Tuesday, 12 March 2013

Mached Potato Untuk Hannah~

Assalammualaikum

Weekend baru ni, mama terlebih rajin..gigih cari resepi baru untuk Hannah..cari resepi yang berasaskan kentang..teringat Hannah suka sangat mached potato kfc tu, aku try nak buat sendiri jer..kfc tu kan macam-macam die letak..tak elok lah nak bagi kat Hannah kan..yang kfc punya pun aku bagi kentang jer..aku tak bagi pun die punya kuah tu..panggil kuah ke???haha layankan jelah..

Google punya google jumpa lah satu resepi simple..aku tak ingat dah link blog tu..aisehh..kalau tuan punya blog tu baca aku mohon izin share resepi kat sini ekk..

Bahan-bahan

kentang
unsalted butter
susu ibu/susu fm/fresh milk

Cara-cara

1. Rebus/stim kentang sampai lembut. Nak tahu dah lembut, cucuk dengan  
    garfu. Kalau senang dicucuk empuk lah tu.
2. Dah lembut tu lenyek-lenyek kan. 

3. Campur satu sudu besar unsalted butter dan 2 sudu susu ibu/fm/fresh milk
4. Siap untuk dimakan.



aku try separuh dulu kentang..kang Hannah tak suke idak ler membazir ye tak..

aku pakai unsalted butter brand ni..dappp...

siap untuk dimakan..

Sebelum bagi Hannah makan haruss lah mama rasa dulu..erm sedap jugakk..pandai mama masak..boleh jadi masterchep..haha lol..

Bagi Hannah rasa sikit dulu, ceaa rasa sambil tersenyum..sedap agaknya...mama bagi lambat siap buat muka nak nangis..aiyakkk ini budak aa manyak drama woo..



mama ni lambat aa suap kite..kata Hannah ;p

dah kenyang gigit sudu pulak.. -__________-

Kesimpulannya Hannah suka sangat mached potato tu..nanti boleh buat lagi..okey tu jer..

Bye!



11 comments:

Hana Soffelia said...

Potato memang win2 food. almost baby suka ni. Hana masak mashed potato, gravy dia guna kurma yg hana msk.

Aeen said...

nyum2..sedapnye dia makan..:)

Hasrina said...

bestnya ada baby .....

SweetLikeWhat said...

Hana : share r resepi gravy tu plssss...

Aeen : sedapla auntie..nanti buat kat rees pulak ye

Cik Puan Rara said...

hmmm dapnyaaa.suka ke.

Umie Aisya said...

ok senang buat.nnt leh buat.haha

Aty_Fared said...

Senang...yg pnting sesuai tuk anak.:-) terus nk buat nih..:-)

zulaikha megat said...

seronok klu kita masak anak suka makan..terus semangat nak cuba benda lain plk..klu derang takmau makan rasa frust sgt..sambil fikir apa yg tak kena..betul tak..

Ibu Lala said...

Senang je wat tu. tapi gravynya akk pun x pandai..

Fifi Nadhrah said...

fifi kalau buat mashed potato.. letak isi ayam yang dipotong dadu.. ufairah suke jugak!~

MimahAjil said...

cedapnye mama masak untuk Hannah..