Thursday, 6 June 2013

14 Hari Lagi 1 Tahun

Assalammualaikum

4 hari lagi besday papa Hannah...14 hari lagi besday Hannah..bapak 10hb anak 20hb..senang besday bulan yang sama jer..ingatkan Hannah nak la keluar sama besday dengan papa..rupa-rupanya 10 hari kemudian baru Hannah melihat donia..hihi..kalau hari yang sama kan senang..beli satu kek share jer..jimat mak...lalalala..

Kejap tul masa berlalu..betul kata orang, baby memang cepat besar..rase baru jer beranak..dah setahun kamu wahai anak..macam-macam peel dah sekarang..alhamdulillah sihat walaupun berat naik sikit jer..masa 10 bulan aritu baru 7kg lebih jer berat Hannah..sekarang taktau..hihi..

Dah prepare sikit-sikit dah besday party Hannah..buat simple-simple jer..takdelah gah bebeno..ikut kemampuan jer..mama pun banyak DIY..lagi jimat DIY ni kan..

Besday bapak nye mama dah pening nak celebrate kat mana..asyik pikir kan besday si kecik tu jer..hahaha..lansung besday papa sedikit sebanyak dilupakan... ;p cadang nak buat kek untuk papa Hannah..tengoklah camne..jadi ke tidak kek ku itew..ekekeke..


kami sekeluarga ;)


Jom nak cite sikit perkembangan Hannah nak setahun nih..

1. belum pandai jalan...merangkak laju gile..pap pap bunyi die merangkak punya laju nye...hahaha..tapi semalam Hannah berdiri tetiba die buat satu langkah..hahaha terpegun mama nye tengok dari jauh..setapak tu jelah..lepas tu nan hadooo..die rajin berdiri, goyang-goyang badan jap lepas tu duduk...takpe mama tak paksa..pelan-pelan..haha..

2. kuat makan..ape jer kite makan nak jugak..nak sesuatu tu dengan buat muka sekali..kalau tak bagi siap jerit lagi..ayakkk..

3. pandai dah sebut alif ba ta sa..tapi alif tu dengar die sebut aip jer..ba, ta, sa tu jelas lah..kalau kite sebut alif, die sebut ba..kalau sebut ba die sebut pulak ta..haih..nak laju jer budak tecik ni ye..aku lekat chart alif ba ta kat playroom die..bile die tengah main2 tu aku sebut kuat2 otomatik die tengok chart tu sambil mulut bising sebut jugak..kadang kalau tiba time malas die buat dono jer..emmm..

4. dah pandai memanjat..turun naik sofa, turun naik tilam tinggi sekaki tu, naik tangga rumah opah ipoh..ligat jer turun naik..sebelum die pandai memanjat..aku memang ajar die turun tilam kat umah tu..bile kite ajar, nanti die nak turun die tau la kan..takde le jatuh..memula memang aku letak die atas tilam dan aku tunggu tepi..bile datang hujung tilam, aku akan cakap kaki dulu, aku tarik kaki die ke bawah..banyak kali aku ajar..ulang benda yang sama banyak kali..kadang2 die lupa, turun tangan dulu..lama2 ajar, terus faham..lepas tu die panjat ape pun turun mesti kaki dulu..

5. makin manja..kalau kat rumah mesti nak berkepit jer..letak dalam playroom die, ade dalam 15 minit, sepah2 kan menan lepas tu cari mama kat dapur..aku tak reti nak ikat kain batik jadi baby wearing..kalau tak lame dah aku buat..senang nak masak..angkut sekali die..haha

6. pandai dah nak main kejar2..tetiba jer die gelak mengekek lepas tu laju jer merangkak..bile aku buat2 nak kejar, lagi laju merangkaknye..siap toleh belakang lagi kite dah sampai mana...budget mama tak dapat kejar..ahhahahahaha..

7. dah pandai merajuk..hari tu pergi kenduri kawen kawan papa Hannah, kawan papa nak dukung die, papa bagi lah kan..mula2 ok jer..die tenung jer orang tu lelama..bape minit lepas tu terus melalak..papa ambik lagi kuat nangis..lepas tu mama ambik pulak terus senyap sampai tersedu-sedu..papa nak ambik balik taknak dah..siap paling muka ngn badan-badan sekali..sampai sudah taknak dengan papa..marah lah tu papa bagi die kat orang..kuat merajuk betul..papa upah makanan barulah nak balik ngn papa..emmm bijak budak sekarang..haih..

8. dah pandai nak ikut g jalan..hari tu papa nak g surau, laju ikut papa sampai  ke pintu..papa pergi terus melalak..kadang-kadang saje jer kami keluar dulu lepas tu tinggal die tutup grill..terus buat muka sedih nak nangis..hahha..

9. dah pandai goyang badan kiri kanan bile dengar lagu..

10. dah pandai buka laci almari baju die, laci kabinet dapur dan punggah sampai clear isi dalam...kalau die tengah punggah tu, aku panggil dengan nada lembut jer, hannah.....................nampak die terkejut terus nangis terus merangkak datang kat aku..eh eh taktik apakah ini????drama betul hannah taknak kena marah..haishhh..

11. dah pandai taknak kat atuk pagi-pagi..merengek-rengek nak ikut mama papa g kerje..emmm..

12. gigi pulak dah ade 8 batang..gigi ke 8 baru tumbuh..pendek lagi..hihi..


hai kawan2..mari2 belajar huruf jawi dengan Hannah.. ;)



Emm banyak dah ni...cukuplah tu..

Nanti kite sembang lagi ye..

Daaa...

6 comments:

Fifi Nadhrah said...

waaa.. lahmdulillah.. syokkan tengok anak membesar depan mate..

Ann Ishak said...

besar dah hannah ye, tak lama lagi nak setahun dah :)

With Julia said...

waaaaaaaaaa hannah x lama lagi nk umur setahun...umi Qi lak sgt teruja acaner tuh hehhehe....sure anak buah auntie nih nanti leh jln lepas besday dia...sbb dh pandai berdiri...pandai alif ba ta sa...hehheh hannah nak kek besday cikit buleh?

m@m@yAyA said...

wow da xlm jer lg hannah nk setaon eh..~cntik bju hannah kaler biru tue,anty nie suka nengok kaler biru jnis hat tue..!~

bolela wat besday hannah kat kl hjung bulan nie ms gahtering,baru meriah!!~

Anonymous said...

I'm pretty pleased to discover this web site. I wanted to thank you for your time for this wonderful read!! I definitely enjoyed every bit of it and i also have you book-marked to look at new things on your website. I wanted to tell you, I bookmarked Blogger: Sweet Like What at Digg so my coworkers will read it as well. If you don't mind I would also share a tip.
Acquiring fantastic video marketing can also be incredibly tricky.

I find it most valuable to speak to a a Great Estate Planning Attorney San Diego.
Our staff of Best San Diego Probate Lawyers are right here to help you with all your legal needs.



My page Great Estate Planning Attorneys San Diego

Anonymous said...

I've been browsing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

Here is my page; Video Marketing