Friday, 28 June 2013

Kalut Part 2 ;p

Assalammualaikum

Ha tak habis lagi kalut aku lagi ni..ekeke..mengantuk betul rase..minggu ni tak cukup tido..huhu..tula buat last minit lagi..padan muka!!! ;p

Rabu malam baru ni gigih aku dari kg gajah ke ipoh..sejam jugak lah perjalanan..selagi tak majlis selagi tu lah tak habis-habis lagi nak cari barangnye..huhuhu..kat ipoh dah ade MR.D.I.Y tu..best gile shopping dalam kedai tuh..segala macam benda ade..duk dalam tu 2 jam pun tak sedar..jakun jap..ekekeke..

besar dah si kecik ni..kejap jer masa berlalu..huhuhu

Alhamdulillah..80% dah banyak settle dah..ni pun dah berpinar bijik mata..pening kepala mengadap benda ni jer..haha..harap majlis esok berjalan lancar..aminn..


lenguh woo gunting2 benda alah nih..





Anak kedua sok aku order jer la..pitamssss mak noks buat benda ni..hahaha..tak sempat buat kat rumah sambung lak wat kat tempat keje time rehat..huhuhu...

Oklah..nanti sembang lagi lah..mata aku dah pedih duk mengadap pc ni ha..sesiapa yang berdekatan, jemput semua esok pukul 3 petang ye..jangan malu jangan segan.. ;)





Daa.....

Tuesday, 25 June 2013

Gojes Blogger Supermom & Baby Gathering @Kidszoona, Aeon AU2

Assalammualaikum

Ampun!!!tak habis lagi cite pasal gathering ni..aku baru sempat nak update..semalam bawak Hannah cucuk vaksin mmr..alhamdulillah selesai sudah..

Kali kedua aku pergi gathering kat kidszoona aeon ni..kali pertama boleh baca SINI...aku duk perak..jadi bukan selalu boleh jumpe..ni kebetulan sepupu aku kawen jadi sambil menyelam minum air..hihi..

Pagi ahad tu kelam kabut aku dari rumah paklong aku..kul10 baru keluar..padahal dah siap awal..biasala rumah sedara..lepas kenduri pulak..harusss lah bantu membantu mengemas sikit2..

Dengan hadiah untuk tukar2 tak berbalut lagi..aku balut hadiah dalan aeon tu tau tak...!!!sekian!!!
masa tulah masuk aeon pi beli selotep..tau lah umah orang kawen mane dah nak jumpe selotep2 bagai ni..rumah pun dah macam tongkang pecah.. ;p

Sampai dekat kul11 tak silap aku..dah siap balut hadiah, lelaju naik atas..tak sabar nau dah aku nak jumpe kengkawan...wakakkaa..serius wei tak tipu..sampai papa Hannah nak pergi toilet pun aku warning jangan lambat sangat!!!!bahahahhaha..

Sampai2 terus parking kenderaan berat si Hannah..kak leenda dah pasan aku datang..ketuk2 nye cermin kidszoona dari dalam..

Aku tak sabar dah, siap tanya budak jaga kat situ..tak payah tulis nama boleh dakk..wakakakkakaa..punyalah tak sabar aku nak jumpe korang tau tak..

Masuk2 terus salam2 cium2 dengan kak leenda..lepas tu terus aku menerpa ju..seronok sangat jumpe ju..sebab sebelum ni asyik takde rezeki jer..akhirnya ahad tu jumpe jugak..hihi..

Dah tepuk tampo ngn ju aku pun siap sedia g serang semua mommies lain yang ade kat situ..wahahhahaa..takde nak malu2 dah..bile lagi nak kenal2 betui dakk...aku pusing satu kidszoona duk pi salam semua kat situ...ampunnnn terlebih ramah plak..ekekeke...nasib takde tersalah salah salam orang..aku ingat muka kome semua tau..tak ingat mak ingat anak..tak ingat anak ingat mak..ekekeke..cuma nama jela aku tak bape nak ingat..

Jom layan gambar pulak lah..



ni yaya anak kak zura..terkedek-kedek jalan..comel sangat auntie tgk..


zara anak ekinyusri..omei sangat die..


saif anak nadia hairi..baek sangat..elok jer main sorang2 dengan bola oren tu..


budak lesung pipit..comel okehhhh..tu angkat kaki tanda gembira main lukis2 kat hp mama iye..


aireill anak ros anis..gebu dan omei..baik sangat die..ha ni menantu kak zura..wakakkaa


qaleef yang murah senyuman..bertambah comel senyum nampak gigi giteww..pandai sangat tengok camera...


abg long hensem ni abg kawasan no.2..jangan usik aaaa..tengok boleh..ekekekkee ;p


ni aini ngn alya..kecik molek jer mama iye...alya putihhh omei sgt..


ctmah ngn alisha yang comel pandai wat muka..geram tgk nye..omei sgt..


oh ni hannah...anak aku..hahhahahaha..lol


eh suka beno die main rumah2 tu macam si zara anak ekin..


qi anak ju..comel sangat..mata coklat..besar sok hensem nih..papa Hannah sampai rumah tak habis2 cakap comel betul qi..ekekekke


qi marah Hannah nak ambik puting die..ekekekke...omei sangat tau...


comel sangat main sama2..


kami jer penuh dalam kidszoona tuh.. ;p


gambar keramat haruss ade.. ;)


kami lagi ;)


sempat tangkap gambo dengan yana n wa..first time jumpe dorang..mesra sangat.. ;)



ros anis, kak zura, aty, aku ler tuh mok2..haihhhh



ciknaa omei sangat..seri orang mengandung tuh..hihihihi..afiq baek jer budaknye..anak mendengar kata..







ni geng bapak2...redho jer semua layan kerenah binik2 mereka..yezaaaaaaaaaaaaaa..sporting habisssslaaaaa...


mama kena tiup ekk lilin tu kata qaleef..ekekekkee...


balik bawak banyak gift..tq tau korang..best sangat....


Aku mintak ampunnn mane anak-anak n mommies yang takde gambar nye..rasenye banyak aku tangkap gambo..tapi tengok kat hp rupanya banyak tak jadiiiiiiiiiiiiiiiiiii..waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...soriii ye..tapi korang tetap di hati tau...

Last sekali kat luar kidszoona tu kami nyanyi happy besday kat qaleef..tetiba mcm sebak bile ingat balik..sebab rase dah besar sangat anak-anak kite..huhuhuhuhuuhuhuhu

Terima kasih pada ju..awal2 dah bagi hadiah besday kat Hannah..susah2 jer..mencikkk tau..ni bagi hadiah awal2 ni mesti tak datang besday party Hannah kan???huhuhu.. :(

Terima kasih pada erin...aku dapat hadiah dari erin..Hannah suka buku sekarang ni..memang melompat  bintang lah maknye ni dapat buku tu..ekekekekke..sorii mak yang lebih..

Terima kasih jugak pada aty..gift sangat comel..belum sempat tampal lagi kat bilik Hannah..hadiah hari jadi qaleef pun tak sempat balut..soriii ekk aty..tu jer sempat..pembalut tak cukup...waaaaaaaaaaaaaaaaaa..

Terima kasih pada lyana mk..susah jer ibu mengandung ni siap bawak gula2 kapas dengan pin tudung bagi kat semua orang...comel sangat..gula2 kapas tak sempat sampai rumah dah selamat kitorang santap..ekekeke

Last sekali, setinggi penghargaan diucapkan pada kak leenda dan ciknaaa kerana bersusah payah, bertungkus lumus, berlumuih, berlengaih, bagi menjayakan gathering ni..jasa korang berdua amatlah aku kenang.. 


ni orang kuat..


Ape kena skema beno ucapan terima kasih aku tuh..

Oklah wei..lagi panjang, lagi merepek kang...

KBYE!!!



p/s : maaf susunan ayat adalah sangat carca merba..


Monday, 17 June 2013

Kalut part 1 ;p

Assalammualaikum

Aduhhhh duhhh makin malas pulak aku nak update blog sekarang..ape kena nye taktau la..ni pun terkial-kial dah nak menaip..

Aku sekarang duk kalut prepare birthday Hannah..tengok kalut aku ni pun ade part-part..wakakakaka..untuk birthday party Hannah ni aku ade DIY, ade order jer...29hb tak lama jer lagi...waaaaaaa...tetiba stress..aku duk bertenang jer lagi..takpe lambat lagi...lambat tak lambat lah hari ni dah 17hb..bape hari saje lagi..dah la minggu ni nak ke KL..kenduri kawen sepupu aku..takde weekend dah lepas ni terus birthday party Hannah..adoiii..tu lah degil cakap laki..papa Hannah duk lah tiap hari tanya bile mama nak DIY bagai tu..sempat ke lagi..tapi buat dekkk jer..ha sekarang rasakan...!!!!

Majlis nye takde lah gah sangat, tapi haruss la cuak jugak..nak pastikan semua berjalan dengan lancar kelam kabut omaknye macam nak buat kenduri kawen pulakkk..wakakakkakakaa..

Aku ni bukanlah antara orang yang kretip..tapi usaha jugak lah buat untuk anakanda tercinta..cehhh..konon..ini pun berpinar bijik mata aku mengadap adobe photoshop..nasib baik pernah belajar sikit2 benda alah ni..kalau tak kim salam lah aku nak pandai guna..wakakakakaka...


kome jangan gelak pulak..design simple2 ni jer mampu... ;)


Bile dah cuak mula lah kerah anak ngn laki..wakakakakaka...goodies bag dah settle diisi..cuma nak deco-deco sket lagi tuh..


mama garang kerah 2 orang tentera ni isi goodies bag..wahahaha


ha jimat pakai bungkus kaya ball jer..kikikiki...

Sabtu ahad baru ni gigih aku buat tutu ni..nampak senang tapiiiiiiii..memang bercinta nak potong keping-keping tu..dah la nak sama..kang tak sama, jadi macam baju hantu kak limah pulak..

Bergaduh-gaduh dengan Hannah sebab buat tutu ni..papa Hannah g kebun..jadi si kecik tu lah gigih 'membantu' mama nye..huhuhu...itu pun tak siap lagi..baru 80%..waaaaaaaaaaaaaaaa..

Bile pikir-pikir balik banyaknye tak siap lagi...oh pengsan mak jemah ni ha...


harap okey lah tutu ni Hannah pakai nanti.. ;p


Ok lah..nanti sembang lagi ye..

Da...........

Thursday, 6 June 2013

14 Hari Lagi 1 Tahun

Assalammualaikum

4 hari lagi besday papa Hannah...14 hari lagi besday Hannah..bapak 10hb anak 20hb..senang besday bulan yang sama jer..ingatkan Hannah nak la keluar sama besday dengan papa..rupa-rupanya 10 hari kemudian baru Hannah melihat donia..hihi..kalau hari yang sama kan senang..beli satu kek share jer..jimat mak...lalalala..

Kejap tul masa berlalu..betul kata orang, baby memang cepat besar..rase baru jer beranak..dah setahun kamu wahai anak..macam-macam peel dah sekarang..alhamdulillah sihat walaupun berat naik sikit jer..masa 10 bulan aritu baru 7kg lebih jer berat Hannah..sekarang taktau..hihi..

Dah prepare sikit-sikit dah besday party Hannah..buat simple-simple jer..takdelah gah bebeno..ikut kemampuan jer..mama pun banyak DIY..lagi jimat DIY ni kan..

Besday bapak nye mama dah pening nak celebrate kat mana..asyik pikir kan besday si kecik tu jer..hahaha..lansung besday papa sedikit sebanyak dilupakan... ;p cadang nak buat kek untuk papa Hannah..tengoklah camne..jadi ke tidak kek ku itew..ekekeke..


kami sekeluarga ;)


Jom nak cite sikit perkembangan Hannah nak setahun nih..

1. belum pandai jalan...merangkak laju gile..pap pap bunyi die merangkak punya laju nye...hahaha..tapi semalam Hannah berdiri tetiba die buat satu langkah..hahaha terpegun mama nye tengok dari jauh..setapak tu jelah..lepas tu nan hadooo..die rajin berdiri, goyang-goyang badan jap lepas tu duduk...takpe mama tak paksa..pelan-pelan..haha..

2. kuat makan..ape jer kite makan nak jugak..nak sesuatu tu dengan buat muka sekali..kalau tak bagi siap jerit lagi..ayakkk..

3. pandai dah sebut alif ba ta sa..tapi alif tu dengar die sebut aip jer..ba, ta, sa tu jelas lah..kalau kite sebut alif, die sebut ba..kalau sebut ba die sebut pulak ta..haih..nak laju jer budak tecik ni ye..aku lekat chart alif ba ta kat playroom die..bile die tengah main2 tu aku sebut kuat2 otomatik die tengok chart tu sambil mulut bising sebut jugak..kadang kalau tiba time malas die buat dono jer..emmm..

4. dah pandai memanjat..turun naik sofa, turun naik tilam tinggi sekaki tu, naik tangga rumah opah ipoh..ligat jer turun naik..sebelum die pandai memanjat..aku memang ajar die turun tilam kat umah tu..bile kite ajar, nanti die nak turun die tau la kan..takde le jatuh..memula memang aku letak die atas tilam dan aku tunggu tepi..bile datang hujung tilam, aku akan cakap kaki dulu, aku tarik kaki die ke bawah..banyak kali aku ajar..ulang benda yang sama banyak kali..kadang2 die lupa, turun tangan dulu..lama2 ajar, terus faham..lepas tu die panjat ape pun turun mesti kaki dulu..

5. makin manja..kalau kat rumah mesti nak berkepit jer..letak dalam playroom die, ade dalam 15 minit, sepah2 kan menan lepas tu cari mama kat dapur..aku tak reti nak ikat kain batik jadi baby wearing..kalau tak lame dah aku buat..senang nak masak..angkut sekali die..haha

6. pandai dah nak main kejar2..tetiba jer die gelak mengekek lepas tu laju jer merangkak..bile aku buat2 nak kejar, lagi laju merangkaknye..siap toleh belakang lagi kite dah sampai mana...budget mama tak dapat kejar..ahhahahahaha..

7. dah pandai merajuk..hari tu pergi kenduri kawen kawan papa Hannah, kawan papa nak dukung die, papa bagi lah kan..mula2 ok jer..die tenung jer orang tu lelama..bape minit lepas tu terus melalak..papa ambik lagi kuat nangis..lepas tu mama ambik pulak terus senyap sampai tersedu-sedu..papa nak ambik balik taknak dah..siap paling muka ngn badan-badan sekali..sampai sudah taknak dengan papa..marah lah tu papa bagi die kat orang..kuat merajuk betul..papa upah makanan barulah nak balik ngn papa..emmm bijak budak sekarang..haih..

8. dah pandai nak ikut g jalan..hari tu papa nak g surau, laju ikut papa sampai  ke pintu..papa pergi terus melalak..kadang-kadang saje jer kami keluar dulu lepas tu tinggal die tutup grill..terus buat muka sedih nak nangis..hahha..

9. dah pandai goyang badan kiri kanan bile dengar lagu..

10. dah pandai buka laci almari baju die, laci kabinet dapur dan punggah sampai clear isi dalam...kalau die tengah punggah tu, aku panggil dengan nada lembut jer, hannah.....................nampak die terkejut terus nangis terus merangkak datang kat aku..eh eh taktik apakah ini????drama betul hannah taknak kena marah..haishhh..

11. dah pandai taknak kat atuk pagi-pagi..merengek-rengek nak ikut mama papa g kerje..emmm..

12. gigi pulak dah ade 8 batang..gigi ke 8 baru tumbuh..pendek lagi..hihi..


hai kawan2..mari2 belajar huruf jawi dengan Hannah.. ;)



Emm banyak dah ni...cukuplah tu..

Nanti kite sembang lagi ye..

Daaa...

Tuesday, 4 June 2013

Shabu Shabu

Assalammualaikum

Ni entri basi lagi..dah berapa minggu yang lepas..tapi nak cite jugak lah pasal restoran steamboat shabu shabu ni..nanti korang leh try pulak..masa memula pelik dengar nama..dah rupa nama dadah lak..wakakakaa..

Kebetulan, minggu tu kawan baik kami datang lepak tido rumah kami..suami isteri..dorang ni kitorang kenal sebelum kami kawen lagi..dah macam adik beradik..dah anggap dorang ni macam abang ngn akak sendiri jer..dorang duk ipoh jer..saje datang nak menenangkan fikiran datang kawasan kampung ni ha.. ^________^


ini lah restorannye.. ;)

So sabtu malam tu kitorang gerak ke manjung..dari kg gajah ke manjung dekat jer..dalam 45minit jer..kat ipoh pun ade restoran ni..sampai2 dah nak dekat pukul10..huhu..dah la kedai tutup pukul 11 malam..bayangkan betapa laju nye kami melantak..hahahahha..

Manjung ni dekat dengan laut..lumut,pangkor memang dekat lah...jadi seafood kat restoran ni semua fresh2..memang terbaik..ketam, udang, kepah, ikan dowry semua gemuk-gemuk dan manis...paling sedap kepah yang warnanye hijau..ya Allah manis, sedap betul..aku ulang-ulang benda tu jer..hahaha..ayam/daging bakar pun ade..tapi kitorang tak sentuh pun..melantak seafood lagi best..hihihi..

Memang best makan sampai senak..haha..lol..die punya tomyam..fuhhh terbaik wa cakap lu kawan..mesti cuba..seorang rm19 jer camtu..makan lah banyak mana korang nak tanpa sempadan..hahaha

Kalah johnny's tu..hahaha..dapat makan sikit jer tapi bayar dah puluh ringgit..dengar cite sekarang takde sijil halal kan johnny's tu..last makan sebelum peknen kan Hannah tak silap..shabu-shabu ni die buat style buffet jadi makan lah korang sampai kedai tutup..ekekekkee..shabu-shabu jangan risau..terpampang besar2 sijil halal die..

terbaikkk ;)


;)



hannah masam jer..baru bangkit tido.. 


ni lah sahabat kami dunia akhirat..insyaAllah ;)


kuah dorang bagi dua..satu sup, satu lagi tomyam...best sangat... 


tengok budak tecik tu taknak duk kat babychair...manja konon.. ;p


nak bagitau korang eskrem ni memang sedap gileeeee..sangat2 sedap...rase nak ambik masuk dalam tupperware...hahahahahahha lol

Bukan semata-mata seafood jer makanan kat sini..macam-macam ade..nasi goreng, mee goreng, bihun goreng, kek, sandwich, buah-buahan..

Aku nak pesan kat korang lepas makan seafood yang super duper banyak ni, harusss makan limau sunquick lepas makan tu ye..nak bagi natural balik asid dalam badan tu..

Malam tu kitorang customer last kat situ..deme dah siap2 nak tutup kedai baru kami reti nak balik...hahahahaha...

Okeylah..nanti sembang lagi..

Daaa.........