Tuesday, 26 March 2013

Pantang Makan~

Assalammualaikum

Lepas bersalin pantang 44 hari korang ade pantang makan pape tak???aku bersalin czer hari tuh..sudah tentulah tak boleh urut cecepat kan..aku urut pun hari ke 20 pantang rase nye..itu pun perut memang opah long aku tak sentuh lansung..bahaya kan sebab czer mane leh urut..die urut belakang, kaki, tangan jer..opah long aku biasa kalau czer hari ke 25 baru die berani urut..aku paksa gak coz susu tak banyak masa tuh..lepas urut barulah mencurah-curah susu..hihi..opah long aku ni mak sedara mak aku..memang bidan mengurut orang lepas bersalin ni..dah pakar lah kire nye..hihi

3 hari die mengurut..hari last die pesan kat aku..walaupun dah abis pantang ni, kena pantang benda yang hidup menjalar..opah long aku kata bisa..contoh kacang panjang..memang kuat angin..die kata lepas 2 tahun baru leh makan..fuh lame tuh..tapi cakap-cakap orang tua ade betulnye..mesti ade sebab musabab kan..aku ni jenis ikut jugak kalau orang kata tak boleh tuh..HAHA..takut kalau jadi pape diri sendiri yang susah..kuikuikui..

3 bulan lepas tak silap, aku ade terima sms dari seorang teman..aku kenal die kat hospital masa nak bersalin hari tulah..selalu la kongsi macam-macam pasal baby..die sms aku, tanya ade tak pantang pape makan..aku cakap lah ade..die bagitahu die baru lepas kena sakit perut sangat-sangat dari pinggang ke bawah..die rase sakit macam nak beranak pun ade..memang sakit katanye..sampai berguling-guling..aku tanyalah die makan ape..rupa-rupanya makan kacang panjang..

Aku tak pastilah pada korang macam mane..mungkin ade setengah badannye tahan..ade setengah leh buat badan bisa-bisa..setakat ni aku masih pantang benda-benda yang menjalar ni terutama kacang panjang..memang takut nak makan..lagi satu LAKSA..bukan kuahnye..tapi laksa tuh sendiri..rata-rata memang kata laksa ni bisa sikit..bukan orang tua2 jer cakap..ni member2 aku, makcik2 aku kata laksa ni dah setahun bersalin baru makan..

Dua benda tu lah aku masih pantang makan lagi..ais dah lama hentam dah..mane leh tahan..nikmat woo minum ais..haha..kawan aku leh pantang ais lagi sampai sekarang..hebat-hebat..wa tabik spring la lu kawan..HAHA..lol..

Itu jelah pasal pantang makan..aku nak sambung cerita bawak Hannah pergi klinik semalam..berat Hannah 9 bulan ni baru 6.75kg jer..ringan kan..takpe lah..ade hikmah tu..tak lenguhlah mama nak dukung..mama ni bukan besar sangat..konon tak besar..motip sangat..asal sihat alhamdulillah..

Semalam lepas makan dengan papa Hannah terus pecut balik ambik hannah..solat dulu, siap-siap kan Hannah terus pergi klinik..kejap jer kat klinik..setengah jam jer kot..takde orang..nurse kata pagi tadi yang ramai..gb aku satu yang bagus pulak kalau checkup anak die suruh mintak time slip jer..tak payah nak cuti-cuti..aku suh la nurse tu tulis kul2 sampai kul5..hiihi..jimat cuti sket..tu bukan ngelat ye..itu atas arahan guru besaq aku..aku ni menurut perintah jer..HAHA..lol..terima kasih banyak boss.. ;p


pakai singlet jer..panaihh...

sibuk tengok orang lalu lalang..

otw nak balik pun boleh tido..padahal 5 minit jer dari rumah..letih sangat lettew..
Esok aku dengan papa Hannah cuti..sesaje nak lepak kat rumah..tapi macam tak boleh jer nak lepak kat rumah tuh..kaki ni macam duk gatai jer nak berjalan..haha..lol

Okey lah nanti ceciter lagi..

Daaa........




6 comments:

Fifi Nadhrah said...

fifi pantang jumpe.. hahaha.. skrg memang tak pantang ape2 da.. lakse? memang tak boleh tahan.. hahaha.. lagi satu kan.. atuk fifi pesan.. tak boleh minum air kelape sampai mengandung anak kedue.. ooo.. tak sanggup.. siap bercoconut shake lagi you!~

Mimy Hamid said...

sy czer gak...sy pantang 100 hari tak minum ais..laksa tak makan setahun..dlm pantang sy pernah kena bentan sekejap takleh makan taugeh..sy suka pantang sbb leh slim...tp lepas tuuhuhu jawab sendiri la ek.berat mendadak after tak bf..sedihhh

Elya Roza said...

sis..my fren czer...mmg takleh pantang laa kan..
but i syorkan pakai premiumbeautiful...
peranakkan die cepat kecut and premium beautiful btollkan peranakkan die balikk...:)
any info leh tgk kat blog elya yeh..
sharing is caring :)

Fifi Nadhrah said...

fifi lawat petang..

~ NANA ~ said...

i czer tapi bantai semua makanan dlm pantang...my mom jenis x strict so dia yg suruh makan mcm2...ayoooo tkot jugak mula2, tp harap2 la sihat je sampai tua nnti...hehe

Ibu Lala said...

Mak mentua akak bg makan laksa walau pun dlm pantang. Dia kata klw dr anak fes kita x pantang sgt x pe. Tp akk x mkn pun laksa tu. takut. Ais mmg x minum la. tak berani nak minum sbb skt badan.