Thursday, 26 March 2015

Smadav Antivirus~

Assalammualaikum

Aku nak share dengan korang antivirus free..sepanjang aku kerja bidang teknikal ni kan macam-macam antivirus aku dah cuba pakai kat semua pc kat sekolah ni..dari yang free sampai lah yang berbayar..yang berbayar pernah pakai kaspersky dengan symantec..kaspersky tu ok lah detect gak..symantec tu aduhaii..dah lah berat pastu macam tak detect jer virusnya..

Free pulak aku pernah pakai avg, avira, avast..ok lah tapi berat..sekarang aku pakai antivirus SMADAV ni..free jer..ringan dan tak hang pc korang insyaAllah..lagi dia boleh detect virus shortcut..kan pendrive suka sangat kena virus ni..habis semua file die shortcut kan..yang best lagi bila korang cucuk jer pendrive kat pc, terus dia scan..memang sesuai sangat untuk orang yang malas nak scan dulu pendrive HAHA..pasang antivirus mahal pun kalau malas nak scan tak guna jugak..kihkihkih..

KLIK je link aku kasi tu lepas tu klik dekat yang aku bulat merah tu..dowload install next2 jer siap!

Ok lepas tu dah install smadav korang tambah lagi satu protector MSE atau Microsoft Security Essentials..yela smadav tu kan free..ada virus takleh detect, mse ni akan bantu mana yang dia takleh cover tu cewahhh..hehe..kadang pc baru memang dah ada..korang cuma update jer..klik start pastu search microsoft security  essentials tu lepas tu update dan scan..

Kalau pc lama korang leh download kat sini MSE 




paparan dia camni..kalau korang dah scan pc tu akan jadi warna hijau..lepas tu ada tick hijau tu kan ha kat situ dia bagitau korang punya mse up to date atau tak..kalau tak korang klik jer update tak atas tu

Ok dah boleh try kat pc masing-masing..

Ada info best aku kongsi lagi eh..

BAI..

1 comment:

Mimie_Zatun said...

Pendrive mmg senang kena virus