Wednesday, 4 July 2012

Kronologi Itu....

Assalammualaikum...


My Little Hannah tengah lena tido...so amik kesempatan nak update kisah bersalin hari tu..untuk tatapan di kemudian hari supaya tak lupa camno sakit bersalin tu..haha...


19.06.2012
6.30am : Bangun pagi nak solat subuh, terasa macam basah kat bawah..tengok ada fresh blood..bkn lendir lagi dah...rasa macam cuak sikit dan hubby cadang baik pergi hospital takut pape..lagi pun 2 hari jer lagi nak kena serah diri kat hospital..huhu..masa ni dah overdue 7hari dah...


10.00am : sampai hospital dan terus kena admit..duduk lah aku kat hospital sepanjang hari tanpa ada rasa sakit..


8.30pm : tengah baring-baring kat katil hospital tetiba terasa ada air mengalir laju jer kat bawah..dalam hati aku, eh aku kencing ke?biar betul..cepat-cepat lari ke toilet..bila bangun lagi terasa laju air turun..macam air hujan..haha..akak sebelah aku tegur, eh dik tu air ketuban tu..panas jer rasa air tu..memang lenjun kain yang aku pakai..bagitahu nurse yang air ketuban aku dah pecah..cepat-cepat diorang panggil doctor..


10.00pm : aku dihantar ke labour room..sebelum tu doc check bukaan baru 2 cm...tapi sebab air ketuban dah pecah diorang kena pantau aku kat labour room..kat labour room aku di induce..drip kat tangan jer...


11.00pm : dah start rasa sakit..makin lame makin sakit..taktau nak gambarkan macam mana..yang pernah bersalin jer tau betapa sakitnya contraction ni..sangat-sangat tak tahan..taktau nak pegang apa dah..besi katil tu kalo leh cakap, agaknya dia pun akan cakap aduh sakitnya..jangan pegang kuat sangat..hahaha...cadar pun dah habis aku gigit2...sakitnya tuhan jer tau..aku leh sebut Allah..Allah jer..tu jer yang mampu..


20.06.2012
3.00am : doctor datang nak check bukaan..seluk-seluk baru 6 cm..adoi dalam hati aku lamanye lagi nak tunggu sampai 10cm..aku mintak nurse ubat tahan sakit tapi diorang tak bagi coz ctg tak ok..aku cakap aku tak tahan..sakit sangat ni..last2 diorang bagi gak..tapi ubat tahan sakit yang paling rendah kesannya..sebab aku tak rasa pun makin kurang..tetap sakit gak..huhu..nasib lah ade nurse2 praktikal yang baik hati tolong gosok2kan pinggang aku..tak henti2 diorang cakap sabar kak..aku hargai sangat..moga Allah lah yang membalas jasa mereka itu..


6.00am : doctor check lagi bukaan tapi still sama..masih 6cm..aku?masih menahan sakit yang amat..doctor turun kan sikit dos induce..nak bagi aku rehat sikit kot..tapi tetap sakit cuma selang masa nak sakit yang kedua datang tu leh la aku tarik nafas lega sikit berbanding tadi, lom lagi lega sakit pertama datang pulak yang keduanya sakit..adoi sangat sakitlah bila di induce ni..doctor pakar datang dan decide kalau pukul 10.30am tak juga fully open, aku akan di bedah..huhu..dalam hati aku dah redha..janji baby yang aku kandung ni selamat..itu jer aku fikir masa tu..doctor pakar tu cakap tak boleh tunggu lama lagi, air ketuban pun dah pecah, ctg jantung baby pun tak bape ok...


10.30am : datang doctor check bukaan dan masih sama...still jugak 6cm..mungkin dah takdir yang aku kena jugak di operate..nurse pun siap-siap kan lah aku tuk masuk bilik OT..hubby dah tunggu kat luar..bila tengok hubby aku rasa nak menangis dah..padahal tadi menanggung sakit yang amat takde pulak aku nak menangis..hati jadi kecik bila tengok hubby..huhu..dia dah tunggu aku kat luar labour room dari pukul 11 malam tadi last-last ke bilik OT jugak bini die ni..huuhu..masa di tolak ke bilik OT tu pun aku masih rasa sakit lagi..sebelum di bius pun aku siap cakap kat doctor yang aku rasa nak teran..aku di bius separuh badan..jadi aku sedar lah masa doctor menjalankan keje2nye..


11.51am : lahir lah my little hannah...aku nampak nurse bawak hannah keluar untuk dibersihkan..dengarlah dia menangis dengan kuatnya...tak lame pastu nurse bawak balik tunjuk kat aku dan tanya gender anak aku...aku jawablah perempuan...lepas tu dia bagi hannah bf aku..oh rase terharu sangat...nurse siap puji pandai dia hisap...lepas tuh dia bagi hannah kiss pipi aku dan dia bawak hannah keluar tunjuk kat hubby pulak..aku lak menunggu doctor habiskan jahit perut aku balik..rasa lama sangat doctor tu buat keje coz aku tak sabar sangat dah nak peluk my little hannah...


Itulah pengalaman bersalin yang takkan pernah aku lupakan..ape pun aku bersyukur sangat semuanya selamat..alhamdulillah...
ok lah nanti ceciter lagi..


my little hannah yang taknak berbedung..huhu




p/s : pada yang bakal bersalin jangan takut pulak..setiap orang mengalami pengalaman yang berbeza..