Friday, 24 April 2015

GST dan Kebun Kecil Aku

Asslammualaikum

Sejak-sejak gst ni kan, pandai dah sikit aku jimat cermat..haha..yela barang makin mahal kot..tapi tak jugak leh jimat pun..semua pun kena beli kan..sebelum ni aku ada lah tanam serai dengan pandan..bukan apa, mak aku mesti bising bila datang rumah aku mesti takde daun yang dia nak..ko ni kakak semua benda takde..cuba lah tanam..duk lah tiap kali datang mak aku zikir tanam lah pokok daun kari, daun limau purut, bla bla bla...pokok bunga ros yang ko tanam..tu pun dah innalillah.. -___-

Pastu aku duk zikir pulak dekat asri..tanam lah bang, tanam lah bang..haha ade lah penambaikkan..dia sibuk kirakan sawit die je..takde masa lah kononnye kat pokok kecik-kecik ni..kikikiki..pokok pelam rajin pulak dia tanam kan..lagilah banyak daun gugur dan kena sapu..haritu ade berbuah sekali pokok tu..masam gila *___*

Aku bersyukur ada lah jugak tanah tepi rumah aku ni..ada lah jugak leh tanam sikit-sikit..teringat kawan-kawan aku duduk pekan camne nak tanam kan..yang simple-simple boleh lah tanam..kalau segala benda pun kena tanam, kena pindah cameron lah macam ni tanam sayur..wakakkakaa..


daun kari tanam dalam pasu..pasu ni dulu bunga ros..

pokok limau purut aku..haritu tanam atas tanah mati, tanam dalam pasu ok pulak..amboii sangat laki aku sport rim lapik pasu bunga -____-

serai

daun pandai ihsan mak aku

Lengkuas..haritu buat bahan perap ayam tu yang nampak kena korek tu..kikiki

pokok pelam asri..

Cili padi dengan daun kunyit, aku selalu pau rumah mak mertua aku..hahaha..mil aku lagi la macam-macam dia tanam..pokok tebu pun ada..siap boleh jual lagi..hehe..ada lagi satu pasu aku nak tanam daun sup lah..leh ke hidup tah..

Oklah nanti sembang lagi..

Bai

8 comments:

ameris said...

Bestnya ada tanah... mcm2 leh tanam kan anez. Akk ni sekangkang lipas pn xde.. tenggek pasu daun kari, pandan tepi pagar je..

Julia Johari said...

Untung mil sgt baik hati...rasa macam nak pindah dok ngan area rumah ko je anez hehehhe

aznor ibrahim said...

fine..sportrim wat lapik pasu!

Liyana said...

ai iz x reti la menanam ni. asik mati je pokok aku. tgn panas kot... pasni kena start balik lah haha

AnneRaini said...

seronok rumah boleh tanam memacam ni.. akak dulu duk rumah teres pon tanam segala pokok yg boleh. tp skrg ni cilok kat kg jelah. asal balik kg angkut segala daun. tak guna xpe yg penting ada..hahaha

mrs kayrul said...

daun pandai tue spesis pokok apa nez?...hehehhe...sama la aku pun sejak gst nie tanam gak la poko dlm pasu tue

Aeen said...

bestnya tgk tanaman anez ni...huhu..xsabar nak pindah rumah baru...nak bercucuk tanam jgk lah ....:)

e k i n ♥ y u s r i said...

seronok rumah bawah
leh bercucuk tanah
mkn hasil tanaman sndr
puas hatikan...
daku umah tinggi di awan lg