Monday, 5 October 2015

Resepi Kek Butter Mudah

Assalammualaikum

Hai! Aku bersiaran dari ipoh ni rumah mak..cuti sempena jerebu..kerja kat sekolah dapat lah aku cuti sekali.. >___< Asri ade meeting kat ipoh harini dan esok, so aku follow lah sekali dah alang-alang dapat cuti ni kan..bestnya bergolek-golek  kat rumah mak..haha!

Semalam aku buat kek butter..meh nak share dengan korang..resepi dari kakak ipar aku ni..insyaAllah pasti jadi..senang je ukuran dia pakai cawan je..

Bahan-bahan

Buttercup 250gram
Telur 5 biji
2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan gula
1/2 cawan susu pekat (kalau taknak manis boleh kurangkan lagi)
1 sudu kecil ovalette (tak letak pun takpe, fungsi nak gebu kan lagi kek tu)
1 sudu kecil esen vanilla

Pada yang taktau yang warna kuning tu lah ovalette..brand nona pun ade..takpun cari kat kedai bahan buat kek..tanya dulu halal ke tak sebab kadang dia buat dari gelatin haiwan..kalau dari tumbuhan ok..

Ok cara-cara nye

-pukul sebati butter dengan gula sampai kembang dan butter tu nampak jadi color putih
-masukkan telur sikit demi sedikit hingga sebati
-masuk kan esen vanilla dan susu pekat dan kacau sebati lagi
-last sekali masukkan tepung naik sendiri sikit demi sikit sehingga sebati
-lapik kan loyang dengan baking paper..takde baking paper sapu je butter dengan tepung gandum tu..
-masukkan adunan tak payah kacau atau rata-rata kan adunan tu..kang dalam oven die merata sendiri..eh betul ke ayat aku tu..haha hentam jelah eh janji paham..
-kalau ikut oven aku 130 darjah celcius 60minit..adjust la ikut oven korang tau..kalau dah keperangan tu dah masak lah tu..cucuk dengan garfu kalau takde melekat masak dah lah tu


Ni lah hasilnyee..tak menyempat dah bebudak tu nak tunggu sejuk..keluar oven terus potong.. 


Close up sikit haha..boleh lah buat minum petang, bancuh pulak teh o panas..ummmmppp sangat haha

Asri suka kek simple-simple macam ni..semalam balik kebun dekat separuh  dia makan dengan bebudak ni..bagus senang keje mak takyah buat kek susah-susah haha

Ok lah korang selamat mencuba!sorii entry serabut aku pakai hp je ni..

BAI!


3 comments:

YieN said...

Ok nak try :)

Allene typicalmommy said...

rajin anis... huuhh aku belum rajin lg... =D

mrs kayrul said...

rajin sangat2 la ko nie ..cuti2 pun baking...klu aku cuti2 nie wajib membongkang jer..hahhaha