Thursday, 20 April 2017

Umrah 2017 - Kota Madinah Kesayangan Rasulullah

Assalammualaikum

Sambung lagi. semalam takde entry. bz sikit. hihi. Hari itu kami bertolak dari KLIA pukul 3 petang 14 mac. kami naik saudi airlines. memang terbaik sangat. fa baik-baik, lawa-lawa, senyum je. alhamdulillah dapat area bassinet. takde lah lenguh kaki sangat. tak rasa pun 8 jam perjalanan. macam-macam boleh tengok kat screen tv masing2. aku panggil tv je haha >__< ada channel bacaan al quran, ade cartoon untuk anak-anak, ada channel masjidilharam. hadeen tengok movie moana menangis. ape kena tah. emo sangat haha. makan 2 kali. sedap pulak tu. aku semua pun sedap. kuat makan. hahaha


puding tu sedap nyum nyum

paling sedap!kikiki

amat selesa

papa relax anak2 kat orang HAHA

budak ni tido je dalam flight. alhamdulillah

nak duduk dengan makshu. deme pun tido je. tengok movie kejap pastu tido balik

sampai airport jeddah dah

Sampai jeddah pada 14 mac dalam pukul 7 malam waktu tanah arab. beza waktu malaysia dengan tanah arab dalam 5 jam. kita 5 jam ke depan. alhamdulillah mudah je urusan imigresen. tak lama pun beratur. sempat lagi beli sim card kat situ. HAHA. elok korang beli kat airport sebab murah. satu simcard satu passport. kami ambik internet je. 30 riyal untuk 1gb. aku guna tahan 2 minggu. sampai KLIA balik ade internet lagi. syg rasa nak buang haha. kat sana internet dah 4G tau. laju je walaupun data 1gb je. macam abg ipar aku ambil sekali boleh call. 80 riyal sekali internet 2gb tak silap. lebih kurang pukul 11 malam bus gerak ke madinah. berhenti solat jamak takhir di rnr. sampai madinah dalam pukul 2 pagi. alhamdulillah perjalanan kami mudah sangat. kalau tak ustaz jangka sampai pukul3 pagi. anak-anak pun tido je dalam bus.


perjalanan ke madinah

Sepanjang perjalanan dalam bus ustaz berselawat nabi. yang tak tido ikut sama berselawat. subhanallah sebak rasa nya. mendayu-dayu suara ustaz memecah keheningan pagi. terasa amat2 rindu pada rasulullah. tak sangka kami akan ziarah rasulullah yang dicintai. tak sangka berada di kota madinah  yang amat rasulullah sayangi. tak sangka menjejaki bumi yang ada jasad rasulullah disemadikan. terasa begitu amat dekat dengan rasulullah. perasaan yang tak dapat nak gambarkan betapa sebak, sayu, terharu dapat jejak bumi madinah. tak sedar air mata menitis laju sambil berselawat. bertambah sayu, bila ustaz cakap masyaAllah dah nampak masjid nabawi, kami datang ya rasulullah. kami datang. bertambah laju air mata aku jatuh. dengar suara ustaz menangis. sebak nye tuhan yang tau. aku menulis lagi sekali ni nak menitik air mata bila kenangkan suasana itu. Allah... jemput lah aku lagi..




Turun bus, angin sejuk menyapa. masyaAllah tenang nye rasa. ustaz bagi kunci bilik dan dia suruh kami rehat2. tiga jam lagi azan subuh dia kata. kami naik bilik, rehat mandi makan. terus turun masjid. bebudak dah segar balik pasal dalam flight tido. dalam bus tido. mana tak segar bugar haha. aku sebilik dengan mak, adik ipar, hannah dengan hidzqi. hannah hadeen ada katil sendiri. hadeen dengan asri sebilik dengan mutawwif. bilik sebelah aje hahaha. 



bilik kami di madinah


dengan biras. nak pergi subuh pertama di madinah

semangat nak pergi masjid hihi hadeen tak lepas name tag dia -___-
dalam masjid. pandai kakak jaga adik.

lepas subuh kubah atas tu pun terbuka


 Oklah panjang dah. nanti kita sambung lagi. :)



Baca sini juga hihi




Tuesday, 18 April 2017

Umrah 2017 - Persiapan

Assalammualaikum

Alhamdulillah ade lagi mood rajin tu datang. kikikiki. jom sambung lagi. aku buat by part lah. takde pening korang baca panjang sangat. haha

ILMU UMRAH

Ni penting sangat. tolong pergi kursus. habis kan siri. macam andalusia ada 3 siri. alhamdulillah walaupun kami suntuk dah haritu berjaya pergi 5 kali kursus. ilmu sangat penting. mesti pergi. jangan ambil mudah. nanti taktau nak buat macam mana. mana lah tau ujian kita kat sana terpisah dari mutawwif ke. paling penting larangan dalam ihram. kang tak pasal kena dam.

PAKAIAN

Bawak seadanya. sebab kat sana nanti korang kena basuh. bawak banyak2 kang beg berat pulak. balik kang nak bawak barang melontar(shopping) lagi haha. jubah tu kalau korang menyusu elok lah bawak dari sini. kalau nak beli kat sana susah nak jumpe yang ade zip kat depan. ade pun pendek sangat zip nye. kalau korang tak menyusu, bawak 3/4 helai je jubah. pastu beli je kat sana. aku yang pendek ni pun banyak saiz. takyah potong dah. orang arab dah tau dah orang malaysia paling kuat shopping. jadi jubah dah banyak saiz kita HAHA. percaya cakap aku korang mesti beli sebab lawa2/murah2 jubah kat sana HAHA..telekung takyah bawak kain. kalau nak bawak pun sehelai dah. kot mana tau ade time terpaksa solat kat hotel ke. pergi masjid pakai jubah, stokin, telekung. ok boleh solat dah. bawak mini telekung lagi bagus. bila time ziarah nak solat terus je pakai mini telekung.

VISA

Ni cuma sediakan dokumen jelah. selebihnya pihak agensi settle kan.
4 keping gambar, dokumen mahram - kalau kita dah kahwin surat nikah, anak-anak surat beranak, buku vaksin. hannah dengan hadeen je cucuk vaksin. hidzqi tak. rasa nye tak sesuai vaksin ni untuk bawah 2 tahun. tanya doc pun dia kata tak payah. cucuk ni tahan untuk 5 tahun.

ANAK-ANAK

Bawak segala keperluan anak. sweater sangat penting. kita nak keluar subuh2 kan sejuk. baju tak perlu bawak banyak. sebab kita akan basuh jugak. sana cepat kering. sebelum pergi cakap dengan anak selalu, kita nak jalan jauh. nak pergi masjid. takmau meragam. kena behave. pesan je dorang faham je.  

UBATAN

Penting sangat bawak. kat sana aku tak nampak klinik pun. farmasi je ada. pastu taktau ubat yang sesuai dengan kita. bawak je dari malaysia. ubat demam, batuk, ubat sakit tekak, ubat cirit birit. lotion pun sila bawak. vaseline tu ok. kat sana pun banyak jual. kalau kat madinah cuaca sejuk, kulit cepat kering. sampai je terus sapu. jangan dah kering baru sapu. macam aku haha ubat sakit kaki pun bawak. yoko-yoko tu bagus sangat berkesan tuk sakit kaki. 

FIZIKAL

Exercise lah sikit sebelum pergi tu. banyakkan berjalan. jangan jadi macam kami. asyik lah nak pergi jogging la ape la. sampai dah pergi pun tak buat haha. kat sana memang banyak berjalan. tawaf 7 pusingan tu dalam 2km lebih. saei pulak dalam 4km lebih. agak sakit jugak kaki tu. tu penting yoko-yoko tadi haha. tapi bila dah buat kali kedua tak rasa dah. dia dah jadi biasa hihi. kita perempuan boleh pakai stokin. beli stokin tuk tawaf tu. tebal sikit. kesian kat lelaki lah dorang takleh pakai. sakit jugak tu tumit kaki. tu kena sapu lotion selalu.

ROHANI

Banyakkan solat sunat taubat, hajat dan tahajjud. tolong buat. mesti. solat taubat, kita ni sentiasa berdosa. biarlah kita dalam keadaan bersedia nak ke rumah Allah. solat hajat, mintak dipermudahkan ketika di sana. solat tahajjud melatih kita bangun awal nanti. dekat masjidilharam pukul 3 pagi dah kena pergi masjid dah. subuh pukul5. 2 jam awal kena ada kat sana. kalau tak susah nak dapat tempat. betulkan niat kita. doa doa dan doa dipermudahkan urusan. tolong jangan doa yang pelik2. contoh jangan lah asyik nak berak2 kat sana aku nak buat ibadah. ada jemaah 2 minggu tak berak. sehari lagi nak balik seram sejuk menggigil sebab tak berak. doa je dipermudahkan semua urusan. banyak kan istighfar. 

Rasa nya tu tu je kot yang penting. nanti kita sambung lagi eh. 



eh kembang nya muka mak >_< dalam flight sebelum berlepas. ada lagi line celcom masa ni haha


Baca sini juga hihi


Monday, 17 April 2017

Jemputan Terindah

Assalammualaikum kepada semua pembaca..

Ada lagi ke pembaca haha. last entry mei 2016. masyaAllah. nasib tak setahun lagi. hahaha. alhamdulilah masih boleh bukak lagi blog suam-suam kuku ni kikikikii

Rasa-rasa macam malas dah nak tulis blog ni atas faktor lambakan media sosial yang semakin berkembang pesat ni. hahaha. tapi  sebabkan nak abadi kan kenangan menjadi tetamu Allah mac lalu. meh lah kita usahakan abadi kan kenangan terindah ni dalam blog. bosan-bosan nanti boleh lah baca balik hihi

Alhamdulillah kami sekeluarga di jemput Allah menjejaki kaki ke tanah suci yang penuh barakah itu pada 14 mac yang lalu. syukur sangat tak sangka dapat sampai sana ketika usia yang agak muda ni tambah dengan anak2 pulak. tapi siapa sangka. tiada rancangan lansung. hanya terdetik kat hati nanti pencen pergi haji. tapi masyaAllah perancangan Allah maha hebat. Dia jemput hamba nya di kala hati hamba nya asyik lah teringin nak ke negara2 eropah dan sebagainya. Allah....terlalu naif hambamu ini. bila dah sampai sana..subhanallah..indah nya tuhan yang tahu. sekarang rasa sakit nya merindu suasana kat sana dan rasa nak pergi berkali-kali. seumur hidup aku, ini lah tempat yang teramat indah yang pernah aku jejak. tiada tandingan aku rasa.. :'(

Betul la ustaz masa kursus cakap, sebenarnya memang Allah dah jemput kita ke sana. kadang2 ada dah sampai airport visa tak lulus, kadang2 ada orang cukup dari segi rezeki untuk ke sana tapi tak pergi-pergi. jadi bersyukur lah bila dah sampai tu, sebenarnya kita sudah di jemput Allah ke rumahNya..alhamdulillah..

Meh cerita sikit macam mana aku dan anak-anak boleh pergi sekali ni. asalnye asri je nak pergi dengan mil dan family abg ipar. redha jelah asal nye tak pergi. pakcik asri kata nanti nak bawak kami pergi krabhi bila dia balik umrah nanti. konon macam upah lah kena tinggal hahaha..tapi hati tu rasa cemburu sangat dia nak pergi tu..jauh di sudut hati tu.. NAK IKUT!!! hahaha dasar sangat. pastu ada satu haritu pakcik asri tanya taknak pergi ke. anak-anak tinggal kita pergi berdua je katanya. last-last fikir punya fikir asri kata angkut jelah semua. puas google sana sini tips bawak anak. lagi lah kuat rasa nak bawak anak tu bila ros anis komen kat ig dia tulis, "aku, kalau dapat peluang macam ko aku pergi je weh. anak2 kita cuba handle insyaAllah". bila dia cakap PELUANG TU lah aku rasa betul la keputusan aku tu. dengan kata-kata ros anis tulah aku bertambah semangat nak bawak anak! terima kasih sahabat sebab yakin kan aku!

Masa kami nak prepare nak pergi ni suntuk sangat dah . nak prepare segala benda. bayar booking bulan 1. bulan 3 dah nak pergi. bayangkan lah. patut visa kena hantar dokumen bulan 12 tapi alhamdulillah walaupun dah terlambat visa kami lulus. servis dari pihak andalusia sangat terbaik. syukur bahagian kami di permudahkan. mutawwif sangat perihatin. makan pun sedap sangat. syukur alhamdulillah.


kat airport masa ni. tak cukup ahli jemaah. 12 orang semua campur budak-budak tu hehe.

ok lah nanti kita sembang lagi. insyaAllah nanti sambung lagi part seterusnya. semoga diberi kerajinan yang tinggi..amin! :)