Thursday, 27 September 2018

99 Wonderland Park, Selayang


Assalammualaikum

Hai korang..weekend baru ni aku ke KL lagi join geng gojes pergi 99 wonderland park, selayang..janji dengan dorang semua pukul 5.30 petang dekat sana..aku gerak dari perak dalam pukul 2 macam tu..lepas zohor terus gerak dalam pukul 4.45 lebih kurang aku solat asar dekat exit tol rawang..dalam pukul 5.40 petang aku sampai dah dekat parking 99 wonderland..alhamdulillah banyak lagi parking..tempat parking pun luas..korang waze je 99 wonderland park selayang memang sampai parking dia bawak korang hahaha..cuaca baik je petang tu..risau hujan jela kan bawak anak2 kecik ni.

Dah ramai geng kami sampai, kami pun bergerak masuk ke 99 wonderland ni..kami masuk petang sebab kami nak tunggu fireworks pukul 8.30 malam nanti..kalau pergi awal sangat takut anak meragam kan lama sangat..jadi sedang elok lah kalau korang pergi dalam pukul 6 tu..sementara tunggu fireworks tu korang boleh la bawak anak2 pergi petting zoo dulu..boleh tengok dan pegang haiwan secara dekat..boleh bagi haiwan makan dan makanan haiwan ada jual kat dalam..memang berbaloi dan best sangat kat sini..anak2 teruja tak sempat meragam pun alhamdulillah..

Untuk pengetahuan korang jugak tempat ni sangat mesra stroller, wheelchair, ada tandas yang bersih dan surau. sementara nak tunggu fireworks tu korang solat maghrib dulu..surau dia besar dan selesa..siap telekung ada dalam tu..taman yang seluas 23 ekar ni, ada tasik yang besar dan kita akan berjalan keliling tasik ni sambil tengok bermacam2 jenis binatang seperti swans, tortoise, pelican, ostrich, peacock, deer, parrot, mara, marmoset monkey, giant flemish rabbit, pheasant, flamingo, snake, iguana dan lain-lain..

Selain petting zoo, taman ni berkonsep kan taman LED bila waktu malam..penuh lampu2 led dalam taman ni tau..cantik sangat..


Tiket dewasa harga dia RM10 dan kanak2 RM5..yang penting korang bawak mykad..kalau tak korang kena bayar harga warga asing hahaha


ni depan kaunter tiket..harus la mak nak jugak HAHA
pintu masuk 99 wonderland park

Bila korang masuk je park ni, pertama sekali korang akan jumpa 99 jetty & 99 cruise ni..orang dewasa dikenakan bayaran RM1O..kanak2 bawah 12 tahun free jer naik cruise ni.pakcik asri ajak aku naik haritu..kalut2 ape tah lansung tak naik..tengok jela ros anis ni naik dengan anak2 dia..korang nanti jangan lupa naik tau..mesti anak2 happy siap boleh bagi itik makan dari atas boat..huwaaaa bestnya!






Sepanjang jalan kat sini bersih dan tenang je tempat dia..tak serabut..korang jalan santai2 je dengan family sambil tangkap gambar..tengok keindahan tasik..banyak sangat pit stop yang cantik2 korang boleh bergambar..


Ok first pit stop korang boleh selfie dan pegang kura2, arnab dan itik..siap ade backdrop lagi tau untuk korang selfie..pakcik asri jela pegang..anak2 semua penakut HAHA..tak pegang tapi teruja tetappp!hahaha

Berani sophea ha
wow arnab dan kura-kura bertemu lagi..mungkin kah ade perlumbaan ketiga HAHA
hannah dan sophea..kemana2 berkepit..sorang berani sorang penakut!HAHAHA


korang tengokk cantik kan lantern..masa kitorang pergi ni ada lantern festival..banyak dorang pasang lantern dekat tempat berbumbung gini..alhamdulillah seronok anak2 dapat tengok lantern..
hua cantikk kannn 

berhenti lagi bergambar..banyak tempat cantik2 tau nak bergambar kat sini..ni malam2 ade lampu la panda tu
ha ni surau dia..betul2 sebelah duck feeding tau..toilet pun ade kat sini..toliet dia bersih..saya suka!


Pit stop seterusnya LOCAL DUCK FEEDING..anak2 tak sabar dah nak beli makanan itik..RM3 aje..campak je makanan laju2 itik2 tu datang dekat kita..


RM3 je sebungkus..tempat jual makanan dekat area situ je..takyah pergi jauh2..
tengok itik2 dia gemuk dan bersih tau..memang di jaga dengan baik haiwan2 kat sini..


anak2 paling seronok..lama stop kat sini..

Pit stop seterusnya kami ke BIRD ISLAND..dekat pintu masuk bird island dorang ada letak baby raccoon dengan baby flemish rabbit..CUTE sangat ok!manja je rupa baby raccoon tu bergambar..baru je lahir ogos haritu..





Rafif dan hadeen siap berpegang tangan ha tengok haiwan haha pendapat aku kan bagus tau bawak anak2 tempat2 macam ni..terbuka sikit minda dorang tengok dunia luar..tengok hidupan lain..takde la tepu jer terperuk dekat rumah mengadap handphone/tv..mak2 pon boleh kurus sebab banyak berjalan HAHA..
alolo manja je rupa tido tu
ada snake house jugakk..tengok ahmad jenguk dari jauh je..takut letewww HAHA


tuan blog harus nak jugak HAHA



ada macam2 jenis burung boleh tengok..bersih je tempat ni..

lepas dekat bird island kami terus kan berjalan atas board walk sepanjang 175m ni..jauh sikit tapi berbaloi..tak rasa penat pun sebab banyak pit stop yang best2..anak2 pon ok jer berjalan..berjalan pulak dengan kawan2 lagi seronok lah..
 
kebetulan weekend kami pergi tu ada lantern festival so ada lah jual lantern kat sini..paling murah RM3 je uolss..RM3 tu memang klassik sangat..pakai lilin..terang sangat bila malam..kalau taknak yang pakai lilin beli yang LED RM10..anak2 teruja weh..pengalaman baru bagi dorang..seronok pegang lantern jalan ramai2..jap lagi tunjuk gambar





moon cake pon ado..paling cute hello kitty tu 


Ok yang ni DEER/OSTRICH FARM..boleh bagi makan jugak kat sini..sebekas RM5 je..dalam tu ade kacang panjang dan carrot..tengok lah mak yang excited..anak2 kan penakut haha
 gituuu selfie dengan deer HAHA


GITUU animal lover HAHA
korang boleh bergambar dengan ular ni tau RM10 je..kita letak gambar keluarga paling berani ni..hahaha i is GELI!HAHAA


 OK kat sini kalau lapar takyah risau..banyak pilihan gerai korang boleh pilih..
harga makanan semua berpatutan..



dekat area gerai tadi boleh bagi anak2 naik kereta ni..FREE untuk anak2 bawah 12 tahun sahaja..Gilir2 naik 10 minit seorang..kalau nak naik lagi beratur je lagi..hannah, hadeen dengan sophea sanggup beratur nak naik..nasib la papa rajin melayan beratur sekali dengan budak2 ni..haha
sabar menanti haha



dapat jugak naik walau hari dah gelap haha
tempat korang nak makan..ada siap meja dan kerusi kat sini
ade buggy jugak disediakan kalau korang tak larat nak jalan..free sahaja..alah best lah tempat ni..banyak lah yang free..rugi korang tak pergi tau..

 Sementara tunggu kawan2 melepas kan lelah dan makan, aku ambik kesempatan snap gambar permandangan tasik ni waktu malam..subhanallah indah kan..ok lah tempat ni untuk korang stress2 kerja, weekend bawak anak2 relax2 tengok2 lampu..pengalaman dan kenangan tak dapat dibeli kan..

kesayangan..TQ hubsbaby sudi bawak kami datang sini..
kesayangan jugak..kenangan yang takkan aku lupakan..seronok sangat pergi 99 wonderland park ni dengan korang!happy dan enjoy sangat aku rasa..
Dah siap2 makan kami pun bergerak ke surau untuk solat maghrib..aku buat solat jamak je kat rumah mimi..seluar asri pon dah kena taik haiwan HAHAHA..kawan2 kata surau selesa sangat dan telekung ada di sediakan..korang takyah risau kalau nak lepak kat sini sampai malam pun..

AHMAD anak bongsu mama..HAHA kompiden tu penting 
budak banyak akal ni..
cantik kan korang tempat ni..pergi ramai2 best sangat..masa ni nak ke surau..sambil2 tu menikmati keindahan malam keliling tasik


ok kat sini nama dia T-REX Ring..bukan satu tau t-rex nye tapi ada dua setinggi 3.5m! dinosaur nya tak kaku gitu je tau..siap bergerak dan ade bunyi lagi..anak2 dua kali tau ajak pergi sini..ralit dorang tengok dinosaur ni..siap cari telur dinosaur lah..anak dinosaur lah..haha


 yang ni pula SKY FOUNTAIN..bawah dia kolam ikan..besar2 ikan nya..ahmad suka sangat sampai banyak kali ajak pergi sini..cantik kannn..

Lepas solat maghrib tadi, kami pon pasangkan lantern anak2..sementara nak tunggu fireworks tu, bagi lah anak2 bawak lantern tu ke sana ke mari..pergi tengok t-rex sambil bawak lantern..jalan ramai2 ALLAH cute sangat lah..mak sekali teruja, siap pergi beli lantern satu lagi untuk mak HAHAHAA kasi can la mak kecik2 tak merasa kikiki..aku simpan lagi tau lantern ni..sayang nak buat kenang-kenangan..




yang hannah pegang tu lantern LED..cantik kan..tahan la sikit takde la nak kena tukar lilin..sampai uncle lan kata ni boleh buat niaga ni..lilin padam je anak2 cari uncle lan mintak lighter HAHAA





akhir nya yang di nanti..fireworks! gigih tau aku upload video kat youtube..haha ahmad tak habis2 kagum..dengar dia cakap wow antik nya..antik nya..last sekali dah padam bising kata nya HAHAHA

bergamba dengan kak ena..TQ kak ena bagi peluang kami datang ke
99 WONDERLAND PARK ni..nanti jemput lagi tauu..
tepek gamba kesayangan ni WAJIB!

Sedikit Info Untuk Korang

Isnin & Selasa Tutup
Masa Beroperasi : 9am - 11pm

Setiap SABTU ada Fireworks! 

Website : www.99wonderlandpark.com.my 
Email : enquiry@99wonderlandpark.com.my 
Waze : 99 Wonderland Park


Oklah korang semoga bermanfaat..jumpa di lain entry ok..
BAI!