Wednesday, 30 September 2015

Birthday Aku Yang Ke 29 Tahun

Assalammualaikum

Hai readers!aku lagi hehe..ade masa sikit update cerita sambutan birthday aku haritu..sabtu lepas birthday aku..alhamdulillah masih di beri peluang hidup di atas muka bumi ni di samping suami dan anak-anak tersayang..tahun depan dah nak masuk angka 3 dahhhh..huaaaa janganlah cepat sangat plssss..mak nak rasa muda belia lagi..hahaha..

Sabtu malam asri ajak pergi dinner kat david's diner ipoh..hadeen tido..mak aku suruh tinggal je..kitorang bawak lah hannah..tu pun mentido jugak die kat kedai makan tu....-____- ni first time makan kat david's dinner ni..owner die mat salleh kahwin dengan orang malaysia..restoran ni halal jangan risau..chef die pun melayu..takyah jauh-jauh naik katebang, kat ipoh pun leh rasa makanan amerika dah.. >___<


besday gurl >___<


pakcik asri tukang bayar..haha


 soup die sedap!mak bagi 5 bintang..haha


 ni aku punya..chicken steak kot nama dia lupa dah..besar hoii portion die..kenyang gila..kentang tu aku rasa satu je..tak larat nak habiskan..


 ni pakcik asri punya..beef steak..aku rasa sikit, sedap!last sekali budak yang serve kitorang tu tanya nak hantar pencuci mulut tak..aku kata tak payah..bungkus jer dik..gila tak larat nak sumbat lagi dah..pencuci mulut die brownies dengan aiskrim..pun sedappp!ahh aku mana ade benda tak sedap..semua pun sedap..dasar kuat makan!haha


 yang paling tak sangka dapat hadiah lagi!terkedu aku wehhh masa bukak briefcase tu..pakej meleleh air mata sekali haha..sebab aku baru belek-belek benda alah ni minggu lepas dengan adik aku kat aeon tu..jenuh aku tanya masa bila dia pergi beli handbag ni..rupanya masa aku buat facial haritu..hahaha..huaaaa terima kasih husband..terharu sangatttttt sebab cara surprise nye sungguh mengusik jiwa..


tepek gambar restoran..truely american food ko..terasa diri sesaat dua berada kat amerika bile pergi restoran ni..bahaha

Last sekali aku nak ucapkan terima kasih buat suami ku sebab bersusah payah demi menggembirakan isteri mu ini..cewahh ayat aku ni bikin korang muntah hijo je kang..haha..aku tau pakcik asri tu baca gak blog aku ni..muahahaha..oklah nanti sembang lagi..

BAI!


Tuesday, 29 September 2015

Jentayu SPA Ipoh

Assalammualaikum

Hai!amboii kemain hai..hahaha..jumaat lepas aku ajak asri pergi jentayu spa ni..memang dah lama nak pergi urut badan ni..lenguh-lenguh dah lama sangat tak pergi urut..pastu encik asri kata nak belanja pulak sempena besday..apa lagi ambik pakej terus..kikikiki..aku buat body massage, body scrub, floral milk bath dengan facial..

Facial dia memang tiptop ah..sampai tertido aku..aku ingat nak buat tiap bulan lah..dah umur nak masuk 3 series ni kan..elok lah jaga muka bagi lambat kan proses penuaan tu..massage dia pun ok lega sikit sakit-sakit badan tu..body scrub dengan floral milk bath pun best..lembut je kulit lepas tu..layanan dari staff dia memang terbaiikk..korang mesti rasa nak datang lagi..sesiapa yang berdekatan boleh lah try..jentayu spa ni dekat station 18 sebaris deret kedai magic boo..atas kedai dobi layan diri.. 


boleh wassap je kak ros tu, cepat jer dia reply


naik tangga terus tangkap sudut ni..haha kata blogger kan


spa dia teratur dan bersih je..dekat bilik setiap bilik rawatan ada econ dan selesa sangat..dalam bilik rawatan romantik je pakai lilin pastu dorang pasang lagu-lagu yang sangat menenangkan..sekali sekala pergi lah manjakan diri dah penat bekerja kan..


TQ husband!nanti belanja lah lagi..haha

Oklah nanti jumpa di lain siaran


BAI!


Monday, 28 September 2015

Aidiladha 2015

Assalammualaikum

Isnin datang lagi..kembali lah aku bekerja seperti biasa..ada yang cuti lagi ke..malas betul oii nak bangun pagi tadi..dah lama cuti..lemau lah sikit nak bangun tu kan..haha..update sikit la pasal raya..kang takut selamat jalan je entry raya aku ni haha..

Aku raya rumah mil dulu sebab mil aku buat korban..jumaat pagi tu baru balik ipoh..tak pergi solat raya pun, tau-tau je lah hadeen dah berjalan..raya puasa haritu boleh lah aku gigih pergi, hadeen tak berjalan lagi..kang aku bawak jugak pergi masjid, tak pasal budak tu ada kat sebelah tok imam je kang..hadeen tu bukan boleh percaya >___<

Lepas tolong mil buat bekpes, terus aku mandi kan je budak-budak tu..hadeen 630 dah bangun..dia bukan boleh dengar bunyi sikit pun bangun lah dia..bekpes sama-sama pastu yang lain pergi masjid tinggal lah aku dengan budak-budak ni dengan adik ipar aku..bosan wehh..dorang yang pergi solat tu terus pergi beraya rumah opah makan laksa lagiii..menyesal pulak aku tak ikut, kat rumah aku mengantuk layan mata jer..haha

Asri balik dalam pukul 11 ke pukul 12 tah..baru lah bergambar..itu pun hannah dah tido..jadi lah 3 orang je pun..ade jugak gambar raya..

breakfast ada apam, kuih talam, seri muka, nasi impit, lemang, rendang daging, rendang ayam, nasi gorang..perghhh memang kenyang mana lah tak mengantuk..haha


lepas mandi terus kena kerah bergambar..budak-budak ni macam biasalah memang saja taknak tengok camera tau..mak die ni berbulu je eeee


baju semua recycle..takde beli-beli..jimat cermat mak zaman-zaman gst ni..nasib muat lagi seluar si asri tu..baju raya tahun 2012 tu..haha


Oklah nanti sembang lagi

BAI!


Wednesday, 23 September 2015

Agro Fest & AEON Station 18

Assalammualaikum

Korang semua dah cuti ke?aku kerja lagi ni oiii..cuti takde..aku ambik jumaat je sehari..tinggal 2 hari je sampai hujung tahun ni..sadiss gila..haha

Untuk hilangkan bosan jom lah update satu entry..tengah rajin wehhh..kalau datang malas berabad lama tak update kihkihkih..

Ahad haritu abah aku ajak pergi Agro Fest kat RTC Gopeng..abah aku nak tengok pokok-pokok..sampai dah pukul 10..pusing-pusing jumpa lori ni bagi percuma je pokok cili dengan pokok terung..asri ambik lah satu nak tanam kat rumah..dia dah tanam kot dalam pasu..lupa pulak nak tanya..tah-tah dah mati..hahaha

mula elok jer tengok lori lalu lalang tetiba eh dah tido..
haha..

hannah photoboom gambar aunty wani haha!
selamba je dengan payung frozen die tuh

masam betul muka kamu hannah -____-

adik sambung tido dalam stroller
Dah abis pusing agro fest terus pergi aeon station 18..adik aku nak beli barang baby..tak beli ape pun lagi katanya..adik aku ni bz sket..biasalah cikgu sekarang macam-macam kerja..bukan macam cikgu dulu-dulu..dia mintak aku pilih kan sebab tetiba blur nak beli baju baby macam mana..eh baju dia macam-macam fesyen pandai pulak pilih..saje nak manja-manja nih.. >___<


 ape kena pulak hannah tu


serius nye muka aku bagi taklimat hahaha

sepupu aku tu spek putih..single lagi tuh..untuk maklumat lanjut sila contact aku..wakkaka gila punya promote

Di kesempatan ni aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua pembaca blog aku..mintak maaf kalau penulisan aku ada menyinggung perasaan korang..kepada yang balik kampung tu berhati-hati di jalan raya..

Malam kang nak bakar lemang ni..kat rumah mil setiap kali raya memang bakar lemang..sedapnyeee makan dengan rendang ayam..

Oklah nanti sembang lagi..

BAI!


Tuesday, 22 September 2015

Dating Husband & Wife

Assalammulaikum

Ada masa 15 minit lagi nak balik..update jap kisah laki bini ni dating pergi tengok movie..haha..malam tu budak-budak tu tido awal..kepenatan main kat padang polo kan petang tu..tetiba asri kata jom tengok wayang..bosan le tu anak-anak tido..pastu mak aku kata pergi jelah..mak leh tengokkan..wahh mak dah bagi green light tu aku pun ape lagi on jelah..sekali sekala cari masa berdua eratkan kasih sayang..gituuu..

Sampai TGV Kinta City pukul 1040, terus beli tiket yang paling terdekat nak tengok..risau jugak bebudak tu takut terjaga..tapi mak aku kata tak bangun lansung pun budak berdua tu..letih sangat..yang ada paling terdekat cerita polis evo dengan sicario the mexican hitman..ambik la cerita sicario tu..polis evo tu tengok kat astro jelah mesti ada tayang nanti..haha

Asri kata cerita ni tak best..BAHAHAHA..dia bagi 1/5 je..kejam gile..memang pun biasa-biasa jelah pun pada aku..dia punya bunyi latar belakang jer yang gempak..jalan cite dia ala-ala je..ending dia korang akan cakap LAH!MACAM NI JE ENDING DIA?????!!!nampak banyak tanda soal HAHAHA!cerita ni memang ganas..18 SG..meletup-letup kepala orang kena tembak..

ececece sweet sangat lah tuh..ade masa bercakar jugak..sedangkan lidah lagi tergigit...ape pula suami isteri..buang yang keruh ambil yang jernih baru teguh peribadi..haha ampun ternyanyi lagu pramlee pulak..

ambik couple seat..kemain lagi konon nak sweet..ambik ko harga pun mencekik hahaha

Gitu lah kisah orang tua pergi dating..

Oklah nanti sembang lagi..

BAI!


Monday, 21 September 2015

Riadah Petang : Padang Polo Ipoh

Assalammualaikum


Sabtu lepas aku balik ipoh..adik aku yang duduk johor ada balik..raya haji nanti dia tak dapat balik sebab belah suami dia ade kenduri..mak aku nak ajak pergi cameron sebenarnya sabtu ahad tu tapi abah aku cakap tak payah lah jerebu bagai ni tak elok sangat berjalan..so takde buat apa, petang abah ajak pergi bawak budak-budak ni main dekat padang polo..

Hannah dengan hadeen sampai je macam tak tentu arah!macam jakun gila..hahaha kesian anak-anak mama..dekat kg gajah ada playground tapi kecik lagipun buruk sangat dah..jarang sangat bawak dorang main..selalu balik kerja bagi dorang main basikal jer dekat luar rumah..tu yang bila tengok playground besar gila jadi macam jakun sangat...atuk tak terkejar kan budak-budak ni..memang tak reti letih..

Atuk ikut jela cakap cucu tu..kejap hannah panggil pergi sana, kejap sini..memang jenuh abah aku ikut die..dengar suara dia je paling kuat..asri pulak sibuk kejar hadeen..budak tu lagi la lari non stop..takde break lansung..palang-palang playground tu jarang-jarang aku risau je jatuh sebab memang tinggi playgroundnye..sedar-sedar kitorang jer atas tu..mak pak lain semua pantau anak-anak dari bawah je..kami je atas playground tu..HAHAHA dasar!



tengok sampai jatuh-jatuh berlari

dengan papa naik sekali >__<

betapa gembira nye hadeen!

seronok la ramai melayan

sampai kena paksa makan aiskrim..haha..gigih mak dia beli pastu cakap papa lah makan..hannah nak main -_____-

penat opah melayan kejakunan budak berdua ni tau >___<


tengok kakak buat aksi ape pulak tuh..

gambar gegar..susah betul nak amibik gambar *____*

Atok tak larat dah ha

adik aku peknen 6 bulan..tapi perut tak nampak..peknen pun kurus tau..kalau akak die ni makin membesar lah kalau peknen 

kakak tu kena paksa duduk tangkap gambar..

tengok adik happy sampai dua-dua tangan naik atas..




tah ape la cakap dengan atok tu

sapa yang peknen sebenarnye ni??? -____-

Seronok sangat adik aku balik..dia duk jauh kan..lepas ni jumpe die bersalin nanti lah...due date die 18.12 nanti..pagi tadi die gerak balik johor dah..

Oklah nanti sembang lagi

BAI!

Friday, 18 September 2015

Photobook Pertama

Assalammualaikum

Saja nak share dengan korang photobook pertama aku..hehe..selalu aku tengok ctmah up kat fb dia punya photobook..kejap-kejap kang sampai lagi dia punya photobook..lama-lama dengan aku terpengaruh tengok dia buat cantik sangat..aku cuba buat satu dulu..nak tengok kualiti dia macam mana..tapi bila dah dapat siyes sangat cantik..aku jadi ketagih dah tau..waktu rehat tadi aku berjaya siapkan akak opis aku punya photobook..minggu depan sampai lah tu..servis dorang memang tiptop..kualiti sangat..aku beli voucer ni RM5 je kat groupon..murah dan berbaloi kot..cuma korang kena RAJIN!kalau tak sampai bila takkan siap HAHA

Terima kasih pada ctmah banyak beri tunjuk ajar kat aku dalam pembikinan photobook ni..amboii pembikinan ko mampu?..haha

Lepas ni nak buat photobook birthday party hannah pulak..elok jugak buat photobook ni, kalau hp/pendrive korang kena virus ke apa..pastu hilang pulak gambar..nangis tak berair mata la hoiii gambar beribu..sekurang-kurangnya kita ada backup dengan photobook ni..sekali sekala boleh belek-belek balik hehe


muka depan..comel tak???


best tak???


teruja tak????


ada rasa nak miliki nya satu??


Gituuu caption hasutan aku..HAHAHA..jomlah sama-sama terjebak..dulu aku pernah beli voucer free tu kat groupon..sampai sudah tak buat..ni bila berbayar rajin tu meningkat sehingga 100% HAHA

Oklah nanti sembang lagi..

BAI!


Tuesday, 15 September 2015

Homemade Sand Art

Assalammualaikum

Ahad lepas tak pergi mana..lepak kat rumah je sambil berangan jadi surirumah haha..asri pergi kebun..tengok hannah bosan je tengok tv, mama pun fikir-fikir apa lah nak buat aktiviti dengan hannah ni..tetiba ting! teringat kat fb ada orang share pasal homemade sand art ni..buat daripada garam dengan pewarna makanan je.

Garam halus tu aku letak dalam bekas gini pastu titik je dengan pewarna..taku ada 3 pewarna je kat umah ni..biru, merah dengan hijau..aku campur-campur kan warna tu dapat lah 6 warna..hehe..lepas tu kena biarkan selama 12 jam bagi dia kering..tak sempat tunggu 12 jam pun hannah dah kecoh mintak main -____-


gambar ni 5 warna je..dah sidai kain apa semua baru teringat eh merah dengan hijau tak campur lagi..haha..lepas tu baru aku campur jadi pulak warna coklat..terlupa pulak aku nak campur tiga-tiga warna..jadi warna ape ek..


masa ni pukul 4 petang kot..dia tak sabar dah mama cepat lah hannah nak main pasir tu..nak main nak main..cukup 10 kali zikir mak pun surrender..haha


happy face ;) aku bentang surat kabar kat luar..hah main lah sepah macam mana pun lepas tu terus sapu je..kalau dalam rumah main benda ni, mak ko hijo lah jawab nya..haha


mak yang tak bape nak pandai lukis..google dan tiru..kalau dapat print lagi cantik tau..letak gam dan baru tabur garam..gam kan bahagian yang nak warna kan tu..bahagian demi bahagian..jangan gam semua pulak..


ni lah akibat tak tunggu 12 jam..pewarna tu tak kering pun lagi..tapi takpe pewarna makanan je..bising dia tangan biru haha


gituuuu cow hannah yang berwarna biru dan bermulut oren >___<


tara!siap dah princess kakak yang berjambul biru...haha tu crown lah!

Aku beli cardboard yang keras tu tampal hasil seni hannah ni dan gantung kat bilik..suka + bangga dia mama gantung..

Korang ajak lah anak-anak buat..siyes dorang happy sangat..aku ni mak yang bekerja..bila dapat layan anak macam ni satu nikmat yang tak tergambar!

Ok lah nanti sembang lagi

BAI!


Monday, 14 September 2015

Makan Sambil Berperang


Assalammualaikum

Malam tadi dinner kat luar..asri belanja tanda terima kasih sebab aku jaga anak-anak selama tiga hari dengan baik..hahahha..choiii sangat..takde lah aku teringin nak makan kerabu mangga..dekat kg gajah ni kan ni lah satu-satu nya kedai siam tersedap gila di alam maya..hahaha gitu review aku..sedap weh macam makan kat thai tau..macam lah pernah makan kat sana..kuikuikui

Kitorang duduk dekat tempat yang boleh bersila ni..senang sikit hadeen tu kan aktif..ha ambik main lah puas-puas..itu pun jenuh mengawal hadeen dari turun ke bawah..dia sibuk nak turun pergi kejar cat..aduhaiii..memang bersabar banyak-banyak je mak ko ni hadeen..besar kecik besar kecik jer mak ko ni tengok..rasa nak cubit je..haha..asri sebelah tangan suap nasi, sebelah tangan lagi pegang kaki hadeen..dia nak jugak turun ke bawah.. T____T

Aku cakap kat asri takpe pa, anak masa kecik ni je..dorang kecik pun kejap je kan..cecece pandai aku nasihat padahal nak cool kan hati sendiri yang dah mula nak hot tu..hahaha..hannah ok lah dah besar..behave jela makan...


huishh ni tak boleh usik..boifren budak kecik tu..mama die nak dekat pun marah..hisss

nampak senyum je mak ko kan..padahal di sebalik tabir dah tercekik mak ko ni hannah hahaha

ececece papa rajin plak nak selpie-selpie kan..kalau tak jenuh suruh bergamba..   -______-

jeng jeng jeng budak kecik tu dah detect kemesraan papa dan mama dia..

tengok sibuk je..kuat jeles tau budak ni..hahaha

tu dia kerabu mangga..sedap gilesss

tengok lahhhhh..die paling sibuk

takpe-takpe hadeen mama boleh suap sendiri -______-

Ada anak kecik ni kan, makan tu macam nak pergi lumba lari 100 meter..nasi pun tak sempat kunyah 44 kali..3 kali kunyah telan, 3 kunyah kali telan...nasib tak tercekik je..hahaha


Takpe ini lah kenangan untuk hari tua nanti kan..



OK lah nanti sembang lagi..



BAI!