Wednesday, 12 October 2011

Wordless Wednesday #9 | Sayang Mak Sangat..

Assalammualaikum





Sumber Gambar : Fb

Tuesday, 11 October 2011

Alhamdulillah..syukur atas nikmatMu...

Assalammualaikum


Syukur alhamdulillah atas rahmat dan kasih sayangNya..semoga kita semua dalam lindunganNya...dah berapa hari tak menjenguk blog atas kesibukkan dan kurang sihat...terima kasih pada yang singgah, nanti aku singgah balik yek...


Dan terima kasih pada semua rakan blogger yang singgah ucap tahniah dan doakan yang terbaik untuk aku..alhamdulillah dah pi check doc, dan doc dah sah kat yang aku pregnant setelah setahun lebih menunggu..hampir 2 tahun jugak lah....dan ini berita yang teramat gembira dan amatlah di nanti2kan..hehe..ape skema beno ayat aku nih...


Kawan-kawan terdekat yang masih belum hamil mintak petua dengan aku..jadi meh aku mahu kongsi ape yang aku amalkan...


Aku amalkan minum susu ducthlady full cream....tiap-tiap hari minum..mesti konsisten...2 bulan aku amalkan..alhamdulillah mungkin susu just jadi sebab jer..mungkin memang dah sampai rezeki aku...


Aku dapatkan petua ni dari laman web ustaz nih...LAMAN EMJAY boleh baca ye kawan-kawan..sebelum ni aku bagi petua ni pada 2 orang kawan aku dan alhamdulillah mereka juga berjaya..aku bagi jer petua kat orang tapi aku sendiri tak amalkan..tapi bila kawan aku tanya aku, weh ko tak amalkan ke..?ko bagi petua kat kitorang tapi ko tak amalkan?pls lah wei minumlah..kitorang dah berjaya dah nih...


ihsan google


Lepas dari tuh, aku terus insaf dan aku terus amalkan di samping doa tak putus-putus pada Allah swt mintak dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah...yang penting SABAR + DOA....itulah kunci utama orang-orang mukmin...dan jangan pernah putus asa...usaha dan terus berusaha pasti berjaya..Dia tau yang terbaik untuk hamba-hambaNya...


Semoga kalian sentiasa dalam rahmat dan kasih sayangNya...


Sekian 



Thursday, 6 October 2011

Terkedu..

Assalammualaikum



Subhanallah...seandainya benar aku mengucap syukur di atas rahmat dan kasih sayangMu Ya Allah...taktau nak tulis ape kat sini..sangat terkejut..kepada semua rakan blogger tolong doakan terbaik untuk aku..


Sekian..



Wednesday, 5 October 2011

8 'P' Kekal Kasih Sayang

Assalammualaikum


Tengah aku kemas-kemas barang kat stor tadi aku terjumpa buku nota masa aku belajar dulu..macam-macam aku tulis dalam buku ni..haha..masa tu aku minat sangat dengan ustazah siti nor bahyah sampaikan semua ceramah dia aku suka buat note tulis dalam buku..


Jadi aku nak lah share dengan korang ape yang aku tulis dalam buku nota aku nih...mane tau bermanfaat dan berguna..hehe


Tajuknya Sayang Abang..siap ada pantun lagi...


Mula-mula kahwin darling sana darling sini,
Dah lama kahwin baling sana baling sini,
Sebelum kahwin engkaulah cinderella,
Dah kahwin engkaulah godzila.


Sangat mendalam makna pantunnya ye..hehe..harap-harap janganlah macam tuh ye..biarlah lepas kahwin lebih lagi kasih sayang tuh.. :) Jom tengok apa yang 8 'P' tu..


1. Puji isteri / Puji suami - manusia kan suka di puji
2. Pujuk isteri / Pujuk suami - jangan biar pasangan merajuk lama-lama.nanti bernanah.
3. Penghargaan - saling menghargai antara satu sama lain.contoh : rajin-rajinlah bagi hadiah
4. Peluk - boleh mengalirkan ion positif pada yang tengah negatif.. :)
5. Perhatian - ambil berat dan kesusahan suami/isteri
6. Percutian - tenangkan fikiran setelah sekian lama duk asyik tengok benda yang sama jer..
7. Permohonan - rajin buat solat hajat supaya perkahwinan diberkati
8. Pantun - Usik mengusik dan bergurau senda menambah kan lagi kegembiraan dalam rumah tangga


Okey boleh salin sekarang :)

ihsan google
Sekian...



Novel & Movie Hindustan

Assalammualikum..


Novel dan Movie Hindustan..satu benda yang berbeza..tapi satu tema yang sama..satu motif yang sama iaitu cinta..membolehkan pembaca dan penonton seakan-akan berada dalam cerita dan berjaya membuat pembaca dan penontonnya tersenyum,menangis dan berbagai rasa lagi.


Dan aku salah seorang penggemar pada dua benda tersebut..haha..makaihh awatnya skema sangat ayat aku nih...dari dulu lagi orang cakap siapa yang suka tengok cerita hindustan dan suka baca novel ni seorang yang berhati jiwang karat..haha..betul atau tak aku tak pasti..tepuk dada tanya diri sendiri..hehe


Tapi yang aku sangat geram bila baca novel kenapa watak lelaki dan perempuan nya mesti lah yang teramat cantik dan terlalu kacak di gambarkan..caring, kaya dan sangat sangat sempurna..novel kebanyakkan penuh dengan khayalan dan bukan realiti sebenar sebuah kehidupan..dan setiap perempuan mengimpikan seorang lelaki yang cukup sempurna dalam alam realiti sebab dah terpengaruh dengan khayalan dari novel...manusia takde yang sempurna beb!


Tapi aku salute lah pada penulis novel, walau hanya dengan tulisan, penulis telah berjaya bermain dengan perasaan pembaca membuatkan pembaca boleh macam terlibat pulak dalam tulisan dorang tu..


ihsan google
Lain pulak halnya dengan movie hindustan...memang penuh aksi dan kadang-kadang macam tak logik pulak...boleh pulak hero tu macam dah mati, lepas tuh boleh pulak hidup balik di sebabkan kuatnya cinta mereka..hahaha..*tapi tu jugak lah yang aku suka tengok...haha..time adegan pukul memukul pulak lagi best..dah kena pukul punya teruk tapi macam takde kesan..boleh bangun balik macam takde pape berlaku..haha best..yang aku sangat tertarik, tarian dorang..hebatlah dorang boleh menari ramai-ramai step nya same jer..tak dinafikan lah movie-movie hindustan ni boleh buat orang menangis-nangis menontonnya..


ihsan google
Kesimpulannya novel dan movie hindustan memang banyak bagi kesan pada orang yang membaca dan menontonnya..jadi ambil lah mana yang boleh di jadikan pengajaran..


Sekian...


note : baru habis baca satu novel tajuk "usah menangis sayang"...ape pun boleh :)



Monday, 3 October 2011

Petua Kulit Cantik

Assalammualaikum...


Selamat pagi semua..pagi isnin yang sungguh malas..haha..tak pernah nye tak malas melainkan isnin tu cuti..haaa sudah tentu rajin..he


Jadi dengan kesejukan pagi ni jom aku nak kongsi petua kulit cantik..dari mana aku dapat?dari seorang kawan yang berbangsa cina pada suatu ketika dulu masa aku belajar..taktau mana dia sekarang..sudah lost contact..


Satu hari beliau menegur aku...


Kawan aku : anis haaa..kenapa u bawak botol air kecil saje..itu pun i tengok u punya air tak habis..
Aku : minum banyak kang asyik nak g toilet jer...malas la aku..
Kawan aku : tak boleh lah itu macam..macam mane kulit mau cantik..u kena minum banyak air macam i..baru toksid dalam badan semua keluar..
Aku : macam tu ke..?
Kawan aku : yelah baru kulit kita gebu dan lembut..tak kering dan kusam...


Oh itu lah tujuan dia bawak botol air 2 liter tiap hari pergi kelas..sekejap-sekejap dia minum..jap lagi break dia pi toilet..haha..tak lalu aku minum banyak macam tuh..


Tapi aku ade idea untuk korang boleh minum air yang begitu banyak macam tuh..faktor utamanya botol air itu sendiri perlu lebih menarik.. 


Kalau botol air macam nih, confirm tak lalu minum walaupun 500ml jer..hehehe


ihsan google
Ha tengok yang nih..mesti korang sangat suka nak minum.. :)


comel kan...suka tak.. :) -ihsan google
ha ni kalau bagi anak buah aku ni mesti selang dua minit dia minum air..haha :) -ihsan google
ha yang ni mudah sikit nak minum kan.. -ihsan google :)


Dan yang selebihnya dengan kesungguhan hati kita untuk minum air yang banyak setiap hari..Oleh itu jom minum banyak air kosong untuk kulit cantik dan berseri..


Sekian Untuk Kempen Cantik Untuk Hari Ini.. :)



Sunday, 2 October 2011

Dream House...

Assalammualaikum..


Alhamdulillah sekarang dah boleh berblog kat rumah jer..dah selesai dah masalah internet aku..boleh lah aku terjah blog korang sepanjang masa..haha..Jadi ape aktiviti korang hari minggu macam ni?


Ape kata layan wayang..semalam aku keluar dengan kakak dengan adik ipar aku pi layan movie DREAM HOUSE..cerita yang penuh misteri dan penuh tanda tanya..tengok poster macam movie seram..tapi sebenarnya mengenai pembunuhan yang penuh tragis..sedih sangat pada aku..pelakon kanak-kanaknya sangat  comel..suke tengok...

ihsan google
:)

Sehari suntuk berjalan..pergi makan...shopping sane sini dan balik..itulah aktiviti orang perempuan yekk..tapi lelaki pun same kot..hehe..jom layan gambar.. :)


kakak dan adik ipar aku.. :)
steamboat....Johnny's Restaurant
kerabu mangga....sangat..sangat..sangat sedap.....
nasi goreng hot spicy tapi tak spicy pun..hahah..sedap jugak :)
banana split....nyumnyum...sangat sedap.. :)


Kesimpulannya semua sedap..haha..
Selamat berhujung minggu.. :)


Sekian..


note : sambil berblog sambil lipat kain..haha..ini ler padah bila internet sudah baik..ape pun boleh.. :)