Thursday, 31 October 2013

Hannah Setahun 4 bulan~

Assalammualaikum

Dah lama tak cite perkembangan Hannah kan..Hannah dah setahun 4 bulan..bulan depan 20hb..eh esok lah bulan depannye..kahkah..20hb nanti genap lah Hannah setahun 5 bulan..

Hannah dah pandai ape ek?perkataan tu ade lah sikit-sikit dah pandai sebut macam nak..nanak..pah(opah)-mil, nah,ma, pa, cat, nanah(nama die) haha..selebih tu bahasa jerman dia lah..lepas tu kalau balik rumah mak aku, die boleh panggil mak aku mak jugak..!!!dengggg..abah aku pulak..bah!!!!!ayoooo anak oiiii!!!kite bukan adik beradik tau!!!

Sekarang ni sibuk sangat cakap tepon..pantang dapat tepon mesti kecoh satu rumah..bising kemain..macam ade orang lak dalam tepon tu..kena jer gaya sembangnye..tepon tu die akan tekan button ape-ape bagi menyala lampu dulu..kalau tak nyala dah, die stop cakap dan tekan lagi bagi nyala..dan sambung balik cakap..kuat pulak tu!!!hahha

Yang paling terbaru sekali pandai menyorok!!!kadang tengah-tengah main tu tetiba hilang jer..aku tau dah port die..mesti belakang tempat sidai sejadah atau dekat tempat sangkut baju-baju kerja..die boleh statik diam jer kat situ tau..adoii lahhhh

Bila kitorang panggil die akan keluar dan sergah ha!!!!!eleh bajet kitorang nak terkujat???bahahahaha..

Erm apa lagi ekk, dari segi makan tu alhamdulillah, jalan pun dah laju..cuma cakap tula tak pandai lagi..kalau dah pandai cakap boleh dah buat potty train kan..jimat mak paknye takyah beli pampers dah..pastu bila mintak ambik sesuatu tu dia pandai dah..dah boleh ambik dan bagi pada kita..die paham cakap orang, cuma tak pandai nak cakap jer lagi.

Dah pandai tadah tangan kalau orang baca doa dan aminkan..manja bukan main sekarang..gitu lah kalau opah jaga, marah sikit mesti nangis..sensetip beno..tau lah dengan opah semua dapat..


diam jer situ..haihlahh..
 
iye-iye jer macam paham konon

die lah paling sibuk sekali..papa kena duk tepi sejadah..kahkah..abaikan tilam yang takde katil itu..dah lama tak pakai katil sejak Hannah dah pandai meniarap..

bawak ali jalan2..haha
 
Erm rasenye itu jer kot..sama jela perkembangannye macam budak-budak lain..cuma aku nak tulis kat sini buat kenangan esok2 besar boleh Hannah baca kisah dia..haha


Ok nanti sembang lagi ehh

Daa...




Tuesday, 29 October 2013

Gathering Super Gojes @ Taman Layang-Layang Kepong

Assalammualaikum

Di petang yang panas rembang kat Teluk Intan ni jomlah kite menyembang pasang gathering geng gojes supermom and baby sabtu baru-baru nih..

Alhamdulillah diberi rezeki dan kesihatan yang baik untuk aku join gathering kali ni..kira kali ke 5 dah aku jumpe geng gojes nih..aku taktau ape aura nye group nih tapi yang aku tau memang aku sayang semua yang ada dalam group tuh..jadi jauh pun tak jadi halangan tuk aku hadirkan diri..la derr ape skema plak ayat aku petang2 ni!!!yela perak-kl kome..dekat 3jam jugak tau kalau asyik benti pergi toilet kat rnr..HAHAHA..tapi dah biasa jadi dekat lak aku rase..tetiba dah sampai ikea..KAHKAHKAH...

Aku lepak umah abg ipar aku kat subang bestari..pagi-pagi dah mandikan Hannah semangat punya pasal nak jumpe..cadang kul8 dah nak keluar tapi biasa lah kat rumah orang..tuan rumah suh makan dulu lah..minum dulu lah..pung pang pung pang 830 baru gerak..sebenarnye kitorang leh sampai kul915 dah..tapi waze gile punya pasal, dekat pukul10 gak sampainye..

Waze pun satu hal, die tak detect tau taman layang-layang kepong..die pergi detect taman layang-layang seremban..denggg!!!pastu aku siap google bagai ape nama lain..rupanya waze detect kepong metropolitan lake park..ayarkkkkkk...

Alhamdulillah sampai dengan selamatnya..eh jom layan gambar lah..malas dah aku nak taip boleh..???haha..



Hannah tido dalam keta masa otw datang, tu mood pun slow nak panas..haha..sampai-sampai kena kerah lak tu main segala..haha

bape minit lepas tu ju pun sampai..dari jauh dah aku lambai-lambai beliau..haha..nasib nampak..moga ukhwah kite berkekalan hingga akhir hayat ye ju..sayang mu dengan qi..muahhh..

aznor orang perak weiii..first time jumpe die..sangat tinggi dan boleh jer ngam sembang..nanti kite jumpe lagi ehhh..kat zoo tepeng..ok?!!!!haha

mimi!!!akhirnya dapat ketemu..pernah nak jumpe kat tapah tapi takde rezeki masa tuh..mimi kite baru jumpe sekali tapi macam dah kenal mu puluh tahun..seronok dapat ketemu..terima kasih hadiah tu!!!!!susah-susah jer!!!!pang kang baru tau...HAHA..

raees anak ain..comel dan sangat pandai main control car..die control sendiri!!!!!!terkejut aku melihat umur macam die pandai main!!!

ika dengan ammar comel..sampai2 terus main layang2..gambar dari mimi..sorii sgt gambar ika ngn kakmi takde dalam hp ku tak sempat bergambo..huhu

semua pun nyumsssss..aku bawak kuih muih beli kat gerai kuih akak kat subang bestari jer...sobssss tak dapat nak masak..ampun!!!!

anak-anak kak ameris...comel sangat rayyan ngn yaya...kak ameris terbaikkkk sangat..memang orang kuat lah untuk picnic ni..segala benda dia bawak..plastik bungkus tu pun akak bawak kan?!!!!!

jemah, makan, ngejor anak...hahaha

Hannah pun ke hulu ke hilir anak omputih tu tak lekang..haihla!!!

anak-anak khairul...hadif dengan haikal

Hannah dan apam nye..suke sangat!..dua ketul dia makan khairul oiii..haha

papa gojes menjemah jugak ha...

qi yang seperti biasa hensem lagi bergaya...berjalan tak henti nak bagi umi kurus..haha

akak kiteeeee...dapat jumpe kakmi..muahhh fayel baik sangat tau..manja ngn mama iye-mimi ku pinjam lagi gambar mu..

semua pun berkenan keta si raees

haloh haloh anak dara aku..kemahin posing ha..mama dulu tak pandai posing-posing segala ni..tegak jer bile tangkap gambar tau..kahkahkah

takde caption boleh gituu??haha

admin kite yang comel!!!!takde admin takde lah group..cewahhhh
afiq abg long sangat ha

papa Hannah kata tak reti nak balik ke deme ni..pokok sawit nak sampai ni..wakakkakakakakakaak

rafif comel anak mimi..comel sangat..dapat jugak auntie jumpe awak..tapi tak sempat nak pegang..die main ngn nenny die...eh tul ke nenny..hahahha

mimi punya gerai..mari mari nasi goreng ada, bihun takdak..HAHA..sedap nasi goreng mu oiiii...

takde caption jugak..haha

tauke tupperware sampai dah...lai lai lai..

dhea anak my..comel sangat..dan baik tak banyak ragam..pandai tak susahkan mak die datang sorang...

baby baru yang comel..rania marissa..ciknaa gigih walau demam datang jugak..tabikkk la cikna terbaikkk betul admin kite..dengan kabar rania pun terus baik demam lepas gath..alhamdulillah...

last sekali tepek gambar keramat..memasing bajet retis pasalnye banyak cameraman ambik gambar..wakkakakakakaa

Walaupun 12 orang jer datang, tapi cukup meriah..aku sayang korang semua dah macam adik beradik..takde beza antara kite..yang buat sama antara kite adalah kasih sayang yang tetap kukuh sampai bila-bila..harap ukhwah kite berkekalan hingga akhir hayat insyaAllah...panjang umur murah rezeki kita jumpa lagi tau!!!

Nanti kite sembang lagi ye

Daaaa...


Monday, 28 October 2013

Apa Dapat Kat Ikea~

Assalammualaikum

Hai korang..salam isnin..sejuk pagi ni..kat perak hujan lebat..tido syok ni..jom sembang pasal aku g ikea jumaat lepas..lepas balik kerja terus pergi KL..memang cadang nak g ikea nak cuci mata..nak ambik idea nak buat laundry area dengan dapur..cadang nak extend dapur bulan 12 ni..insyaAllah kalau ade rezeki kami anak beranak..

Papa Hannah kata bawak bersabar dulu..tunggu bonus bulan 12 nih kite shopping betul-betul..haha..so pergi ikea 4 barang jer la ku rembat..lagipun kelam kabut pergi KL kali ni..esoknye nak join gathering geng gojes kan..lepas tu terus nak balik ipoh sebab papa Hannah nak tunggu pokok sawit sampai..aku tak paham minggu ni jugak pokok sawit tu nak sampai ye..haishhh

So petang jumaat tu aku dari Teluk Intan ni dalam kul6..sampai ikea dah pukul 915 malam..memang berambat kejar masa..nasib dapat parking cepat..tak ramai sangat orang..kalau datang sebelum ni dekat sejam cari parking saje..wuwuwuwu..

Jom usha ape aku beli kecoh sangat tuh!!



patung omputih, tupperware, pokok palsu, pasu bunga..
Pasu dengan pokok palsu tu memang terpengaruh dengan erin, kak mimy ngn kak diya hahaha dasar sangat kan..ampun!!!! memang terpengaruh tengok korang memasing beli pokok nih..comel sangat..pergi ikea memang semata-mata nak cari jugak pokok dengan pasu ni walau ape pun terjadi..wakakkakaaa...


Terima kasih kat korang bagi idea deco yang sangat comel dan ohsem..terpikat jiwa raga ku..eh ni bukan dengki tau ni sumber inspirasi..mmuaah kat korang!!!

Patung Hannah rm39.90..tupperware ikea tu rm4.90 jer 3 pcs, pokok palsu rm13.90 tak silap, pasu pulak rm9.90..tupperware tu ku dah guna bawak bento Hannah harini..letak begedil daging..


ape beli pokok tipu ni mama.. ;p


sempat ku tangkap gambo lack ni ha..berkenan aku nak letak kat laundry area nanti..harapan~kehkehkeh


Hannah sayang sangat anak patung omputih tu...aku pun beli lah..kesian sangat rupanye..anak negro pun ado..wakakkaa

bukan main drama Hannah suh mama beli

Hannah tak pernah suke toys macam tu sekali..ni first time aku tengok..die ingat tu orang betul ke ape..siap geletek-geletek perut anak patung tuh..

Nak tau aku letak kat mana pokok dan pasu itu?????aku letak dalam bilik mandi master badroom..!!!dengan harapan nampak kehijaun dan kesegaran dalam bilik mandi..nampak lebih berseri gituuuu...sekarang ni masuk toilet asyik tengok pokok jer..kakakakakakaaka..tenang pikiran aku melihat kehijauan dalam toilet..

Jom tengok..zasssss


comel tak!!!!segar jer nampak kan!

tu box tu pun ku beli kat ikea..tapi lama dah..aku letak stok berus gigi, sabun segala dalam tu


close up sket!!!haha

Last sekali tepek gambo meatball..nyummmssss sangat..puas hati ku dapat pasu dengan pokok tu..kahkahkahkah

Oklah nanti sembang lagi..

Daaa.....





Friday, 25 October 2013

Bento~

Assalammualaikum

Salam Jumaat korang..kejap pulak rase dah jumaat kan..esok dah cuti..2hari cuti tu pun akan rase kejap sangat..emmm

Harini aku nak sembang pasal bento aka bekal..bento tu bahasa jepun..semua dah tau kot..aku nak jugak tulis..hehe..sejak Hannah dah boleh makan, memang aku masak makanan die bawak rumah opah..tapi takde lah deco-deco segala..sebab masa tu boleh makan bubur/oat jer kan..tapi tu hanya alasan..sebab liza berjaya buktikan anak tak makan pejal pun gigih buat bento..tahniah!aku kagum sangat..

Ok mula beli barang bento masa Hannah 10bulan kalau tak silap..aku ni kan pelupa sket..ala ade sekali jer aku buat bento masa tu nak bawak MIL keluar makan..lepas tu terkubur semangat tu aka hangat-hangat taik ayam..eh camne eh tau taik ayam hangat??dorang pegang meh???eee yerkkkk..

Sumber inspirasi ku berbento ni haruss la wawayussuf dan hanasoffelia..tiap-tiap hari kegigihan mereka aku tengok kat ig..dan makin hari semangat rajin tu datang..dah kenapa ayat aku skema sangat pulak nih..terima kasih banyaklah kat korang naikkan semangat aku..kehkeh..

Mula-mula aku pikir jugak, Hannah kecik lagi bukan tahu pun bento tu ape..tapi ku buang perasaan tu jauh-jauh..Hannah tau atau tak lain cerita..yang penting niat aku dan harap aura positif tu sampai pada Hannah..dan lagi rase terharu, opah Hannah akan tunjuk dulu pada Hannah bento tu sebelum bagi Hannah makan..

Bile aku berbento ni, lagi gigih aku cari macam-macam resepi nak pelbagaikan masakan tu supaya Hannah tak bosan..sebelum aku buat bento ni, bekal aku kat hannah tak habis-habis sup/tomyam..tu jer ulang-ulang..jadi dengan harapan Hannah selera lah makan bile aku buat bento ni..alhamdulillah selalu bile ambil Hannah balik kerja, bekal aku bagi tu selalu habis..ade jugak kekadang tak habis macam roti..banyak sangat kot..haha..

Bile buat bekal ni rase lagi puas anak makan dari air tangan kite sendiri..aku harap dengan air tangan aku, anak aku sayang lebih dan takkan lupa kat aku..mihmihmihmih..



first bento Hannah..homemade biskut dan nasi lembut+bilis sangai

bento Hannah harini..pasta goreng+ayam madu+grape+chipsmore

Harini bento Hannah simple jer..petang ni nak ke KL..

Oklah nanti sembang lagi..

Daaa..

Wednesday, 23 October 2013

Nikmat Itu ~

Assalammualaikum

Dah aku pun taktau nak letak tajuk ape..bantai lah..aku nak cerita sabtu ahad aku baru ni jer pon..mihmihmih..tapi realiti nye memang nikmat lah duduk kat rumah..bergolek dengan hannah..masak-masak dan makan..tido, bangun, tengok tv, tido balik..muahahaha..

Sila nyanyi dengan tempo lagu si tegar tu yepp..

"cita-cita ku menjadi surirumah, 
sekarang kerja mungkin suatu hari surirumah"
"aku takkan berputus asa,
akan ku capai cita-cita menjadi nyata"

muahahahhahaa..k dah!!!kang hujan plak kang...

Papa Hannah dah warning, yang sabtu ahad ni kite duk rumah saje..abg nak pergi kebun ye..dah lama sangat tak pergi kebun..jangan ajak ke mana2 katanye..nehi kabhi nehi !!! amboi hindustan bagai ko bang..haha

Jadi pagi sabtu tu pergi lah beliau ke kebun sawitnyee..sebelum subuh dah pergi..eh sesudah subuh lah..sebelum subuh buat ape tak bangun tido lagi..miahahhahaa

Aku siap kan kerja rumah sket, basuh kain, jemur kain, lepas tu baru terhegeh-hegeh buat bekpes Hannah..pukul11 baru budak tu makan..al maklum ler sambil buat koje sambil wassap..denggg tu lah punca utama..muahahhaa..

Daging korban ade lagi, buatla begedil daging untuk Hannah..makan kenyang2 sampai tengahari tau nak..kejamnye mak ekau ye Hannah..mihmihmih




tq mama..lain kali cepat sket masak..lapar kite tau

Tengahari papa Hannah pun pulang dari kebunnyeee..tengahari tu ku masak daging kunyit sajo..lupa snap gambo..tengok barang dapur banyak habis..haha alasan sangat kan..papa Hannah pun ajak lah beli barang dapur kat teluk intan..haih tadi kata taknak ke mana2..motip sangat nak pergi teluk intan hari2 cuti..



budak aktif..nak ambik gambo kena jerit stop!!!baru die berhenti bergerak..ayoooooo

Malam pulak kitorang laki bini gigih main ubah-ubah perabot pulak..patah pinggang hoi angkat lemari..sebelum ni bilik no3 tu kitorang jadikan bilik baju bajan kitorang, nak gosok baju, baju kerja semua bilik tuh..

Lepas tu kitorang rase tak senonoh pulak susunan gitu..hahaha..jadi bilik no3 jadi bilik tetamu..baju bajan tadi letak kat stor..iron semua kat stor..lemari baju letak kat master badroom pulak..malam tu gigih kemas stor bagi kemas dulu pastu baru sumbat lagi barang..haha

Jadi malam tu dua2 tumpo..paham idak tumpo tu ape..tak paham sudah..hahahhaa


ini lah stor ku..tunjuk sket jelah..malu serabai..haha

Aku takde rezeki lagi nak extend belakang..ada rezeki nanti ku nak buat stor..sayang pulak rasa bilik jadi stor..kan?!!!!pelan-pelan kayuh beskal anak-anak..heh

Ahad pulak papa Hannah ape lagi kebun lahhhhh..lepas tu aku tersampuk mood rajin dari mana tah, nak buat pavlova pulak..nama bukan main lagi canggih..tapi senang ya amat membuatnye...buat2 manis pulak..lansung tak suka..merajuk taknak buat dah..cukuplah sekali ini...miahhahahahaa



oh pavlova ku..walaupun rupa mu nampak sedap tetapi rasa mu cukup bikin ku kencing manis..miahahhahaa

Papa Hannah balik tengahari..laju jer tanya aku tengahari makan ni jer ke..miahahhahaahaaa..lor aku ingat nak lunch ni jer..jadi ku laju-laju ler masak daging kicap..daging lagi..!!!selagi daging korban ade dalam peti, tema masakan ku semua berasas kan daging ye anak-anak..hahahaha


daging kicap ku..


amboi sedappnye minum...


Begitu lah cuti hari minggu ku..

Ok nanti sembang lagi..

BYE!!!


Tuesday, 22 October 2013

Dekat Tol Pun Bolehhhhh :P

Assalammualaikum

Ini kisah masa hari raya haji hari tu..baru nak update ha..kelupaan aku..eh ade ke perkataan gitu???hentam sajalah..haha..

Alkisahnye aku order kuih kapit..eh kuih kapit ke kuih sepit??aku panggil kuih sepit..hahaha layan jela lagipun masaknye memang pakai pengepit kan..aku order dengan ika..lepas tu aku lupa nak bank in duit nye...

Sampai lah hari sabtu sebelum raya haji tu kan, ika wassap aku ade kat mana..aku cakap ade kat kg gajah tapi nak gerak g ipoh dah..ika kata die kat slim river nak hantar kuih kapit..dengggg!!!aku baru teringat kuih kapit!!!..ya Allah tahap kelupaan ape yang aku alami taktau lah..soriii ika...

Ika terima kasih sangat sebab sudi singgah kat tol simpang pulai tu demi untuk aku makan kuih kapit di raya haji itu..terharu sangat..dah la jauh lagi perjalanan nak ke kedah kan..eh ke perlis..lupa lagi..!!!!ayiooooo...

Dan kuih kapit tu sangat sedap..ika nak tau hari tu jugak tinggal separuh balang kitorang melantak anak beranak..tentu lah si kecik Hannah pun makan jugak..nak..nak..nak..asyik mintak jer..bahahaha..sama macam omaknye kuat makan..adoiiii..

Sembang-sembang kejap dengan ika..oh hubby memasing pun sempat menyembang jugakkk..last2 laki ku kata jomlah..dorang jauh lagi perjalanan nih..haha..lepas tu ape lagi haruss lah bergambo..ku mintak papa Hannah tangkap kan..sekali hubby si ika keluarkan DSLR beliau..kalahlah aku...bahhahahahaa..

Ika lagi satu mu ni kurus betul lah..jeles sangat..malu tangkap gambo sebelah orang kurus..nasib teknik ambik gambo tu mengaburi kegemukan ku..bahahaha

LAST sekali jom tengok gambar plak...zassss



jenuh ha mak2 mintak anak2 bagi kerjasama sket..wahai anak2 korang perlu tau betapa penting nye gambo untuk seorang anak blogger..miahhahahahahaa..blogger la sangat ;p



Hannah bukan main masam lagi ha..baru bangun tido tu yang muncung jer tu..tak sporting tau Hannah..


Ammar sangat comel..pandai lak tu cakap..ape tah die tunjuk2 nye kat mama iye..geram auntie tau...dah bergambo kitorang pun beransur lah memasing..ade rezeki kite jumpe lagi ye ika..

Oklah tu jelah kisah perjumpaan singkat yang sangat bermakna..

Nanti sembang lagi..

Daa....