Monday, 6 April 2015

Idea : Hantaran Bunga Hidup

Assalammualaikum

Ececece harini nak share idea buat hantaran pakai bunga hidup..masa aku kahwin dulu pun buat sendiri..tapi pakai bunga plastik..nak buat bunga hidup tapi tak kesampaian..sebab masa aku kahwin tu betul-betul jatuh CNY..jadi mana nak cekau bunga hidup..kalau ada pun mesti harga mencekik..nak naik cameron pun tak daya..mak tak bagi dah nak menyongket jejauh..HAHA

Adik aku kahwin bulan 12 haritu..masa orang semua sibuk tengah banjir..adik aku cikgu..so terpaksa jugak buat bulan12 masa cuti kan..bukan tak sensitif orang sibuk banjir aku sibuk kenduri..kawasan rumah aku duduk pun banjir kot..cuma tak masuk rumah jer..pekan kg gajah tu memang banjir teruk..

Huhu sorii lah teremo satu perenggan..tak semestinya post gambar macam tu tanda, kita tak sensitif..dalam hati berdoa jer rumah aku tak masuk air..dalam hati ni risau jer barang-barang kat rumah..dalam hati ni doa semoga semua yang terlibat banjir selamat..sobssss..hari bersejarah adik aku mesti lah aku nak simpan kat ig buat kenangan kan..selemah-lemah iman adalah dengan bersangka baik..

Oklah panjang dah luahan perasaan..HAHA..

Aku tanya lah adik aku nak buat macam mana hantaran dia ni kan..dia cakap ikut akaklah..nak pakai bekas ape hantaran ko ni..ikut akaklah..semuanya ikut aku..ha aku taram jelah ikut mata aku..HAHA

Bekas hantaran memang tak beli..pakai jer dulang mak aku punya tu..old fesyen style..kikiki..pakai span bunga hidup,lidi untuk sireh junjung,  glue gun, bunga hidup+baby's breath+daun pokok..baby' breath (bunga kecik2 putih) tu 12 hengget tak silap..dapat banyak gila..sebaldi tak silap aku..baby's breath ni kan buatkan lagi exclusive tau hantaran korang..miahaha..apa ayat aku macam tunggang langgang ni..jumlah semua bunga campur pokok untuk 7 dulang hantaran+2 hand bouquet tu kan rm150 jer..murah kan..siap lebih-lebih lagi..aku beli dekat pasar besar ipoh(super kinta lama)..bunga ni semua dari cameron..

Pemilihan bunga pun main peranan tau kat korang punya hantaran..masa adik aku haritu memang ktorang pilih soft color jer..roses pink, orange, white dengan champagne..masa tu femes sangat color campagne ni..tengok baju color adik aku tu pun dia pilih color tu..


sireh junjung yang tak berapa nak junjung..kiki

wallet tu aku letak dalam bekas kaca lepas tu lapik kertas tu..tah ape nama kertas tuh tah..haha 

lawa kan gabungan warna roses pink dengan roses champagne tu..naik seri..soft jer..suka tengok

bekas kaca asalnye nak ikat reben..reben yang ada keras sangat pulak..tak sempat dah nak beli lain..hehe

bila guna bunga hidup yang biasa pun jadi luar biasa..kah!


mak aku bising buah masam2 ko bagi ni wani..strawberi, blueberry, grapes..ish2..omputih la konon

kek ni aku tak letak ape dah..tutup jer dengan penutup kek..dia dah cantik kan..

hasil tangan kejung..HAHA 

hand bouquet roses tu buat sendiri..

last sekali tepek gambo pengantin dengan kakak pengantin..dress cun melecun aku pakai tu dari moreena butik okay..hehe

Hand bouquet cala lily dengan roses merah tu pun aku yang buat..yang cala lily tu bunga nye tak kembang lagi..masa tu musim hujan kan..

Oklah harap dapat sedikit idea dari entry ni..nanti sembang lagi..

Kbai!


6 comments:

Allene typicalmommy said...

hebat... seni tangan ko.

e k i n ♥ y u s r i said...

cantik2

nadiah hanum said...

Wahhhh kreatifnya!!! Cantik sangat...nampak fresh munge2 tu...

Liyana said...

wahh hebat.. ada bakat uols :)

mrs kayrul said...

berseni sgt tangan tue...klu kita x tau la jadi apa...cantik sangat hantaran2 tu

Hana Soffelia said...

Ko leh buat part time gubah dh nis. cantik hasilnya