perlu taat pada suami kan..mak suami kita pun kita perlulah taat.. :) tak di nafikan sesetengah mak mertua tak boleh buat kita macam anak sendiri, tapi kita berusaha lah anggap mak mertua kita macam mak kita sendiri..
  • jangan ambil hati ape saja teguran mak mertua kita tu..terima sebagai nasihat..dia kan orang lama..kiranya kalau kecik hati hari ni, esok-esok lupa kan lah..buat ape pun nak simpan-simpan..nanti meletop kan payah..
Lagi satu janganlah kita cemburu pulak bila mak mertua kita dan suami kita sangat mesra dan bergurau senda..mak dan anak lelaki memang selalu nya sangat rapat berbanding anak perempuan..ingat satu jer, anak dan mak tak dapat dipisahkan..

Sekian untuk rancangan semanis kurma kita hari ini..haha..ape pun boleh..terimalah serangkap pantun dari aku..

"Berlenggang kangkung pergi kenduri,
Sayangi mak mertua macam mak sendiri"

-gambar ihsan google


sekian..


Wordless Wednesday #7 | Puding Laici

Assalammualaikum


gambar ihsan sendiri..haha ;p


Tuesday, 9 August 2011

Ish Tiap-Tiap Tahun Gaduh

Assalamualaikum


Selamat pagi semua pembaca yang masih tak jemu jengah blog aku..terima kasih di ucapkan dan bla..bla..bla..dah rupe menang award jer pulak..okey hari ni dah 9 puasa..kejap jer ramadhan semakin berlalu meninggalkan kita..pada yang dah berkahwin tu dah decide ke nak balik kampung siapa raya ni..hehe..


Tak di nafikan sebab nak balik kampung ni jer banyak suami isteri bergaduh tiap-tiap kali nak raya..bukan saje yang baru kahwin, yang dah bertahun kahwin pun masih tak abis-abis gaduh pasal nak balik raya ni..perang mulut dan baling bantal akan diadakan tiap kali nak raya..sebab ape..?
  • tak boleh nak bertolak ansur lansung
  • pentingkan diri sendiri
  • taknak buat giliran
  • menggunakan kuasa veto untuk menjayakan visi balik ke kampung sendiri
  • tak fikir perasaan pasangan
Nampak macam benda remeh tapi akan menyebabkan kemurungan yang teruk dan berpanjangan..hehe..

Buat lah giliran dan jangan mengelat..kalau tahun lepas rumah isteri tahun ni rumah suami.dan janji lah berapa hari nak balik..misalnya sehari sebelum raya dan raya pertama rumah suami, raya kedua pulak rumah isteri..tiap-tiap tahun bilangan hari perlu lah sama..baru lah adil dan saksama..jadi tidak menimbulkan bara di hati..hehe..

Lagi satu suami tak boleh lah pentingkan diri sendiri menggunakan kuasa veto nye untuk beraya kampung sendiri tiap-tiap tahun..fikir jugaklah perasaan isteri dan keluarga belah isteri mestilah nak berkumpul dan bersalaman di pagi raya..

Tapi aku ingat masa aku kecik-kecik dulu..tiap tahun mesti raya kampung abah aku dulu..mak aku tak kisah pun..raya kedua baru balik kampung mak aku..rupa-rupanya alasan mak aku, kalau raya kat kampung abah dulu dapat lah mak lama-lama kat kampung mak..hehe..patutlah.. :)

sekian..

mak aihh cepatnya ajak balik kampung.. ;p -gambar ihsan google

note : tahun ni raya pertama kat rumah aku..yes..yes..kesian hubby..nampaknya pagi raya kena nyanyi lagu dendang perantau ler.. :) takpe2 tahun lepas aku dah rasa..hehe..


Monday, 8 August 2011

Semalam Punya Cerita..

Assalammualaikum


Baru hari ini sempat nak update blog..semalam baru balik dari kl tengok abg ipar dan kakak ipar di hospital..dorang excident..alhamdulillah tak teruk..doakan mereka cepat sembuh..kadang-kadang bukan salah kite pun, jadi mangsa..jadi hati-hati lah di jalan raya..bak kata alif haris jangan mamai di bulan puasa.. :)Pejam celik hari ni sudah puasa ke 8..alhamdulillah kita semua masih di beri kesempatan berpuasa..ape menu berbuka hari ni..?


Semalam balik dari KL dah lewat..jadi masak yang simple aje..sempat la jugak buat ice blended..bulan-bulan puasa ni syok gak layan gambar-gambar makanan..haha..jom layan ice blended aku buat semalam..idak ler macam kat kedai tu..tapi rasenye bolehlah tahan..haha.. :)

nampak sedap tak..hehe

jom try buat.. :)
okey ni bahan-bahan nye :)

Nak resepi..?


Bahan-bahan (Untuk 1 hidangan)
  • susu cair setengah cawan
  • hershey's syrup secukup rasa lah..ikut suka nak letak banyak mane..kalau suke coklat letak banyak sikit..baru rasa coklat..:)
  • ais batu satu cawan
  • whipped cream
  • coklat rice/serbuk milo untuk hiasan
  • susu pekat satu sudu kalau nak manis
Cara-cara
  • blend ais batu, susu cair dan hershey's syrup .blend sampai ais batu tu jadi halus
  • tuang dalam gelas dan letak whipped cream di atas
  • last tabur coklat rice..
okey siap !!!


Senang kan..?kalau takde hersheys syrup tu ganti kan milo 2 in 1 dan nescafe 2 in 1 pun boleh..lagi sedap.. :)yang milo 2 in 1 nie aku ade tengok resepi satu blog nie..maaf aku lupe blog yang mane..jadi kredit pada tuan blog tu ye... :)


selamat mencuba..

Thursday, 4 August 2011

Ada Lagi Tak Cukup..?

Assalamualaikum..


Kejap je dah hari khamis kan..puasa pun dah 4 hari..korang semua dah ade baju raya ke..?mesti dah hantar tempah kan..biasanya tukang jahit taknak ambil dah masa bulan puasa..kalau hantar jugak alamatnya lepas raya lah merasa pakai baju raya..hehe


Kebiasaannya perempuan lah lebih meriah baju raya nye dari lelaki..dari atas sampai ke bawah semua perlu meriah..dari tudung,shawl.tudung/shawl bukan satu..dah tentu beli ikut warna baju ada berape helai kan..lepas cari tudung/shawl mesti nak beli brooch pulak..yang dah berumur mungkin brooch yang muda mudi reben besar pulak..lepas tu baju kurung..baju kurung confirm bukan satu..paling sikit pun 5 kot..itu belum lagi kira nak jahit manik pulak dekat baju tu..semua sedia maklum manik sedikit mahal ye..dah ade baju kurung nak kasut pulak..hehe..belum lagi perhiasan lip lap kat tangan dengan leher..jadi para suami perlulah sediakan duit lebih bila tiba nak hari raya..hehe..psst biasalah orang perempuan kena bergaya lebih sikit..hehe :)


Lelaki pulak simple, baju melayu sepasang sebab pakai hari pertama jer.. butang baju melayu, songkok dan sampin..silap hari bulan pakai yang tahun lepas punya jer sebab masih elok dan boleh digunakan lagi..biasanya kelihatan lelaki lebih berjimat dan kurang menonjol berbanding perempuan bila hari raya..


Jadi bukan di bazar ramadhan saja perlu berjimat, persiapan raya pun tak perlu sampai membazir..mana yang boleh pakai tu eloklah jangan beli lagi yang baru..bersedehanalah dan membeli mengikut keperluan..


sekian..


ape pilihan warna korang tahun nie..? -gambar ihsan google


note : kalau pandai jahit baju sendiri lebih jimat kan.. :)

Wednesday, 3 August 2011

Tabik Spring Lah Kat Korang..

Assalammualaikum...


Pejam celik sudah 3 hari kita berpuasa..alhamdulillah..pada isteri-isteri yang bekerja anda semua sungguh kuat dan hebat..kenapa aku cakap macam tu..?


Yela tengok betapa kuat isteri yang bekerja dan ada anak menjalani ibadah puasa..balik kerja perlu masak untuk berbuka..balik kerja pukul5..masa berbuka pulak 730..tengok betapa korang boleh handle dalam 2 jam nak buat juadah berbuka..*mesti kena masak jugak kan..tiap-tiap hari pergi bazar ramadhan memang jemu..malam pulak nak buat solat terawih..mestilah nak buat kan..ramadhan datang setahun sekali jer..tahun depan tak tahu lagi..balik terawih nak tidurkan dan uruskan anak..nak basuh kain..kemas rumah lagi..lipat kain..esoknya pula perlu bangun pukul 430 pagi dan buat juadah untuk sahur pula..habis sahur bersiap-siap pula pergi kerja..

Takpe walaupun pun penat besar ganjarannya buat korang..masak untuk suami dan anak-anak besar pahalanya..lebih-lebih lagi masak untuk orang yang berpuasa.jangan merungut tau..hehe..


Pada para suami pulak rajin-rajin ler tolong isteri..tak rugi pun meringankan beban isteri..bila buat kerja sama-sama kan mengeratkan lagi hubungan korang..sambil tolong-tolong isteri tu boleh gurau-gurau dengan isteri tu..masa tu lah korang nak bermesra pun lepas seharian kat tempat kerja.. :)


oh teringat kat mak.. :) -gambar ihsan google


note : tengah dengar lagu balik kampung..*ish2 baru 3 hari puasa..
note : zaman sebelum kahwin mak kejut bangun sahur dan terus makan..sekarang semua kena buat sendiri..*ish manja betul ye..ape pun boleh..hehe..



Monday, 1 August 2011

Eh Makan Lah Lagi..

Assalammualaikum..


Alhamdulillah bertemu lagi kita bulan ramadhan tahun ini..masih di panjangkan umur dan di beri kesempatan untuk melakukan ibadah puasa..selamat berpuasa pada semua rakan blogger..bila dah start puasa ni teringat zaman-zaman hingusan aku berpuasa..


Masih aku ingat, masa tu aku umur 12 tahun, adik aku yang kecik sekali umur 5 tahun..sudah tentu adik aku yang kecik sekali tu tak puasa lagi..Jadi bila bangun pagi, adik aku tu mesti nak makan...Jadi aku yang terlebih rajin sangat nie *padahal time bukan bulan ramadhan, mak aku yang bagi adik aku makan..kuikui amatlah baik hati buatkan sarapan untuk adik aku tu..aku buatkan milo untuk dia..letakkan lauk dan nasi dalam pinggan dia..


Bila adik aku start makan aku pun duduk depan dia, tengok dia makan..kiranya aku ni tak dapat makan, dapat tengok dia makan pun jadilah..hahaha..haih aku tak boleh lupa lah..bila adik aku makan tak abis, aku suruh jugak dia makan bagi habis..aku rasa sayang sebab kalau lah aku boleh tak puasa macam dia, mesti dah lame aku habiskan makanan tu..haha..jadi setiap harilah aku layan adik aku untuk makan..apa jer makanan yang ade kat umah aku akan suruh dia makan..kesian adik aku..jadi mangsa keganasan aku..haha..memang budak-budak betullah..


korang ade jugak pengalaman best..?jomla kongsi..nak tahu jugak.. :D


sekian..


note : tetiba rindu pulak kat adik aku yang kecik sekali tu..