Friday, 27 March 2015

Header Blog Baru~

Assalammualaikum

Baru sempat nak update blog..asyik duk tersangkut kat draf jer..ni baru sempat nak publish..semalam ada hari anugerah kat sekolah..tu bz melampau..orang penting lah katakan..kah! >.<

Aku saja nak tukar header blog..header lama kan ade gambar hannah jer..header baru aku tambah gambar hadeen..eh bukan gambar hadeen je, mak pak budak pun ada..hahaha..cuba-cuba buat sendiri header blog..hentam je..tak pandai sangat guna adobe photoshop..tau basic jer..ok lah untuk pakai sendiri-sendiri..janji leh pakai ye dak..HAHA..


lawa ke idok?haha

OK lah..nak balik ipoh jumpa mak abah tersayang..nanti sembang lagi ye..

BAI!

Thursday, 26 March 2015

Smadav Antivirus~

Assalammualaikum

Aku nak share dengan korang antivirus free..sepanjang aku kerja bidang teknikal ni kan macam-macam antivirus aku dah cuba pakai kat semua pc kat sekolah ni..dari yang free sampai lah yang berbayar..yang berbayar pernah pakai kaspersky dengan symantec..kaspersky tu ok lah detect gak..symantec tu aduhaii..dah lah berat pastu macam tak detect jer virusnya..

Free pulak aku pernah pakai avg, avira, avast..ok lah tapi berat..sekarang aku pakai antivirus SMADAV ni..free jer..ringan dan tak hang pc korang insyaAllah..lagi dia boleh detect virus shortcut..kan pendrive suka sangat kena virus ni..habis semua file die shortcut kan..yang best lagi bila korang cucuk jer pendrive kat pc, terus dia scan..memang sesuai sangat untuk orang yang malas nak scan dulu pendrive HAHA..pasang antivirus mahal pun kalau malas nak scan tak guna jugak..kihkihkih..

KLIK je link aku kasi tu lepas tu klik dekat yang aku bulat merah tu..dowload install next2 jer siap!

Ok lepas tu dah install smadav korang tambah lagi satu protector MSE atau Microsoft Security Essentials..yela smadav tu kan free..ada virus takleh detect, mse ni akan bantu mana yang dia takleh cover tu cewahhh..hehe..kadang pc baru memang dah ada..korang cuma update jer..klik start pastu search microsoft security  essentials tu lepas tu update dan scan..

Kalau pc lama korang leh download kat sini MSE 




paparan dia camni..kalau korang dah scan pc tu akan jadi warna hijau..lepas tu ada tick hijau tu kan ha kat situ dia bagitau korang punya mse up to date atau tak..kalau tak korang klik jer update tak atas tu

Ok dah boleh try kat pc masing-masing..

Ada info best aku kongsi lagi eh..

BAI..

Wednesday, 25 March 2015

Papa Buat Surprise~

Assalammualaikum

Asri pergi kursus semalam dekat kl..semalam aje..kul830 malam tadi sampai dah..

Balik-balik bawak kotak besar untuk hannah dengan adik katanye..macam biasa mama takde..sobsss.. -__-

Ambik hannah dengan hadeen kat rumah mil..sampai-sampai terus papa bagi hadiah kat hannah..excited kemain lagi..tak sabar sangat dah..cepat la papa..hadiah ape tu..hadiah hannah ke..bising mulut nye tanya macam-macam haha..

Bukak jer kotak tu....

tak sabar dah nak bukak

HAHA!kelakar gila muka ;p


 




sampai rumah sambung main dengan adik..masa kat rumah opah adik tido..

HAHAHA..terkujat sangat muka tengok patung anna tu..haha..cee siap kiss papa lagi..terima kasih papa..sayang papa..amboiii kemainn lagi ye..

Mana lah tak terkujat, obses gila dengan frozen sekarang..suka sangat dapat princess anna tu..

Adik pulak, papa belikan olaf..kemain die gelak-gelak main dengan olaf..suka sangat..habis kaki tangan olaf kena gigit >.<

Oklah nanti sembang lagi..

Daa..


Monday, 23 March 2015

Hari Keluarga JPS~

Assalammualaikum

Ofis asri buat hari keluarga haritu..baru nak update ha..aku tak bawak hadeen pun haritu..kesian kat dia..kang panas-panas dia tak selesa..dia dah la tak boleh tak cukup tido..dia stress kalau kacau time tido dia..haha kuat tido tau budak tu..tinggal la hadeen dengan opah..

Kul8 kitorang dah sampai kat tempat event tu..dorang buat event ni kat tepi sungai..sesuai lah dengan JPS kan berkaitan sungai kan..siap boleh naik boat lagi kalau teringin nak round sungai perak..haha

Asri tak cakap pun nak main game ape semua haritu..aku dengan bangganye pakai skirt haritu..merah lagi..haha..dah nak sampai baru lah cakap kat aku nape tak pakai seluar..jap lagi nak main game ikat kaki berpasangan..laaaaa apsal dari rumah tak cakap..geram aku tau     -_______-

Tak banyak pun tangkap gambar haritu..aku macam blur2 sket sebab first time join hari keluarga JPS ni..staf nye semua tak kenal lagi..yelah asri pun baru setahun kan kerja JPS ni..

Aku main la game masuk manik dalam benang dengan bowling dengan buah kelapa..oh lagi satu pertandingan gubahan..semua kalah haha..tak bernasib baik aku haritu..asri pulak masuk pertandingan teh tarik..dapat no3..eh tak sangka lak laki aku pandai buat teh tarik..kah!eleh tah2 juri tu kawan baik dia..lalalallaa ;p

Ada inflatable bouncer lagi..tapi hannah takut nak main..seram kot takut bebudak besar terlompat atas dia..haha..

Best sangat family day..balik dapat hamper lagi satu sorang..cabutan bertuah memang tak bertuah..asri lupa nak masukkan lagi satu kupon dalam tabung tu..denggg!memang sampai sudahlah tak bertuah..HAHA!

Bulan 5 ni ada family day lagi..family day geng gojes!tazabarrr!









Oklah nanti sembang lagi

BAI!

Sunday, 22 March 2015

Movie Review : Cinderella

Assalammualaikum




Jumaat lepas aku bawak hannah masuk panggung buat pertama kali nya..lepas habis kerja terus bawak dia..teluk intan ada panggung tau jangan memain..big cinema lagi..ok lah dari takde..takleh lawan lah tgv cinema tu semua..kehkehkeh..

Aku lagi teruja nak tengok short movie frozen tu..hannah kan obses gila dengan frozen..saje lah nak happy kan dia..eleh padahal mak dia pun suka gila frozen tu..kahkah!short movie tu memang tak menghampakan!memang best!cute sangat..asri pun asyik tergelak jer tengok..petanda bestla kan seorang bapa layan cite kartun..HAHAHA

Mana-mana anak korang yang obses dengan frozen tu kan..silalah bawak..memang best..mesti dorang teruja..tak puas tengok..patutnye buat lah frozen part 2..hahaha

Cinderella pulak OK lah..aku bagi 4/5 bintang..alah jalan cerita korang dah boleh agak..cerita dongeng cinderella yang korang semua tau..hehe..cinderella nya sangat cantik tau..ella @ lily james..gaun dengan kasut dia lawa gila..teringin nak rasa pakai..kahkah..prince charming richard madden..harus la hensem dah kata putera raja..haha


kembang gila gaun dia..lawa!

kasut kaca dia..bersinar-sinar ha..haha

Banyak lah babak kelakar yang boleh buat korang ketawa dalam panggung tu..adik beradik tiri cinderella yang bangga gila dengan dress dorang padahal dah rupa pokok krismas jer..hahha..time pari-pari nak magic kan tu pun kelakar..angsa jadi driver kereta kuda cinderella tau..HAHA kelakar gila binatang-binatang tu di magic kan jadi orang..KAH!

Ok dah aku cerita sikit jer..kang tak best pulak korang nak tengok aku cerita semua..HAHA..hannah mula-mula macam takut gak masa masuk dalam panggung tu..kan gelap..tapi dalam takut-takut tu taknak pulak bila papa nak riba..nak duduk kerusi sendiri..bagus lah nak, kalau tak rugi jelah kerusi tu tak duduk..kahkah..



ada gambar bertiga..anak opis mate aku tangkap kan..hehe

mak syok sendiri tengok camera -_____-

cecece kusyuk..

Masa short movie frozen tu dia memang terpaku la tengok..enjoy sangat dia..pastu bila masuk part cerita cinderella dia macam start boring..tapi takde lah ajak balik..dia sibuk lah makan popcorn dia..lepas tu bila babak magic tu suka lah dia sebab binatang tukar jadi orang kan..haha..

Masa nak balik ada la pulak iklan movie coming soon 'home'..cerita kartun..sibuk nak tengok cerita tu pulak..menangis taknak balik..dengg!adoilaa..haha

OK dah habis..nanti sembang lagi eh..

Daaa..

Friday, 20 March 2015

Aeroplane

Assalammualaikum

Semalam balik ipoh hantar mak aku balik..asri pergi kursus kan..aku ajak mak teman kan..kikiki..best woo mak ada kat rumah..dapat makan sesedap..mak dah balik, makan masakan sendiri la balik..sobss..

Sebelum balik semalam singgah kat botani..tengok orang main kapal terbang..helikopter pun ada..teruja la budak berdua tu tengok..bunyi kuat jugak sebab yang ni dorang pakai minyak asri kata..bukan pakai bateri remote cikai tu haha..

Aku tengok orang yang main tu pakai kemeja lagi..balik keja terus main agaknye..bestnye duduk ipoh..macam-macam aktiviti leh buat dengan anak..aku duk kg gajah ni balik rumah bawak hannah depan rumah jer la main beskal..boringgg..hahaha..sobss..asri kata jom la beli rumah satu lagi kat ipoh..dah pencen kita duduk ipoh..ape ke nak buat dah tua-tua duk pekan..muda-muda la duduk pekan..sedihhhh  -____-

Hannah ni kan aku pelik sikit..dia tak suka sangat main bebear, masak-masak sangat..main tu main tapi kurang..kalau pergi mall dia boo layan jer bebear tu semua..takyah risau dia mintak..haha..ko tau dia mintak ape?hannah nak kapal terbang..hannah nak keretapi..tapi aku tak belikan pun..ciskek mak nye pun kedek..hahaha ;p

teruja sangat lah tu dapat tengok aeroplane

dah rupa AA punya flight plak merah putih...kikiki

heli plak nak buat show..

bawak anak-anak tengok benda macam ni pun dorang teruja sangat..

tak lama lagi kawasan ni pun nak naik perumahan lagi

hadeen jakun..hahaha

panggil tak pedulik pun

korang nampak ke heli nye.. ;p

Oklah nanti sembang lain..

BAI!

Thursday, 19 March 2015

Euwwww Lizard!

Assalammualaikum

HAHAHAHHAHA!ha siap gelak dulu...hannah la punya pasal..cerita pagi tadi..aku tak habis lagi gelak sampai sekarang..kahkahkah..

Kisahnye pagi tadi aku nak mandikan dia..dia dah masuk dulu dalam bilik air, dah siap mandi duk bawah shower...aku kat luar ambik towel dia..bila aku nak masuk tu aku nampak macam cicak kat tepi kaki hannah tau..aku ni kan rabun teruk..so macam kabur-kabur sikit..aku jenguk la tengkuk ni dekat sikit..memang sah!cicak!

Aku takde la takut sangat cicak tu..tapi aku geli kang merayap atas aku..aku cakap la kat hannah dengan lemah lembut jer..

AKU : kakak.....ada lizard kat kaki kakak....

HANNAH : ha?sambil pandang bawah..

Apa lagi..beberapa saat kemudian..

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa lizard pergiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hannah menjerit...kuat gile ko tau tak..bergegar bilik air aku rasa..orang sebelah mesti terbangun tido terus dengan hannah jerit..kahkahkahkah..

Aku berdiri kat pintu bilik air lagi sambil gelak..haha jahat punya mak pergi gelak jer..

Aku tengok lizard tu mcm tak boleh pergi sebab kena air shower tu kan..tapi bila hannah jerit terus cicak tu lari...hahahaa

Bila dah lari tu baru aku masuk peluk hannah pujuk dia..kuat gila nangis masa aku peluk tu..hahaha..sambil nangis tu dia sempat lagi cakap tunggu la papa balik, hannah suruh papa pukul lizard..hahahaa asri takde pergi kursus dari isnin haritu sampai harini...

Masa kecik dulu memang ktorang suka takutkan hannah dengan cicak..kalau dia meragam ke ape ke..kitorang cakap kang lizard gigit..masa tu dia taktau pun apa lizard tu..sampai sekarang memang dia cukup takut dengan lizard tu..hahaha..

Memang dia tak sangka agaknya lizard tu kat kaki dia..sebab selalu nampak kat dinding jer..mengeletar aku tengok..sian pulak..haha..


budak takut lizard..haha

Oklah nanti sembang lagi..netbook aku ada lagi satu tak settle..haha

KBAI!

Tuesday, 17 March 2015

Instant Shawl Meletup-Letup!

Assalammualaikum

Ececeece semangat aku update blog pagi nih..tepuk tangan untuk diri sendiri walaupun ada 6 bijik lagi netbook tak settle..takpe esok siap lah tu..kehkehkeh..

Nak review instant shawl yang Rara hadiahkan aku ni..jangan jeles..LALALALA..Rara dah bagi lama aku jer lupa nak pakai..hehe..aku kan dah berpatah arang dengan aj..sekarang misi nak kumpul instant la pulak..senang pun senang..bergaya lagi..dan no 1 best TAK PAYAH GOSOK!haha dasar pemalas..eh tapi sebelum ni aku rajin tau sebab aku pakai bawal..lalalala..


hadeen stress pagi-pagi mak paksa bergambar..lalalalala

Rara jual instant shawl tak payah gosok hoii sekarang..macam-macam design..

Follow lah ig dia

@safuraonlineshop
@safuraonlineshop
@safuraonlineshop

Korang mesti puas hati..jangan risau servis tiptop meletup letup..hehehe

Tokey instant shawl yang jelita pakai instant shawl nelofar..kenapa?kenapa lawa sangat shawl tu..waaaaa

Oklah esok sembang lagi kalau rajin..kehkehkeh..


KBAI

Monday, 16 March 2015

Farm In The City, Seri Kembangan~

Assalammualaikum

Adudududu letih nye..busy sangat aku seminggu dua ni..41 biji netbook baru sampai kat sekolah..pening lalat aku nak meng 'install nye..haih la..kalah pm tau aku ni..kikiki..ade baki lagi 12..minggu ni leh settle lah tu..nak muntah dah aku haha..bukak fb pun kejap-kejap je di hujung waktu..


Nak cite pasal FITC ni pun asyik tangguh jer..aku dah pergi dua minggu lepas, baru sempat harini nak cite..2 mac tak silap aku pergi haritu..ktorang pergi hari isnin sebab taknak ramai orang..memang pergi tu takde orang pun haha..yela hari kerja kan..pergi pun mengejut jer..dari rumah pun dah pukul 11..ktorang ni duduk teluk intan..perjalanan tu ambik masa 2 jam setengah jugak lah..pastu tak campur sesat barat lagi..haha..dalam kul2 baru sampai sana..

Dalam FITC ni tak panas tau..ok jer nak bawak baby macam hadeen..kawasan dia memang banyak pokok..so takde lah penat sangat jalan..jalan dalam zoo pun penat tau panas..korang mesti kena bawak anak-anak datang sini..memang best oiii...bukan budak je aku yang tua ni pun teruja+jakun tau..terbaikk sangat FITC ni..


Jom lah layan gambar.. ---->awas memang banyak gambar..haha




dah kenapa hannah..haha

takut-takut berani...mula-mula dia campak jer atas kura-kura tu..nah makan sendiri katanye T_________T

hannah takut kura-kura tu datang dekat dia..haha
Siyes korang kena pergi tengok kura-kura ni..memang macam zaman dinosour..pelik sangat rupa die..pertama kali aku tengok..

ular sawa!!!besar gila bak hang!seram tul bile tengok..
ayam ke ape tah..aku pun lupa..bile dekat, pelan-pelan jer dia blah..takut le tu..haha
burung-burung kat sini bersih-bersih je tau..memang cantik-cantik..
cantik kan burung biru tu..
aku pertama kali tau bagi burung makan..memula tu macam geli..lepas tu BEST!!haha
haha..budak ni cukup takut...burung tu datang jer terus die pergi buang jer makanan burung tu..haihlah..
i ok jer..haha..best sangat!

merpati dua sejoli..
merak jantan
merak betina

Siyes best sebab korang memang leh dekat-dekat jer dengan binatang kat sini..memang jinak..aku tabik lah mr mano tu boleh jinakkan burung-burung ni..


asri kata macam vibrate hahaha..aku dengar terus tak jadi nak bagi makan..hahaha
ha burung ni dia makan buah-buahan..dalam tangan asri tu ada pisang..
mr mano tu siap ajar asri buat show bagi makan burung lagi..cayalah papa..leh lah buat show pasni..hahahaa :p
bagi merak makan..asri kata memula tu rasa sakit..pastu merak tu dah pandai adjust ok dah..kikiki
kambing jinak sangat!ketakutan hannah..hahahahaha
tangkap ikan!ha ni suka sangat hannah..hehe..dapatlah sekor
rusa..live ooo tengok rusa..selalu kat zoo dari jauh jer..kangaroo pun ada..terlupa pulak nak tangkap gambar..haha
mak anak dua..abaikan muka mak yang keletihan tu..haha






comot!haha..geram mama dia wat muka camtu..






tak dapat naik poney sebab tak cukup tinggi..sobss
racoon!hahah!atas kepala jer..takut aku dia lompat kikiki
last sekali kakak dapat buku warna..hihi

Ladang buah-buahan pun ada tau..ha rumah rabbit pun ada..kami lalu aje..tapi kami tak masuk pun sebab nak cepat..sebab nak balik perak haritu jugak..lagi pun rabbit dah penah pegang..hahahaa..dulu belum ada anak kitorang pernah bela arnab..kehkehkeh..

Masa lawatan pulak..


Isnin : 10am hingga 6pm
Rabu - Jumaat : 10am hingga 6pm
Sabtu, Ahad, Cuti Sekolah/Umum : 9.30am hingga 6pm 
Selasa Tutup

Lokasi..



Kalau korang dari perak ambik jer highway LDP tu..memang senang..kata asri terus jer..haha..aku pun taktau die yang bawak..kikiki..sebab mula-mula tu ktorang sesat tau..lepas tu bila dah jumpe, lah ikut ldp lagi senang..haha

Aku bagi 5/5 bintang..memang best..sape tak pernah pergi lagi silakan lah pergi..pasti tak menyesal..terbaikk wa cakap lu!!!haha..Ok lah..nanti sembang lagi

BAI!