Thursday, 17 October 2013

Resepi : Pan Cake + Salmon Grill Dengan Sos Putih

Assalammualaikum

Salam AidilAdha korang..aku baru masuk kerja hari ni..hannah menangis hantar kat opah..ayoo..mama dah cuti lama mula lah buat drama air mata plak..eh tapi mama pun sedih jugak taip entri ni..rindu pulak kat die..wuwuwuww..

Sebelum merepek jauh jom aku share resepi ni ha..ramai tanya..aku share kat blog jer lah ehh..resepi ni pun ku google dan ku ubah ikut selera aku..credit kepada tuan resepinya ya..lupa dah aku link nye..sebab banyak sangat link resepi pan cake ku tengok..

Pan Cake

Bahan-bahan

-1 cawan tepung gandum
-1 cawan susu cair/susu segar/susu full cream ikut selera memasing
-1 biji telur
-3 sudu gula/madu
-1 sudu kecil baking powder
-1 sudu minyak
-1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara

1. Gaul sebati tepung gandum dan baking powder 
2. Asingkan telur putih dan kuning. pukul telur putih sampai kembang dan putih
3. Campur kuning telur, susu, gula, esen vanilla. kacau sebati
4. Campur minyak dan bahan no3 ke dalam bahan no 1. kemudian baru masuk telur putih secara kaup dan balik
5. Sedia di masak atas pan..
6. Makan bersama jem strawberi/madu/susu pekat..makan gitu pun sodap


bukan hannah jer suka..bapak budak pun suka..wakkakaa

  • Salmon grill + Sos putih
    Bahan untuk grill salmon
    -hirisan lemon -lada hitam - mix herbs - 1 sudu besar unsalted butter - 1 sudu besar minyak zaiton
    1. Panas kan butter dan minyak zaiton..minyak zaiton tujuan untuk tak bagi butter hangus masa grill.. 2. Gaul salmon dengan perahan lemon,lada hitam, mix herb dan grill atas pan sehingga masak..
    bahan sos putih
    -secawan susu segar -1/2 bawang besar cincang -satu sudu daun parsli kering -satu sudu besar tepung gandum -2 sudu besar butter untuk menumis -sedikit garam kalau anak tak makan garam lagi boleh guna cheese -sedikit lada hitam
    1. Panaskan butter..tumis bawang hingga layu..masukkan tepung gandum kacau hingga tepung melekat pada bawang..lepas tu baru masukkan bahan-bahan lain..masak hingga didih 2. Hidangkan dengan sayur rebus carrot / brokoli / hirisan lemon

    Hannah suka sangat..maknye pun melantak sekali..

    Oklah selamat mencuba..

    Nanti sembang lagi...

    Daaa 

16 comments:

♥ ROS ♥ said...

Nnt nak try pancake untuk auni..seriusly xpnah buat tau :0

Cik Mun said...

mun xpernah try lagi resepi ni..kena cuba nanty :)

mynameismy said...

copu paste! hehehe

Aeen said...

sedapnyeeeee..ni bukan anak yg makan..mak yg makan nanti..hahhaha

YanaUjang said...

apesal rajin sgt ni oii..bak sket aura rajin tu! :p

Chekgu Azrine said...

wow...semua sedap!!!

Umi Qi said...

Tgk terliur pancake tuh pulak dah....haishhhh besar dh hannah boleh mkn macam2 dh sekarang....untung hannah punya ibu serajin anez....nih yg nak cuba nih...tgk mood rajin mai

LisaLisut said...

thanks for the tip(salmon) hehe. yg pancake tu i beli dlm kotak siap je tepung dia. tgl tmbah air.kakaka

e k i n ♥ y u s r i said...

sedapnye

LydSunshine said...

cantik penkek awak. Saya buat guna tepung segera pun buruk jadinya. Memang takde bakat. hahah.

Azwanie Hisham said...

salmon grill tu mantop!
neway, salam perkenalan..

Cik Puan Rara said...

xsaba nk buat salmon grill tu.next week cr salmon! hehehe

Fifi Nadhrah said...

sedapnye..

Shasha Azmar said...

nyum3...dapnye... wajib try ni..

~ NANA ~ said...

sedap! i pon pernah buat salmon dgn kuah putih tu tp lupa nk snap pic...hihi

Mimy Hamid said...

pehh sos putih tu ngan salmon nyummy tul