Wednesday, 16 December 2015

Resepi Almond Crunchy

Assalammualaikum

Hari tu aku cuba resepi almond crunchy dari facebook Dari Dapur Seorang Amatur..aku suka buat resepi dia sebab mesti jadi tau..macam-macam biskut aku cuba dah..memang sedap dan yang penting jadi dengan jayanya!hehe..


 4 bahan je..tapi rege boleh mencekik ni kalau buat selalu haha..patut lah orang jual mahal kan..modal pun mahal..tapi untung kalau buat sendiri..satu adunan aku dapat 4 tray..buat nipis-nipis baru sedap..macam tepung florenta dengan almond tu 500gram kan boleh buat dua kali tu..resepi ni satu bancuhan guna 250gram je tepung dengan almond..bijan hitam tu kalau dapat lagi beli kuantiti sikit lagi bagus..sebab dia guna sikit sangat hehehe

 senang je buat nye..pejam mata pun boleh..gaul je semua bahan..

 ratakan dalam tray dan tabur bijan hitam..pakai baking paper tau supaya tak melekat kang

 pembantu mama..tolong tabur bijan..hehe


tara ini lah hasilnya..dari segi bancuhan sangat senang..cuma korang kena jaga api lah jangan dia tergelap sangat warna nye..kena pandai lah adjust oven korang ehh..
Ok jom tengok bahan dan cara-cara nya :
Bahan-bahan
250g Tepung Florenta
250g Almond cincang
100g Pumpkin seed
1 sudu teh Black sesame (bijan hitam)
- Pizza cutter
- Baking paper/parchmnt paper/silicone paper
Cara-cara
1. Mula-mula alas kemas-kemas baking tray kita dengan baking paper/parchmnt paper/silicone paper.
2. Satukan tepung florenta, almond dn pumpkin seed dlm satu bekas. Gaul bagi semua bhn2 serata.
3. Tuang atas baking tray..ratakan dengan kemas..
4. Taburkan black sesame (Bijan hitam)..tak payah byk-banyak sgt..sekadar nampak cantik..
5. Bakar suhu 160°c selama 10 mnt ikut karenah oven masing-masing..guna api ats dan bawah.
6. Bila almond crunchy kita dh berwarna keemasan..keluarkan dan SEGERA potong dengan pizza cutter... (kalau takde pizza cutter, apa-apa cutter pun belasahlah asal boleh potong)
7. Lps potong biarkn sejuk sekejap dalam 10 minit... almond crunchy kita ni akan mengeras dan rangup..boleh lah simpan dlm bekas kedap udara cepat2... 
kiki emoticon

Kesilapan yang sering dilakukan :
1. Kesilapan pertama adalah menggunakan kertas ALAS DULANG yg salah. Mesti guna baking paper, parchmnt paper atau silicone paper...jgn sesekali guna kertas minyak biasa atau kertas biasa, nnti Almond Crunchy kita akn melekat pd kertas tu macam gam!
2. Jangan buat tebal-tebal... nnti tak sedap..kalau nak almond crunchy kita lebih rangup, buat nipis-nipis je..
3. Kalau almond crunchy kita belum masak selepas 10 minit, tambah masa dan terus monitor sampai warnanya bertukar keemasan (golden brown)..JANGAN sesekali NAIKKAN SUHU... nanti kekacang kita akan garing dan rasa pahit..
4. Perlu SEGERA POTONG sebaik dikeluarkan dr oven..proses perlu cepat sebab Almond Crunchy kita mulai mengeras seawal 30 saat selepas keluar oven... kalau dah terkeras susah pulak nak potong..nanti dia pecah (tp kalau terkeras, boleh panaskan balik dalam oven selama 2 minit supaya florenta cair balik)kiki emoticon
5. Jangan SALAH RATIO (nisbah)..nanti tak sedap dan muak makan..
6. Tepung Florenta yang lebih tu kena simpan dalam dalam BEKAS KEDAP udara yee..Aku ikat mulut plastiknya kuat-kuat supaya tak masuk angin dan di simpan dlm peti sejuk..kalau terdedah pada udara, florenta akan beku.
Resepi sebijik-sebijik aku copy dekat facebook DDSA tu..ok selamat mencuba tau!
cepat je habis..bapak budak dengan budak sama naik berebut makan..haha..tak sampai sehari pun benda ni duduk dalam balang..kikiki..nanti nak buat lagi..ada balance lagi tepung dengan almond tu..
Oklah nanti sembang lagi 
BAI!

Tuesday, 15 December 2015

Pertama Kali Menunggang Kuda!

Assalammualaikum

Hai readers!hehe..cerita dua minggu lepas baru sempat nak up ha..hehe..pagi ahad bawak budak-budak ni main dekat padang polo, balik tu singgah pulak Perak Turf Club Equestrian Training Centre..bawak hannah riadah menunggang kuda..rupa nya tempat ni tiap minggu dia dah bukak untuk pengunjung..dulu-dulu masa chineese new year jer dia bagi masuk..wahh best lah gini..dua minggu sekali bila balik ipoh je mama bawak hannah ye..bayaran pulak, untuk dua pusingan RM10 je..

Aku cakap kat asri aku nak cuba naik..dua kali asri tanya betul ke nak naik..hahaha betul lah..tak percaya lah tu aku ni berani..hehehe..sebelum ni asri yang selalu naik dengan hannah..masa tu aku takde keberanian lagi..haha

Tiba lah giliran aku pulak naik, masa mula-mula naik tu, ohmai tinggi gila..gayat hoiii..aku dah start cuak dah..dalam kepala aku dah pikir dah ini kalau jatuh ni memang patah kaki aku ni..hahaha tapi bila kuda tu dah start jalan ok jer..ikut rentak je..jangan keras kan badan..buat lembut je..gitu lah pekerja nye ajar aku..haha pekerja kat situ kata kuda ni tak buat lumba dah..memang untuk training budak-budak belajar dengan untuk orang kahwin nak tangkap gambar..patut cantik kuda nye bersih je..kuda ni boleh diam tu yang bagi pengunjung naik tu..

Hannah rileks jelah dia..dia dah selalu naik kan..ade pengunjung lain kat situ tegur dia, wahh berani nye dia..haha..tapi asri risau jugak..masa hannah naik memang asri ikut jer kuda tu takut jadi pape kan..kurus papa jalan dua pusingan hahaha



 haha senyum je dia..seronok lah tu

 memang best naik kuda..cuba lah sape tak pernah naik lagi tu hehe

 hadeen sebenarnye dia tengah menggeli kat atas kuda tu..naik nak tapi takut pegang kuda hahaaha

 sempat lagi mak buat peace atas tu hahaha

Aku tanya jugak kalau nak masukkan kelas macam mana..dia kata umur mesti 7 tahun ke atas..rm380 sebulan 4 kali jer seminggu..perghh boleh tahan jugak tu harga nye..aku memang teringin nak hannah belajar menunggang kuda ni..insyaAllah kot ade rezeki hannah nanti..sunnah kan belajar menunggang kuda ni..

Ok lah nanti sembang lagi..

BAI!

Friday, 11 December 2015

Hadeen Rambut Baru

Assalammualaikum

Salam jumaat buat semua pembaca kesayangan aku..berikan tepukan gemuruh sebab aku update blog harini..sempatlah update blog, aku sampai sekolah awal harini kot..7.15 aku dah terpacak kat sini..hahaha..hantar pakcik asri kat opis dia nak pergi meeting kat KL jap pagi ni..terpaksa la dengan aku sekali kena datang keje awal..isteri solehah tak aku?muahaha >____<

Panjang nye mukadimah..aku nak cerita pasal hadeen rambut baru je kot..haha..hadeen dengan hannah ni kan memang jenis tumbuh rambut nye lambat..sikit beno rambut nye..ade sekali haritu panjang aku potong sendiri je..dah rupa ape je rambut tu terjongket..haha..ahad haritu bawak lah pergi kedai gunting cina kat area rumah mak aku tu..masa kecik-kecik pun aku selalu gunting dengan amoi ni jugak..

sebelum gunting..panjang dah rambut serabai ha..

Nasib lah tak nangis..aku cuak gak..kang buat nye melalak kat situ pening jugak mak kan..nasib baik ok jer..siap goyang2 kaki pulak tengah gunting rambut..haha..mesti sebab amoi yang gunting kan dikk..kecik-kecik dah pandai yek!haha

papa paranoid takut dia terjun bahaha

haha diam je ha memula..bila dah lama sikit mula la takmau diam tengok sana sini *___*

Tengah gunting gambut tu sibuk jugak nak tengok ade aci-aci ni menyembang pum pang pum pang sampai senget kepala nak tgk jugak..terus amoi tu kata 'ooo u nak tengok dorang sembang ya..ok i kasi pusing kasi u tengok..' BAHAHAA..siap pusing kan hadeen mengadap aci-aci tu sembang..hahaha adoiii..mesti amoi stress susah nak potong rambut budak kenit tu..

 SELEPAS!taraaa ni la hasilnya..aku cakap jangan pendek sangat..pendek sangat pulak dia potong..lantaklah situ..lambat sikit nak panjang..hahaha

kakak hannah pun potong jugak tapi depan je sikit jangan masuk mata..

Oklah nanti sembang lagi

BAI!

Tuesday, 1 December 2015

3 Hari Yang Pendek

Assalammualaikum

Hai!ada lagi ke pembaca blog picisan aku ni..bila lama tak update tetiba hilang skill menaip..berkali-kali aku tekan backspace di keyboard..lantas aku berfikir sejenak apa yang hendak diceritakan kepada pembaca blog aku..ewahhhh...ade gaya penulis cerpen tak..puiii ok dah merapu dah aku ni...bahahaha

Jumaat lepas perak cuti sempena Hari Keputeraan Sultan Perak..tak pergi mana pun..pagi tu duduk kat rumah je papa beli roti canai lepas tu petang lepas pakcik asri solat jumaat bawak bebudak ni pergi aeon manjung jalan-jalan cari makan..haha 

 budak kenit ni pagi-pagi dah ajak keluar tau..mak malas sebenarnye..kang banyak benda nak diusik kat luar tu -____-

 tak dapat main kat luar punggah menan dalam bilik -___-


 lunch kat sini..hari jumaat haritu hari mak malas masak sedunia..jadi jom lah mama belanja makan kat sini ye..muahahaha

 bersilat gayong dengan hadeen yang nak makan sendiri tu -____-


 mak teringin nak minum java chip..nikmat rasa nya dapat minum..mak kuat makan sekarang jadi selera semua ikut mak je..haha..beli satu sudah lah..banyak2 kang tak habis..dasar mak kedek..!wakakaka


 nom nom nom 

 pagi sabtu yang indah..mak masak bihun goreng jer..deme 3 orang ni hantu bihun betul...sekuali licin pagi tu *___*


 hadeen rajin 'tolong' mama woo kat dapur..sape nak buat menantu???hahaha


 kelaparan dah hannah..mana tak nye breakfast dekat pukul 10..muahaha


 budak comot yang sangat suka bihun goreng >___<


 tengahari ade kenduri sepupu asri anak dia kawen..moh ler kita ye..tak payah masak lagi mak korang..haha


 kemain baikk korang ye..ade masa tak baik nak terbalik rumah bergaduh..haha


 mak pun nak bergambo..hannah masam merajuk ape tah..esok besar tengok gambar awak merajuk dalam blog mama ni ye..haha


ahad tak kemana pun..duduk rumah je mak siapkan busy book hannah..lagi 5 pages!doakan aku bahahaha

Begitu lah cerita hari minggu aku yang pendek..tak puas mengulit anak..oklah nanti sembang lagi..

BAI!