Thursday, 11 July 2013

Dapurku~

Assalammualaikum

Tetiba nak tunjuk dapur mak jemah ni pulak kan..saje nak tunjuk ni la tempat aku berkuntau masak-masak selalu tuh..cehh macam banyak beno ko masak kan..kecik jer dapur aku ha..nan hado budget lagi nak extend ke belakang..belakang rumah aku tu ade dalam 10 kaki gak lagi boleh extend...dah cukup duit nanti leh la extend..lagipun bertiga jer sekarang ni..takde lah teruk sangat laga-laga punggung nye..ekekeke

Dapur aku ni dah dekat 3 tahun kot..yela start masuk rumah..dah kelihatan buruk sikit dah..ekekeke..aku cat color hijau epal tu..nak nampak ceria lah kononnye..ekekekeke..



Kabinet ni murah jer aku tempah dulu..kat orang melayu..korang leh tengok kat SINI  tak silap aku semua ni 3k lebih sikit jer..sekali dengan tempat sedut asap/minyak tu..aku lupe ler namanye dah petang2 ni blur plak..duhhh..

Merata tempat dorang boleh buat kot..memang terbaik lah..dah siap kerja dorang, segala kotoran dorang cuci tau..dorang siap mop lantai kite..baik hati sangat dorang ni..bersih dan kemas sangat kerja dorang..






Tu bidai buluh tu dah lama gile dah..still elok lagi..tapi tengok aku terbeli kecik..hahaha..hentam sajalah..aku cadang nak tukar tuh..kabinet aku tu sengaja aku buat hitam bawahnye taknak bagi nampak kotor sangat..tau lah dah tumbuk sambal belacan segala, mau lebam kabinet aku tuh..ekekkekee..

Tapi sebenarnye aku memang minat color putih semua..tunggulah aku extend dapur nanti, buat semua putih lak..tapi memang kena gigih la jaganye..hihihihi..


Oklah nanti sembang lain ye...

Nak balik jumpe dapur aku balik ni nak masak berbuka plak..eekekkee..

Daa............

Wednesday, 10 July 2013

Ramadhan Pertama..

Assalammualaikum...

Awas : entri ni ade gambar makanan..sila jangan terliur..wehuuuu..

Selamat berpuasa semua..emm terasa meriah pulak ramadhan tahun ni coz ade si kecik Hannah tuh..die dah setahun kan..macam budak besar sangat dah..bulan puasa dulu Hannah baru sebulan lebih..pagi tadi bangun sahur, die pun ikut bangun sama..sedar pulak tu mama takde kat sebelah..tengok-tengok dah sampai ke dapur dah budak tecik tu cari mama..

Kitorang makan Hannah pun join makan sekali..asyik cakap nak..nak..nak...mintak papa suap..die taktau kot jam kul5 pagi.. (-__-")




Pagi tadi aku bangun panas kan lauk jer..malam tu aku dah siap2 masak dah..sempat aku buat agar-agar milo lagi..hehehe..teringin nak bukak puasa agar-agar hari ni..kalau petang kang confirm tak sempat..sampai rumah pun dekat kul6..sempat masak nasi dengan lauk jer kot..




First sahur jer..sahur seterusnya kita panaskan saje lauk berbuka nanti ye bang...ekekekek..alhamdulillah papa Hannah makan tak cerewet..semua pun makan..



agar-agar milo siap masuk peti ais.. ;)


Emm ok lah..nanti sembang lagi..nak pikir nak masak ape pulak berbuka kang..eh?!!!hahhaa..

Daaa...


Wednesday, 3 July 2013

Majlis Hari Lahir Hannah Nur Zahraa' Yang Pertama

Assalammualaikum..

Alhamdulillah selesai sudah majlis hari lahir Hannah..mama lega + senang hati..kalau tak selagi tulah tak habis-habis cari barang2nye..letih nye macam buat kenduri kawen plak..buat majlis simple jer, tapi rumah tetap jadi macam tongkang pecah jugak..wakakakaka..

Majlis hari tu mula pukul 3 petang..aku duk kalut lagi buat macam2 benda..mandi belum..tukar baju pun belum..jiran-jiran dah ramai sampai..jiran aku 98% semua cikgu..2% tu aku lah ngn ade sorang pakcik makcik ni..sebab perumahan aku ni belakang sekolah rendah..wakakkakaa..memang cikgu-cikgu ni punctual ye..ekekeke..

Sebelum mula majlis memang kitorang rancang nak baca doa selamat dan tahlil sikit..papa Hannah je yang baca..selamat sikit aku..masa dorang buat tahlil tu la aku kelam kabut g mandi..tu la dasar semua nak last minit..malam tu kul4 pagi aku tido..macam2 tak siap lagi..kul2 pagi lah baru terhegeh-hegeh nak print baju bagai..papa Hannah kul 1 pagi tiup belon..naik lenguh pipi katanye..ekekeke..

Nasib makngah aku datang malam sabtu tu..die lah banyak tolong aku..mak abah aku datang sok nye coz aku tempah kek ngn cupcake kat ipoh..so dorang kena amik kek dulu baru datang rumah aku..




Candy buffet aku..tak meriah pun..biasa-biasa saje..tak kretip la kata kan..;p machine chocolate fountain tu aku beli..sape nak sewa bolehla...wakakakkakakaa




Pagi lagi aku dah setting background tu..kek ngn cupcakes tu dekat pukul 3 baru aku letak atas meja..perkataan happy birthday/hannah, props, gambar hannah semua aku buat sendiri..yang props tu je aku google dan print..tengok kat SINI batang nye aku pakai lidi jer dan lekat selotep..kain merah putih tu aku mintak kat orang khemah jer..asalnye nak beli..tapi papa Hannah kata try tanya orang khemah dulu..alhamdulillah jimat duit mak pak nye..ekekkee

Aku pakai 3 batang kayu mop nak buat background belakang tu..aku ikat dekat pagar dengan dawai..memang tegap guna dawai..lepas tu sempat jugak aku jahit jelujur yang belah atas tuh..barulah nampak kemas sikit kan..hihi




Deco khemah gantung tanglung tu jer..khemah sekali scallop bagai tu rm200 saje..murah kan....sudut tepi pagar belah kanan tu pulak aku letak meja guest book..atas meja tu aku letak pen colourful, besday hat, board dengan guest book..



guest book ni aku diy..simple sangat.. ;)


semua sedap..nyum nyum nyum


Hannah alhamdulillah memang behave jer hari tu..gud gurl betul..tak meragam/nangis pun..macam tau2 plak besday party die..sebelum tu aku tido kan die dulu pukul12 sampai kul2 lebih die tido..aku on econ, sedap lah die tido..memang baik plan aku..ekekekkee..dah tido lama takdela meragam kan..

Jemputan aku tak ramai..dalam 150 orang jer..yang ramai jiran-jiran dengan sedara mara jek..kawan2 yang dekat ramai gak datang..alhamdulillah makanan semua cukup..

Menu pun banyak order jer..tak daya nak buat..jom tengok..

Mee kari 150pax - order
Bihun goreng singapore 70pax -order
Satay 300 cucuk - order
Puding caremal satu loyang - mak aku buat
Agar-agar - mak aku buat jugak
Kuih limas 50 biji - order
Kuih seri muka satu talam besar - mak mertua aku buat
Nugget - 2 kampit 
Buah tembikai 
Cupcakes 100 biji - order
Cheese cake - order
Besday cake - order
Air minum strawberi - buat sendiri
Candy buffet - sendiri bikin..

Emm tu je lah menunye..simple2 jer..tapi alhamdulillah kenyang semua tetamu yang hadir..



sepupu aku..tudung hitam tu adik aku






close up tutu hannah pakai tuh..ramai puji cantik..wakakakkaa..bangga mak kau yang berpinar bijik mata membuatnye...


ni la family aku..adik aku sorang lagi takde..die kat johor..baru start keje..tak dapat nak balik..huhu



Bunga daisy hidup ni aku letak kat tengah setiap meja..gelas tu aku beli kat kedai 2rgt jer..seringgit satu je uollssssss..jimat makkkkkkkkk...tapi nampak gempak kan..macam jenama mahal yang kat jusco tu..aku lupe brand ape..


sebelum potong kek..bebudak lain semua segan..dorang ni sporting habisss la.....eekekekkekee


akak-akak kerani opis aku



Mummy n daddy hannah..dah macam adik beradik dah dorang ni dengan kami...dari sebelum kawen lagi kitorang kenal..tu dorang baru dapat baby lepas 7 tahun kawen..omei sangatttttttttttttt kamu ni aneesa humayra..macam ayah iye!!!



Tshirt tu aku diy gakk..aku lupa nak tangkap gambo tshirt kami ni bebetul..aku print ladybug seketui dengan mama, papa, hannah..halus pulak tulisan nyeee...huhuhuu..al maklum lah pukul2 pagi baru nak print bagai..menguap2 aku mengiron nye..huhuhuhu...

Aku print kecik jer..itu pun papa Hannah kata macam sarip dol dalam cite p.ramlee tu..sape suh masuk baju dalam..skema beno..wakakakkakaa..sayang papa ketat2 coz sudi nak pakai baju tu.. ;p

Terima kasih banyak kat erin tolong belikan kertas tu..jasa mu ke kenang sampai bila2..mmuuaahh sekali ^__^


mama dan Hannah.. 


serabai dah..masa ni majlis settle dah ..


sibuk belek hadiah..ke hulu ke hilir die takmau diam..


Ok lah..selesai sudah..pesanan penaja sila jangan jadi macam aku..semua last minit..prepare lah sebulan awal mana yang boleh buat dulu..sekian!

Nanti sembang lain..

Daaa...

Monday, 1 July 2013

20.06.2013 : Celebrate Kecil-Kecilan

Assalammualaikum

Salam isnin korang..aku ni duk mamai lagi..mengantuk betul..penat wei buat besday party anak ni mengalah kan buat kenduri kawen plak..wakakaka..serius tak tipu..malas betul aku nak koje hari ni..review pasal besday kite sembang esok ye..gambar banyak tak upload lagi..huhu..ni nak update cite lama ni ha..duk terperam dalam draft jer..mama nye bz sangat prepare party Hannah..entry pun banyak tertunggak..

Masa besday Hannah 20hb tu kitorang ade kat Subang Bestari..rumah abang ipar aku..papa Hannah kursus 2 hari khamis dengan jumaat..ikutkan malas nak ikut..dah papa paksa jugak..rindu kat Hannah dengan mama nanti katanye..cehhh mama duk jatuh no2 jer sekarang ye..emm (-_-")

Khamis petang tu balik course, papa bawak balik kek besday untuk Hannah..mama pun yeay jelah..haha.. ^_^ sepupu Hannah bukan main excited nak sambut besday Hannah..macam2 lagu dorang nyanyi untuk Hannah..sweet sangattttt.. ;p

holoh-holoh sedap sangat kamu ni wahai kek..wakakaka.. 


kemain Hannah makan kek..asyik cakap nak..nak..nak..

Dah potong kek kat rumah, papa ajak celebrate kat luar plak..nak bawak sepupu Hannah 2 orang tu, tapi mak pak deme tak bagi..dorang kena tido awal coz esoknye sekolah..sian dorang..mesti tido dalam keterpaksaan..ekekekeke..

Papa bawak kitorang makan kat manhattan fish market, subang prade jer..cari yang dekat..lelaju jer siap2 terus keluar takut kedai tutup..fisrt time aku makan kat sini..oklah..terbaik lah kupang die tuh..eh jap..kepah ke kupang..wakakkaka..ape2 jelah..awak ni orang kampung.. ^_^

besday girl pakai gaun tingkat2 daddy iye bagi.. ;)


dap..dap..dap..semua sedapppppppppppppppp


makin susah nak pandang camera sekarang..haih lah..

Selamat hari lahir sayang mama..jadi anak yang solehah dan berjaya dunia akhirat ye..mama dan papa sayang kamu sangat-sangat..takde ape yang dapat menggambarkan betapa cintanya kami pada kamu..mama bahagia dan bertuah sangat memilik anak yang baik seperti kamu..mama sayang sangat kamu..mmuaahhhh..

Okeylah..tetiba teremo plak...

Nanti sembang lagi..

Daa..