Wednesday, 16 December 2015

Resepi Almond Crunchy

Assalammualaikum

Hari tu aku cuba resepi almond crunchy dari facebook Dari Dapur Seorang Amatur..aku suka buat resepi dia sebab mesti jadi tau..macam-macam biskut aku cuba dah..memang sedap dan yang penting jadi dengan jayanya!hehe..


 4 bahan je..tapi rege boleh mencekik ni kalau buat selalu haha..patut lah orang jual mahal kan..modal pun mahal..tapi untung kalau buat sendiri..satu adunan aku dapat 4 tray..buat nipis-nipis baru sedap..macam tepung florenta dengan almond tu 500gram kan boleh buat dua kali tu..resepi ni satu bancuhan guna 250gram je tepung dengan almond..bijan hitam tu kalau dapat lagi beli kuantiti sikit lagi bagus..sebab dia guna sikit sangat hehehe

 senang je buat nye..pejam mata pun boleh..gaul je semua bahan..

 ratakan dalam tray dan tabur bijan hitam..pakai baking paper tau supaya tak melekat kang

 pembantu mama..tolong tabur bijan..hehe


tara ini lah hasilnya..dari segi bancuhan sangat senang..cuma korang kena jaga api lah jangan dia tergelap sangat warna nye..kena pandai lah adjust oven korang ehh..
Ok jom tengok bahan dan cara-cara nya :
Bahan-bahan
250g Tepung Florenta
250g Almond cincang
100g Pumpkin seed
1 sudu teh Black sesame (bijan hitam)
- Pizza cutter
- Baking paper/parchmnt paper/silicone paper
Cara-cara
1. Mula-mula alas kemas-kemas baking tray kita dengan baking paper/parchmnt paper/silicone paper.
2. Satukan tepung florenta, almond dn pumpkin seed dlm satu bekas. Gaul bagi semua bhn2 serata.
3. Tuang atas baking tray..ratakan dengan kemas..
4. Taburkan black sesame (Bijan hitam)..tak payah byk-banyak sgt..sekadar nampak cantik..
5. Bakar suhu 160°c selama 10 mnt ikut karenah oven masing-masing..guna api ats dan bawah.
6. Bila almond crunchy kita dh berwarna keemasan..keluarkan dan SEGERA potong dengan pizza cutter... (kalau takde pizza cutter, apa-apa cutter pun belasahlah asal boleh potong)
7. Lps potong biarkn sejuk sekejap dalam 10 minit... almond crunchy kita ni akan mengeras dan rangup..boleh lah simpan dlm bekas kedap udara cepat2... 
kiki emoticon

Kesilapan yang sering dilakukan :
1. Kesilapan pertama adalah menggunakan kertas ALAS DULANG yg salah. Mesti guna baking paper, parchmnt paper atau silicone paper...jgn sesekali guna kertas minyak biasa atau kertas biasa, nnti Almond Crunchy kita akn melekat pd kertas tu macam gam!
2. Jangan buat tebal-tebal... nnti tak sedap..kalau nak almond crunchy kita lebih rangup, buat nipis-nipis je..
3. Kalau almond crunchy kita belum masak selepas 10 minit, tambah masa dan terus monitor sampai warnanya bertukar keemasan (golden brown)..JANGAN sesekali NAIKKAN SUHU... nanti kekacang kita akan garing dan rasa pahit..
4. Perlu SEGERA POTONG sebaik dikeluarkan dr oven..proses perlu cepat sebab Almond Crunchy kita mulai mengeras seawal 30 saat selepas keluar oven... kalau dah terkeras susah pulak nak potong..nanti dia pecah (tp kalau terkeras, boleh panaskan balik dalam oven selama 2 minit supaya florenta cair balik)kiki emoticon
5. Jangan SALAH RATIO (nisbah)..nanti tak sedap dan muak makan..
6. Tepung Florenta yang lebih tu kena simpan dalam dalam BEKAS KEDAP udara yee..Aku ikat mulut plastiknya kuat-kuat supaya tak masuk angin dan di simpan dlm peti sejuk..kalau terdedah pada udara, florenta akan beku.
Resepi sebijik-sebijik aku copy dekat facebook DDSA tu..ok selamat mencuba tau!
cepat je habis..bapak budak dengan budak sama naik berebut makan..haha..tak sampai sehari pun benda ni duduk dalam balang..kikiki..nanti nak buat lagi..ada balance lagi tepung dengan almond tu..
Oklah nanti sembang lagi 
BAI!

Tuesday, 15 December 2015

Pertama Kali Menunggang Kuda!

Assalammualaikum

Hai readers!hehe..cerita dua minggu lepas baru sempat nak up ha..hehe..pagi ahad bawak budak-budak ni main dekat padang polo, balik tu singgah pulak Perak Turf Club Equestrian Training Centre..bawak hannah riadah menunggang kuda..rupa nya tempat ni tiap minggu dia dah bukak untuk pengunjung..dulu-dulu masa chineese new year jer dia bagi masuk..wahh best lah gini..dua minggu sekali bila balik ipoh je mama bawak hannah ye..bayaran pulak, untuk dua pusingan RM10 je..

Aku cakap kat asri aku nak cuba naik..dua kali asri tanya betul ke nak naik..hahaha betul lah..tak percaya lah tu aku ni berani..hehehe..sebelum ni asri yang selalu naik dengan hannah..masa tu aku takde keberanian lagi..haha

Tiba lah giliran aku pulak naik, masa mula-mula naik tu, ohmai tinggi gila..gayat hoiii..aku dah start cuak dah..dalam kepala aku dah pikir dah ini kalau jatuh ni memang patah kaki aku ni..hahaha tapi bila kuda tu dah start jalan ok jer..ikut rentak je..jangan keras kan badan..buat lembut je..gitu lah pekerja nye ajar aku..haha pekerja kat situ kata kuda ni tak buat lumba dah..memang untuk training budak-budak belajar dengan untuk orang kahwin nak tangkap gambar..patut cantik kuda nye bersih je..kuda ni boleh diam tu yang bagi pengunjung naik tu..

Hannah rileks jelah dia..dia dah selalu naik kan..ade pengunjung lain kat situ tegur dia, wahh berani nye dia..haha..tapi asri risau jugak..masa hannah naik memang asri ikut jer kuda tu takut jadi pape kan..kurus papa jalan dua pusingan hahaha



 haha senyum je dia..seronok lah tu

 memang best naik kuda..cuba lah sape tak pernah naik lagi tu hehe

 hadeen sebenarnye dia tengah menggeli kat atas kuda tu..naik nak tapi takut pegang kuda hahaaha

 sempat lagi mak buat peace atas tu hahaha

Aku tanya jugak kalau nak masukkan kelas macam mana..dia kata umur mesti 7 tahun ke atas..rm380 sebulan 4 kali jer seminggu..perghh boleh tahan jugak tu harga nye..aku memang teringin nak hannah belajar menunggang kuda ni..insyaAllah kot ade rezeki hannah nanti..sunnah kan belajar menunggang kuda ni..

Ok lah nanti sembang lagi..

BAI!

Friday, 11 December 2015

Hadeen Rambut Baru

Assalammualaikum

Salam jumaat buat semua pembaca kesayangan aku..berikan tepukan gemuruh sebab aku update blog harini..sempatlah update blog, aku sampai sekolah awal harini kot..7.15 aku dah terpacak kat sini..hahaha..hantar pakcik asri kat opis dia nak pergi meeting kat KL jap pagi ni..terpaksa la dengan aku sekali kena datang keje awal..isteri solehah tak aku?muahaha >____<

Panjang nye mukadimah..aku nak cerita pasal hadeen rambut baru je kot..haha..hadeen dengan hannah ni kan memang jenis tumbuh rambut nye lambat..sikit beno rambut nye..ade sekali haritu panjang aku potong sendiri je..dah rupa ape je rambut tu terjongket..haha..ahad haritu bawak lah pergi kedai gunting cina kat area rumah mak aku tu..masa kecik-kecik pun aku selalu gunting dengan amoi ni jugak..

sebelum gunting..panjang dah rambut serabai ha..

Nasib lah tak nangis..aku cuak gak..kang buat nye melalak kat situ pening jugak mak kan..nasib baik ok jer..siap goyang2 kaki pulak tengah gunting rambut..haha..mesti sebab amoi yang gunting kan dikk..kecik-kecik dah pandai yek!haha

papa paranoid takut dia terjun bahaha

haha diam je ha memula..bila dah lama sikit mula la takmau diam tengok sana sini *___*

Tengah gunting gambut tu sibuk jugak nak tengok ade aci-aci ni menyembang pum pang pum pang sampai senget kepala nak tgk jugak..terus amoi tu kata 'ooo u nak tengok dorang sembang ya..ok i kasi pusing kasi u tengok..' BAHAHAA..siap pusing kan hadeen mengadap aci-aci tu sembang..hahaha adoiii..mesti amoi stress susah nak potong rambut budak kenit tu..

 SELEPAS!taraaa ni la hasilnya..aku cakap jangan pendek sangat..pendek sangat pulak dia potong..lantaklah situ..lambat sikit nak panjang..hahaha

kakak hannah pun potong jugak tapi depan je sikit jangan masuk mata..

Oklah nanti sembang lagi

BAI!

Tuesday, 1 December 2015

3 Hari Yang Pendek

Assalammualaikum

Hai!ada lagi ke pembaca blog picisan aku ni..bila lama tak update tetiba hilang skill menaip..berkali-kali aku tekan backspace di keyboard..lantas aku berfikir sejenak apa yang hendak diceritakan kepada pembaca blog aku..ewahhhh...ade gaya penulis cerpen tak..puiii ok dah merapu dah aku ni...bahahaha

Jumaat lepas perak cuti sempena Hari Keputeraan Sultan Perak..tak pergi mana pun..pagi tu duduk kat rumah je papa beli roti canai lepas tu petang lepas pakcik asri solat jumaat bawak bebudak ni pergi aeon manjung jalan-jalan cari makan..haha 

 budak kenit ni pagi-pagi dah ajak keluar tau..mak malas sebenarnye..kang banyak benda nak diusik kat luar tu -____-

 tak dapat main kat luar punggah menan dalam bilik -___-


 lunch kat sini..hari jumaat haritu hari mak malas masak sedunia..jadi jom lah mama belanja makan kat sini ye..muahahaha

 bersilat gayong dengan hadeen yang nak makan sendiri tu -____-


 mak teringin nak minum java chip..nikmat rasa nya dapat minum..mak kuat makan sekarang jadi selera semua ikut mak je..haha..beli satu sudah lah..banyak2 kang tak habis..dasar mak kedek..!wakakaka


 nom nom nom 

 pagi sabtu yang indah..mak masak bihun goreng jer..deme 3 orang ni hantu bihun betul...sekuali licin pagi tu *___*


 hadeen rajin 'tolong' mama woo kat dapur..sape nak buat menantu???hahaha


 kelaparan dah hannah..mana tak nye breakfast dekat pukul 10..muahaha


 budak comot yang sangat suka bihun goreng >___<


 tengahari ade kenduri sepupu asri anak dia kawen..moh ler kita ye..tak payah masak lagi mak korang..haha


 kemain baikk korang ye..ade masa tak baik nak terbalik rumah bergaduh..haha


 mak pun nak bergambo..hannah masam merajuk ape tah..esok besar tengok gambar awak merajuk dalam blog mama ni ye..haha


ahad tak kemana pun..duduk rumah je mak siapkan busy book hannah..lagi 5 pages!doakan aku bahahaha

Begitu lah cerita hari minggu aku yang pendek..tak puas mengulit anak..oklah nanti sembang lagi..

BAI!

Thursday, 12 November 2015

Sepetang di AEON Klebang Baru

Assalammualaikum

Hai pembaca kesayangan!haha..harini khamis kan..bukan isnin kan???aura rajin ade datang kejap ni..bukan ape kang berkurun pulak cerita ni dalam draf..kejadian nye dah berlaku 2 minggu lepas kott??baru nak update..ok lagi lah..ade cerita lagi lama pernah aku update..bahahaha..



Aeon klebang ni baru 2,3 minggu kot bukak..aeon kinta city tu dengar-dengar nak tutup nak jadi hotel..so gedik lah nak tengok aeon baru yang leh tangkap gambar berlatar belakang 3D ni..member ajak lepak pulak ok jom lah kita..lama tak lepak dengan abg pit dengan kak ain ni..masing-masing busy..huhu



Sementara dorang sampai, bagi hannah dengan hadeen main kat kidzoona..lama sangat dah tak bawak hannah..selalu bawak main kat station 18..dah naik rege dah..dulu rm15 seorang..sekarang rm17 lepas tu kat sini kena pakai sock kalau nak masuk..beli pulak sock rm3 sehelai..jadi dua orang budak kena lah rm40..sekali sekalaaaaaaa ye tak..haha


 aku tak sangka hannah berani naik benda ni..tinggi jugak ni..dulu-dulu die takut..hahaha

dah besar anak mama..cepat nye masa berlalu..sobss


huishh budak ni memang tak terkawal...jenuh mak mengejar takut hilang -,- 


 layan anak main..sonok pulak jadi budakkkk hahaha

 hadeen pelanggan tetap..haha..lepas tu ade budak cina ni..sungguh2 main beli-beli makanan dengan hannah..bahahaha

 dalam hati hadeen berkata 'dunia ini ana yang punyaaaaaa' bahahahhaa

Adalah sejam kot bebudak ni memain..kak ain dengan abg pit sampai ajak makan..ape lagi memang taknak keluar lah budak dua orang ni..pujuk cakap jap lagi datang lagi baru ok..hahaha fuhhh...takpe nanti kita datang dari pagi ok..main lah sampai lebam..hahaha



Lepas tu pergi makan kat food court dia..korang kalau pergi sini try nasi goreng pattaya daging die..perghhhh terbaikkk lahhh..siyes memang sedap..tak pernah jumpa sesedap itu..kikikiki..




ni ha asri punya..dorang bertiga duk pulun makan benda ni je..haha..aku makan chicken chop..sedap jugakk!


 bebudak ni pulak daddy dorang belikan kfc..

lama dah kenal cikgu ain ni..sebelum aku kahwin lagi..ica mulut tu..geram mama anez!

Lepas makan laju-laju pergi solat maghrib..lepas tu jenjalan dalam aeon nak usha-usha kasut untuk travel tahun depan..dasar sangat travel dalam malaysia je pun..beria sangat nak beli kasut bagai..bahahaha..

 nak tangkap gambar dengan fish katanye..

 kemain kan hannah..haha

 ica..dah besar dah..kejap nyeeee lah masa!

 jom kami nak daki bukit atas sana naik basikal ni..bahaha

 ni lah tempat nak sangat masuk..kat ipoh ni first time ade H&M ni..

ade lah terbeli sehelai seorang..hahaha..untuk travel kengkonon nyeeee

kami lagi :) nasib laki rajin melayan bergambo bahaha


 hadeen..

cantik kan background die..

kemain papa selfie suruh letak dalam blog katanye..choiii

Ok lah habis dah..nanti sembang lagi..

BAI!


Monday, 9 November 2015

Felda Residence Hot Springs, Sungkai

Assalammualaikum

Nampaknye memang tiap isnin ler aku update blog ni..muahahaha..sekolah aku cuti seminggu..takde lah busy sangat minggu ni..sempat lah update blog ha..hehe

Semalam pergi kolam air panas kat sungkai..lama dah tak pergi..rasa nya 2 tahun dulu..masa tu hannah takde pun lagi..mengejut je plan pergi mandi ni..hannah sebelum tu duk asyik berzikir nak mandi kolam..tetiba papa kata jom lah bawak..mama pun on jer..hehe..dalam sejam jer dari rumah aku..tapi jadi sejam lebih kot..singah kedai lah, singgah petrol pam lah..banyak nau tempat persinggahan nye..haha

Hot springs ni kan memang ramai orang..walau bukan cuti sekolah..masa aku pergi dulu pun hari minggu biasa je..dari merata tempat orang datang sebab kolam air panas tu sesuai bawak mak atau ayah kita yang sakit kaki, bawak rendam..memang ade kurang..dulu kitorang bawak mak asri, memang mil aku kata banyak kurang..sedap jer rasa rendam kaki tu..hot springs ni semula jadi tau bukan buatan tau uolsss..haha

bergambar dulu sebelum keluar..hadeen dah siap-siap masuk keta..tak sabo dah nak berjalan..haha

permandangan sepanjang perjalanan..sawah padi!..subhanallah cantik!

ni ha harga tiket..aku snap terus pic takyah pening-pening nak ingat info nak letak kat blog..haha apa salah kan kita letak info nak mudahkan orang yang nak pergi..hihi

Masa ni hujan, lepas beli tiket terus naik tram..kejap je hujan lepas tu berhenti..biasa lah sekarang nak start musim tengkujuh kan..takpe kita kasi lasak sikit anak-anak..hahaha

naik tram ni dorang bawak masuk ke dalam..free je naik tram ni..kakak baru bangun tido tu blur je haha..

 mandi manda pusingan pertama..haha..stop kejap nak pergi rebus telur..simpan barang dalam locker..tapi locker ni tak berbaloii la..bayar rm3 pastu kalau korang bukak nak guna balik kena beli lagi token..huhuhu

budak tak takut orang -___-

 hannah happy habis lah dapat berendam..haha

 aku terlupa bawak seluar mandi hadeen..beli lah seluar bunga-bunga ni kat situ..rm12 sehelai..

 budak ni tak mintak susu pun semalam..lupa terus susu dapat main air..bagusss dik!hahaha

 kakak kemain lagi tak reti sejuk kan..

 ni tempat rebus telur..panas gila kot..100 darjah celcius tu..menggelegak tu..3 minit untuk separuh masak..7 minit untuk sepenuh masak..eh apa ayat aku ni..hahaha hentam sajalahhhh..

Aku bawak telur dari rumah..pandai-pandai sorok eh kalau nak bawak masuk..aku buh dalam tupperware lepas tu letak dalam beg baju bawah sekali..selamat telur ku tanpa pecah satu pun haha..kat sini pun ade jual..30 sen kot sebiji..siyes weh tak hanyir tau rebus telur kat sini..sedap pulak tu makan macam tu je takyah kicap dengan lada sulah..pakcik asri pun cakap camtu..selalu kalau buat separuh masak kat umah bau lagi tau hanyir die..kat sini tak bau lansung!cuba dan alami nye sendiri!hahahhaa

 lagak seorang beach boy..hahaha

 masa ni panas betul..jelaga lah kulit ko dik..haha

 papa dan hadeen

 ecece hannah gaya tu..

 ni tempat rendam kaki..panas kot..siyes tak tahan aku..haha..siyes bagus tau..die buang toksik dalam badan..

 ni kolam air sejuk...ade kolam air suam je..best tau korang..terlupa pulak nak snap gambar kolam tu..rasa tenang je tau berendam dalam air suam..

selfie satu!

nak jugakkkk..hahaha

 dah siap mandi dah ni..keluar kolam dalam pukul 3 kot..kakak keluar kolam pau papa aiskrim..

 suap adik..padahal adik dah ade dah aiskrim..mama dengan papa nak sikit tak bagi..takut lah tu papa makan banyak..hahaha

 ececece ajet lomantik kikikikikiki..layankan ajeeee



 lagi!haha

 kakak snap..nak balik takde tram rasa nye..kitorang jalan je santai-santai pergi kat kereta..sambil usha2 resort dorang..cantik..siap ada pool dalam bilik..nanti kita tido sini pulak eh pa..hahaha

 princess mama ^__^

balik singgah makan nasi buluh ni..wajib singgah tau..tepi jalan je gerai dia..sedap gila!macam ni makan baru RM15 sekali air..air teh o ais dengan milo panas..ayam tu nama dia ayam golek kampung bunian..owner dia kata memang orang bunian bagi resepi kat dia..hahaha tetiba serammmm..betul ke tak Allah je tau..

Habis dahhh..nanti sembang lagi 

BAI!