Friday, 29 June 2012

Akhirnya Alhamdulillah...

Assalammualaikum dunia...


Hai auntie2 and uncle2 sume..nama saya Hannah Nur Zahraa..saya baru 10 hari melihat dunia..baru sempat nak update blog..mama saya sangat sibuk bila saya lahir..sian mama saya..saya lahir 20.06.2012 tepat jam 11.51am secara pembedahan...berat masa saya lahir 3.23kg...masa tu saya dah 40 minggu 7 hari dalam perut mama saya..okeylah nanti mama saya update pengalaman melahirkan saya...nanti mama cite rasa sakit nak bersalin secara normal last2 kena operate jugak..ok daaa...


-hannah nur zahraa- ;)

saya masa ni umur 4 hari



Wednesday, 6 June 2012

Kena Seluk Buat Pertama Kalinya...

Assalammualaikum...


Wah tgk tajuk mcm menakutkan je ye...camne aku leh kena seluk nih dan masih leh update blog lagi hari ni..?
meh nak ce citer kat sini..mane tau pengalaman aku leh jadi panduan tuk korang gak yang sedang tunggu tuk bersalin tuh..hehe..ceeaaa semangat tuh..


Alkisahnye isnin baru ni 4/6/2012 macam biasa aku g checkup kat kk teluk intan..bila dah 36 minggu kena pergi tiap2 minggu selagi tak bersalin kan..so minggu ni aku dah 39 minggu..mcm biasa amik darah,amik air kencing,timbang berat dan check jantung baby..bermulanya kisah aku ni start bila check jantung baby..


Nurse detect jantung baby terlalu laju..normal 140-160 kan..tapi hari tuh jantung si kecil ni pergi sampai 170-180...secara automatik aku dah cuak...mak aihh aku dah pikir ape si kecik ni buat sampai jantung nye laju sangat..main bola ke kat dalam..huhu..nurse tanya aku penat ke..aku cakap biasa jer..takde plak aku berlari datang klinik aritu..aku datang dengan kereta siap dengan driver lagi..haha..(hubby aku lah tu)..


Jadi nurse pun rujuk lah aku dengan doc yang bertugas ritu...doc tu buat scan dan dia cakap memang jantung baby laju..dia dapat lagi laju pulak tu..180-190..adoila..dia cakap baby ok jer cuma jantung berdegup laju sangat..jadi dia buatlah surat suh aku g hospital jam tu jugak..aku ingat leh g sendiri jer..hubby pun masih ade keje nak settle kat tempat keje dia..jadi bercadang lepas settle keje hubby ktorg pergilah...


Tapi rupa2nye aku kena naik ambulan..haha..aku rase mcm lawak sgt..aku tak sakit lagi dan dgn keadaan sihat walfiat di suruh naik ambulan..wah sangat menarik..aku siap tanya nurse tu lagi tak boleh ke saya pergi sendiri jer..kakak nurse tu dengan serius berkata tak boleh..jadi dengan tak relanya aku naik la ambulan pergi hospital teluk intan..


Sampai jer hospital terus nurse bawak ke labour room..daftar, amik air kencing dan timbang berat semua..dalam hati aku mcm ni rupanye labour room..ish2 tak bergaya seperti yang aku sangka kan..haha..dah settle tu nurse suh tukar baju colour pink..sangat besar ok..aku rase kain die jer 3,4 orang leh masuk sekali..dah siap pakai baju staff nurse panggil nak check perut..die tekan2 cakap perut aku ni kecik..pehtu duk dengar jantung baby pakai satu alat macam corong lekap kat telinga..


Dah settele check perut, nurse suruh aku baring katil no2 untuk buat CTG...check jantung baby...dalam hati aku ni lah rupenye benda yang leh dengar jantung baby tu..kuat sangat ok bunyi nyer..sangat tak selesa buat CTG coz kita kena baring terlentang dalam 10/15 minit gak..lepas settle wat CTG mula lah adegan seluk tuh..doc yang buat..doc pakar perempuan melayu comel kecik molek jer..sangat lemah lembut dan dia buat VE sangat tak sakit ok...masa dia nak buat tu aku tarik nafas panjang2...sambil dia buat tu macam2 dia tanya so mungkin tu pun buat tak rase sakit..lagi pun set minda kita yang benda tu tak sakit..jangan angkat punggung..jangan melawan..tenang kan fikiran...lagipun dorang ade letak gel..jadi licin jelah...


Doc tu kata dah bukak 1 cm...aku ingatkan tak admit..rupanye kena jugak coz dorang nak pantau jantung baby...masuklah aku hospital petang isnin tu dalam keadaan sihat walafiat...borink woo sihat2 masuk hospital..satu malam kat hospital sangat tak lena tido...bosan sangat2 kot...dahla tangan sebelah dorang buat drip..sakit dan tak selesa nak tido..


Esoknya pagi2 lagi aku dah bangun...pukul 530 aku mandi dan tengok kat panties ade lendir + darah..aku dah syak ni mesti tanda nak bersalin...so aku mandi dan cepat2 aku solat subuh coz nurse dah cari aku panggil nak wat CTG..aku bagitahu nurse dah ada turun tanda..pehtu dia ckp tu tanda nak bersalin dan dia suh aku pakai pad...lepas buat CTG, doc panggil pulak buat VE sekali lagi..dan bukaan masih 1cm..


Lepas bekpes datang lah segerombolan doc pakar + doc praktikal datang melawat..doc pakar tu cakap aku leh balik hari ni kalau jantung baby dah ok sampai pukul 2 ptg nanti...pukul2.30 semalam nurse buat CTG dan jantung baby alhamdulillah ok dan aku boleh balik..sebelum balik aku kena buat VE lagi sekali..kali ni doc lelaki cina..adoi malu kot..tapi dah terpaksa nak wat camne..bukaan still 1 cm..adoi lame betul ye nak ke 2 cm..jadi doc tu benarkan aku balik coz aku takde lansung sakit2, tapi dengan peringatan apa2 terus datang hospital..siap doc tu tanya rumah aku dengan hospital boleh sampai berapa minit..doc tu pun macam risau jer nak bagi aku balik, tapi aku ni dah gedik sangat nak balik last sekali dia cakap, "okeylah,okeylah you boleh balik..tapi mesti alert kalau ada pape perubahan...


Jadi malam tadi balik lah aku dengan senang hati...sampai sekarang masih takde sakit-sakit pun lagi..cuma lendir darah tu masih kuar sikit2...


fuh macam tulah kisahnye...panjang pulak entri kali ni..macam entri pengalaman bersalin jer..haha


Okeylah nanti ce citer lagi..


Da....


p/s : doakan aku cepat sikit bersalin ye kawan2...

Friday, 1 June 2012

38 Minggu 3 Hari

Assalammualaikum...

Kabare rakan blogger..fuh memang berabuk blog aku nih..lame betul nak update satu entri..haih..mood malas datang bertimpa-timpa..hehe


Alhamdulillah kandungan aku dah masuk 38minggu dah..setakat ni masih gigih bekerja..tak terpikir nak ambil cuti awal coz sayang pulak rasenye nanti nak masuk keje awal..kirenye bila dah bersalin tuh terus lah aku cuti..hehe..


Si khalifah kecil dalam perut ni dok aktif lagi dalam perut mama dia..taktau bile nak kuar..macam seronok jer dia berenang-renang lagi kat dalam tuh..


Tak sabar nye nak jumpe si kecik tuh...rase rindu dan tak sabar nak jumpe baby tuh mengatasi perasaan takut nak bersalin..haha..nanti dah masuk labour room baru ada rase cuak kot..tapi sebenarnye tak payah pikir sangatlah kot sebab walau macam mana pun kite tetap kena hadapi gak sakit bersalin tuh..so sentiasa pikir positf jer la..betul tak..


Setakat ni kaki aku dah bengkak semacam dah..empuk sungguh dah aku tengok kaki aku ni..hehe..jalan pun dah macam nak same macam panguin..hehe..tapi masih bersemangat demi baby tercinta..cewahhh...tido malam pun tak bape nak lena dah, asyik terbangun g toilet jer koje nye..huhu...


Haih la baby bile nak kuar nih..kawan-kawan awak yang due dekat2 ngan awak pun dah kuar tau..kuar cepat2 sket ekk..papa ngan mama dah tak sabar nak peluk cium awak nih..hahahaha..ape pun boleh..

Okey nanti kite ceciter lagi..


da....


p/s : doakan semua berjalan lancar yekk.. ;)