Friday, 3 May 2013

Star Cruises Libra

Assalammualaikum

Jom sambung lagi..tak habis-habis lagi pasal trip pergi penang..sudi-sudi lah baca ye..hihi..lagi satu entry, habislah cite pasal trip ni..insyaAllah.. ;)

Tiket naik star cruises ni beli dekat groupon..seorang rm289++ include bekpes dan dinner..baby below 6 month takleh bawak naik ye kengkawan..hannah pun bayar jugak..dalam 150+++ lah tak silap..
Normal price, rm1200 untuk 2 pack..kalau ade membership promotion rm599 untuk 2 pack..kalau salah info mintak maap ye kengkawan..ni info member papa Hannah yang bagi..die yang arrange trip pbb kitorang hari tuh..kad pengenalan paling penting..jangan lupa bawak tau, kalau tak, takleh naik woo..si kecik punya ic pun kena..kalau takde ic bawak surat beranak..

Pukul 5 petang kitorang dah beratur nak check in..tapi 5.30 baru bukak..ramai gila orang..kebanyakkannye cina lah..ade melayu pun couple baru kawen kot, lagi satu couple veteran..lepas tu group kami lah..nak check in jer banyak betul proses nye..macam nak naik flight kot..heh pepandai jer..naik flight pun tak pernah..hahahaa..ampun..

Pekerjanya dari bermacam negara yek..kat nametag diorang ade tulis dorang dari negara mana..ade indonesia, vietnam, filipina, lagi tak ingat..mereka semua fasih berbahasa inggeris..baik-baik semua..manis-manis senyumannya..haha lol ;)

Korang kalau naik cruises nanti bersedia lah nak kena beratur jer sebelum check in..3 tempat nak kena beratur..memula ambik card, lepas tu beratur lagi nak check kad pengenalan..lepas tu beratur lagi nak masuk kapal pulak..iron, pisau, semua takleh bawak masuk..beg-beg + handphone kite semua kena lalu bawah ape tuh..tah aku taktau..macam kat airport lah..kite pun kena lalu bawah benda scan tu..nak tengok ade bawak senjata ke tak kot..


ramai woo orang..

besar kan..jakun jap..first time naik kapal besar camni..


macam titanic gitewww... ;0


blur lak gambar nih..ni la card nye..hannah pun ade ye.. ;0

Card tu macam credit card tau..atas kapal duit korang tak laku..card ni jadi macam kad kredit uolsss..korang nak apa-apa atas kapal swap jer card ni..lalala..nak masuk bilik korang pun pakai card ni..memang tak boleh masuk bilik orang lain..card ni dah set dah untuk bilik korang jer..masa check in dorang ambik kad pengenalan korang..jadi sebelum balik confirm kena settle kan credit card korang ni baru leh check out dan dapat balik kad pengenalan..heh strategi yang bagus..lol..

Dah check out dorang bagi kite card tu balik..simpan lah sebagai kenang-kenangan ye..dah settle check in lelaju naik bilik..jangan sangka bilik korang macam hotel ade katil king size..no no no..hahah lol..kata naik kapal haruss lah tido dalam cabin..tapi tak silap aku ade la suite tapi mahal la kot..tak kisahlah..janji selesa..dapat tido alhamdulilah..lagipun nak merasa naik kapal besar kan...


ni lah bilik kami...deck 8 ;)


comel jer bilik air nye...bersih..toiletries sume ade..

Bilik ni boleh tido 3 orang..boleh bukak katil yang atas tuh..siap dalam almari ade tangga lagi untuk naik atas katil...kitorang rapat kan katil yang L shape tu kan..jadi la size queen..selesa lah tido 3 orang sekali..dari tingkap bilik kitorang nampak sikit jer lautnya..sebab kitorang nye bilik dapat belah dorang letak bot-bot..huhu..

Sampai bilik kitorang mandi pastu buat jamak takhir..dah nak dekat maghrib dah masa tuh..lepas tu cepat-cepat keluar nak g dinner..makanan die semua best-best..alhamdulilah kenyang..tapi kat sini minuman jus/lemon tea kena bayar..minuman yang free coffee, tea, nescafe, air sejuk kosong..memula kitorang tak pasan ade air panas2 tu semua..beli la ais lemon tea..3 ringgit satu dalam bekas plastik kat pasar malam tuh..


amboi berkenan beno si iman dengan Hannah.. ;)


;)


kuat betul speaker..memekak..haha lol..


ade pool atas nih ;)

Kalau korang taknak dengar deme ni melalak, boleh makan kat bahagian dalam..ade econ lagi..kalau nak open area kolam renang ni lah..tapi tak tahan lah speaker kuat betul...

Makanan dia memang tiptop..semua sedap-sedap..dah makan, kitorang jalan-jalan atas kapal...kapal pun gerak dalam kul9.15 malam...bila kapal dah gerak baru best..angin kuat...siap bunyi lagi sebelum nak jalan..pom..pom..pom...hihihi..


kapal dah gerak dah..bye penang ;)

tangkap gambar lagi ;)

;)

dalam kapal pulak...


best dorang nyanyi...teringat cite tetanic pun ade band camni kan..tapi ni ahlinye 3 orang jer..haha


tido dah si kecik nih...

Aku nak ingatkan korang, kalau jalan tingkat atas sekali tu hati-hati..bawak budak kecik seriau woo..palang-palang tu memang boleh lepas budak..sentiasa awasi anak-anak..aku dengan papa Hannah pun takut nak dekat-dekat kat tepi..mana la tau tersadung ke ape..terlepas anak dari tangan..nauzubillah..eee seriau..kalau tengok ke bawah memang tinggi weiii..takut tengoknye...

Dah puas ambik angin kat luar, jalan kawasan dalam kapal lak..tiap tingkat dalam kapal panggil deck..deck yang ade kedai-kedai ni aku tak ingat deck bape...rase deck 4..nak urut badan ke, nak gunting rambut, cuci rambut, spa..semua ade..lepas tu atas kapal ni ade baby room..kalau korang laki binik nak pusing satu kapal dating berdua jer boleh tinggal anak kat situ..ade baby sitter kat baby room tuh...ish sampai ati sangatlah nak anta anak kat situ..sian sangat..

Sebenarnya atas kapal ni ada macam-macam aktiviti..ada macam-macam show...sampai ke pagi..ada yang free ade yang bayar..siap ade pertandingan untuk babies+kids lagi..kul1.30 pagi...sape nak join???hannah kul 11 dah terbungkang tido...hahahaha..

Lepas tu dorang ade offer buat member card..free jer..kitorang nak g buat...panjang betul orang beratur..Hannah lak dah merengek nak tido..cadang nak buat sok pagi..emmm lansung sampai ke sudah tak buat..takpe lah takde rezeki..star cruises ni tauke genting tu punya jugak..jadi member card tu boleh jugak digunakan kat genting tuh...




Gambar atas tu channel kat tv dalam bilik...boleh tengok pergerakan kapal tu ade kat mana sekarang..aku tengok sampai ke kedah kot kapal ni pergi..besok pagi tepat kul9.30 ade kat jeti balik dah...hihi..kira sepanjang malam tu memang kami berlayar di tengah lautan lah..hihi..

Okeylah sambung next entry lak..panjang dah ni..cite pasal bekpes atas cruises dan last day kat penang...

Daaa... ;)


pesanan : sebelum naik kapal elok lah korang makan ubat tahan muntah coz kite taktau kite mabuk laut ke tak..mabuk laut bukan atas kapal jer..korang dah sampai rumah pun boleh jadik mabuk laut..walaupun kapal yang korang naik tu kapal besar..sekian pesanan penaja..lalala..

11 comments:

Ros Anis Rusli said...

wow!syoknya..org png sndiri xpnh g nek star cruse tuh..besnya..jeles!

SweetLikeWhat said...

anis : alhamdulillah sampai dah rezeki naik cruises..ade rezeki anis pulak naik dengan airell..hihi

With Julia said...

Mmg ju pun ada impian nk naik cruise dear....dh psg angan2 lama dh...sgt bangga tgk mommy pi dulu gan satu family...leh amik note2 ptg nih yeyyy...sgt best lah tgk pic semua mommy ambil yeyyy

Mimy Hamid said...

terignat titanic la..heheh

zulaikha megat said...

seronoknya anies.

hannah tu beruntung..kecik kecik dah jalan sana sini sinun..kita dulu mana ado kan.

erna said...

seronoknyaaaaa.....teringin la pulak. time2 ada promo la patut grab kan? thanks sharing..

Fifi Nadhrah said...

bestnye.. tapi seriau pon ade jugak.. bab anis cerite anak boleh lepas palang.. adus.. takut..

m@m@yAyA said...

anis bestnya naik star cruise..
amboi hannah kemain eh hapy gelak besar dpt naik kapal besar~

anis bape hengget nie rege?cam syok lak nengok tingin gak nak bwk yaya..

Fifi Nadhrah said...

fifi singgah sini lagi.. :)

Azalea said...

Salam, nak tumpang tanya kalau nak masuk facilities mcm salon & spa kat atas kapal normally brp rate dia ye kalau berbayar?

Aisya said...

nk kne ad kt situ kul bpe ea?konfius la 5 pg ke ptg