Monday, 26 October 2015

Spotlight Ikano Power Centre

Assalammualaikum

Pertama kali pergi kedai spotlight ni..barang dia semua comel-comel..tapi harga pun comel sangatttt..haha..kedai orang kaya ni mak mertua aku cakap bahaha..aku cari kain felt untuk busy book hannah..dekat MR DIY pun aku ada beli jugak..tapi kain dia jenis keras sikit..lepas tu tak banyak pilihan warna..aku nak cari warna soft lepas tu nak cari yang kualiti sikit..yang jenis lembut tu dia tebal sikiT..sebab busy book hannah ni aku nak jahit..dah ade mesin jahit ni aku guna lah..kang bising pakcik asri ada mesin tapi jadi tukun..hahaha..

Felt dia memang banyak pilihan warna..siap ade yang corak lagi..sekaki 3.99 tak silap..aku tak beli pun yang keping-keping tu...beli sebungkus yang ade 5 helai warna tu..bukak-bukak alahai kecik sangat kain nye..haha ade lah besar tapak tangan..tapi kain kualiti la..lembut je..sebungkus tu rm7.99..mula-mula berbelah bahagi nak beli ke tak..aku cakap kat asri rasa macam kat daiso ade jual pack macam ni, pakcik asri kata ambik jelah..kang takde kat sana menyesal..haha..lagi aku beli button 8.99 dengan set benang tu..senang takde pening aku nak cari benang satu-satu...siap dengan bobbin tu sekali..satu set tu rm32.90 tak silap..mil aku kata boleh lah tu..sebab banyak warna kan..siap dengan jarum lagi..

blur pulak gambar nye..sportlight ikano ni sederet jer dengan popular dan toy r us

macam biasa hannah bergambar mata kelain..hiii stress mak



Oklah nanti sembang lagi..busy book hannah baru siap satu muka surat..hahaha..hoii bercinta betul nak siap kan nye..baru nak potong felt dah hadeen merengek nak susu lah..jap lagi kakak nak biskut lah..macam-macam dugaan haha..harap berjaya lah aku habiskan..doakan aku..haha..nanti dah banyak sikit siap aku update kat blog..

BAI!

Wednesday, 21 October 2015

Resepi Apam Susu Mudah

Assalammualaikum

Harini aku nak share resepi apam belang mudah ni..copy paste dari facebook resepi sheila rusly..aku tengok semua orang buat jadi je kan..memang senang sangat pun..sedap pulak tuh..tak payah pakai mixer pun..pakai jer blender..kembang elok tau uolsss


ni bahan-bahan nye..tapi kan tepung tu aku pakai la tepung gamdum faiza tu..dia macam pekat sikit jadi nye..aku rasa pakai tepung gandum blue key tu ok kot..bila pekat susah tau bila nak buat belang-belang tu..carca merba belang aku tu tau haha

Bahan-bahan

1. 4 biji telur
2. 1 sudu teh esen vanilla
3. 1 sudu besar ovalatte
4. 1 cawan gula pasir
5. 4 sudu besar susu pekat
6. 2 cawan tepung gandum
7. pewarna

Cara-cara

1. Nombor 1 sampai 5 blend sampai halus dan kembang
2. Dah kembang masukan tepung dan gaul sebati
3. Bahagikan kepada  beberapa bahagian dan warnakan
4. Loyang oleskan dengan majerin sikit
5. Masukan adunan dalam loyang selang seli dan kukus dalam 45 minit


 siap untuk di blend

 blend sampai kembang..bila gaul gebu je dan takde rasa gula dah bawah-bawah blender tu

 masukan tepung dan gaul kan

 gaul sampai sebati..tengok pekat sikit kan adunannye

 pembantu mama..masak sambil belajar pasal warna..hehe

 budak hadeen pun tolong jugak..tolong kacau..bising betul dia bawah meja..bagi naik atas kerusi kacau pulak..begitu lah dilema seorang mak -____-

 tengok tak cantik belang aku..belasah jelah eh..hahaha

 aku baca komen kat page tu balut penutup dengan aluminum foil supaya apam tak berlubang-lubang..tapi aku punya jadi jugak berlubang-lubang..aku rasa balut dengan towel lagi ok kot..sebab aluminium tu aku balut bertindih jadi masuk jugak air wap tu kot

 taraaa siap dah...maaf kan la tak bape nak lawa tu hahaha

panas-panas potong, hancur apam aku tambah pulak pisau aku tak tajam..haih banyak nau penyebab nye aku ni bahahah

 gebu jugak uolssss

hadeen suka sangat..dia boleh habiskan sepinggan uolss..hahaha

Oklah korang selamat mencuba eh

Nanti sembang lain

BAI!

Tuesday, 20 October 2015

Basikal Baru Hannah

Assalammualaikum

Update laju-laju ade 15 minit lagi nak balik..rabu lepas cuti awal muharam bawak hannah beli basikal idaman dia tu..dah lama berzikir nak basikal macam abang, nak macam abang..mama tak larat nak dengar dah jom lah kita beli haha

Sampai kedai terus pilih sendiri..mama hannah nak yang ni..tunjuk basikal besar sikit lah..mula-mula macam berbelah bahagi jugak nak beli yang tu..yelah yang tu besar sikit..nak naik pun kena tolong pegang kan..pakcik asri kata ok lah tu leh pakai lama sikit..dah alang-alang sikit lagi nak kena beli lagi..gitu kata menteri kewangan dalam langkah penjimatan..hahaha

Mama ikut jelah lagipun hannah nak sangat..boleh lah kayuh tapi sekerat-sekerat..sebab basikal besar kan..kalau basikal kecik tu elok je dia kayuh..murah lah kedai uncle ni jual rm165..tempat lain aku survey rm180 ke atas..lagipun tayar hidup basikal tu..takde la semput mengayuh tayar mati..hehe

 kakak happy nak beli basikal

 adik siap kemeja mak pakai kan semata nak pergi beli basikal..bahaha

 selfie ;)

 nak color pink tengah-tengah tu

 mula-mula aku tunjuk yang biru tu..taknak dia..dia kata tu adik punya..amboii besar sangat ko kan kak

 kusyuk tengok uncle pam tayar haha

 sampai rumah terus main..adik pun sibuk nak tumpang..hahaha

otw balik kakak banyak kali cakap terima kasih mama, terima kasih papa beli basikal hannah..sayang mama sambil kiss..pandai bodek budak ni haha..

 pastu mak budak kelaparan..ajak pakcik asri makan bakso..sedap betul bakso dia tau..meatball banyak dalam tu..puas makan!

 papa dengan anak-anak makan roti canai..peberet kakak hannah..

Oklah tu lah kisah hannah dapat basikal baru berwarna pink..

Nanti sembang lagi 

BAI!

Monday, 19 October 2015

Review : Strawberry Park Resort

Assalammualaikum

Ohoiii baru ada masa ha nak jenguk blog..minggu lepas sibuk sikit sekolah aku buat sukan tahunan..rabu tu sukaneka, jumaat baru sukan tahunan..sampai harini terasa kepenatan nye tau..haha dasar sangat..aku nak sambung entry pasal Strawberry Park Resort berkurun dah dekat draf ni..

Resort ni memang best..persekitaran dia tenang sangat..sunyi memang takde bunyi bising..sesuai sangat untuk korang yang nak tenangkan fikiran..bilik luas dan tandas dia sangat luas..toilet tu besar macam satu bilik lain pulak..toiletries dia semua ada lengkap..ada kettle korang nak masak air, ada teh dengan kopi kalau nak bancuh air..peti ais mini pun ada..tapi pendapat aku la kan, daripada letak peti ais baik letak microwave..senang aku nak masak maggie..kat tempat sejuk ni lapar je..takde makna sejuk-sejuk nak minum air sejuk..haha..lepas tu kalau panggil servis untuk bersihkan bilik pun pantas sangat dorang datang dan buat..

Tapi satu je yang tak best..breakfast dia memang tak best lansung..takda pilihan..kalau pagi tu ade lah nasi lemak dengan mee goreng..atau nasi goreng dengan mee goreng..takde rasa lansung nasi goreng dia..plain gila..bubur pun takde untuk budak-budak..lepas tu kalau korang turun lambat memang kelaparan lah jawabnyee..hari last tu aku turun dalam pukul9 kot..dah takde ape yang tinggal..air pun dorang tak refill..makan lah saki baki makanan yang ade..sedih gila..haha..lunch dengan dinner ok lah..boleh lah makan..macam biasa lah tak banyak pilihan..huhu..bab makan jelah kecewa sikit tapi yang lain tiptop!

Ape lagi eh?ha!paling best internet wifi dia..laju gila kot..korang pergi dining dia pun dapat lagi internet..hehe..best sangat untuk kita yang live update ni hahaha..ada playground tapi outdoor..patut buat indoor la macam herritage sebab sini kejap kang hujan kan..ada indoor swimming pool tapi tak pergi pun..tak sempat..pakcik asri malam pun ade meeting la ape lah..haha..jangan merungut!nama pun ikut orang kerja..hahaha

 reception dia

 pintu masuk dia



 hannah suka nau dengan lion ni  -___- eh lion ke naga haha..tetiba kompius..naga rupanya..gigih aku cakap lion kat hannah..haha

 bilik best..bersih dan luas

 yang tepi tandas tu almari..boleh lah simpan beg korang dalam tu..takde lah semak pemandangan hehe

 ade almari pakaian, peti ais mini..tv pun flat screen..

 sliding door untuk keluar ke balcony..sejuk hoii nak melepak kat luar tu haha

hannah terjengket-jengket pijak lantai..haha

 toilet..

 pintu masuk..siap ade door bell lagi..

kerusi tempat aku lepak beronline..sambil di kacau oleh hadeen haha


Ok lah semoga bermanfaat pada korang..rate rooms dia korang check lah kat laman web dia eh..kalau aku letak pun dia berubah-ubah kan..

Nanti sembang lagi..

BAI!


Monday, 12 October 2015

Cameron Highland 2015

Assalammualaikum

Seminggu direct cuti malas betul nak bangun pagi ni..haha..dapat cuti jerebu sambung pulak rabu sampai jumaat ikut asri outstation kat cameron..tahun lepas pun aku ikut jugak tapi masa tu cuti dalam pantang..masa tu stay kat herritage..aku takde buat entry pun pergi tahun lepas tu..masa tu musim kemalasan melanda..haha..tahun ni dah berazam nak merajin kan diri..takpa kita tengok sampai mana rajin tu boleh pergi hahaha ;p

Mula-mula aku berbelah bahagi juge nak ikut sebab kalau aku ambik cuti ni memang habis terus lah cuti aku..tapi dah pakcik asri duk hasut ajak pergi + memang aku pun nak pergi jugak...>___< ahh lantak lah situ..akan datang punya cerita kita pikir lain..hahaha

AWAS! Entry ni memang banyak gambar..aku cerita terus dari day 1 hingga day 3..haha senang sekali harung..cameron je pun kan..nanti aku pergi over the sea aku buat by day ok..kikiki

DAY 1

Gerak dari rumah mak aku dalam pukul 1130, sampai dekat pukul 1 jugak lah..langit cerah je takde jerebu..seronok dapat tengok langit biru setelah sekian lama di selubungi jerebu..kitorang makan tengahari dekat brinchang..ade gerai tepi jalan je..makan nasi ayam..tak sedappp..haha..dah makan terus gerak cari Strawberry Park Resort..cerita pasal Strawberry Park Resort ni aku buat lain entry lah..senang boleh komplen lebih sikit bahaha

alhamdulillah sampai juga cameron akhirnya >__<

tunggu papa pergi beli roti..kakak lapar jer naik cameron >___< tu tengah berebut monopod..mak alih perhatian dengan menggambil gambar..takde makna nye lepas tu sambung rebut balik -___-


sampai dah Strawberyy Park Resort..tunggu papa check in

 kemain lagi korang kan

 budak ni sampai je bilik terus main telepon..last-last asyik bunyi je telepon tu terus pakcik asri cabut wayar..ha main la puas-puas >___<

                               besar sangat ke bisnes ko dik..haha

bilik kami 711..hujung sekali..

Letak barang, rehat kejap pastu keluar pergi taman rama-rama..aku kan sebab hannah nak sangat masuk je..kalau korang pergi tak payah la masuk..rama-rama nye sedih betul..semua duk melepak kat atas je..jenuh mencari rama-rama dalam tu nak tangkap gambar..masuk RM5 seorang untuk dewasa..kanak-kanak 4 tahun ke atas pun kena bayar..

 walaupun begitu bila bergambar mak tetap happy >__<

 adik baru bangun tido tu..

 masam betul adik oii

 ade la jumpe dua, tiga ekor rama-rama -____-

 semua nak buat dalam satu masa..haha..mata kelain, tangan tunjuk bunga, badan tunjuk camera ehh ape ayat aku ni 

 lagi hahaha

 ha baru la betul kakak hannah oiii

 nak tangkap dengan flower ni mama tapi mata tak tengok camera -____-


 posing dah cantik gambar pulak blur..sorii kakak haha


 hadeen takut rama-rama..gaya je sado tapi penakut haha

 mama pun nak jugekkkk

 susah nau bergambar dorang ni tau

 masa ni monopod boleh guna lagi..dapat kat hadeen lansung getah grip hp tu hilang taktau mana pergi *___*

 kakak peluk adik jangan bagi lari

 dengan papa

 dengan mama

Balik resort, mandi kan budak-budak, makan lepas tu pakcik asri pun pergi kerja..tinggal lah 3 beranak melayan kesejukan malam..haha..siyes weh sejuk..nak turun pijak lantai pun malas ni pulak nak pergi toilet..haha..macam mana nak pergi negara sejuk ni.. >___<

 adik kat cameron pukul 9 dah tido..baguss dik..boleh mama layan tv haha

 kakak ape lagi layan tv jelahh..

DAY 2

Pagi-pagi dah kejut kan budak-budak ni terus mandikan..heater ade takpe..bawak pergi makan sekali senang sementara papa tak pergi kerja lagi..kang mama sorang-sorang kelam kabut dunia kang..haha

Hari kedua takde pergi mana pun..melepak kat bilik jer..bawak kejap budak-budak ni pusing resort..hadeen dah buat amukan kat pintu nak keluar..duk main bukak tutup peti ais, sepahkan pampers..grrr mak sikit lagi je nak hijau tau haha

 morning kata hadeen

 selpie sementara papa ambik makanan 


menikmati makanan berlatar belakang hutan banat 


 hadeen amukan nak turun haha

bergambar lagi selagi bolehh..haha

 hadeen taknak masuk bilik haha eee kecik-kecik dah pandai nak jalan je ye..



 playground nye jauh di atas bukit sana..berehat jap kat pondok ni..suis pun ade tau kat pondok ni..bagus senang orang nak charge hp..haha hp je aku ingat kan..

 hurm suka la budak dua orang ni dapat main





 adik suka sangat main jongkang jongket spring ni..kakak turun menjerit die haha

 tak adventure tau jongkang jongket korang ni..tak merasa lah bila kawan ko tetiba terjun pang terhempas punggung ke tanah..bahahaha





 cantiknye permandangan..resort ni atas bukit..memang best tengok keliling hijau je..tenang fikiran..

 nah belanja lagi satu..tengok bunga-bunga segar je

 kat sini ade spa tau..ni pintu masuk ke spa dia







 balik bilik mintak roti lagi budak-budak ni..bukan budak je mak budak pun kelaparan haha

 ni muka sedih campur takut..hahaha..sedih tak dapat kutip strawberi takut bunyi guruh berdentum haha..



macam kat bawah takde atok kfc ni kan hannah 

macam biasa malam papa work, adik dah tido, mama dengan hannah layan tv..nikmatnye lah kan bersantai-santai gini..

DAY 3


Masa untuk balik..pukul 9 kitorang dah check out dah..turun makan terus bawak beg turun..nak kena cepat sebab masuk pukul 12 je dah hujan..tak syok lah jalan kan..target nak pergi Big Red Strawberry Farm dengan Ladang Teh Boh Sungei Palas..walaupun dah banyak kali pergi tapi still nak pergi jugak..haha lagipun dulu datang berdua, lepas tu datang dengan hannah lepas tu ni nak tunjuk kat hadeen pulak..dasar sangat..macam la hadeen tu paham..haha eh tapi dorang pun mesti stress selalu duduk rumah opah kan ha ni bagi tengok permandangan luas terbentang..gituuuu..

 pagi-pagi mintak strawberry..pastu rasa masam terus bagi mama ishh2..

mama korang muka macam tenang je kan..padahal nak hot dah bunyi keletung keletang hadeen main sudu -____-

eleh kakak papa amik gambar bukan main ngade lagi kan..haha

 mama tangkap gambar hannah dengan lion ni..tapi mata kelain..



 sebelum balik bergambar dulu sini..

 dah kenapa gambar ni kemudian..maapkan lah dah banyak nau gambar nye haha

 ni dekat Big Red Strawberry Farm..mak sorang jelah tengok camera kan...

picit tau la..ade masa memang datang geram kat anak sendiri tu..hahaha


 hannah tu takut sebab ade maskot strawberi besar kat depan haha

 3 benda ni RM31.90...semua sedap! ok berbaloi..haha

hadeen stress tengok strawberry haha

 eh bila papa ambik gambar elok pulak ko kan kak..bila mama ambik nape banyak sangat drama nyee.........-___-

 papa : kakak makan kenyang-kenyang tau kat bawah takde stroberii..haha papa pesan macam ape je siap tangan bagai..

peace :)

hadeen fish pun takut, pakcik asri celup kaki menjerit dia..dasar mak bapak suka menyakat..bahaha




Selesai dekat Big Red Strawberry Farm, bergerak pergi pasar pagi dia..tepi jalan je..kalau dari brinchang belah kanan....Big Red Strawberry Farm pun dekat brinchang..depan sikit lagi korang akan jumpe Ladang Teh Boh Sungei Palas belah kiri..lepas lalu taman rama-rama..

Takde beli ape pun kat pasar ni..borong teh, budak-budak pau topi, beli jeruk strawberi/rosselle tu, hannah mintak fishball goreng..tu jelah..ooh lagi satu pakcik asri belikan bunga 4 kuntum RM6..tetiba pakcik asri kata satu bagi hannah..3 je untuk mama..lama aku pikir nape pulak..ohh kemain ye pakcik asri nak romantik pulak..bahahaha..tapi hampeh bila bawak keluar dari plastik berderai kelopak nye..nampak sangat dah lama petik..haiyaaaa...

 hadeen bosan haha



 jalan nak ke Ladang Teh Boh Sungei Palas

indahnyaa..



 sampai dah..kalau korang bawak anak dia bagi jer parking atas..tu pun kalau tak penuh lah..

anak harimau terlepas kandang >___<

 cantik tak gambar aku ambik..macam DSLR pulak haha



 indahnya..ade lah 20 minit kot kitorang kat atas ni hirup udara segar..menikmati keindahan alam..subhanallah cantik!





 hadeen dah buat amukan nak turun haha!
 ok turun lah hadeen..haha

 nak bukak kasut pulak

 lantak lah nak...bagi mak bergambar dulu haha





 kat atas ni papa beli teh ais dengan teh o ais..sekali budak ni mintak milo ais..bahaha..mama cakap, hantuk kepala lah orang kat sini nak cari milo dah nama pun ladang teh..wakakakakaka..minum jelah die dengan redo lepas tu..tak paham lah tu mama cakap ape..haha

hannah tangkap..mula-mula senget..

 ade peningkatan..yang buat tergelak tu dia cakap kuat-kuat..ha nampak mama dengan papa! sebab pesan kat dia kalau nampak mama dengan papa baru tekan..bahaha





 perjalanan turun

 perjalanan balik lebat gila hujan..tak nampak jalan..kabus je...

Oklah habis dah..nanti sembang lagi..

BAI!