Monday, 31 December 2012

Hannah dan Makanannyeeee

Assalammualaikum...

Okey aku sedar aku memang dah lame gileee tak update blog..bukan sengaja tapi masa tidak mengizinkan..ade jugak sikit perasaan malas..hahaha..

Mmm jom cite pasal hannah lah..hannah dah 6 bulan 11 hari..dah pandai menerap, berguling-guling, kuat jerit dan dah macam-macam ragam..hannah pun dah start  makan dah..

Mula-mula mama try bubur nasi kosong..tanpa campur apa2..bubur nasi tu mama blend sampai betul2 halus..huh sangat berselera hannah makan..mama tak ikut pun 4 day rules tu..tak sabo nak bagi hannah rasa macam2 makanan..haha

Hari kedua mama dah campur bubur nasi dia dengan epal..bukan main suka lagi dia..tak menyempat2 nak lagi..marah beno mama suap dia lambat..

Alhamdulillah setakat ni hannah makan sume makanan yang mama masak jer..belum lagi nak bagi nestum..rasanye takkan bagi kot..biarla die membesar dengan makanan air tangan mama ni..hehe

bubur nasi + epal..yummeh....
budak comot happy dapat makan ;p



Hari2 mama gigih bangun kul5 pagi buat bekal untuk hannah bawak rumah opah..tiap2 hari habis hannah abiskan bekal yang mama buat..alhamdulillah anak mama ni selera makan..macam papa..haha ;p

Hari ni mama bekal nasi + epal + brokoli hijau...ubah selera lak.. 
harap2 hannah suka..

rindu kat ini budak comot..haihh..


Okeylah nanti kite cecite lagi..

daaaaaaaa

Wednesday, 8 August 2012

Wordless Wednesday #11 | Hannah Nur Zahraa 50 Hari



Assalammualaikum :)

mama bwk caye shopping raye :)



Wednesday, 4 July 2012

Kronologi Itu....

Assalammualaikum...


My Little Hannah tengah lena tido...so amik kesempatan nak update kisah bersalin hari tu..untuk tatapan di kemudian hari supaya tak lupa camno sakit bersalin tu..haha...


19.06.2012
6.30am : Bangun pagi nak solat subuh, terasa macam basah kat bawah..tengok ada fresh blood..bkn lendir lagi dah...rasa macam cuak sikit dan hubby cadang baik pergi hospital takut pape..lagi pun 2 hari jer lagi nak kena serah diri kat hospital..huhu..masa ni dah overdue 7hari dah...


10.00am : sampai hospital dan terus kena admit..duduk lah aku kat hospital sepanjang hari tanpa ada rasa sakit..


8.30pm : tengah baring-baring kat katil hospital tetiba terasa ada air mengalir laju jer kat bawah..dalam hati aku, eh aku kencing ke?biar betul..cepat-cepat lari ke toilet..bila bangun lagi terasa laju air turun..macam air hujan..haha..akak sebelah aku tegur, eh dik tu air ketuban tu..panas jer rasa air tu..memang lenjun kain yang aku pakai..bagitahu nurse yang air ketuban aku dah pecah..cepat-cepat diorang panggil doctor..


10.00pm : aku dihantar ke labour room..sebelum tu doc check bukaan baru 2 cm...tapi sebab air ketuban dah pecah diorang kena pantau aku kat labour room..kat labour room aku di induce..drip kat tangan jer...


11.00pm : dah start rasa sakit..makin lame makin sakit..taktau nak gambarkan macam mana..yang pernah bersalin jer tau betapa sakitnya contraction ni..sangat-sangat tak tahan..taktau nak pegang apa dah..besi katil tu kalo leh cakap, agaknya dia pun akan cakap aduh sakitnya..jangan pegang kuat sangat..hahaha...cadar pun dah habis aku gigit2...sakitnya tuhan jer tau..aku leh sebut Allah..Allah jer..tu jer yang mampu..


20.06.2012
3.00am : doctor datang nak check bukaan..seluk-seluk baru 6 cm..adoi dalam hati aku lamanye lagi nak tunggu sampai 10cm..aku mintak nurse ubat tahan sakit tapi diorang tak bagi coz ctg tak ok..aku cakap aku tak tahan..sakit sangat ni..last2 diorang bagi gak..tapi ubat tahan sakit yang paling rendah kesannya..sebab aku tak rasa pun makin kurang..tetap sakit gak..huhu..nasib lah ade nurse2 praktikal yang baik hati tolong gosok2kan pinggang aku..tak henti2 diorang cakap sabar kak..aku hargai sangat..moga Allah lah yang membalas jasa mereka itu..


6.00am : doctor check lagi bukaan tapi still sama..masih 6cm..aku?masih menahan sakit yang amat..doctor turun kan sikit dos induce..nak bagi aku rehat sikit kot..tapi tetap sakit cuma selang masa nak sakit yang kedua datang tu leh la aku tarik nafas lega sikit berbanding tadi, lom lagi lega sakit pertama datang pulak yang keduanya sakit..adoi sangat sakitlah bila di induce ni..doctor pakar datang dan decide kalau pukul 10.30am tak juga fully open, aku akan di bedah..huhu..dalam hati aku dah redha..janji baby yang aku kandung ni selamat..itu jer aku fikir masa tu..doctor pakar tu cakap tak boleh tunggu lama lagi, air ketuban pun dah pecah, ctg jantung baby pun tak bape ok...


10.30am : datang doctor check bukaan dan masih sama...still jugak 6cm..mungkin dah takdir yang aku kena jugak di operate..nurse pun siap-siap kan lah aku tuk masuk bilik OT..hubby dah tunggu kat luar..bila tengok hubby aku rasa nak menangis dah..padahal tadi menanggung sakit yang amat takde pulak aku nak menangis..hati jadi kecik bila tengok hubby..huhu..dia dah tunggu aku kat luar labour room dari pukul 11 malam tadi last-last ke bilik OT jugak bini die ni..huuhu..masa di tolak ke bilik OT tu pun aku masih rasa sakit lagi..sebelum di bius pun aku siap cakap kat doctor yang aku rasa nak teran..aku di bius separuh badan..jadi aku sedar lah masa doctor menjalankan keje2nye..


11.51am : lahir lah my little hannah...aku nampak nurse bawak hannah keluar untuk dibersihkan..dengarlah dia menangis dengan kuatnya...tak lame pastu nurse bawak balik tunjuk kat aku dan tanya gender anak aku...aku jawablah perempuan...lepas tu dia bagi hannah bf aku..oh rase terharu sangat...nurse siap puji pandai dia hisap...lepas tuh dia bagi hannah kiss pipi aku dan dia bawak hannah keluar tunjuk kat hubby pulak..aku lak menunggu doctor habiskan jahit perut aku balik..rasa lama sangat doctor tu buat keje coz aku tak sabar sangat dah nak peluk my little hannah...


Itulah pengalaman bersalin yang takkan pernah aku lupakan..ape pun aku bersyukur sangat semuanya selamat..alhamdulillah...
ok lah nanti ceciter lagi..


my little hannah yang taknak berbedung..huhu




p/s : pada yang bakal bersalin jangan takut pulak..setiap orang mengalami pengalaman yang berbeza..

Friday, 29 June 2012

Akhirnya Alhamdulillah...

Assalammualaikum dunia...


Hai auntie2 and uncle2 sume..nama saya Hannah Nur Zahraa..saya baru 10 hari melihat dunia..baru sempat nak update blog..mama saya sangat sibuk bila saya lahir..sian mama saya..saya lahir 20.06.2012 tepat jam 11.51am secara pembedahan...berat masa saya lahir 3.23kg...masa tu saya dah 40 minggu 7 hari dalam perut mama saya..okeylah nanti mama saya update pengalaman melahirkan saya...nanti mama cite rasa sakit nak bersalin secara normal last2 kena operate jugak..ok daaa...


-hannah nur zahraa- ;)

saya masa ni umur 4 hari



Wednesday, 6 June 2012

Kena Seluk Buat Pertama Kalinya...

Assalammualaikum...


Wah tgk tajuk mcm menakutkan je ye...camne aku leh kena seluk nih dan masih leh update blog lagi hari ni..?
meh nak ce citer kat sini..mane tau pengalaman aku leh jadi panduan tuk korang gak yang sedang tunggu tuk bersalin tuh..hehe..ceeaaa semangat tuh..


Alkisahnye isnin baru ni 4/6/2012 macam biasa aku g checkup kat kk teluk intan..bila dah 36 minggu kena pergi tiap2 minggu selagi tak bersalin kan..so minggu ni aku dah 39 minggu..mcm biasa amik darah,amik air kencing,timbang berat dan check jantung baby..bermulanya kisah aku ni start bila check jantung baby..


Nurse detect jantung baby terlalu laju..normal 140-160 kan..tapi hari tuh jantung si kecil ni pergi sampai 170-180...secara automatik aku dah cuak...mak aihh aku dah pikir ape si kecik ni buat sampai jantung nye laju sangat..main bola ke kat dalam..huhu..nurse tanya aku penat ke..aku cakap biasa jer..takde plak aku berlari datang klinik aritu..aku datang dengan kereta siap dengan driver lagi..haha..(hubby aku lah tu)..


Jadi nurse pun rujuk lah aku dengan doc yang bertugas ritu...doc tu buat scan dan dia cakap memang jantung baby laju..dia dapat lagi laju pulak tu..180-190..adoila..dia cakap baby ok jer cuma jantung berdegup laju sangat..jadi dia buatlah surat suh aku g hospital jam tu jugak..aku ingat leh g sendiri jer..hubby pun masih ade keje nak settle kat tempat keje dia..jadi bercadang lepas settle keje hubby ktorg pergilah...


Tapi rupa2nye aku kena naik ambulan..haha..aku rase mcm lawak sgt..aku tak sakit lagi dan dgn keadaan sihat walfiat di suruh naik ambulan..wah sangat menarik..aku siap tanya nurse tu lagi tak boleh ke saya pergi sendiri jer..kakak nurse tu dengan serius berkata tak boleh..jadi dengan tak relanya aku naik la ambulan pergi hospital teluk intan..


Sampai jer hospital terus nurse bawak ke labour room..daftar, amik air kencing dan timbang berat semua..dalam hati aku mcm ni rupanye labour room..ish2 tak bergaya seperti yang aku sangka kan..haha..dah settle tu nurse suh tukar baju colour pink..sangat besar ok..aku rase kain die jer 3,4 orang leh masuk sekali..dah siap pakai baju staff nurse panggil nak check perut..die tekan2 cakap perut aku ni kecik..pehtu duk dengar jantung baby pakai satu alat macam corong lekap kat telinga..


Dah settele check perut, nurse suruh aku baring katil no2 untuk buat CTG...check jantung baby...dalam hati aku ni lah rupenye benda yang leh dengar jantung baby tu..kuat sangat ok bunyi nyer..sangat tak selesa buat CTG coz kita kena baring terlentang dalam 10/15 minit gak..lepas settle wat CTG mula lah adegan seluk tuh..doc yang buat..doc pakar perempuan melayu comel kecik molek jer..sangat lemah lembut dan dia buat VE sangat tak sakit ok...masa dia nak buat tu aku tarik nafas panjang2...sambil dia buat tu macam2 dia tanya so mungkin tu pun buat tak rase sakit..lagi pun set minda kita yang benda tu tak sakit..jangan angkat punggung..jangan melawan..tenang kan fikiran...lagipun dorang ade letak gel..jadi licin jelah...


Doc tu kata dah bukak 1 cm...aku ingatkan tak admit..rupanye kena jugak coz dorang nak pantau jantung baby...masuklah aku hospital petang isnin tu dalam keadaan sihat walafiat...borink woo sihat2 masuk hospital..satu malam kat hospital sangat tak lena tido...bosan sangat2 kot...dahla tangan sebelah dorang buat drip..sakit dan tak selesa nak tido..


Esoknya pagi2 lagi aku dah bangun...pukul 530 aku mandi dan tengok kat panties ade lendir + darah..aku dah syak ni mesti tanda nak bersalin...so aku mandi dan cepat2 aku solat subuh coz nurse dah cari aku panggil nak wat CTG..aku bagitahu nurse dah ada turun tanda..pehtu dia ckp tu tanda nak bersalin dan dia suh aku pakai pad...lepas buat CTG, doc panggil pulak buat VE sekali lagi..dan bukaan masih 1cm..


Lepas bekpes datang lah segerombolan doc pakar + doc praktikal datang melawat..doc pakar tu cakap aku leh balik hari ni kalau jantung baby dah ok sampai pukul 2 ptg nanti...pukul2.30 semalam nurse buat CTG dan jantung baby alhamdulillah ok dan aku boleh balik..sebelum balik aku kena buat VE lagi sekali..kali ni doc lelaki cina..adoi malu kot..tapi dah terpaksa nak wat camne..bukaan still 1 cm..adoi lame betul ye nak ke 2 cm..jadi doc tu benarkan aku balik coz aku takde lansung sakit2, tapi dengan peringatan apa2 terus datang hospital..siap doc tu tanya rumah aku dengan hospital boleh sampai berapa minit..doc tu pun macam risau jer nak bagi aku balik, tapi aku ni dah gedik sangat nak balik last sekali dia cakap, "okeylah,okeylah you boleh balik..tapi mesti alert kalau ada pape perubahan...


Jadi malam tadi balik lah aku dengan senang hati...sampai sekarang masih takde sakit-sakit pun lagi..cuma lendir darah tu masih kuar sikit2...


fuh macam tulah kisahnye...panjang pulak entri kali ni..macam entri pengalaman bersalin jer..haha


Okeylah nanti ce citer lagi..


Da....


p/s : doakan aku cepat sikit bersalin ye kawan2...

Friday, 1 June 2012

38 Minggu 3 Hari

Assalammualaikum...

Kabare rakan blogger..fuh memang berabuk blog aku nih..lame betul nak update satu entri..haih..mood malas datang bertimpa-timpa..hehe


Alhamdulillah kandungan aku dah masuk 38minggu dah..setakat ni masih gigih bekerja..tak terpikir nak ambil cuti awal coz sayang pulak rasenye nanti nak masuk keje awal..kirenye bila dah bersalin tuh terus lah aku cuti..hehe..


Si khalifah kecil dalam perut ni dok aktif lagi dalam perut mama dia..taktau bile nak kuar..macam seronok jer dia berenang-renang lagi kat dalam tuh..


Tak sabar nye nak jumpe si kecik tuh...rase rindu dan tak sabar nak jumpe baby tuh mengatasi perasaan takut nak bersalin..haha..nanti dah masuk labour room baru ada rase cuak kot..tapi sebenarnye tak payah pikir sangatlah kot sebab walau macam mana pun kite tetap kena hadapi gak sakit bersalin tuh..so sentiasa pikir positf jer la..betul tak..


Setakat ni kaki aku dah bengkak semacam dah..empuk sungguh dah aku tengok kaki aku ni..hehe..jalan pun dah macam nak same macam panguin..hehe..tapi masih bersemangat demi baby tercinta..cewahhh...tido malam pun tak bape nak lena dah, asyik terbangun g toilet jer koje nye..huhu...


Haih la baby bile nak kuar nih..kawan-kawan awak yang due dekat2 ngan awak pun dah kuar tau..kuar cepat2 sket ekk..papa ngan mama dah tak sabar nak peluk cium awak nih..hahahaha..ape pun boleh..

Okey nanti kite ceciter lagi..


da....


p/s : doakan semua berjalan lancar yekk.. ;)

Saturday, 5 May 2012

Mendobi Baju Khalifah Kecil

Assalammualaikum


Setelah sekian lama tak mengupdate blog, hari ni kembali menulis kerana banyak masa terluang..hehe..jadi entri kali nak cite ler pasal aku mendobi baju si khalifah kecil last weeks..baru hari ni ler sempat nak ceciter kat sini..


Pagi-pagi lagi semangat dah bangun sebab nak basuh baju baby punya pasal..hubby pun excited bangun awal, konon-konon nak tolong basuh baju baby ni.. *padahal washing machine yang basuhkan..hahha..


Aku guna pureen liquid detergent ni untuk basuh semua stuff khalifah kecil..baunye sangat lembut..macam bau baby..sedap sangat baunye..


Tiba lah masa nak menjemur...nampak macam sikit jer..tapi boleh tahan gak masa menyidainye..semua kecik2 jer tapi ambil masa gak nak habis kan..

yang telah berjaya dijemur
nampak sikit jer..tapi lenguh jugak tuh..
2 trip sesi menjemur ni pasal tak cukup hanger..huhu
Okey selesai dah mendobi baju khalifah kecil..masa berjalan terlalu pantas rasenye bila dah masuk 3rd trimester ni..hari ni genap 35 weeks dah si khalifah kecil ni membesar dalam perut mama dia..moga semua nya berjalan lancar..tinggal dalam 5 minggu jer lagi lebih kurang..sekarang ni duk rase nak makan jer..berselera sungguh..hehe


Okeylah nanti sambung ceciter lagi..


Daa...

Wednesday, 18 April 2012

Wordless Wednesday #10 | Lempeng Suka-Suka :)

Assalammualaikum

Terhitam sket..hehe



Tuesday, 10 April 2012

Yeay Dah Sampai...

Assalammualaikum..

Yeah apa kabar semua rakan blogger..sihat ke semua..?moga kalian semua dalam lindunganNya..baru sempat nak update blog..sangat-sangat bz dengan kerja-kerja yang tak pernah habis..


Wah panjang beno mukadimah nye ye...so nak cite sebelum ni aku ada order set breastpump dekat OneBabyWorld..aku survey2 kiranya package yang diorang bagi ni memang sangat berbaloi pada aku..dan barang yang aku order tu dah sampai pun minggu lepas..so minggu ni baru lah ada masa nak ceciter kat sini..hehe..


Jom tengok package yang diorang bagi tu..



Apa yang korang dapat bila beli package ni...aku copypaste malas nak taip satu2..



  • 1 unit of Medela Swing Breast Pump with 2 Phase Expression worth RM799.00
  • 1 Autumnz Cooler Bag (FREE Autumnz Air Dry Mesh Bag)** worth RM55.90
  • 3 packs of Autumnz Reusable Ice Pack worth RM23.00
  • 8 bottles of Autumnz PP Milk Storage Bottles (with FREE 2 bottles and 5 pcs Autumnz Double Ziplock Storage Bag) worth RM38.90
  • 1 pc of Autumnz Comfort Nursing Bra** worth RM39.90



  • Dapat free gift lagi..
    • 1 unit of BPA Free Deluxe Bottle Drying Rack worth RM39.90
    • 1 unit of Receiving blanket worth RM15.90
    • 4 pcs Washable Breastpad worth RM12.90
    • RM10 One Baby World voucher to be redeemed against your future purchases.
    Berbaloi kan...aku dapat semua kat atas tu dengan harga rm799.00 jer..kos penghantaran pulak free jer kalau harga barang yang kita beli tu lebih dari rm200..aku terjumpa package ni dalam majalah pa&ma keluaran bulan mac..dengan niat yang suci lagi murni nak fully bf khalifah kecil aku nanti...insyaAllah memang berazam nak bf khalifah kecil ni sampai 2 tahun...tu lah azam seorang bakal mama ni..hehe..


    ha ni lah dia punya part2..motornya sangat ringan mudah sangat nak pasang..


    Nanti ceciter lagi..


    Sekian...

    Tuesday, 3 April 2012

    Intai Barang Khalifah Kecil

    Assalammualaikum


    Pejam celik khalifah kecil dalam perut aku ni beberapa hari jer lagi nak masuk 31 minggu..alhamdulillah..setakat ni semua baik-baik belaka..hb aku pun ok..tekanan darah pun ok..berat pun okey lagi..masih dalam kawalan..hehe..alhamdulillah..kena control makan jugak kang tak pasai-pasai kena marah dengan nurse..hehe..


    Harap-harap okey jela semua sampai bersalin nanti..amin..cepat betul masa berlalu..lagi 5 minggu jer nak masuk 36 minggu..wah semakin nerves nih..intai-intai barang baby pun rasa macam dah cukup..cuma set bersalin mama dia nie jer tak beli-beli lagi..aku cadang nak pakai set bersalin alfiat jer..ramai member-member pakai set tu ok jer..


    Jom tengok barang khalifah kecil yang aku dah kumpul..haha..




    Aku kira-kira dah 23 pasang dah baju khalifah kecil..makaih banyak pulak aku rasa..comel-comel kan baju baby..kalau pergi kedai baby tak sah tak beli tau..geram jer tengok sebab comel sangat..cuba tengok warna-warna yang aku beli sesuai untuk mana-mana jantina..hehe..aku dah scan 3D dan dah tau jantina khalifah kecil dalam perut ni..tapi untuk keselamatan orang cakap..kadang-kadang 3D pun boleh menipu kita..hahaha


    mitten dan booties khalifah kecil
    blanket...2 helai cukup kot..comel tak kami..?hehe
    toiletries khalifah kecil..tengok ada mainan mandi lagi..papa dia punya kerjalah tuh

    Barut dengan sarung bantal tilam untuk khalifah kecil mak aku tengah under proses buatkan..hehe..takmau lah bila barut yang pelekat punya tuh..macam tak kuat jer..barut bertali pun ada jual tapi mak aku cakap talinya tak tahan..jadi mak aku dah nak buatkan tuh, aku pun suka hatilah..hehe


    okeylah nanti kita sambung checklist barang baby lagi yek..


    daaa....












    Thursday, 23 February 2012

    Tempek Gambar Khalifah Kecil

    Assalammualaikum..


    Hye rakan blogger yang masih sudi singgah di blog aku yang tak seberapa ni. Moga kalian semua dalam lindungan dan kasih sayangNya.


    Hari ni mood rajin nak tempek gambar my little jr yang masih aktif duduk dalam perut mama dia ni. Gambar kat bawah ni masa my little jr baru 8 minggu @ 2bulan..Jadi tak nampak lagi kaki tangan semua..hehe..


    nampak tak?hehe
    Okey yang ni masa minggu ke 20 @ 5 bulan...Masa ni doktor fokus tulang paha sebab nak ukur samada ukurannya sepadan atau tak untuk 20 minggu.


    :)
    Sejak awal mengandung lagi aku memang check up dengan klinik kesihatan memandang kan aku seorang kakitangan awam yang berdedikasi.hehehe..*takde kena mengena lansung


    Selalu aku pergi checkup waktu petang sebab tak ramai sangat orang dan tak lama sangat nak tunggu giliran. Jadi pukul 2pm aku lah yang selalu tertonggok depan klinik dan menyebabkan aku dapat tempat pertama..hehe..selalunya dalam tempoh sejam semua dah settle..Lagipun klinik kesihatan ni baru. Sangat selesa, banyak tempat duduk dan berhawa dingin..Bak kata orang perak "idak ler jenuh nunggunye"..hehe..


    Ada masa hubby akan teman kalau dia tak sibuk. Tapi kalau takde papa teman, anak mama dalam perut ni ada temankan mama kan..hehe..


    Tapi kesimpulannya dalam tempoh mengandung ni macam-macam pengalaman manis yang aku dapat. Aku bersyukur kerana Allah memberikan aku lalui pengalaman yang sangat berharga ni. Moga dipermudahkan segala urusan ku..amin..


    Sekian.

    Wednesday, 22 February 2012

    Alhamdulillah..24 minggu sudah...

    Assalammualaikum...


    Huh penuhnya habuk kat blog aku ni..haih tak tahu lah mana pergi semua mood nak menulis kat sini..tah ada ke tak rakan-rakan blogger jenguk blog aku nih..huhu sadis..sejak awal pregnant aku memang sangat tak boleh nak buka blog aku nih..rasa nak termuntah..pembawakkan budak lah tu agaknye ye..


    Pejam celik my little junior dah 6 bulan +++ duduk dalam perut aku nie..membesar bagai juara..haha..sangat aktif bergerak dan berpusing-pusing dalam perut aku ni..hehe..tak tau nak gambarkan macam mana betapa bahagianya bila my little jr tu bergerak-gerak dalam perut aku..geli hati bila tengok perut sendiri berombak-rombak ditendang khalifah kecil kat dalam tu..Agaknya itu lah nikmat yang Allah beri pada ibu-ibu mengandung ni..


    Walaupun pelbagai cabaran dan dugaan masa pregnant ni, tapi bila tau my little jr sihat dan aktif kat dalam tu tak terasa segala dugaan yang datang tu..alhamdulillah setakat ni aku sihat dan boleh dah makan macam biasa..sebelum ni tak boleh makan nasi lansung..bila dah masuk 5 bulan barulah alah tu semua hilang dengan sendirinya..


    Pada rakan-rakan blogger yang sedang melalui proses seperti aku, korang mesti kuat dan banyakkan sabar..sebab segala dugaan dalam mengandung ni menjadikan kita seorang yang tabah dan kuat bila kita dah jadi ibu nanti..


    minggu 24 - sumber gambar babycenter


    Sekian.

    Thursday, 19 January 2012

    Doa Buat Anak Mama Yang Dicintai


    Ya Allah ,

    Peliharalah anakku selama ia berada di dalam kandunganku dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan , tidak ada penawar melainkan 
    penawar-Mu , penawar yang tidak meninggalkan penyakit.

    Ya Allah ,

    Engkau perelokkanlah kejadiannya yang sempurna dan tetapkanlah hatinya agar beriman kepada-Mu dan kepada Rasul-Mu.

    Ya Allah , zahirkanlah dia ke dunia dengan mudah dan selamat .

    Ya Allah anugerahkanlah dia kesihatan yang sempurna , berakal dan bijaksana , alim dan beramal .

    Ya Allah ,

    panjangkanlah umurnya dalam ketaatan , sihatkanlah tubuh badannya ,dan indahkanlah akhlaknya , fasihkanlah lidahnya , perelokkanlah suaranya untuk membaca al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhamad s.a.w. dan segala puji bagi Allah Tuhan Semesta Alam .


    Amin..


    -ihsan google