Friday, 29 March 2013

Baked Potato With Cheese

Assalammualaikum

Rabu hari tuh try buat resepi baru untuk Hannah..mama cuti baru lah ade masa..hihi..sian Hannah..bz sangatlah konon mama nye nih..resepi kentang bakar ni aku dapat dari blog wawa..senang sangat caranye..mudah dan senang..hihi..aku cuma tambah cheese jer nak bagi rase tu lemak-lemak masin..sedap rupe nye..mak pak Hannah pun bantai sekali makan..macam tak cukup pulak jadinye..HAHA lol

Potong kentang ikut suke..lepas tu gaul dengan unsalted butter..last sekali tabur jer cheese atas tu..aku guna cheese brand beqa..lupa pulak nak snap gambar..patutnye kata wawa rebus dulu kentang tuh..aku lupa terus jer bakar..memang lama lah..HAHA..tak silap aku 180 darjah ambik masa sejam kot baru lembut..ikut oven lah kot aku rase..cucuk dengan garfu, lembut jer dah masak lah tuh..

kesian..aku takde benda alah nak parut cheese tuh..bantai jer potong-potong camtu..HAHA..ni chef wan tengok ni confirm fail.. ;p

Tengok guna penutup periuk jer..ni tradisi mak aku punye style..HAHA..dari kecik kitorang buat biskut raya suke sangat bakar biskut atas tudung periuk ni..melanggar peraturan masterchep betul ni..kuikuikui..tak kisahlah..janji sedap dan jimattttttt..hihiihihihihi..


ni lah rupe nye..comot..aku cadang kome guna lah aluminium foil tuh..idaklah buruk macam tuh..HAHA..aku tak sempat nak cari benda tu segala..hentam sajalah... ;p

Hasilnye sedap tau..bagi papa Hannah rasa, lepas tuh tanya banyak ke buat..HAHA..siap mintak kat Hannah nak sikit lagi ;P Hannah boleh lak jawab..ermmm..HAHA taktaulah maksudnye boleh ke tak tuh..kihkihkihkih...


ni aku bakar yang takde cheese..dengan unsalted butter jer..sedap jugak..

budak mengintai mama kat dapur..nak tengok lah tu mama masak ape untuk die ;)

Okey lah..nanti ceciter lagi ye..selamat berhujung minggu..

Daa.....

Thursday, 28 March 2013

Kidzoona, Aeon Station 18


Assalammualaikum


Semalam aku dengan papa Hannah cuti..sehari jer..hari ni koje balik..papa Hannah susah cuti lelama..koje bank macam tu lah..niat nak bawak Hannah Kidzoona kat Aeon Station 18 tu dah lama dah..kalau hari minggu memang lagi ramai..pergi lah hari koje..tapi tu pun ramai sesangat bebudak..cuti sekolah kan..



hannah ber 'color blocking'..haha lol

Pepagi bangun semangat gile mama buat bekal untuk Hannah..malas buat bubur..buat kelainan sikit..oat+apple+yogurt dengan baked potato with cheese..semangat woo pepagi guna oven segala..haha..dah siap semua dekat kul12 baru nak keluar..haih..

Sampai ipoh dalam pukul 1 tengahari kot..memasing dah lapar gile..dah ar bekpes tak sempat nak buat..buat bekal Hannah, jemur kain siap-siap, kemas rumah sikit2 tak sempat nak bekpes pun. cari jer restoran terdekat..makanlah kitorang kat restoran nasi ayam periuk besar..sedap..femes lah nasi ayam tu area station 18..



bekal Hannah ;)



jenuh dah suruh tengok camera..tak hinginnye die..haih..

peel sekarang..suke buat tangan camtu kat orang..haih..memacam.. *__________*

Aku bagi Hannah makan siap-siap..kang senang takde mengamuk nak makan..hihi..sampai Aeon nak solat zuhur dulu..tersangkut pulak kat kedai my home tu..lame gile kat kedai tuh..my home tu jual benda-benda english style ni..aku memang minat gile nak deco rumah ala-ala inggeris nih..klasik gile kan..aku tengok cite omputih sebab suke tengok rumah dorang..lantai kayu..tapi tak larat kot nak jaga lantai kayu..kalau dapat macam aku asyik nak mop lantai jer..lelama reput lantai..itu jer koje nak tukar lantai..HAHA..eeee aku ni melalut jauh dah ni kan..ala sekali sekala nak tulis pepanjang sikit..boleh kan..

ni lah kedai nye.. ;p

hasil rembatan..fridge magnet eskrim tu lembut dan wangi..rase macam nak makan..2 bakul tuh rm8..

untuk Hannah..baby blanket rm39 jer..comel kan...

Tengok jam dah nak dekat pukul3..melampau betul duduk kat kedai tu lelama..berambat pergi solat dulu..lepas tu round-round jap dalam aeon tuh..belikan Hannah bola dolu-dolu tu..bola warna warni tuh..rm8 jer..asalnya kitorang nak belikan walker Hannah coz opah Hannah dah suh beli..risaukan sekarang ni dia asyik nak memanjat jer..tapi papa Hannah risau Hannah naik walker..takut anaknye tarik benda-benda yang bahaya..dah siap cuba masukkan Hannah dan dah siap pilih last-last papa Hannah kata tak payah pulak..die takut sangat anaknye naik walker..haih..ikut jelah..


tula bola nye..klasik kan..abaikan kesaratan stroller tersebut..HAHA..lol..

bosan mama asyik ambik gambo jer..last-last julur lidah..ish..

naik plak benda ni..papa lah tetibe hilang jer p beli token..
Sudahnye pukul 5 baru nak pergi kidzoona nye..haih..ni mak pak Hannah lah ni..banyak sangat tempat menyinggah..sampai-sampai terus g kat bebudak yang jaga tuh..anak akak dah boleh jalan ke..?aku cakap lah belum..pastu bebudak tu kata budak tak jalan lagi tak payah bayar..boleh main 20 minit..kalau lebih aku tak pasti kena bayar ke tak..sebab masa pun dah lewat..lelaju jer masuk bawak Hannah main semua benda..

Dah lumrah alam, benda-benda camni mak pak yang lebih sebenarnye..anak apah idak..rileks jer macam takde perasaan..HAHA lol...mak pak yang bising, eh jom main sana pulak! tak sampai seminit suruh Hannah main benda lain lak..HAHA lol ;p

Jom layan gambarlah..letih pulak den nak menaip lagi nih..


rileks jer Hannah

gigih papa tolak..HAHA

pon..pon...kata Hannah ;p

best woo kat sini..kata Hannah

Best sangat bawak anak kat sini..bebudak kat situ memang happy gile main kat situ..kalau boleh taknak balik agaknye..aku nak rendam Hannah dalan bebola banyak-banyak tuh..tapi banyak sangat budak..terlompat-lompat..risau terkena Hannah..


Serius memang rasa nak bawak Hannah lagi..dah boleh jalan lagi syok kan..
20minit berlalu kitorang pun cau..nak singgah rumah opah Hannah lagi sebelum balik ke rumah kitorang kat kg gajah..tapi sebelum keluar tu sempat singgah daiso..kekonon nak cari barang buat bento Hannah.. ;)
Taktau lah rajin ke tak..tengoklah nanti..haha..

comel tak ;)



Okeylah nanti ceciter lagi

KBYE!






Tuesday, 26 March 2013

Pantang Makan~

Assalammualaikum

Lepas bersalin pantang 44 hari korang ade pantang makan pape tak???aku bersalin czer hari tuh..sudah tentulah tak boleh urut cecepat kan..aku urut pun hari ke 20 pantang rase nye..itu pun perut memang opah long aku tak sentuh lansung..bahaya kan sebab czer mane leh urut..die urut belakang, kaki, tangan jer..opah long aku biasa kalau czer hari ke 25 baru die berani urut..aku paksa gak coz susu tak banyak masa tuh..lepas urut barulah mencurah-curah susu..hihi..opah long aku ni mak sedara mak aku..memang bidan mengurut orang lepas bersalin ni..dah pakar lah kire nye..hihi

3 hari die mengurut..hari last die pesan kat aku..walaupun dah abis pantang ni, kena pantang benda yang hidup menjalar..opah long aku kata bisa..contoh kacang panjang..memang kuat angin..die kata lepas 2 tahun baru leh makan..fuh lame tuh..tapi cakap-cakap orang tua ade betulnye..mesti ade sebab musabab kan..aku ni jenis ikut jugak kalau orang kata tak boleh tuh..HAHA..takut kalau jadi pape diri sendiri yang susah..kuikuikui..

3 bulan lepas tak silap, aku ade terima sms dari seorang teman..aku kenal die kat hospital masa nak bersalin hari tulah..selalu la kongsi macam-macam pasal baby..die sms aku, tanya ade tak pantang pape makan..aku cakap lah ade..die bagitahu die baru lepas kena sakit perut sangat-sangat dari pinggang ke bawah..die rase sakit macam nak beranak pun ade..memang sakit katanye..sampai berguling-guling..aku tanyalah die makan ape..rupa-rupanya makan kacang panjang..

Aku tak pastilah pada korang macam mane..mungkin ade setengah badannye tahan..ade setengah leh buat badan bisa-bisa..setakat ni aku masih pantang benda-benda yang menjalar ni terutama kacang panjang..memang takut nak makan..lagi satu LAKSA..bukan kuahnye..tapi laksa tuh sendiri..rata-rata memang kata laksa ni bisa sikit..bukan orang tua2 jer cakap..ni member2 aku, makcik2 aku kata laksa ni dah setahun bersalin baru makan..

Dua benda tu lah aku masih pantang makan lagi..ais dah lama hentam dah..mane leh tahan..nikmat woo minum ais..haha..kawan aku leh pantang ais lagi sampai sekarang..hebat-hebat..wa tabik spring la lu kawan..HAHA..lol..

Itu jelah pasal pantang makan..aku nak sambung cerita bawak Hannah pergi klinik semalam..berat Hannah 9 bulan ni baru 6.75kg jer..ringan kan..takpe lah..ade hikmah tu..tak lenguhlah mama nak dukung..mama ni bukan besar sangat..konon tak besar..motip sangat..asal sihat alhamdulillah..

Semalam lepas makan dengan papa Hannah terus pecut balik ambik hannah..solat dulu, siap-siap kan Hannah terus pergi klinik..kejap jer kat klinik..setengah jam jer kot..takde orang..nurse kata pagi tadi yang ramai..gb aku satu yang bagus pulak kalau checkup anak die suruh mintak time slip jer..tak payah nak cuti-cuti..aku suh la nurse tu tulis kul2 sampai kul5..hiihi..jimat cuti sket..tu bukan ngelat ye..itu atas arahan guru besaq aku..aku ni menurut perintah jer..HAHA..lol..terima kasih banyak boss.. ;p


pakai singlet jer..panaihh...

sibuk tengok orang lalu lalang..

otw nak balik pun boleh tido..padahal 5 minit jer dari rumah..letih sangat lettew..
Esok aku dengan papa Hannah cuti..sesaje nak lepak kat rumah..tapi macam tak boleh jer nak lepak kat rumah tuh..kaki ni macam duk gatai jer nak berjalan..haha..lol

Okey lah nanti ceciter lagi..

Daaa........




Monday, 25 March 2013

Hari Minggu Yang Penuh Nikmat~

Assalammualaikum

Huh bosan ar cuti sekolah..lengang betul sekolah..sunyi pulak tuh..hari minggu baru ni aku tak pi mana pun..malam jumaat tu balik ipoh hantar mak aku..alhamdulillah Hannah pun dah sihat..tanpa rela hati hantar mak aku balik..HAHA..syok woo ade mak kat rumah..nikmat nye tuhan jer tahu..kihkihkih..



nak hantar opah balik ipoh..tengok tu suke sangat main purse opah..

Tapi terpaksa lah hantar jugak mak aku balik..abah aku masih bekerja..kesian pulak abah kena makan kat luar jer..abah aku tu dah ar dari dulu suke bawak bekal pergi koje..die tak suka makan benda-benda banyak ajinomoto ni..mak aku masak jugak die suke.. ^________^

Petang sabtu balik lah balik rumah aku..ahad papa Hannah kena pergi kebun..papa Hannah ade buat sawit sikit-sikit..kat sini semua orang buat sawit..kawasan kampung biasa lah kan..alhamdulillah tambah jugaklah pendapatan kitorang dengan sawit ni..hihi..untung woo buat sawit..try buat dulu baru tahu..haha lol promote orang buat sawit pulak dah...

Syok betul weekend..golek-golek dengan Hannah..terasa hidup aku sekarang ni menunggu weekend jer..HAHA..yela hari koje Hannah suke tido awal..mane lah puas nak main dengan die..weekend jela dapat lama-lama sikit layan die..
Pagi-pagi ahad buat housekeeping dulu..kemas-kemas rumah, basuh baju, sidai baju, masak-masak..huh nikmatnya berada di rumah..

Bestlah kan tak koje..cepatlah kaya papa Hannah..boleh ar mama lepak saja di rumah..HAHA lol..semalam aku melayan Hannah main jer..die pun happy jer aku kat rumah..ceria + gelak jer koje nye..jom layan gambo..letih dah nak menaip..haha dasar malas.. ;p



blue turtle kesayangan..habis di gerudinya..HAHA

time to study..banyak main ini budak..main tepuk-tepuk pulak dengan buku tuh..haih..takde cikgu camtu lah

bekpes Hannah semalam..mashed potato dengan gravy kurma..gravy recepi by hana..tq hana..sedap sangat..haha sape yang makan ni???

lunch semalam..simple gile..Hannah takmau diam..aku risau kan die jer..tak senang aku nak masak..dah lah malam tu dah terhantuk kepala kat pintu..haih..

dessert petang semalam..campak-campak jer siap..sedap masuk perut sudah..HAHA

Petang ni Hannah timbang berat kat KK..harap naik lah lagi beratnye..

Okey lah nanti sembang lagi..

Daaaa...



Thursday, 21 March 2013

Hannah 9 Bulan...

Assalammualaikum

Aku kerja dah hari ni..terpaksa kerja..semalam aku mintak cuti sehari lagi pun kedengaran suara guru besaq aku semacam jer..koje la aku hari ni..risau sebenarnye dengan Hannah..tapi takpe ade mak aku..kejap-kejap aku tepon mak aku tanya Hannah camne..

Mak aku cakap Hannah ok jer..demam memang takde dah..cuma bintik-bintik tu jer ade lagi..makin kurang dah..kat kaki pun dah keluar..tinggal tapak kaki jer lagi..semalam dah mintak air penawar dah..hari ni mak aku mandi kan die dengan air penawar tu jer...

Semalam genap Hannah 9 bulan...lagi 3 bulan nak setahun..cepatnya anak mama ni besar..haih..rindu pulak die masa kecik-kecik..Hannah dah makin aktif..demam-demam aritu pun aktif jugak..rajin nak berdiri jer sekarang ni..kalau kite duduk tu, mesti sibuk jugak paut belakang kita nak berdiri..lepas tuh nak cuba lepas tangan..dah jatuh terduduk nangis pulak..macam sakit sangat..padahal takde ape pun..punggung tu kan ade lapik pampers..saje je tau..

Dah pandai tepuk tangan bile kite suruh..dah faham kalau kite kata tak boleh mula la jebik nak nangis..aku tengok Hannah ni nampak jer macam otai tapi dalam hati ade taman..haha..hari tu papa tengah tengok tab, die pun sibuk merangkak datang kat papa nak tengok jugak, papa gurau-gurau lah cakap 'sibuk lah Hannah ni' terus menangis kate ko..bukan nangis sikit-sikit..macam kena pukul..haih hati kecik la kamu ni Hannah..

Kalau mintak barang kat dia tak boleh rampas..kena mintak elok-elok..kalau tak memang mengamuk..haha..dah pandai tepis tangan orang yang nak ambik dia kalau tiba time takde mood tu..biasanya pepagi lah bila nak hantar kat rumah opah dia..bagi die kat atuk usaha tu paling badan dengan tepis tangan atuk..lepas tu tepuk-tepuk badan kita maknanye jangan lah bagi die kat atuk..bawak lah die pergi koje sekali..haih..macam-macam..

Dah kenal burung dengan kucing..kalau cakap cat tu bukan main mata meliar cari mana cat..bunyi cat pun dah tau..memang peminat tegar kucing si Hannah ni..kalau balik rumah opah ipoh sibuk dia mengejar cat tu..bising mulut terjerit-jerit..lalu jer kucing depan dia, siap tegur lagi..hey..hey..serius memang betul bunyi tegurnye..haha..bile bagi pegang kucing tu, terkekek kekek gelak..geli agaknye...

Dah pandai cari aku kat dapur..kalau memalam tu aku pergi toilet die pun sibuk jugak terbangun..tengok aku takde, sibuk keluar dari bilik nak cari aku kat dapur..padahal aku kat toilet..lampu tido aku dah terbakar..tak beli-beli lagi mentol..tu yang bukak pintu bagi cahaya lampu luar masuk..bile ingat balik tergelak pun ade..die dah set agaknye kalau mama takde tu, kat dapur lah tu..haha..

Kalau tak nampak kite depan mata mesti die sibuk nak cari..satu rumah merayap..takut kot main sorang-sorang..haha..dah pandai ikut apa kita cakap bile tunjuk buku kat dia..ikut dalam sebutan dia lah..papa ar rajin melayan siap ade bunyi lagi..malam tadi pukul3 dah bangun nak main..die boleh duduk main sorang-sorang..haih..tula pukul 8 dah tido..hihi..

haih panjang dah aku sembang ni..tengok gambar lah pulak..

gambar pagi sabtu lepas..tengok papa pergi kebun

masa ni demam dah ok sikit..tapi bila tengahari naik mendadak..haih..

hai saya dah boleh berdiri ni kata Hannah ;p

sian muka budak demam..

Rindu sangat Hannah kat rumah tuh..ape lah die tengah buat tu ye..tak sabar nye nak balik..haih..

Doakan Hannah cepat sembuh sepenuhnye ye..aminn...

Okey nanti sembang lagi..daa...




Wednesday, 20 March 2013

Hannah Demam Campak~

Assalammualaikum..

Baru sempat nak update..tak sempat sangat nak bukak blog..nak BW pun apetah lagi..sori ekk kengkawan..nanti aku singgah..Hannah tengah tido tu..mak aku pun ade datang..aku paksa mak aku datang..hihi..yela risau kot anak kena campak..first time la kan..

Hannah start demam jumaat lepas dah..mula-mula demam sikit-sikit jer..lama-lama makin kuat pulak..pagi sabtu tu bagi ubat macam dah kurang..tiba tengahari naik sampai 38.7 darjah celcius..terkejut aku..aku basahkan kepala Hannah dengan air asam jawa..siap balut lagi kepala nya dengan towel basah sebab panas sangat..

Bawak pergi klinik doktor bagi antibiotik dengan ubat demam..dah bagi ubat pun tak kebah-kebah..bile nak ke tengahari jer suhu naik..malam ahad tu kitorang memang tak tido..badan Hannah panas dengan meragam takmau tidonye..aku ambil towel basahkan, balut badan nye dengan towel basah tu..kepala pun balut dengan towel basah..baru lah lena sampai pagi..

Pagi isnin tu dah ok sikit demamnya..continue bagi ubat jer..selasa pagi tu pulak baru perasaan badan Hannah tumbuh bintik-bintik merah..ingatkan ruam sebab panas kan..papa Hannah suruh aku bawak Hannah pergi klinik coz dia takleh cuti dah..aku bawaklah Hannah pergi klinik kesihatan..jumpe doktor, memang confirm campak..memang memula akan demam panas dulu lepas tu baru campak tu keluar..

Doktor pun bagi ubat demam jer kalau demam lagi..memang takde ubat pape coz memang nak bagi campak tu keluar habis..kalau tak keluar tu yang bahaya..

Petang ni nak mintak penawar untuk demam campak..ade orang berubat sini yang boleh buatkan penawar campak..nak bagi keluar habis..air kelapa elok untuk cepatkan campak tu keluar..tapi Hannah kecik lagi..risau jugak nak bagi..tapi kakak opis aku call semalam, dia bagi jer anak dia minum sesudu..masa tu anak die kena campak masa umur Hannah jugak..okey jer katanya..

Hari ni dah kurang sikit meragamnye..boleh dah main-main sambil bising mulut terjerit-jerit..haih..kalau tak tu mainan jatuh dari tangan die pun menangis..tak boleh tinggal lansung..nak memerap jer..merangkak pun pelan sangat..tak larat sangat rupe nye..kesian sangat..tapi dalam tak sihat tu pun sibuk nak berdiri dan imbang badan..selamba jer lepaskan tangan..lepas tu jatuh nangis..

Aku pakai kan dia seluar pendek jer..baju tak pakai pun coz miang kan..taknak bagi peluh nanti lagi gatal..die pun selesa jer tak pakai baju tu..makanan pulak aku stop bagi ayam..benda-benda yang gatal memang stop...aku bagi die bubur nasi + buah dengan banyakkan bagi minum air masak..


sebelum kena campak..papa ambik hati jadi model tepi laut..haha..;p

gambar pagi tadi..bersilang kaki..haihh..

penuh dah satu badan..dari kepala sampai badan..kaki lom lagi..

Aku cuti lagi hari ni..monitor dia jer jangan bagi demam..Hannah tak pernah demam selama macam ni..demam pun suhu tak pernah sampai 38 darjah celcius..susah hati sangat aku..siap doa dalam hati pindahkan la sakit ni kat aku..huhuhu..aku rase nak meraung tengok anak tak sihat..tapi boleh control lagi..nasib baik papa ade penguat semangat..kalau tak entahlah..dengan-dengan aku sekali demam agaknya..SEDIH gile kot tengok Hannah tak sihat ni..haiihh..moga anak mama cepat sembuh ye..aminn..

Jaga anak demam memang kena ade kesabaran yang tinggi..kite dengan suami kena saling kerjasama..kawal emosi memasing..alhamdulillah papa Hannah buat kerja dengan baik..syabas bete..hahaha..lol..

Korang doakan Hannah cepat sembuh ye..

Okey lah nanti sembang lagi..

Daa.....


~syok woo mak ade kat rumah..tiap hari leh makan sedap..yummmehhhh~

Friday, 15 March 2013

Sembang Jap~


Assalammualaikum...

Hari ni rehat tengahari panjang..aku ajak lah papa Hannah beli stok buah, sayur Hannah untuk minggu depan..Hannah aku masih lagi bagi dia bubur..tapi taklah hancur sangat macam dulu..sekarang ni kasar sikit..tak blend sampai hancur dah..aku nak bagi dia start belaja kunyah makanan..

Hannah ni bubur dia mesti kena campur buah..paling die suke apple, kiwi, mangga..buah-buah tu ade rase masam, manis..tu yang dia suke agaknya..biasanya bubur dia aku campur ayam+sayur+buah dan unsalted butter bagi rase lemak-lemak sikit..setakat ni habis licin ar dia makan..seronok tau anak suke makan ape yang kita masak..rase berbaloi bangun pagi-pagi masak untuk dia.. ^______^

Cerita pasal gigi Hannah pulak, masa mula-mula tumbuh gigi 4 batang atas tuh, dia suke sangat mengigit..tak kira la jari ke, lengan ke, hidung kita semua dia nak gigit..masa menyusukan dia paling aku ngeri..maklumlah gigi baru..tajam woo..silap hari bulan putus pun boleh..wakakka..aku cakap dengan Hannah elok-elok..jangan gigit mama tau..sian mama sakit..papa pun selalu pesan kat dia..ade la 2,3 kali die gigit lepas tuh takde dah..mungkin faham kot mama dengan papa pesan..sape yang pernah rase tu tau lah..sakit giler woi..siap luka lagi..terjerit-jerit aku tapi Hannah boleh gelak pulak tengok aku cakap sakit..dia ingat aku berlakon drama kot..haha..haihh la anak ooii..suke kamu buli mama ye..

Pada kengkawan yang anak dah tumbuh gigi tu rerajin pesan kat anak jangan gigit mama, insyaAllah dia faham dan akan dengar cakap kite..nampak jer macam taktau pape tapi dia tengah menyerap segala percakapan dan perlakuan kita..otak baby ni macam span..mudah menyerap segala benda yang dia lihat dan dengar..

Hannah sekarang dah pandai jeles kot..Kekadang tu kitorang saje duduk dekat-dekat, peluk-peluk depan dia laju jer die datang nak menyelit sama..tengah main ni, boleh die merangkak dengan laju sambil mulut bising terjerit-jerit datang kat kitorang..haih klakar betul..nak suruh kitorang peluk dia sama la tuh..hehe..

Tadi jenjalan jumpa sepit rambut comel..mama terbeli lah pulak..pergi mana-mana mesti nak beli jugak untuk budak tecik tuh..tak kira lah murah pun janji rase berbunga jer hati dapat beli sesuatu untuk dia..padahal rambut sikit, ade hati jugak mama dia ni nak sepit kan jugak rambut si tecik tuh..haih..biasalah bila dah jadi mak-mak ni excited kena lebih..HAHAHA..


comel tak ;)

makan buku supaya mudah serap.. ;p


Gambar kat atas sebelum papa layan dia baca buku..gambar bawah baru lah tumpu perhatian pada cikgu ajar..papa kena sebut kuat-kuat barulah nak belajar betul-betul..kalau tak buku tu buat kudapan atau pun pengasah gigi dia jer..wakakakaka

Sambil study, gelang emas mekah pemberian opah haruslah dipakai barulah nampak macam anak mami penang..gitewww..

Mummy angkat si Hannah ni ade hadiahkan dia gelang mutiara, bile aku pakaikan kat die, usaha tu nak tarik bagi gelang tu keluar dari tangan dia..kononnye tak STYLO lah tu..tapi bila sarung gelang emas mekah ni rileks jer bape jam pun kat tangan dia takde dia pedulik..sekali sekala jer belek geleng tu takut rosak ke ape kan..pandai kamuu ye nak..mata blink-blink kamu ni ye.. *________*



gambar diambil malam tadi
Okey nanti sembang lagi..selamat berhujung minggu.. ;)

BYE!


Thursday, 14 March 2013

Icepack Baru~

Assalammualaikum

Aku masih membuat rutin mengepam kat tempat kerja..walau hanya dapat 6 oz sehari..aku tetap gigih..aku tetap nak Hannah minum susu aku walau setitik pun sehari..supaya ikatan antara aku dan Hannah tetap kuat..giteww..sekarang ni paling banyak pun 10 0z jer sehari aku boleh dapat..tu pun aku dah syukur alhamdulillah..dah bermacam usaha dah aku buat, mungkin itu jer rezeki Hannah..siapa kita nak tentukan rezeki kita kan..???

Sejak Hannah dah ber 'solid food' ni, dia kurang minum susu..mungkin kenyang kot..bila dah makan nasi dia lebih suka minum air masak..jadi 'production' susu pun macam mengikut kehendak Hannah..aku ade bekal kan Hannah susu FM..tak luak lansung..dia memang tak suka FM..ape jenis FM pun taknak..dah bermacam FM aku try..semua masuk sinki..bila dah habis stock aku bekal tu dia sanggup tunggu aku balik kerja baru minum susu direct aku..

Bila malam memang Hannah BF jer..aku tak bagi dia makan dah..coz siang dah puas makan..kalau makan pun aku sua dia yogurt..bagi senang yak..hihi..berbalik pada kissah icepack yang baru aku beli..haha suka melalut banyak sangat sampai lupa tajuk utama..sebelum ni aku pakai icepack autumz tu..aku letak 3 pack dalam cooler bag aku tuh..lepas satu-satu pecah..tak pernah jatuh pun..aku ni jenis guna barang sangat berhati-hati tau..takde la ganas..tapi pecah jugak..agaknya memang tak tahan..tiga-tiga icepack tu pecah dalam masa 5 bulan jer aku pakai..kejap jer kan..erm berbaloi dengan harga agaknye..

Jadi aku pergi tesco jumpe icepack brand coleman ni..harganya rm19.90 untuk besar ni (350ml)..ade lagi kecik dan lagi besar..aku ambik yang sederhana besar ni..muat-muatlah kalau letak dua dalam cooler bag aku tu..aku beli satu dulu nak tengok camne..setakat ni ok jer..aku nak beli saiz ni lagi satu..

Ada banyak bentuk..ada jugak yang lekuk-lekuk..tapi besar..takut tak muat bag aku tuh..yang ni lagi comel dan penting tak berat sangat..hihi..

comel kan ^___________^

kukuh kan..wahaha

Kalau pecah lagi tak tahu lah aku..haha..kalau yang ni pun pecah nampak sangat aku ni pengguna yang ganas..wakakakaka..sebelum beli icepack yang ni aku guna plastic untuk storage susu tuh..aku isi air dan beku kan..okey jugak..tapi nak kena bawak banyak..sebab cepat cair..



macam ni..cool tak..hihihi
Sampai hari ni aku masih gendong 2 bag pergi koje..satu handbag satu cooler bag..2 botol air masak 1 litter..sekali pandang dah rupa pokok christmas dah aku..wakakaka..

segala mak nenek pump/storage botol aku letak dalam cooler bag tuh..senang..


Hannah dengan adik aku..auntie wani nye..
Last sekali tepek gambar Hannah tu wajib..kerana rindu mama padamu tak pernah berakhir..cewaaahh..
Okey ar tu jela..nanti sembang lagi..

Daa.................


Wednesday, 13 March 2013

Sudah Bosan~

Assalammualaikum

Makin besar Hannah ni, makin die tak suke tengok camera pulak dah..tiap kali nak tangkap gambar jenuh nak bagi dia tengok camera..die pandang camera tuh dah bersyukur dah.. kalau nak harap die gelak tak dapat lah..satu gambar pun kena snap banyak kali sampai lah dia tengok camera..dia kan dah aktif sekarang..banyak benda dia nak explore..jadi mungkin tengok camera tuh macam buang masa dan menganggu aktiviti dia..haha..

Aku dengan papa Hannah dah beria lah duk agah, panggil nama die boo layan jer..kalau pandang pun kejap jer..memang tak sempat nak snap dia dah pandang lain..belum lagi kalau kes takmau duk diam..memang bergegar lah gambar..kena beli DSLR lah camni baru tak gegar gambar..haha..motip sangat nak DSLR..

Agaknya dah bosan mama nye ni asyik sua camera jer sejak lahir..mungkin dia dah muak tengok camera..haha..dah la mama suke sangat bergambar bagai..sekarang ni bergambar dengan Hannah perasan sorang-sorang jer..wakaka..sebelum ni papa Hannah pun tak suke sangat layan gambar+camera ni..tapi dapat bini yang suke sangat bergambar, secara automatik terjangkitlah jugak..hihi

Blogger dengan camera kan tak boleh dipisahkan..papa Hannah ni melayan jela bini die ni..kadang-kadang tak payah mintak tolong die dah tangkapkan coz tau dah bini dia ni mesti nak masuk gambar dalam blog..

Kadang-kadang lupa nak amik gambar cakap kat papa Hannah, "ala papa lupa lah nak ambik gambar tadi.." "papa dah ambik kan dah.." haha..tengok???betapa kuat nye pengaruh aku..wahaha..

Eh dah melalut jauh dah..aku nak cerita Hannah sekarang tak suke pandang camera jer..jom layan gambar lah pulak..



tengok tu buat dek jer papa panggil

bosan ar tengok camera jer mama..kata Hannah ;p

malas ar mama..kite banyak keja nak buat ni..ade banyak lagi kertas tak koyakkan lagi ;p

kite tengah cari kot ade kutu kat kepala papa ni..tak sempatlah nak tengok camera mama

mama berposing sorang-sorang..tah ape die sibuk tengok tuh..haihh

masa umur Hannah 4 bulan tak silap..tengok betapa excitednye tengok camera..

Erm okeylah..

Nanti sembang lagi..

Daaa....




Lambat *_________*

Assalammualaikum

pinjam gambar dari google ;p

Hari ni aku lambat..bukan lambat sikit..tapi lambat banyak..waaaaaaaaaa..bayangkan cepat aku sampai pukul 8.20 pagi kat sekolah...............haih..nasib takde punch card..kalau tak merah makngah lah card aku..wuwuw..

Pagi tadi aku terjaga sambil terdengar kicauan burung..aikk cepatnye bunyi burung???baru aku tersedar yang sebenarnya aku dah terlambat..tengok jam dah pukul 7..alamakkkk..cepat-cepat aku bangun..ting tong sket sebab bangun mengejut..budak tecik tu elok jer lena..

Terus kejut papa.."papa bangun..kite dah lambat ni!!!hah?!!hahaha..tak pernah aku lambat macam ni sekali..habis lambat pun pukul6..bergegas aku petik api dapur nak masak bubur Hannah..aku campak-campak jer semua bahan terus pi mandi..takde dah bubur special..bubur campak-campak jer..haha..sian Hannah..

Nasib aku dah iron baju aku dengan baju papa Hannah seminggu..kalau tak pergi koje hari ni baju kedut seribu lah jawabnya..dah siap semua aku angkat Hannah..dia dah habis merayau dah satu rumah sementara kitorang siap..tetiba macam ade bau..sudah..berak pulak budak ni..time mama lambat lah kamu berak ye nak..haha

Aku bersihkan Hannah dulu..aku tak suka bagi Hannah dekat opah dalam keadaan camtu..selagi boleh aku buat jugak..aku kesian kat MIL aku..memang tiap pagi aku akan tukar dulu pampers Hannah..kira sampai umah opah, opah tinggal tido kan dia balik jer..kalau boleh aku nak mandikan Hannah siap-siap tapi pikir Hannah plak..sian kena mandi pagi..wakakaka..

Punca lambat???malam tadi terjaga pukul 2 pagi nak basuh dengan stearilize botol/pam..sebab lepas isyak aku dah tertido..tak buat pun semua tu lagi..aku cuma rendam jer..aku bangun tu Hannah pun bangun sekali..lambat pulak dia nak tido balik..main-main dulu..kul3 baru tido balik..

Kunci jam pukul5..aku dah terjaga tapi Hannah pulak merengek nak menyusu..menyusu pulak Hannah sambil baring..last-last tu yang tertido sampai pukul 7..haihhh..

Okey r..nanti sembang lagi

BYE!