Wednesday, 3 July 2013

Majlis Hari Lahir Hannah Nur Zahraa' Yang Pertama

Assalammualaikum..

Alhamdulillah selesai sudah majlis hari lahir Hannah..mama lega + senang hati..kalau tak selagi tulah tak habis-habis cari barang2nye..letih nye macam buat kenduri kawen plak..buat majlis simple jer, tapi rumah tetap jadi macam tongkang pecah jugak..wakakakaka..

Majlis hari tu mula pukul 3 petang..aku duk kalut lagi buat macam2 benda..mandi belum..tukar baju pun belum..jiran-jiran dah ramai sampai..jiran aku 98% semua cikgu..2% tu aku lah ngn ade sorang pakcik makcik ni..sebab perumahan aku ni belakang sekolah rendah..wakakkakaa..memang cikgu-cikgu ni punctual ye..ekekeke..

Sebelum mula majlis memang kitorang rancang nak baca doa selamat dan tahlil sikit..papa Hannah je yang baca..selamat sikit aku..masa dorang buat tahlil tu la aku kelam kabut g mandi..tu la dasar semua nak last minit..malam tu kul4 pagi aku tido..macam2 tak siap lagi..kul2 pagi lah baru terhegeh-hegeh nak print baju bagai..papa Hannah kul 1 pagi tiup belon..naik lenguh pipi katanye..ekekeke..

Nasib makngah aku datang malam sabtu tu..die lah banyak tolong aku..mak abah aku datang sok nye coz aku tempah kek ngn cupcake kat ipoh..so dorang kena amik kek dulu baru datang rumah aku..




Candy buffet aku..tak meriah pun..biasa-biasa saje..tak kretip la kata kan..;p machine chocolate fountain tu aku beli..sape nak sewa bolehla...wakakakkakakaa




Pagi lagi aku dah setting background tu..kek ngn cupcakes tu dekat pukul 3 baru aku letak atas meja..perkataan happy birthday/hannah, props, gambar hannah semua aku buat sendiri..yang props tu je aku google dan print..tengok kat SINI batang nye aku pakai lidi jer dan lekat selotep..kain merah putih tu aku mintak kat orang khemah jer..asalnye nak beli..tapi papa Hannah kata try tanya orang khemah dulu..alhamdulillah jimat duit mak pak nye..ekekkee

Aku pakai 3 batang kayu mop nak buat background belakang tu..aku ikat dekat pagar dengan dawai..memang tegap guna dawai..lepas tu sempat jugak aku jahit jelujur yang belah atas tuh..barulah nampak kemas sikit kan..hihi




Deco khemah gantung tanglung tu jer..khemah sekali scallop bagai tu rm200 saje..murah kan....sudut tepi pagar belah kanan tu pulak aku letak meja guest book..atas meja tu aku letak pen colourful, besday hat, board dengan guest book..



guest book ni aku diy..simple sangat.. ;)


semua sedap..nyum nyum nyum


Hannah alhamdulillah memang behave jer hari tu..gud gurl betul..tak meragam/nangis pun..macam tau2 plak besday party die..sebelum tu aku tido kan die dulu pukul12 sampai kul2 lebih die tido..aku on econ, sedap lah die tido..memang baik plan aku..ekekekkee..dah tido lama takdela meragam kan..

Jemputan aku tak ramai..dalam 150 orang jer..yang ramai jiran-jiran dengan sedara mara jek..kawan2 yang dekat ramai gak datang..alhamdulillah makanan semua cukup..

Menu pun banyak order jer..tak daya nak buat..jom tengok..

Mee kari 150pax - order
Bihun goreng singapore 70pax -order
Satay 300 cucuk - order
Puding caremal satu loyang - mak aku buat
Agar-agar - mak aku buat jugak
Kuih limas 50 biji - order
Kuih seri muka satu talam besar - mak mertua aku buat
Nugget - 2 kampit 
Buah tembikai 
Cupcakes 100 biji - order
Cheese cake - order
Besday cake - order
Air minum strawberi - buat sendiri
Candy buffet - sendiri bikin..

Emm tu je lah menunye..simple2 jer..tapi alhamdulillah kenyang semua tetamu yang hadir..



sepupu aku..tudung hitam tu adik aku






close up tutu hannah pakai tuh..ramai puji cantik..wakakakkaa..bangga mak kau yang berpinar bijik mata membuatnye...


ni la family aku..adik aku sorang lagi takde..die kat johor..baru start keje..tak dapat nak balik..huhu



Bunga daisy hidup ni aku letak kat tengah setiap meja..gelas tu aku beli kat kedai 2rgt jer..seringgit satu je uollssssss..jimat makkkkkkkkk...tapi nampak gempak kan..macam jenama mahal yang kat jusco tu..aku lupe brand ape..


sebelum potong kek..bebudak lain semua segan..dorang ni sporting habisss la.....eekekekkekee


akak-akak kerani opis aku



Mummy n daddy hannah..dah macam adik beradik dah dorang ni dengan kami...dari sebelum kawen lagi kitorang kenal..tu dorang baru dapat baby lepas 7 tahun kawen..omei sangatttttttttttttt kamu ni aneesa humayra..macam ayah iye!!!



Tshirt tu aku diy gakk..aku lupa nak tangkap gambo tshirt kami ni bebetul..aku print ladybug seketui dengan mama, papa, hannah..halus pulak tulisan nyeee...huhuhuu..al maklum lah pukul2 pagi baru nak print bagai..menguap2 aku mengiron nye..huhuhuhu...

Aku print kecik jer..itu pun papa Hannah kata macam sarip dol dalam cite p.ramlee tu..sape suh masuk baju dalam..skema beno..wakakakkakaa..sayang papa ketat2 coz sudi nak pakai baju tu.. ;p

Terima kasih banyak kat erin tolong belikan kertas tu..jasa mu ke kenang sampai bila2..mmuuaahh sekali ^__^


mama dan Hannah.. 


serabai dah..masa ni majlis settle dah ..


sibuk belek hadiah..ke hulu ke hilir die takmau diam..


Ok lah..selesai sudah..pesanan penaja sila jangan jadi macam aku..semua last minit..prepare lah sebulan awal mana yang boleh buat dulu..sekian!

Nanti sembang lain..

Daaa...

31 comments:

erin said...

pewitttt..cantik majlis hannah, gigih mama dia DIY, eh xpe, kite tolong je :)

Nur Farahuda said...

wahhh nampak macam meriah je, hehe =D

Ros Anis Rusli said...

wow! siyes kagum!!!merah tema hannah! boleh wat bisnes candy buffet nih.. :)

Cik Eka said...

cantiknyaa.a merah putih. meriah betul.

comel je

candy buffet pun cantik jugak..

akak duduk mana ea? mmg tgh cari mesin choclate fountain tu pun. hikhik

Mimy Hamid said...

cantik nya tema ladybird..mmg gigih laa mama dia buat deko besday anak...prouf..

happy birthday hannah nurzahrah

~ NANA ~ said...

tutu comel!! dari hari tu geram tengok...hehe

as ♥ Leenda said...

tang sarip dol tu mmg lawak..hhehehehe..mmg asri suka tight in baju ekk..hehehhe..

D Yatie said...

Waaahhhhhh. Meriahnyer. Happy birthday Hannah. Sorry sgt Arissa xdapat datang sebab kereta ayah Arissa boleh pulak masuk workshop pada hari kejadian. Huuuuu.

Siti Haslinda Sadiken said...

wahhh..bagus mummy hannah..hampir semuanya DIY..gud job dear

Cheyan said...

hebat la mam hannah ni..rajin sungguh....... happy birthday Hannah..

e k i n ♥ y u s r i said...

good job!

m@m@yAyA said...

Meriah..meriah..
Wow hannah pn pki tutu eh..

Sory hannah anty xdpt join besday hannah..nti anty kasi pezen eh

AnneRaini said...

amboi meriah majlis die...

SweetLikeWhat said...

erin : mekasih sangat2 tau..syg erin ketat2..ekekeke..

nur farahuda : hehe biasa je..

anis : hahaha..anak kedua nanti order jer ler..

cik eka : akak duk kg gajah..eka duk teluk intan kan..

kak mimi : tq kak..sok adik fayel leh wat tema merah menyala ni..ekeke

nana : mekasih nana..nasib tak jadi macam baju hantu kak limah..ekeke

leenda : tahnye..anez pun tak paham apsal tetiba masuk baju dalam..wakakakakaka..

yati : eh takpe..faham..hihi

kak siti : tq kak..hihi

cheyan : tq auntie..hihi

ekin : tq ekin.. ;)

kak zura : aah idea dari mama yaya la ni tutu ni..kekekeeke..

CikNaa said...

meriah nye! tp lg best kalo geng gojes dtg serbu.. hoho. happy befday hannah.. nanti ciknaa kasi adiah eh..

e.t.t.y said...

paling comel - tutu iye
paling paling comel - birthday girl
paling cun - mama iye
paling ensem - papa iye, walaupun nampak cm pakai baju pagoda yo.


wahhahahah...

hannah, acik love uuu...
happy belated birthday...

ctmah said...

u sgt kreatif la dear..DIY yg mengancam2 tau..i pun tgh plan sikit2 tuk birthday alisha bulan 8 nnt.hehe!
eh..u ada nak mai sini x?

SweetLikeWhat said...

cikna : tula cedih takde sape dtg..huhu

etty : hahahaha!!!etty ko nampak jer kan!!!memang pun baju pagoda..beli kat sakan..tshirt first jahanam biniknye kerjakan..wakakakakkaa..

tq auntie etty..hannah pun sayang auntie..mmuaaah..

SweetLikeWhat said...

ctmah : haha biasa2 jer..nape ctmah..nak suh dtg sana ekk?

ryyhan kamarudin said...

wah rajin DIY

nmpk meriah :)

With Julia said...

Mommy Hannah!
Umi Qi nk bg sekalung penghargaan buat mama hannah yg sgt kreatip deco sana sini majlis besday buat hannah...sgt terharu baca satu2...sambil tgk gambar...seperti umi Qi berada di majlis hannah rasanya...ternyata semuanya hasil tgn mama hannah....

Umi Qi nk amik kesempatan ucap happy besday buat hannah sekian kali berapa rasayer...

Umi Qi x sekreatif mama hannah..hrp sgt dpt belajar...lg dua bulan Qi yer besday...ermmmmmmm persiapan tgh on the way wpun di MCD sahaja heheh...lawa deco candies...nak tiru bleh hahahaha

MimahAjil said...

sekali lagi happy birthday Hannah...lawo ngat tutu die mama die wat...pasni kalau acik ade bby girl tempah tutu ngan mama awak la...oppss~~

Aeen said...

sangat cantik n kreatif...rajin sungguh lah hai deco sana sini...:D

Cik Puan Rara said...

anez! candy buffet adalah sgt cantik hokeyyyy! nk buat cm tu jugak.anez baju tu print cane? nk buat jugak!

hayati hashim said...

Rajin sungguh la mama. Tahniah.

buat hannah. Selamat ulang tahun syg..

puan.mila said...

gojes sungguh besday prty hannah..nmpk complete la wlpun mama dia haru..hehe..
Nway hepi besday hannah! Lmbt plk auntie wish,hehe

Cik Mun said...

waaa...mcm meriah je..happy birthday ye hannah

aTieYusof Family said...

alo..lo..lo..comel Hannah ni..
Happy belated birthday ya.. moga membesar menjadi anak yg solehah..amin! :)

adrianna syaz said...

Cantiknya..kreatif sgt..slmt harijd hannah

Salam kenal..sya folo blog Sweet like what..jika sdi,snggah ke blog sya ya..:D

adrianna syaz said...

Cantiknya..kreatif sgt..slmt harijd hannah

Salam kenal..sya folo blog Sweet like what..jika sdi,snggah ke blog sya ya..:D

Fifi Nadhrah said...

meriahnye.. fifi tak sabar nak tunggu ufairah due tahun.. nak sambut besday die.. mase setahun tak buat ape pon.. cume cake buah je..