Wednesday, 16 December 2015

Resepi Almond Crunchy

Assalammualaikum

Hari tu aku cuba resepi almond crunchy dari facebook Dari Dapur Seorang Amatur..aku suka buat resepi dia sebab mesti jadi tau..macam-macam biskut aku cuba dah..memang sedap dan yang penting jadi dengan jayanya!hehe..


 4 bahan je..tapi rege boleh mencekik ni kalau buat selalu haha..patut lah orang jual mahal kan..modal pun mahal..tapi untung kalau buat sendiri..satu adunan aku dapat 4 tray..buat nipis-nipis baru sedap..macam tepung florenta dengan almond tu 500gram kan boleh buat dua kali tu..resepi ni satu bancuhan guna 250gram je tepung dengan almond..bijan hitam tu kalau dapat lagi beli kuantiti sikit lagi bagus..sebab dia guna sikit sangat hehehe

 senang je buat nye..pejam mata pun boleh..gaul je semua bahan..

 ratakan dalam tray dan tabur bijan hitam..pakai baking paper tau supaya tak melekat kang

 pembantu mama..tolong tabur bijan..hehe


tara ini lah hasilnya..dari segi bancuhan sangat senang..cuma korang kena jaga api lah jangan dia tergelap sangat warna nye..kena pandai lah adjust oven korang ehh..
Ok jom tengok bahan dan cara-cara nya :
Bahan-bahan
250g Tepung Florenta
250g Almond cincang
100g Pumpkin seed
1 sudu teh Black sesame (bijan hitam)
- Pizza cutter
- Baking paper/parchmnt paper/silicone paper
Cara-cara
1. Mula-mula alas kemas-kemas baking tray kita dengan baking paper/parchmnt paper/silicone paper.
2. Satukan tepung florenta, almond dn pumpkin seed dlm satu bekas. Gaul bagi semua bhn2 serata.
3. Tuang atas baking tray..ratakan dengan kemas..
4. Taburkan black sesame (Bijan hitam)..tak payah byk-banyak sgt..sekadar nampak cantik..
5. Bakar suhu 160°c selama 10 mnt ikut karenah oven masing-masing..guna api ats dan bawah.
6. Bila almond crunchy kita dh berwarna keemasan..keluarkan dan SEGERA potong dengan pizza cutter... (kalau takde pizza cutter, apa-apa cutter pun belasahlah asal boleh potong)
7. Lps potong biarkn sejuk sekejap dalam 10 minit... almond crunchy kita ni akan mengeras dan rangup..boleh lah simpan dlm bekas kedap udara cepat2... 
kiki emoticon

Kesilapan yang sering dilakukan :
1. Kesilapan pertama adalah menggunakan kertas ALAS DULANG yg salah. Mesti guna baking paper, parchmnt paper atau silicone paper...jgn sesekali guna kertas minyak biasa atau kertas biasa, nnti Almond Crunchy kita akn melekat pd kertas tu macam gam!
2. Jangan buat tebal-tebal... nnti tak sedap..kalau nak almond crunchy kita lebih rangup, buat nipis-nipis je..
3. Kalau almond crunchy kita belum masak selepas 10 minit, tambah masa dan terus monitor sampai warnanya bertukar keemasan (golden brown)..JANGAN sesekali NAIKKAN SUHU... nanti kekacang kita akan garing dan rasa pahit..
4. Perlu SEGERA POTONG sebaik dikeluarkan dr oven..proses perlu cepat sebab Almond Crunchy kita mulai mengeras seawal 30 saat selepas keluar oven... kalau dah terkeras susah pulak nak potong..nanti dia pecah (tp kalau terkeras, boleh panaskan balik dalam oven selama 2 minit supaya florenta cair balik)kiki emoticon
5. Jangan SALAH RATIO (nisbah)..nanti tak sedap dan muak makan..
6. Tepung Florenta yang lebih tu kena simpan dalam dalam BEKAS KEDAP udara yee..Aku ikat mulut plastiknya kuat-kuat supaya tak masuk angin dan di simpan dlm peti sejuk..kalau terdedah pada udara, florenta akan beku.
Resepi sebijik-sebijik aku copy dekat facebook DDSA tu..ok selamat mencuba tau!
cepat je habis..bapak budak dengan budak sama naik berebut makan..haha..tak sampai sehari pun benda ni duduk dalam balang..kikiki..nanti nak buat lagi..ada balance lagi tepung dengan almond tu..
Oklah nanti sembang lagi 
BAI!

6 comments:

safurara said...

wehhhh! pandainya ko buattt! nak gak.

mrs kayrul said...

Aku dulu pernah buat x jadi plak masa potong....bila dah beli pisau piza, aku plak malas nak buat...hihihi

CikNaa said...

rajin sungguh la anez ni..mcm2 resepi dia ada..huhu

Akim said...

Nyum nyum mintak sikit

acu yuhan said...

saya pnh buat mmg sedap// hi done folo, folo me back ;)

CikNaa said...

anez ni buat apa je jadi..jeles! huhu