Monday, 9 February 2015

Pengalaman Bersalin Ahmad Ayqazz Hadeen


Assalammualaikum

Hadeen dah 6 bulan dah mak nya baru sempat nak update blog..apa yang malas sangat nak update blog ni pun taktau lah..harini gigih jugak lah update..kang hadeen bising lak cerita bersalin dia takde dalam blog mama dia ni..haha..kita buat by date lah..kang panjang sangat pulak macam karangan..kehkeh


19.07.2014 - 21 Ramadhan 1435H


Macam biasa lah kena serah diri..dah lebih 9 hari dah dari due date..masa kakak hannah dulu pun lebih 8 hari baru turun tanda..anak-anak aku semua jenis suka duk dalam perut lama-lama..haha..aku tak puasa pun haritu..sebab rasa tak larat sangat dah..tapi aku bangun jugak lah sahur lepas tu terus siap-siap nak pergi hospital..hannah masa tu tido lagi..elok pun tido kang kalau jaga memang melalak la nak ikut..aku kiss jelah dia..sebak tu tuhan je tau..sobsss..


Sampai hospital terus daftar masuk wad..aku ingat boleh la induce harini jugak..rupanya kena besok pagi-pagi jugak..hampa di situ..haha..kalau tahu tadi baik datang petang-petang..takde lah melangut jer kat hospital..huhu


Duduk lah aku melangut nasib asri boleh masuk kejap-kejap..takde lah boring sangat..dalam pukul 3 petang tu doktor check jalan dah 3cm..aik tak rasa sakit pun..doktor kata ok besok tak payah induce..kita tunggu jer jalan bukak macam biasa..dalam hati tu alhamdulillah lega nye lah..tak sanggup rasa nye nak tanggung mcm hannah dulu..bergegar besi katil..haha..petang tu doktor scan berat dalam 3.2kg je..sebab aku cakap aku risau sebab pernah sebelum tu doktor scan berat nya 3.8kg..doktor tu kata jangan risau..3kg atau 3.2kg jer anak awak ni..fuhh aku pun lega lah..


Petang tu mak,abah, adik aku datang bawak hannah...pelik dia tanya nape mama duduk situ..sedih sangat lah masa tu..nak balik siap meraung lagi cakap 'nak mama' 'nak mama'..aduhhh tu yang lemah tu..aku suruh asri balik sekali..sebab nak buka puasa kan..aku suh dia datang sok pagi aje..sebab kesian kat hannah..kurang-kurang mama takde, papa ade kan..


Pukul11 malam tu aku tengah sembang-sembang dengan akak sebelah terasa macam ada air keluar ikut bawah..siap fikir eh aku terkencing ke ni..tetiba kompius sensorang..haha..aku bangun nak pergi toilet..blushhh habis lenjun lantai...banyak gile..haha..nurse masa tu datang nak cek bp..pecah air ketuban eh dia tanya..aku cakap aah..ok pakai pad nanti saya hantar kain lain..aku call asri suruh datang hospital balik..pukul12 pagi masa tu..nasib dia tak tido lagi..


Doktor check jalan masih 3cm..tapi aku dah start rasa sakit sikit-sikit dah..terus doktor hantar aku ke labour room sebab dah pecah air ketuban kan..bermula la siri kesakitan dalam lr...haha

MasyaAllah hanya tuhan yang tahu..mula-mula leh tahan lagi..aku boleh buat teknik pernafasan apa semua...lama-lama memang ke laut..aku dah takleh fokus dah..doc check asyik 3 cm je..lagi la aku stress..haha..aku mintak ubat tahan sakit..nurse cucuk pethedine..tul ke tah ejaan nya..erm apah tak rasa haha..

20.7.2014 - 22 Ramadhan 1435H


Pukul 5 pagi rasa nye baru 6 cm..perghh lama betul nak tunggu..subhanallah tuhan je tau sakitnye..tiap kali nurse masuk aku cakap nurse ada tak orang sakit macam saya nih..dia sedapkan hati aku cakap ada lagi teruk siap berguling..dalam hati aku, aku pun dah rasa nak berguling dah ni..bila doktor masuk pulak aku tanya lama lagi ke doktor..kejap je lagi katanya..doktor nye muda-muda semua..baik je..kesian je tengok aku..haha


Dalam pukul 10 camtu ada pulak budak bilik sebelah baru masuk..menjerit-jerit..kuat gila..doktor saya sakit..nurse saya sakit..aku pulak jadi kesian..memang kesian sangat..sampai nurse pun takda marah-marah budak tu...siap cakap awak tak boleh camni dik..awak kena kuat..mengucap..istigfar..dalam terjerit-jerit tu pun die beranak dulu dari aku tau..haha..


Doktor masuk lagi aku cakap doktor saya memang tak tahan dah ni..doktor tu kata takpa saya bagi ubat..ingat nak bagi epidural ke apa..haha..rupanye tong gas tu..sedut la aku sekuat hati..apah tak rasa jugak..lagi sakit ada..kebal tul aku..rasa nak tido pun tak da..aku rase dah habis lah gas tu..


Pukul 11 baru 8cm..aku cakap kat doktor cina tu doktor cepat lah saya dah tak tahan sakit sangat ni..doktor tu baik gila, senyum je..sikit lagi kak..ok kalau camtu panggil suami saya..alasan sangat haha..doktor tu pun cepat-cepat suruh nurse panggil asri..kesian agaknya dengan aku..sebab hospital gov ni dah nak teran baru boleh masuk kan..


Asri pun masuk dengan muka kesian gila..haha..kesian tengok dia pun letih tunggu aku dari pukul12 malam tadi sampai nak tengahari tak beranak-beranak lagi bini dia..dia urut-urut la belakang aku..tapi takda pulak mulut aku ni duk berzikir kat dia cakap sakit sakit sakit..aku diam jer tanggung sakit..agaknya bila dia masuk tu semangat tu ada sikit lah kot..hihi


Pukul 1 masuk lagi doktor check jalan dan dia cakap eh dah 10cm..tetiba penuh jer dah bilik aku tu dengan segala nurse dengan doktor..dorang semua bagi semangat suruh teran..mula-mula teran ok jer kena puji..kali kedua dah salah..aku pun dah taktau camne nak teran dah..haha..sakit tadi pun dah hilang..rasa sakit perut macam nak berak aje..


Tengok dah setengah jam tak jugak aku beranak masuk pulak bidan..kira otai la tu..siap buatkan air selusuh kat aku..biasa nye berjaya dia kata..hahaha dekat aku lansung tak jadi..kebal kamu ni..hahha..asri kat sebelah tak putus bagi semangat kat aku..aku cakap kat dia taktau nak teran camne dah..haha


Pukul 2 petang dah sejam aku meneran tak berjaya jugak..doktor suruh asri keluar sebab nak guna vacuum..doktor kata ni 50-50 je..vacuum ni 50 dan usaha awak 50..awak kena teran sekuat hati..aku pun teran sekuat hati pastu terasa macam benda keluar..panas je..tepat pukul 2.11pm lahirlah ahmad ayqazz hadeen..


Terus doktor letak hadeen atas dada aku..mula-mula dia tak menangis tau..aku dah cuak dah..lepas nurse bawak keluar tu baru lah dia menangis..alhamdulillah hadeen ok..masa tu doktor pun tak sempat dah tanya gender anak aku ape..


Lepas tu sesi menjahit..luka aku sampai ke belakang..masyaAllah sakitnya kena jahit..lama betul doktor tu jahit..lebih sejam aku rasa..sakitnye tuhan je tau, itu je nak cakap..hahaha..doktor tu cakap anak awak besar tu susah sikit nak teran..lepas ni insyaAllah beranak lagi sekali senang sebab dah ada jalan..sebelum ni awak operate kira anak ni macam anak first lah..tu yang lama nak bukak..balik buat senaman kagel katanye..hehe..terima kasih pada doktor pakar tu..doktor rahimah tak silap aku nama nye..baik sangat..


Kalau di ingat balik masa nak bersalin tu, memang taubat nak beranak lagi..tapi rasa tu makin hilang dan hilang..hahaha hadeen dah 2 tahun boleh kot bagi adik lagi..nikmat tengok anak tu mengatasi terus rasa fobia nak bersalin tu..kikikikiki


ni lah budak 3.7kg tu haha

fresh from oven
hari raya pertama - 9 hari





Ok dah tu..panjang dah ni

KBAI


4 comments:

.ieLah. said...

Eh masa nak teran baru bleh masuk eh? Aku lepas setting2 semua dah psg drip bagai boleh dah husband masuk. Siap aku tido bangun 5 6 kali x beranak2 lagi. Haha

AnneRaini said...

amboiii setahun skli update blog ni..tau2 dah ade dua dah anak.

Chekgu Azrine said...

Tgk bb mmg rasa nak bb..
Tapi mikir nk meneran tu alahai...
Dah xkuat dah kot..

Neway congrats once again ye sis.
Best sbb dh dpt spsg

LisaLisut said...

lamanye br nk update -_-
sabo je le.. smpi adik hannah dh beso dh ha..putih gebu nyaaa adik hannah ni.. geram..