Monday, 20 August 2018

Greentown Dim Sum Cafe Ipoh

Assalammualaikum

Hai koranggg..sabtu haritu kan aku bawak mil pergi kenduri kahwin kat ipoh..balik kenduri kahwin pergi lah cari dim sum cafe ni..aku teringin lama dah tengok kawan2 kat fb makan dolly dim sum tu..kat perak takde lagi dolly dim sum ni..terpaksa la cari yang ala2 dia je..jadi lah haha

Cafe ni dekat area greentown sana..dekat2 la dengan restoran nasi padang tu..waze je insyaAllah sampai haha..jangan risau dim sum cafe ni ada sijil halal..dekat pintu masuk dia pon memang terpampang sijil halal dia..jadi jangan ragu2 eh..ramai jugak orang..tapi meja pon banyak..silih berganti orang makan..memang sedap lah maksud nya tu..kalau jalan ipoh singgah lah makan sini..sedap!

Ni gambar depan cafe dia..tak sempat nak snap..pinjam gambar google je la eh haha

Gambar dalam cafe dia..kalau taknak duduk dalam econ makan kat luar pon boleh..

Boleh terjumpa kakak opis aku kat sini..haha berjodoh sgt 

tuan blog dengan kak salina 

Sedappp..

Bagi pensil baru diam *_____*

ahmad dah badmood nak tido haha

opah dgn mama je tengok camera kan  -_____-

Harga dia pun ok la sepinggan dari harga RM5 ke RM12..yang duduk ipoh try lah dim sum ni nanti ok..ok lah nanti sembang lagi!
BAI!

Thursday, 16 August 2018

Kisah Diet Suka Hati

Assalammualaikum

Haii korang..alhamdulillah ada lagi ha kerajinan datang..haha..lama dah tak hujan teluk intan ni..alhamdulillah hujan turun lebat sangat..semoga hilang lah jerebu yang melanda..aaminn..petang yang sejuk ni nak cerita pasal diet suka hati aku ni..aku mula diet haritu dengan berat 61kg..berat mcm ni pon rasa mengah sangat..solat pon penat..jalan sikit pon penat..balik keje nak baring je punya la malas..tinggi aku 151cm..jadi nya dengan berat 61kg tu memang dah overweight lah..masa mengandung je kot berat 60kg ke atas ni..kebetulan masa tu ciknaa geng gojes ajak buat group diet..ape lagi terus join lah..target semua ahli group nak kurus lah raya nanti..haha 

Dalam group kurus tu ikut suka lah korang nak diet cemana..janji dgn tujuan kurus je..mula2 diet tu aku tak makan nasi..lebih kurang atkins la kot..dalam tempoh tu ada jugak la cheat..tu yang lambat turun tu..lepas tu dengan tak buat workout nya..haha alhamdulillah sebelum raya haritu dapat la berat 53kg..turun lebih kurang 8kg la dalam masa 3 bulan lah rasa nya..tak ingat pula start diet tu bulan berapa haha

Lepas raya naik 1kg balik tau berat aku..sedap makan tak igt dunia..lepas tu naik lg sampai 55kg..hahaha skrg dah start diet balik turun 1kg..jadi nya skrg 54kg..haih bila tah nak dapat angka 4 nye asyik turun naik lepas tu cheat..asal weekend je cheat..asal cheat je weekend hahaha skrg aku buat diet eatclean je..

Pagi - telur rebus
Tengahari - nasi suku, lauk, sayur 
Lauk ambik lauk yg bakar2 atau sup2 je..macam lauk pantang lah lebih kurang
Dinner sebelum 7 - kadang makan ayam goreng je, telur, malas sgt makan cornflakes sikit je dgn susu low fat

Oklah aku try buat macam ni turun jugak kadang 200g kadang 300g..jadi la kan dari tak turun lansung..yang penting air manis, kek, kuih muih, biskut tak ambik lansung la..minum air masak banyak kadang2 letak lemon 2 hiris letak dalam air..takyah perah letak gitu je..sedap sikit lah air masak tu ada rasa2 lemon..

Ni masa bulan puasa turun sampai 54.4kg..61kg tu huaaa comot nye  -_____-


Ni raya haritu


handbag tu dapat hadiah dari kina ahli group kurus..berat turun konsisten kata nya haha cantik kan!

Oklah nanti sembang lagi..doakan aku dapat 46kg tau..sejak kawen tak penah merasa berat angka 4 dah..dapat merasa sekali pon ok dah..hahaha 
OK BAI!

Wednesday, 15 August 2018

Brownies, Congobars, Pavlova Sedap!

Assalammualaikum

Hai korangg..wow wow wow..berturut2 update blog nampak nya..kena buat pulut kuning ni haha harini taknak cerita yang berat2 pun..lebih kepada entry marketing je ni hahaha..aku nak bagitahu korang yang aku ada jual brownies, pavlova, congobars, dan banyak lagi..meh follow ig @dapuranezzamri ni eh..untuk brownies dan congobars tu aku boleh pos tau..untuk cod aku cover sekitar teluk intan dan kg gajah perak..kalau sekitar ipoh time aku balik rumah mak, aku ambil la order hehe..

Aku start baking rasa nya dalam bulan oktober 2017..kejap nye masa!Dah nak dekat setahun..aku masuk kelas tau belajar semua ni..buttercake je resepi turun temurun mak aku..belajar dengan mak aku la buttercake tu haha..

InsyaAllah sedap tau..pavlova dengan brownies tu dah ratus2 jugak dah terjual..meh la rasa insyaAllah puas hati..ok jom layan gambar nak bagi korang terliur hahaha

Yg ni brownies tower..biasa ni org order untuk birthday, hari guru, tunang, hari ibu..

Setiap tower ni lain2 harga bergantung pada request hehe

Bosan kek biasa boleh la try brownies tower ni baru lain dari yang lain kah!

Rasa sekali pasti nak lagi insyaAllah 

Brownies plain, brownies 4 rasa, brownies drizzle nutella/salted caramel, cheese brownies pun ada..terjah ig aku tau

Congobars bukan biasa2 tau kikiki

Pavlova ni memang banyak peminat dia..yg paling penting kurang manis!

Nyumssss


Yg ni pavlova XL..bosan kek biasa kita kasi kek pavlova pula haha


Rangup di luar, mashmallow di dalam..nyumss sgt!


Jemput follow tauu 

Untuk order terus whatsapp aku ok..
Ok bai!

Tuesday, 14 August 2018

Refarm Kampar

Assalammualaikum

Allahu last update setahun yg lalu..entry umrah pon tak habis..ampun kan la aku kalau ade yg tertunggu entry sambungan tu *hahaha perasan! Takpe lah ade masa nanti aku sambung balik eh..hari ni nak cerita pasal aku sekeluarga pergi refarm kampar 28 julai baru ni..tak plan pun..kesian je tengok budak2 ni terperuk je kat rumah, aku ajak la pakcik asri pergi refarm yang viral tu..lama dah viral..aku baru nak pergi haha dah basi pon 

Tiket masuk dewasa RM10 seorang..kanak2 atas 2 tahun RM5 sahaja..buka isnin hingga ahad dari 9 pagi dan tutup 6 petang..masa masuk takde pon dia check bag tapi dia ada tanya la ada bawak makanan tak..kalau ada kena bayar RM10..upah cuci la kot kalau korang buat sepah sebab bawak makanan..haha hari tu aku memang tak bawak makanan pon..Berbaloi la harga tiket tu sebab kolam dia best!ada 2 kolam mandi tau kat dalam tu..ada mini zoo, boleh naik boat, berbasikal, lepas tu mini zoo dia best sebab boleh bagi makan kat binatang2 tu..ade tempat penginapan jugak sini..kalau nak puas lagi boleh la bermalam..dekat hotel dia pon ade kolam jugak..pendek kata puas la main air haha jom la layan gamba..dari tadi aku taip ni tak jugak publish nye..banyak sangat la iklan nye haha

Pintu masuk dia..wajib bergambar kat sini okayy 

Port bergambar pun cantik uolss


Aku jamin anak2 enjoy tau pergi sini..tak boring la tempat nya..


Bagi rusa makan


Bagi ikan makan


Ada kura2..


Ok ni la kolam dia..ade lagi satu kolam tau..nampak air terjun tu...perghhh best mandi air terjun sejukk


Pondok nak duduk pon banyak..sesuai utk mak2 mcm aku bersantai2 update fb haha


Ok terjun dah..asalnya taknak bagi budak2 ni mandi..tapi kesian pulak pakcik asri nye..bagi jela mandi..mak risau kan tgh wabak hfmd ni..tawakal jela kan..lagipun kami mandi dah petang..tak ramai orang dah masa tu


Dah mandi sambung jalan lagi..masuk terowong masa ni pulak..best kalau korang suka baca sejarah hahaha


Budak2 happy je kat sini siap mcm tak puas..lain kali kita datang awal pagi ye anak2..


Ni tempat penginapan dia


Boleh naik boat


Ahmad pon dah pandai ootd hahaha

Ok lah semoga bermanfaat pada korang..nanti kita sambung lagi eh..k bai!