Wednesday, 25 February 2015

CNY Pony Rides~

Assalammualaikum

Kemain tajuk..haha..CNY tahun lepas lagi aku dah bawak hannah naik kuda kat perak turf club ni..masa tu kecik lagi dia naik dengan asri..tapi masa tu takde gambar..hp mak pak dua2 takde battery..haha

Tahun ni memang dah plan nak bawak hannah naik lagi..dah siap2 charge hp..wakakkaa..aku ingat kan tiap kali CNY jer dorang bukak untuk orang luar naik..rupa-rupanya memang tiap minggu ada..tapi 2 round RM25..masa CNY ni RM10 aje..murah banyak kan..

Aku ingat hannah nangis lah takut nak naik..tak sangka aku dia berani dan steady jer duk atas kuda tu..kikiki...biasa lah mak2 cuak lebih..

Aku suruh asri ikut tepi..yela risau aku jatuh ke ape kang..pastu aku tanya lah orang in charge kat situ..kalau nak belajar naik kuda boleh ke..pastu dia kata memang ada kelas tiap sabtu ahad..RM350 sebulan..dia tunjuk ada sorang budak cina dalam 4,5 tahun kot..dia kata budak tu dah pandai dah handle kuda sendiri..laju je..

Wahh teruja sangat aku..insyaAllah ada rezeki lebih memang nak hantar hannah..sunnah kan belajar sukan berkuda ni..permulaan ni aku nak try bawak naik tiap minggu jer dulu..kalau ok kite masuk class lah..hihi


dia cakap papa naik lah belakang..haha..semput pony tu kalau papa naik sekali..kiki

ececcecee bergaya lah..tapi kaki tak sampai kat pedal ;p


kusyuk tol


dah sampai kaki kita masuk kelas eh


serius sangat pon..


suruh senyum baru la nak senyum


gud job hannah!

Balik jer kecoh satu rumah bagitau atuk dengan opah dia naik kuda...jerit cerita kat atuk! hannah naik kuda bintik2..besar!haha cerita kat opah kuda tu ada mata lah, ada janggut lah, ada rambut, ada mulut, ada hidung...hahaha adoii macam lah atuk taktau.. T_______T

Tapi memang terbaik la kuda-kuda kat sini..memang cantik dan bersih jer kuda-kuda nya..memang djaga rapi sangat..


kuda yang adik aku naik ni nama dia Peanut..besar gila..adik aku kata gayat tul masa mula2 naik..

Begitula kisahnya seorang budak perempuan bernama Hannah menunggang kuda..hahaha

OK lah nanti sembang lagi..

BAI!

Tuesday, 17 February 2015

Teluk Batik~

Assalammualaikum


Sabtu lepas bawak hannah dengan hadeen pergi teluk batik..saja lah bawak hannah jalan..dia sekarang dah pandai komplen tau..tak best lah duduk macam ni (maksud duduk rumah)..pastu aku tanya lah kakak nak pergi mana..nak jalan-jalan..best..hamboiiiiiiii sangat tau..geram aku..dah pandai demand taknak duduk rumah.. T_____T

So sebab dah bunyi jom lah kita pergi tempat yang dekat saja..dalam 45 minit je teluk batik ni dari rumah aku..keluar rumah dalam pukul12 camtu..sampai tepi laut nya dalam 430 camtu..mama sempat lagi singgah tesco la apa lah..haha..biasalah tu..kikiki

Sampai-sampai hannah tak sabar dah nak mandi..papa kata tunggulah kejap papa tukar baju dulu..die tak sabar sangat dah..siap cakap mama dengan adik tunggu sini, hannah pergi mandi dulu..terasa dewasa sangatlah tu agaknya..hahaha

Mandi-mandi, main-main pasir, dalam setengah jam camtu naik...kejap je..mama dah bosan duduk tepi tengok jer..hahaha so paksa lah dorang naik..hadeen pun takmau diam dah..dia marah sebab tak dapat berguling-guling..duk atas riba jer dia taknak..macam-macam peel tau budak kecik tu..hihi

Aku rasa tiap tahun mesti ada pergi teluk batik ni tau..tahun lepas masa tu mengandungkan hadeen..tahun sebelum tu masa hannah 6 bulan..tahun ni bawak hadeen pulak..jangan tahun depan pergi mengandung adik hadeen pulak..opssss..wakakkaa..

Eh jom layan gambo lah..penat dah taip ni..


excited sangat nak jalan ini budak nak jalan -__-



budak gigi 4 batang sengih jela..tak paham lagi erti berjimba-jimba haha



mak pun nak selfie..anak buat tak layan..nasib tangan kat mulut..kalau kat bahu mata ke atas?haha



ceeeaa dah pandai buat peace..penat praktis kan nak..haha



tak sabar dah tunggu papa salin baju..dia dah berlari dah dengan pelampung tu tau T______T



kalau tak panggil memang taknak naik



tahun lepas pergi takut2 berani lagi dengan laut..ni naik pun taknak dah..eeee






kasi can laki bini selfie pulak..dah kenapa gambar ni macam gambar lukisan..haha pape jelah..

Baju mandi hannah tu dah sendat dah..kena beli lain lah ni..papa take note..!haha

KBAI.

Wednesday, 11 February 2015

Kisahnya Frozen~

Assalammualaikum


Nak cerita pasal hannah yang suka sangat..eh tak..terlampau dan melampau suka dengan movie frozen tu..masalahnye sekarang aku tengok makin teruk pulak ketagih tengok cerita tu..balik rumah opah je mesti suruh pasang CD Frozen tu..papa nak tengok berita pun tak boleh haha..pendek kata nampak jer tv nak frozen..nampak jer frozen nak tv haha



Tiap-tiap malam sekarang ni layan cite tu je..dia tahan tu tengok bagi habis jugak..sanggup tahan mata..eee berhantu betul la frozen tu..aku tengok adik memula buat dek jer bila pasang cite tu..dah lama-lama puluh kali ulang adik pun sekaki layan jugak..die boleh statik jer tengok movie tu..



Aduhh sakit kepala mak ko ni tau hadeen..kamu tu baru 6 bulan tau dah pandai tengok tv..aduhaiiii budak sekarang..dengan mama sekali terjebak beli tudung aj corak frozen sebabkan hannah ni minat sangat..haha alasan sangat mak ko..sekarang dah slow sikit dah dengan aj..tak daya nak kejar design dah terlampau laju..bahahaha



Haritu berjaya potty train hannah, aku hadiahkan dia spenda frozen 3 helai..dahh sudah tiap masa nak pakai yang tu jugakkk...ayoooo..sekarang upin ipin sebelah mata jer..dah berpatah arang berkerat rotan dengan upin ipin..wakkakakaka



Semua watak dalam tu hannah dah hafal..olaf, steven, kristoff, prince han, princess ana, princess elsa..tengok dengan mak kau sekali kena hafal..segala buku warna dia, puzzle dia, baju tido, semua nye frozen..masa frozen ni baru-baru keluar tu aku bagi gak dia tengok..tapi dia tak layan pun..mesti tak paham lah tu masa tu..bahaha..sejak dah besar sikit ni baru la addict gila dengan frozen tu haha





adik terpaksa tengok frozen jugak..haha






K nanti sembang lagi..

BAI!

Monday, 9 February 2015

Pengalaman Bersalin Ahmad Ayqazz Hadeen


Assalammualaikum

Hadeen dah 6 bulan dah mak nya baru sempat nak update blog..apa yang malas sangat nak update blog ni pun taktau lah..harini gigih jugak lah update..kang hadeen bising lak cerita bersalin dia takde dalam blog mama dia ni..haha..kita buat by date lah..kang panjang sangat pulak macam karangan..kehkeh


19.07.2014 - 21 Ramadhan 1435H


Macam biasa lah kena serah diri..dah lebih 9 hari dah dari due date..masa kakak hannah dulu pun lebih 8 hari baru turun tanda..anak-anak aku semua jenis suka duk dalam perut lama-lama..haha..aku tak puasa pun haritu..sebab rasa tak larat sangat dah..tapi aku bangun jugak lah sahur lepas tu terus siap-siap nak pergi hospital..hannah masa tu tido lagi..elok pun tido kang kalau jaga memang melalak la nak ikut..aku kiss jelah dia..sebak tu tuhan je tau..sobsss..


Sampai hospital terus daftar masuk wad..aku ingat boleh la induce harini jugak..rupanya kena besok pagi-pagi jugak..hampa di situ..haha..kalau tahu tadi baik datang petang-petang..takde lah melangut jer kat hospital..huhu


Duduk lah aku melangut nasib asri boleh masuk kejap-kejap..takde lah boring sangat..dalam pukul 3 petang tu doktor check jalan dah 3cm..aik tak rasa sakit pun..doktor kata ok besok tak payah induce..kita tunggu jer jalan bukak macam biasa..dalam hati tu alhamdulillah lega nye lah..tak sanggup rasa nye nak tanggung mcm hannah dulu..bergegar besi katil..haha..petang tu doktor scan berat dalam 3.2kg je..sebab aku cakap aku risau sebab pernah sebelum tu doktor scan berat nya 3.8kg..doktor tu kata jangan risau..3kg atau 3.2kg jer anak awak ni..fuhh aku pun lega lah..


Petang tu mak,abah, adik aku datang bawak hannah...pelik dia tanya nape mama duduk situ..sedih sangat lah masa tu..nak balik siap meraung lagi cakap 'nak mama' 'nak mama'..aduhhh tu yang lemah tu..aku suruh asri balik sekali..sebab nak buka puasa kan..aku suh dia datang sok pagi aje..sebab kesian kat hannah..kurang-kurang mama takde, papa ade kan..


Pukul11 malam tu aku tengah sembang-sembang dengan akak sebelah terasa macam ada air keluar ikut bawah..siap fikir eh aku terkencing ke ni..tetiba kompius sensorang..haha..aku bangun nak pergi toilet..blushhh habis lenjun lantai...banyak gile..haha..nurse masa tu datang nak cek bp..pecah air ketuban eh dia tanya..aku cakap aah..ok pakai pad nanti saya hantar kain lain..aku call asri suruh datang hospital balik..pukul12 pagi masa tu..nasib dia tak tido lagi..


Doktor check jalan masih 3cm..tapi aku dah start rasa sakit sikit-sikit dah..terus doktor hantar aku ke labour room sebab dah pecah air ketuban kan..bermula la siri kesakitan dalam lr...haha

MasyaAllah hanya tuhan yang tahu..mula-mula leh tahan lagi..aku boleh buat teknik pernafasan apa semua...lama-lama memang ke laut..aku dah takleh fokus dah..doc check asyik 3 cm je..lagi la aku stress..haha..aku mintak ubat tahan sakit..nurse cucuk pethedine..tul ke tah ejaan nya..erm apah tak rasa haha..

20.7.2014 - 22 Ramadhan 1435H


Pukul 5 pagi rasa nye baru 6 cm..perghh lama betul nak tunggu..subhanallah tuhan je tau sakitnye..tiap kali nurse masuk aku cakap nurse ada tak orang sakit macam saya nih..dia sedapkan hati aku cakap ada lagi teruk siap berguling..dalam hati aku, aku pun dah rasa nak berguling dah ni..bila doktor masuk pulak aku tanya lama lagi ke doktor..kejap je lagi katanya..doktor nye muda-muda semua..baik je..kesian je tengok aku..haha


Dalam pukul 10 camtu ada pulak budak bilik sebelah baru masuk..menjerit-jerit..kuat gila..doktor saya sakit..nurse saya sakit..aku pulak jadi kesian..memang kesian sangat..sampai nurse pun takda marah-marah budak tu...siap cakap awak tak boleh camni dik..awak kena kuat..mengucap..istigfar..dalam terjerit-jerit tu pun die beranak dulu dari aku tau..haha..


Doktor masuk lagi aku cakap doktor saya memang tak tahan dah ni..doktor tu kata takpa saya bagi ubat..ingat nak bagi epidural ke apa..haha..rupanye tong gas tu..sedut la aku sekuat hati..apah tak rasa jugak..lagi sakit ada..kebal tul aku..rasa nak tido pun tak da..aku rase dah habis lah gas tu..


Pukul 11 baru 8cm..aku cakap kat doktor cina tu doktor cepat lah saya dah tak tahan sakit sangat ni..doktor tu baik gila, senyum je..sikit lagi kak..ok kalau camtu panggil suami saya..alasan sangat haha..doktor tu pun cepat-cepat suruh nurse panggil asri..kesian agaknya dengan aku..sebab hospital gov ni dah nak teran baru boleh masuk kan..


Asri pun masuk dengan muka kesian gila..haha..kesian tengok dia pun letih tunggu aku dari pukul12 malam tadi sampai nak tengahari tak beranak-beranak lagi bini dia..dia urut-urut la belakang aku..tapi takda pulak mulut aku ni duk berzikir kat dia cakap sakit sakit sakit..aku diam jer tanggung sakit..agaknya bila dia masuk tu semangat tu ada sikit lah kot..hihi


Pukul 1 masuk lagi doktor check jalan dan dia cakap eh dah 10cm..tetiba penuh jer dah bilik aku tu dengan segala nurse dengan doktor..dorang semua bagi semangat suruh teran..mula-mula teran ok jer kena puji..kali kedua dah salah..aku pun dah taktau camne nak teran dah..haha..sakit tadi pun dah hilang..rasa sakit perut macam nak berak aje..


Tengok dah setengah jam tak jugak aku beranak masuk pulak bidan..kira otai la tu..siap buatkan air selusuh kat aku..biasa nye berjaya dia kata..hahaha dekat aku lansung tak jadi..kebal kamu ni..hahha..asri kat sebelah tak putus bagi semangat kat aku..aku cakap kat dia taktau nak teran camne dah..haha


Pukul 2 petang dah sejam aku meneran tak berjaya jugak..doktor suruh asri keluar sebab nak guna vacuum..doktor kata ni 50-50 je..vacuum ni 50 dan usaha awak 50..awak kena teran sekuat hati..aku pun teran sekuat hati pastu terasa macam benda keluar..panas je..tepat pukul 2.11pm lahirlah ahmad ayqazz hadeen..


Terus doktor letak hadeen atas dada aku..mula-mula dia tak menangis tau..aku dah cuak dah..lepas nurse bawak keluar tu baru lah dia menangis..alhamdulillah hadeen ok..masa tu doktor pun tak sempat dah tanya gender anak aku ape..


Lepas tu sesi menjahit..luka aku sampai ke belakang..masyaAllah sakitnya kena jahit..lama betul doktor tu jahit..lebih sejam aku rasa..sakitnye tuhan je tau, itu je nak cakap..hahaha..doktor tu cakap anak awak besar tu susah sikit nak teran..lepas ni insyaAllah beranak lagi sekali senang sebab dah ada jalan..sebelum ni awak operate kira anak ni macam anak first lah..tu yang lama nak bukak..balik buat senaman kagel katanye..hehe..terima kasih pada doktor pakar tu..doktor rahimah tak silap aku nama nye..baik sangat..


Kalau di ingat balik masa nak bersalin tu, memang taubat nak beranak lagi..tapi rasa tu makin hilang dan hilang..hahaha hadeen dah 2 tahun boleh kot bagi adik lagi..nikmat tengok anak tu mengatasi terus rasa fobia nak bersalin tu..kikikikiki


ni lah budak 3.7kg tu haha

fresh from oven
hari raya pertama - 9 hari





Ok dah tu..panjang dah ni

KBAI