Wednesday, 29 April 2015

Bikini Mr Diy

Assalammualaikum

Hari minggu haritu kan pergi MR DIY..cari bikini hannah untuk family day..haha kemain kan bikini pun baru..takda lah bikini hannah memang dah kecik dah..ketat sangat..kesian pakai macam sarung nangka dah..beli masa umur 9 bulan rasa nya..masa tu besar sikit lah dia pakai..beli kat expo mid valley tak silap..


Bebudak gojes kata MR DIY ada jual..pergi tengok perghhh murahhhh wei..6.90 sehelai haha..jimat sungguh lah kan..ala nak pakai mandi je pun..murah-murah sudahh..lalalala..
Try la malam tadi suruh hannah pakai..sekali melalak sebab dia marah baju nya senteng..hahaha..gigih dia tarik-tarik baju ke bawah..mana nak boleh dah baju nye memang kecik camtu..bising dia cakap tak muat mama..baju kecik -_____-

Aku cakap kakak jangan lah nangis..kalau tak pakai baju ni nanti tak boleh mandi kolam..lagi lah kuat nangis...eee...lepas tu dah taknak bukak pulak ajak mandi dalam besen dalam bilik air pulak..drama sangat -___-



besok dah besar tengok la gambar awak melalak ni ye hannah..haha
Lepas tu papa belanja pulak kakak sport shoe..nanti nak main game kat family day kata papa..haha game la sangat hannah ni..kang game ke mana dia ke mana..kikiki..hannah tak pernah ada sport shoe..papa nak belikan mak ok je..singgah la al ikhsan tengok kot ada berkenan..mau takde berkenan kat situ..haha..nangis tengok harga..mak kau pun tak pernah pakai sport shoe harga gitu..mama punya cap bata-bata jer..tu pun dah lunyai..haha..takpe lah hannah papa yang bayar..mama tolong pilih je..HAHA

beli terus pakai...
pink purple gitu

Ok lah nanti sembang lagi

BAI

Tuesday, 28 April 2015

Hannah Lepak Rumah Rafif

Assalammualaikum

Sambung cerita semalam lepak rumah mimi..dah janji nak sembang kan..haha kecoh ah kan buat part-part..ala sekali sekala..ada gak benda nak update..lalalala..

Mimi duk ajak tido rumah dia..balik esok..esok leh jalan gm klang katanya..aku ok jer..guru besau aku leh setttle punya..haha..asri lah segan wan takde..kalau wan ade dia ADD ON je..haha..

Aku kat rumah umie lagi dia wassap location dia..ko bagi tu lorong 4 mi..nasib aku set lorong 9 ikut alamat ko yang aku simpan..memang waze bawak aku ke jalan kebenaran..haha..

Aku cakap kat asri jom lah kejap singgah rumah mimi dah alang-alang..aku cakap mimi suruh mandikan budak-budak kat rumah dia..aku terus je set waze..ikut jelah asri dengan penuh redho dah tawadukk..kikikiki..

Mimi buat air teh strawberi..sedapp minum teh strawberi sambil sembang-sembang tak sedar dah pukul8..asri dah ajak jom banyak kali dah..nasib tak kena tinggal je dia balik dulu..kahkah..hadeen lah aktif sangat..suka sangat nak usik frame-frame mimi tu tau..asri pegang jerit-jerit tau nak turun..tu asri lekas je nak ajak balik..macam tak terkawal dah budak hadeen tu..haha

dekat nye tengok korang ni -______- macam nak masuk dalam ipad tu kan

hadeen perasan dewasa >____<
rafif tengah bincang dengan hannah macam mana nak bagi hannah tak balik malam tu *___*
Rafif tak bagi hannah balik..siap nangis lagi..mimi kata sapa jer yang datang dia tak bagi balik..siap bawak hannah masuk bilik dia tunjuk menan dia..umpan lah tu..rafif dengan mak dia sama je komplot taknak bagi hannah dengan aku balik..yang mak ajak tido jelah sini..esok kita boleh jalan kat gm..gm best macam-macam ada..eh macam budak ko gula-gula kan aku mi..hahaha..yang rafif pulak umpan hannah dengan menan..dia keluarkan semua menan dia.. >___<

Mi aku memang nak tido rumah ko tau..asri yang segan..salahkan ------> ASRI..haha..mi aku berkenan tengok meja makan ko mi..comel sangat..aku suka putih camtu..haha dah tengok meja makan orang pulak...dasar sangattt..


mak-mak gojes..kah!

bebudak semua tak layan -____-

Oklah nanti sembang lagi ye...

Sambung jemah kat family day nanti..kita lepak bilik si mimi ni..HAHA 

OK BAI

Monday, 27 April 2015

Birthday Party Ladybird Theme Double D

Assalammualaikum

Mengantuk aku tak habis lagi ni..semalam aku dari KL sampai kg gajah dalam 1130 malam..terus memasing terbungkang kepenatan haha..tak rancang pun nak pergi besday party dhia dengan dayyin ni..asri lah tetiba ajak jom lah pergi...

Perghhh ternganga la aku mendengar nye..kelam kabut la aku pergi siap..mandikan budak-budak tu, siap kan barang segala pukul1 jugak keluar rumahnya..yela tak plan kan..kalau plan dari awal, pagi-pagi dah gerak keluar dah..

Dah lama tak buat keje gila macam ni..haha..3 jam jugak kg gajah-KL..campur sesat lagi..haha..430 tau aku sampai rumah umie..bebudak ni tunggu aku sampai je agaknye..lepas tu memasing beransur nak balik..kejap sangat tau jumpa..kecoh ah korang balik cepat.. -___-

Aku sampai tak makan tau nak sembang dengan korang..korang dah balik baru lah aku hegeh-hegeh nak makan..mintak umie kek sepotong..haha..makan kek sambil sembang dengan ieza ashaari..ieza dengan dayah misnan je ade lagi masa tu..ieza flawless nye muka ko kan..nad pun sama..jelita ko sekarang kan..produk ape ko pakai ha..haha

Jom layan gambar lah wei..aku tak larat nak taip dah..ngantukkkk


kakak segala benda nak bawak -____-

adik segala benda nak masuk mulut -____-

masa ni ieza ashaari dengan hidayah misnan tak datang lagi

mekasih umie jemput kami..makan sedap-sedap semua..

jelitawan..kah!

aznor dan fiza..takyah nak kecikkan badan sangat ye az..haha

sue haida!first time jumpa sue..ayu dan lebut je orang nye tau..aku jer cakap bergempa-gempa..haha eh bukan aku sorang..khai dengan az pun sama..lalalala

dengan ratu mimi..sape ke lagi supermak yang kuat menjahit..haha

khai aku memang dengki dengan ko kurusss gila!jeles terlampau..sampai aku rasa taknak makan banyak kat rumah umie semalam tau..haha

kesian ko kan az...mesti lenguh tengkuk ko semalam kan kena tunduk tangkap gambar..al maklum lah mak gojes ramai comel loteeee..hahaha

danish cakap dalam hati : cover sikit gelak tu ye mak..haha

tahniah geng jemah..anda semua berjaya menarik perhatian tetamu lain semalam dengan kekecohan kita hahaha

ha nasib ada gambar ieza ashaari flawless..takde mau dia ngamuk kang..haha

korang lagi.... -_____-

pandai kan ko nad tutup badan dengan beg..lalalala
mat rafif aka mat dan..what are you doing guys..haha

dhia comel sangat dengan gaun bunga tau

eh hannah anak aku..!comot..abis baju putihhhhhhh

anak az...cute sangat dengan headband..nak dukung dia tapi tau lah anak bujang aku cengeng skit semalam...eeeee

Mintak maaf gambar anak-anak yang takde..maklumlah mak anak dua takleh nak aktif ke sana ke mari sangat..hahaha..mana yang depan mata je sempat snap..

Jumpa korang 3 minggu lagi eh kat family day!

Oklah cau cincau

Nanti sembang lagi 

Cerita lepak rumah mimi sambung esok boleh tak..aku nak half day ni..taip pun laju2..hahaha


KBAI..







Friday, 24 April 2015

GST dan Kebun Kecil Aku

Asslammualaikum

Sejak-sejak gst ni kan, pandai dah sikit aku jimat cermat..haha..yela barang makin mahal kot..tapi tak jugak leh jimat pun..semua pun kena beli kan..sebelum ni aku ada lah tanam serai dengan pandan..bukan apa, mak aku mesti bising bila datang rumah aku mesti takde daun yang dia nak..ko ni kakak semua benda takde..cuba lah tanam..duk lah tiap kali datang mak aku zikir tanam lah pokok daun kari, daun limau purut, bla bla bla...pokok bunga ros yang ko tanam..tu pun dah innalillah.. -___-

Pastu aku duk zikir pulak dekat asri..tanam lah bang, tanam lah bang..haha ade lah penambaikkan..dia sibuk kirakan sawit die je..takde masa lah kononnye kat pokok kecik-kecik ni..kikikiki..pokok pelam rajin pulak dia tanam kan..lagilah banyak daun gugur dan kena sapu..haritu ade berbuah sekali pokok tu..masam gila *___*

Aku bersyukur ada lah jugak tanah tepi rumah aku ni..ada lah jugak leh tanam sikit-sikit..teringat kawan-kawan aku duduk pekan camne nak tanam kan..yang simple-simple boleh lah tanam..kalau segala benda pun kena tanam, kena pindah cameron lah macam ni tanam sayur..wakakkakaa..


daun kari tanam dalam pasu..pasu ni dulu bunga ros..

pokok limau purut aku..haritu tanam atas tanah mati, tanam dalam pasu ok pulak..amboii sangat laki aku sport rim lapik pasu bunga -____-

serai

daun pandai ihsan mak aku

Lengkuas..haritu buat bahan perap ayam tu yang nampak kena korek tu..kikiki

pokok pelam asri..

Cili padi dengan daun kunyit, aku selalu pau rumah mak mertua aku..hahaha..mil aku lagi la macam-macam dia tanam..pokok tebu pun ada..siap boleh jual lagi..hehe..ada lagi satu pasu aku nak tanam daun sup lah..leh ke hidup tah..

Oklah nanti sembang lagi..

Bai

Wednesday, 22 April 2015

Marah

Assalammualaikum

Pagi-pagi masa drive nak pergi kerja aku selalu buka radio IKIM pukul 730..motivasi pagi dia best sangat..macam-macam ustaz ada..tak lah bosan kan orang yang sama..ustaz yang bagi motivasi memang terbaik ceramah dia..terkesan sangat di hati..cewahhh

Pagi tadi ustaz cerita pasal marah..tak ingat pulak ustaz apa..harus lah terasa sejak ada anak ni asyik nak marah jer..asyik nak jadi tarzan..aku kadang-kadang memang cuba kawal sehabis boleh, tapi entah lah..bebudak ni ada je tau buat mama jadi kingkong haha

Anak-anak tengah aktif biasalah kan..aktif tanda sihat..patutnya aku yang kawal marah..ustaz tu cerita ada sahabat nabi mintak nasihat dari rasululallah..tiga kali sahabat tanya, tiga kali juga nabi sebut jangan marah, jangan marah, jangan marah..betapa nabi tekan kan pasal marah ni..betapa penting nya sifat sabar tu dalam setiap diri manusia..

Marah tu dari syaitan..syaitan tu dari api, maka ambil lah wuduk jika marah..ustaz jelas kan lagi kalau marah tu cepat-cepat duduk..sebab kalau berdiri menambahkan lagi marah tu..sifat syaitan kan mendabik dada, ego..jadi rendahkan diri..kalau masih marah, berbaringlah..jarang kan orang nak marah dalam keadaan baring..

Ustaz tu olah lagi, kedudukan yang tinggi di sisi Allah, antaranya tidak marah orang yang menyakiti kamu..subhanallah..ni kadang-kadang orang hon kita pun dah nak marah kan..




Oklah moga ada manfaat nya pada korang..

Nanti sembang lagi

BAI

Tuesday, 21 April 2015

Aktiviti Anak-Beranak Petang Ahad

Assalammualaikum

Petang ahad haritu takde ke mana..kitorang anak beranak bakar ayam belakang rumah..gara-gara tengok mimi bakar ayam..sedap nampak nye..ajak lah asri..mujur laki rajin melayan..kikiki..

Aku takde sos untuk perap ayam tu..aku google je cari resepi..guna bahan-bahan asli gitu..resepi nye pun simple sangat..bahan-bahan pun semua ada..lengkuas, halia, serai, tomato, bawang besar, bawang putih, lada hitam, cili merah, garam, gula dan madu..madu tu aku pandai-pandai sendiri jer tambah..konon nak bagi efek ayam madu..kikiki..blend jer semua bahan tu..lumur dan perap..lagi lama perap lagi terangkat!...aku haritu kejap jer..start perap pukul 1 tengahari..bakar dalam kul2..kalau lagi lama lagi best gituuuu..

Pinjam mil aku punya tempat pemanggang..aku ada oven tapi macam tak best jer bakar dalam tu..bau asap arang buat lagi best tau aktiviti bakar ayam ni..haha..padahal asri lah kepenatan tunggu ayam masak..aku tolong tangkap gambar je... >____< 
bakar ayam cara macam ni terasa kat kampung gitu..teringat arwah atok tiap kali balik kampung mesti dia bakar ikan..sedapnyeeee.. 


garam, gula, madu jangan blend sekali..letak masa nak lumur kat ayam nanti..

ok siap dah blend




menguap tutup mulut la kakak

bising nak pakai topi..panas la apa lah..eee

tolong papa la konon nye tu..tolong tengok..

sedang di bakar..
Rasanye..?sedap tau! boleh tahan..kredit pada tuan punya resepi..aku lupa dah blog mana..hehe

Oklah nanti sembang lagi

BAI

Monday, 20 April 2015

Hadeen 9 Bulan

Assalammualaikum

Harini 20 hari bulan genap hadeen 9 bulan..petang nanti nak bawa pergi checkup..berapa dah berat agaknya..aku rasa macam ringan je..mana tak nye dah terlampau aktif..ada jer kerja dia dengan kakak..hadeen start boleh duduk sendiri 8 bulan haritu..tak lama lepas tu, baru merangkak..

Pantang nampak pintu biliK air terbukak laju jer dia nak masuk..lagi kita panggil hadeen!lagi laju dia pergi sambil gelak-gelak..eh ingat mak kau nak main kejar-kejar eh..kalau ada orang dalam bilik air, selagi tu lah dia ketuk-ketuk pintu nak masuk..budak ni suka mandi..kalau kejap sangat bagi mandi, menjerit lah dia tanda marah la tu..

Dan kuat memanjat jugak..tengok-tengok dah ada atas rocker sambil rocker tu bergoyang ke depan belakang..kakak jadi penonton sambil gelak-gelak je tengok adik atas rocker tu..apa ingat adik buat persembahan ke -___-

Sekarang rajin berdiri..dia meniti lah dekat kerusi, dekat segala benda lah boleh berdiri..malam tadi dah terlentang..mengantuk kot..aku tengok dah mamai tapi taknak tido jugak..haih..cepat-cepat bagi madu..orang tua-tua cakap kalau anak jatuh, cepat-cepat bagi benda manis..contoh air gula..tak sempat buat air gula madu pun boleh..

Kalau orang makan memang dia NAK jugak..sampai mengamuk tau nak jugak..aku pun tak paham..memang dia obses dengan makanan..makanan orang ye bukan makanan dia..haiyaaa..lagi ape eh..ha dah pandai REBUT mainan dengan kakak..dia tarik mainan kakak tengah pegang, pastu kakak tarik balik, dia tarik lagi sambil jerit..kakak dah la selalu kedek je dengan adik..bila mama cakap bagi adik pinjam kejap baru dia bagi..lepas tu dia ambik balik >___<

Kalau dengar dorang ni menjerit aku rasa macam ada anak 20 orang tau..dah pandai main dah budak dua orang tu..kakak menyorok belakang langsir, menjerit-jerit dia sambil gelak..ceaaa ada masa baik tu baik sangat siap gelak-gelak kemain lagi..sampai tang rebut mainan karang, kemain jugak lah menjerit nye masing-masing..


berlari mak kau tau nak tangkap gambar..kah! :P

HOBI TERKINI : cabut bunga opah

cengeng..nak berkepit jer sekarang

dah pandai main wiper

pegang tangan tu sibuk nak cabut kopiah..haha

Oklah nanti sembang lagi

BAI

Thursday, 16 April 2015

Bawal Satin Plain

Assalammualaikum..

Tengok drama hati perempuan tv3 pukul7?memula dulu aku tengok, sekarang tak sempat nak follow dah..eh bukan nak cerita pasal drama tu..aku nak cerita pasal tudung bawal yang heroin dia pakai..kalau korang perasan semua bawal satin kan dia pakai..lawa lah pulak..dah terpengaruh..HAHA..dasar!

Sebelum ni aku tengok adik aku rajin borong kain satin pastu dia buat shawl..aku ada satu shawl satin..tapi tak pakai pun dah..tersimpan je..pastu bila aku tengok drama hati perempuan tu eh comelnye dia pakai bawal satin..yang printed dia pakai pun lawa-lawa kan..

Pastu taktau mana nak beli teringat adik aku dia beli kain pastu hantar jahit tepi..aku pun pergi nagoya cari kain satin..semeter RM7..semeter cukup lah untuk bawal bidang 45"..aku beli 3 warna..pink belacan..eh ade ke nama pink belacan?hentam jelah..hijau petronas, lagi satu hijau lumut kot?lupa la nak tangkap gambar..aku pakai harini pink belacan..lawa tau pakai dengan baju kurung..ayu gitu..HAHA..walaupun tuan nya jalan dah rupa gengster jer..

Upah jahit tepi rm5..kiranya sehelai tudung jatuh dalam rm12..lebih kurang je adik ipar aku beli online sehelai rm15..baik aku beli online jer..jimat minyak nak pergi kedai jahit lah..nak pergi nagoya lah..dah berapa kerugian di situ..lom lagi kira hannah pau askrim ketika membeli kain tersebut..HAHA..

Korang beli jelah online..rara pun ada jual tu..beli jelah kat dia ok..



ayu tak???HAHA..letak bunga bagi effect ayu..KAH!

Oklah nanti sembang lagi

BAI

Emosi Pagi

Assalammualaikum

Tadi pagi hantar hannah dengan hadeen kat rumah opah..sedih sangat tengok budak dua orang tu..hannah berdiri kat pintu lambai mama dengan papa..adik opah dukung masam je muka adik..sayu je..cakap kat asri, dulu kita kecik-kecik mak sendiri yang jaga..kesian dorang mama tak jaga..

Bila sampai bab ni rasa hati kena siat-siat je..nak nangis pun ada..rasa nak berhenti kerja je sekarang..asri kata sabar..sikit masa jer lagi..tapi aku bersyukur opah yang jaga dorang..jadi kasih sayang tu masih berlipat ganda lah kan..hehe..tapi tetap rasa tak puas hati tak dapat jaga anak-anak sendiri..sob sob sob

Kakak sekarang makin manja..macam kurang kasih sayang pun ada..kesian sangat..balik kerja dah petang..malam kul10 dorang pun nak tido dah..masa tu terhad sangat..agaknya tu kakak nak perhatian..


rindu nya masa ni cuti 3 bulan haritu..ikut papa os..huaaa bestnya!

Buka facebook geng gojes terbaca pulak mimi share ni..oh lagi la rasa meronta-ronta hati aku ni..


huaaaa

Ok kena usaha lebih gigih ni..insyaAllah pasti tercapai impian aku ni..doakan aku kawan2!