Tuesday, 15 September 2015

Homemade Sand Art

Assalammualaikum

Ahad lepas tak pergi mana..lepak kat rumah je sambil berangan jadi surirumah haha..asri pergi kebun..tengok hannah bosan je tengok tv, mama pun fikir-fikir apa lah nak buat aktiviti dengan hannah ni..tetiba ting! teringat kat fb ada orang share pasal homemade sand art ni..buat daripada garam dengan pewarna makanan je.

Garam halus tu aku letak dalam bekas gini pastu titik je dengan pewarna..taku ada 3 pewarna je kat umah ni..biru, merah dengan hijau..aku campur-campur kan warna tu dapat lah 6 warna..hehe..lepas tu kena biarkan selama 12 jam bagi dia kering..tak sempat tunggu 12 jam pun hannah dah kecoh mintak main -____-


gambar ni 5 warna je..dah sidai kain apa semua baru teringat eh merah dengan hijau tak campur lagi..haha..lepas tu baru aku campur jadi pulak warna coklat..terlupa pulak aku nak campur tiga-tiga warna..jadi warna ape ek..


masa ni pukul 4 petang kot..dia tak sabar dah mama cepat lah hannah nak main pasir tu..nak main nak main..cukup 10 kali zikir mak pun surrender..haha


happy face ;) aku bentang surat kabar kat luar..hah main lah sepah macam mana pun lepas tu terus sapu je..kalau dalam rumah main benda ni, mak ko hijo lah jawab nya..haha


mak yang tak bape nak pandai lukis..google dan tiru..kalau dapat print lagi cantik tau..letak gam dan baru tabur garam..gam kan bahagian yang nak warna kan tu..bahagian demi bahagian..jangan gam semua pulak..


ni lah akibat tak tunggu 12 jam..pewarna tu tak kering pun lagi..tapi takpe pewarna makanan je..bising dia tangan biru haha


gituuuu cow hannah yang berwarna biru dan bermulut oren >___<


tara!siap dah princess kakak yang berjambul biru...haha tu crown lah!

Aku beli cardboard yang keras tu tampal hasil seni hannah ni dan gantung kat bilik..suka + bangga dia mama gantung..

Korang ajak lah anak-anak buat..siyes dorang happy sangat..aku ni mak yang bekerja..bila dapat layan anak macam ni satu nikmat yang tak tergambar!

Ok lah nanti sembang lagi

BAI!


7 comments:

Aeen said...

pakai garam halus je ek anez...ok2 bole try la nie....syok tgk hannah main..hehe

Liyana said...

Wah bestnya. Guna garam ek.. bole try ni hehehe

Liyana said...

Wah bestnya. Guna garam ek.. bole try ni hehehe

Liyana said...

Wah bestnya. Guna garam ek.. bole try ni hehehe

LisaLisut said...

Bagusnyaa. Wei i yg xkje ni pn xde masa nk buat bendalah ni... Nk kelek adik nk buat kje umh. Ye ye je dlu ms kje plan nk buat mcm2. Xsempt xbuat2 pn. My bad huhu

Putri said...

Kreatif...nak bt jugak utk Ali.barang pun senang nk dpt

Cik Puan Eka said...

menarik. tggu anak beso skit ye. Nanti hannah beso, mesti dia snyum2 tgok hasil dia buat hehehe